TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 18:20 Broj citanja: 809
Tuzlanski kanton
U civilnoj vježbi NATO-a simulirani zemljotres, poplava ....

Tuzlarije


U okviru civilne NATO-ove vježbe "Upravljanje posljedicama katastrofa Bosna i Hercegovina 2017” danas su na nekoliko lokaliteta u Tuzlanskom kantonu održane aktivnosti praktičnog dijela te vježbe u kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Terenske vježbe se odvijaju na lokalitetima jezera Modrac, bivše fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenarij uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje, te zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Ekipe koje su na terenu i učestvuju u vježbama iz minute u minutu dobijaju nova saznanja, scenarij im nije u potpunosti poznat, kako bi se vidjelo stvarno stanje njihovog djelovanja u kriznim situacijima i sposobnost međusobne koordinacije.

Spašeni utopljenici i zarobljeni u poplavama

Na jezeru Modrac u Lukavcu izvedena je pokazna vježba spašavanja utopljenika, koji su uslijed sabraćajne nesreće ostali zarobljeni u automobilu koji je nakon nesreće završio u jezeru. Nakon toga uslijedila je vježba spašavanja civila iz potopljenih sela, nakon prirodne katastrofe prilikom koje su se uslijed obilnih kiša izlile rijeke.

Ta vježba je izvedena paralelno s hemijskim incidentom i nesrećom na žičari, kako bi bila pokazana koordinacija svih službi uključenih u spašavanje ljudi i materijalnih dobara, a u vježbi su učestvovale spasilačke ekipe iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Š panije i Hrvatske.

"Na ovoj lokaciji djeluje oko 200 osoba koje su obavljale hemijsku detekciju, te spašavanje na vodi i pod vodom”, izjavila je šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi Arina Bešlagić.

Prema njenim riječima cilj te vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova, ocijenivši da se to danas na terenu i pokazalo.

"Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK-a koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa s ekipom Civilne zaštite TK-a uspjeli su obaviti zadatak”, dodala je.

Simulacija spašavanja nastradalih u zemljotresu

Istovremeno je izvedena vježba na lokalitetu bivše fabrike Guming, gdje je simuliran zemljotres usljed kojeg je došlo do rušenja višespratnice i spašavanje građana zatrpanih u tim ruševinama.

Poslije zemljotresa spasioci su se susreli i s neeksplodiranim ubojitim sredstvom, te radioaktivnim izvorom zbog čega su na terenu angažirani i deminerski i radijacijski timovi.

Tuzlarije


Rukovodilac akcije spašavanja na lokalitetu Guminga, Miralem Mulać istaknuo je da se na tom lokalitetu provode tri nivoa aktivnosti.

Prema njegovim riječima, prvi nivo je prvi sistem odgovora, u kojem su angažirani domaći vatrogasci i hitna pomoć, kao i predstavnici crvenog križa. U drugom odgovoru angažirana je Federalna uprava civilne zaštite, odnosno tim USAR koji je specijaliziran za spašavanje iz ruševina.

"Zbog specifičnih situacija na pojedinim tačkama angažirani su USAR timovi iz Rumunije, Ukrajine i Azerbejdžana”, dodao je Mulać.

Naglasio je da se scenariji i događaju mijenjaju kako bi se bolje moglo odgovoriti zadatku.

Navodi da je u tu vježbu uključen veliki broj snaga iz BiH, ocijenivši da su one pokazale i organiziranost u rukovođenju akcijama spašavanja.

Vježbu zajednički provode Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora, timovi Federalne uprava civilne zaštite, vatrogasci, organizacije crvenog križa, hitne pomoći i volonteri.

(tuzlarije.net - BHRT)               

 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

18.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3405
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 00:30
Nova priča Centra za istraživačko novinarstvo:
Reforma bez obaveze i kazne


Službenici za informisanje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH), entitetskim vladama i Brčko distriktu su od stručnjaka iz privatne firme pet i po mjeseci učili šta znači institucionalna reputacija, kako se komunicira u krizama i zašto je važno pratiti medijske objave. Ove institucije su dobile nove ili dopunjene komunikacijske strategije, a nabavljene su im i info police za promotivne i informativne materijale.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 5693
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 18:12 Broj citanja: 1630
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo


TuzlarijeU Keln stižemo nakon jednoiposatnog leta iz Tuzle. I ne pomišljamo kakvo bi nam putovanje bilo i koliko bi putovali da smo morali koristiti autobus. Jednostavno, radujemo se činjenici da postoji tuzlanski aerodrom. I uživamo. Radosti zbog našeg dolaska ne manjka, "Selam alejkum", "Dobro nam došli"...

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:49 Broj citanja: 564
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeU novije vrijeme često se spominje istraživačko novinarstvo. To se smatra vrhom novinarske profesije, a novinari koji se tim bave najboljim u struci. O tome svi imaju nešto reći. Zanimljivo je da i ne postoji definicija istraživačkog novinarstva. Nekada, prije pojave inerneta i mnogih savremenijih uređaja za snimanje, što audio što video zapisa, posao novinara se znao. Blok, olovka i put pod noge, pa nazad u redakciju da se prekuca i sredi materijal.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:46
Najava
Iranski ambasador u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini posjetit će Nedreta Kikanovića predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla. U okviru posjete Tuzli, biće upriličen i satanak u Komori na kom će se razgovarati o bilateralnim odnosima, u srijedu 18. oktobra u 11,3o sati

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Cijeli dan trajala rasprava o povredi poslovnika: Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

VIDEO: Nakon odluke o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka: Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

VIDEO: Strah za 250 radnih mjesta: Nepravosnažna sudska presuda unijela nemir u Kiseljak

VIDEO: Sjednica Kantonalne skupštine nije održana: Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

U srijedu odluka o istražnom zatvoru: Ispitano svih 12 uhapšenih u slučaju Agrokor

170 osoba povrijeđeno: U dva talibanska napada u Afganistanu 71 žrtva

VIDEO: Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 15 minuta
Američki senatori postigli dogovor oko Obamacarea, Trump ga podržao
Objavljeno prije 15 minuta
Trump najavio prodaju borbenih lovaca Grčkoj
Objavljeno prije 20 minuta
200 tisuća Katalonaca izašlo na ulice zbog hapšenja nezavisnih aktivista
Objavljeno prije 8 sati
Majka u SAD-u optužena za ubojstvo nakon što su joj djeca živa izgorjela u peći
Objavljeno prije 8 sati
Sudac u zadnji tren blokirao novu Trumpovu zabranu za muslimane
Objavljeno prije 8 sati
U požarima u Portugalu najmanje 45 mrtvih