TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 18:20 Broj citanja: 853
Tuzlanski kanton
U civilnoj vježbi NATO-a simulirani zemljotres, poplava ....

Tuzlarije


U okviru civilne NATO-ove vježbe "Upravljanje posljedicama katastrofa Bosna i Hercegovina 2017” danas su na nekoliko lokaliteta u Tuzlanskom kantonu održane aktivnosti praktičnog dijela te vježbe u kojima su raspoređeni timovi za spašavanje iz 34 zemlje.

Terenske vježbe se odvijaju na lokalitetima jezera Modrac, bivše fabrike Guming, rijeke Oskove i naftnih terminala u Živinicama, a scenarij uključuje spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje, te zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji.

Ekipe koje su na terenu i učestvuju u vježbama iz minute u minutu dobijaju nova saznanja, scenarij im nije u potpunosti poznat, kako bi se vidjelo stvarno stanje njihovog djelovanja u kriznim situacijima i sposobnost međusobne koordinacije.

Spašeni utopljenici i zarobljeni u poplavama

Na jezeru Modrac u Lukavcu izvedena je pokazna vježba spašavanja utopljenika, koji su uslijed sabraćajne nesreće ostali zarobljeni u automobilu koji je nakon nesreće završio u jezeru. Nakon toga uslijedila je vježba spašavanja civila iz potopljenih sela, nakon prirodne katastrofe prilikom koje su se uslijed obilnih kiša izlile rijeke.

Ta vježba je izvedena paralelno s hemijskim incidentom i nesrećom na žičari, kako bi bila pokazana koordinacija svih službi uključenih u spašavanje ljudi i materijalnih dobara, a u vježbi su učestvovale spasilačke ekipe iz Bjelorusije, Ukrajine, Crne Gore, Srbije, Š panije i Hrvatske.

"Na ovoj lokaciji djeluje oko 200 osoba koje su obavljale hemijsku detekciju, te spašavanje na vodi i pod vodom”, izjavila je šefica upravljačke grupe za BiH u NATO-ovoj vježbi Arina Bešlagić.

Prema njenim riječima cilj te vježbe je pokazati interoperabilnost međunarodnih i lokalnih timova, ocijenivši da se to danas na terenu i pokazalo.

"Imali smo tim za spašavanje pod vodom iz TK-a koji je zajedno s ekipom iz Bjelorusije obavio jedan dio scenarija. Bjeloruskom timu za ABHO incidente je bio potreban čamac, a skupa s ekipom Civilne zaštite TK-a uspjeli su obaviti zadatak”, dodala je.

Simulacija spašavanja nastradalih u zemljotresu

Istovremeno je izvedena vježba na lokalitetu bivše fabrike Guming, gdje je simuliran zemljotres usljed kojeg je došlo do rušenja višespratnice i spašavanje građana zatrpanih u tim ruševinama.

Poslije zemljotresa spasioci su se susreli i s neeksplodiranim ubojitim sredstvom, te radioaktivnim izvorom zbog čega su na terenu angažirani i deminerski i radijacijski timovi.

Tuzlarije


Rukovodilac akcije spašavanja na lokalitetu Guminga, Miralem Mulać istaknuo je da se na tom lokalitetu provode tri nivoa aktivnosti.

Prema njegovim riječima, prvi nivo je prvi sistem odgovora, u kojem su angažirani domaći vatrogasci i hitna pomoć, kao i predstavnici crvenog križa. U drugom odgovoru angažirana je Federalna uprava civilne zaštite, odnosno tim USAR koji je specijaliziran za spašavanje iz ruševina.

"Zbog specifičnih situacija na pojedinim tačkama angažirani su USAR timovi iz Rumunije, Ukrajine i Azerbejdžana”, dodao je Mulać.

Naglasio je da se scenariji i događaju mijenjaju kako bi se bolje moglo odgovoriti zadatku.

Navodi da je u tu vježbu uključen veliki broj snaga iz BiH, ocijenivši da su one pokazale i organiziranost u rukovođenju akcijama spašavanja.

Vježbu zajednički provode Ministarstvo sigurnosti BiH i NATO Euroatlantski centar za koordinaciju aktivnosti u pružanju hitnog odgovora, timovi Federalne uprava civilne zaštite, vatrogasci, organizacije crvenog križa, hitne pomoći i volonteri.

(tuzlarije.net - BHRT)               

 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

12.12.2017. u 10:18
Narodno pozorište Tuzla:
Najava predstave ˝Mi djeca s kolodvora Zoo˝


Predstava Narodnog pozorišta Tuzla rađena po motivima biografskog romana Christiane F. "MI DJECA S KOLODVORA ZOO" bit će izvedena 12. decembra 2017. u 19:30h, u Narodnom pozorištu Tuzla. Režija i adaptacija: Adnan Omerović. Scenografija i kostimografija: Mirela H. Mustafić. Dizajn tona: Denis Hadžić

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 09:42 Broj citanja: 1748
Problemi u Tuzlanskom kantonu zbog kiše i vjetra
Oštećeni krovovi tri škole, odroni, poplave, oborena stabla


TuzlarijeVjetar je prouzrokovao skidanje lima s jedne strane džamije U Tuholju (Općina Kladanj). Riječ je o džamiji koja je zaštićene od starane „Zavoda za zaštitu prirodno, kulturno historijskih spomenika TK“. Nastava u OŠ „Kladanj“ otkazana zbog vjetra koji je oštetio krov škole

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 08:58
Kuća Plamena Mira:
Najava koncerta tradicionalne indijske muzike ˝Raga Fusion˝TuzlarijeKuća Plamena Mira poziva na koncert tradicionalne indijske muzike "Raga Fusion", koji će biti održan u srijedu 13.12.2017. godine sa početkom u 19 sati. Prije koncerta bit će održana Muzička radionica tradicionalnog indijskog bubnja Table.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 07:42
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 12. do 14.12.
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7407
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 11754
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara o graničnim prijelazima sa Srbijom

Posebna sjednica i o ekonomskim reformama: Na sjednici NSRS-a o budžetu za 2018.

Oštećeni krovovi, sela bez struje: Nevrijeme i olujni vjetrovi urokovali brojne probleme

Nekoliko osoba ozlijeđeno: U eksploziji na plinskom terminalu u Austriji poginula jedna osoba

Optužile ga za seksualnu agresiju: Tri žene od Kongresa traže istragu Trampovog ponašanja

Stavljeno pod kontrolu samo 15 posto požara: Kalifornijski požar površine je New Yorka i Bostona

Navodi Amnesty Internationala: EU saučesnik u zlostavljanju migranata u Libiji

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Snažan potres opet pogodio granično područje Irana i Iraka
Objavljeno prije sat vremena
Umro američki vojnik koji je pijan dezertirao u Sjevernu Koreju pa ostao 40 godina
Objavljeno prije 2 sata
Francuska zabranjuje mobitele u školama, treba li to napraviti i kod nas?
Objavljeno prije 2 sata
Macron upozorio Trumpa da je "odgovoran spram povijesti" zbog povlačenja iz sporazuma o klimi
Objavljeno prije 3 sata
18-godišnji Amerikanac uhićen zbog potpore ISIS-u
Objavljeno prije 3 sata
Trump: Napad u New Yorku pokazuje potrebu za reformom zakona o useljavanju