TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 21:26 Broj citanja: 1056
Saopštenje Udruženja roditelja djece osoba s autizmom
Dva puta u istom danu provaljeno u Centar za autizam u izgradnji

Tuzlarije


Udruženje roditelja djece osoba s autizmom s ogorčenjem je prihvatilo informaciju da su u srijedu 27.09.2017. godine, vandal/kriminalac ili grupa njih dva puta u jednom danu provalili u novoizgrađeni objekat budućeg Centra za autizam u Tuzli, u naselju Kolona/Bukinje, i počinili materijalnu štetu od nekoliko hiljada KM.

Tuzlarije


Inspektori MUP-a TK su u poslijepodnevnim satima obavili uviđaj. Samo sat vremena po obavljenom policijskom uviđaju, zaštitarska agencija je informisala predsjednika URDOSA da se alarm u objektu ponovo oglasio, i da su se kriminalci po odlasku policije s lica mjesta, vratili da nastave krađu i devastaciju objekta. To dovoljno govori o njihovoj drskosti i beskrupuloznosti.

Tuzlarije


Od MUP-a TK i drugih nadležnih ministarstava u Vladi TK tražimo da se hitno večeras i u narednom period iznađe kvalitetniji način zaštite objekta do konačne izgradnje buduće Javne ustanove Centar za autizam Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Još jednom podsjećamo javnost na agoniju koju godinama prolaze djeca osobe s autizmom i njihove porodice, zbog nepostojanja adekvatne ustanove za rehabilitaciju, obrazovanje, i zaštitu djece osoba s autizmom.

Tuzlarije


Također, podsjećamo javnost da nedostaje između 400 i 500 hiljada KM za završetak izgradnje i otvaranje Centra za autizam TK. Za objekat, kojeg su vandali i kriminalci danas oštetili, Vlada TK je izdvojila 300 hiljada KM, dok je Grad Tuzla osigurao zemljište i potrebne dozvole.

Tuzlarije


Udruženje roditelja djece osoba s autizmom godinama apeluje i na Vladu F BiH da se finansijski uključi u izgradnju Centra za autizam TK. Osim toga, više puta smo zvanično pozivali premijera F BiH Fadila Novalića da posjeti gradilište budućeg Centra.

Tuzlarije


Uprkos brojnim obećanjima, zvaničnim i nezvaničnim da će Federalna vlada pomoći izgradnju, to još uvijek nije učinila. Premijer F BiH Fadil Novalić još uvijek nije posjetio gradilište budućeg Centra za autizam TK.

Tuzlarije


Ne želeći dovoditi u vezu posjetu premijera Novalića Tuzlanskom kantonu i današnju provalu u novoizgrađeni nezavršeni objekat budućeg Centra za autizam TK, ne možemo a da ne pomislimo i slijedeće.

Tuzlarije


Dobro je da premijer Novalić nije danas posjetio gradilište, jer bi možda premijer i njegova pratnja zatekli vandale kako kradu i obijaju objekat, za čiju se izgradnju roditelji i porodice djece osoba s autizmom godinama grčevito bore, a Vlada F BiH uporno ignoriše naše zahtjeve i proglašava se nenadležnom. Razočarani smo, ljuti, ali i motivisani za dalju borbu za našu djecu.

Predsjednik URDOSA
Meho Sadiković

(tuzlarije.net)               

 Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan
Nijagarini vodopadi bez vode, slučaj olovnih maski, nestanak Norfolk puka ...
12 nevjerovatnih događaja koji su se desili samo jednom
Na letu iz New Yorka u Dallas:
Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor

19.04.2018. u 18:48
Završni modul edukacije:
˝Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“


Tuzlarije
U hotelu "Kardial" u Tesliću, danas i i sutra Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle realizuje treći, ujedno i završni modul edukacije: "Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“. Projekat ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:45
Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona (11)
Nekropola sa stećcima Mramorje u Bulatovcima, Kalesija


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine, proglasila je „Historijsko područje – Nekropole sa stećcima na lokalitetu Mramorje i Strane u Bulatovcima, općina Kalesija“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:26
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Posjeta članova upravnog odbora i zaposlenika Fondacije za bibliotečku djelatnost


Prekjučer su Tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili članovi upravnog odbora Fondacije za bibliotečku djelatnost. Gosti su se upoznali sa svim odjeljenjima Biblioteke i njihovim zaposlenicima, te uručili poklon knjige

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:14
Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK:
Ukinuti 1600 boračkih udruženja


Koordinacija boračkih saveza i organizacija Tuzlanskog kantona održala je danas zajedničku sjednicu na kojoj su doneseni i zaključci u vezi izrade i donošenja novog Zakona o pravima demobilisanih boraca na kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za boračka pitanja Vlade TK.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:06
Rekonstruisano novih 500m regionalnog puta Srebrenik-Donja Orahovica


Danas je u Srebreniku obilježen završetak radova na rekonstrukciji dionice regionalnog puta Srebrenik-Donja Orahovica. Svečanosti su, pored brojnih građana, prisustvovali i najviši predstavnici privrednog i političkog života Općine Srebrenik i Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 16:57
Gradska uprava
Održana 32. sjednica Kolegija gradonačelnika


U Gradskoj upravi Tuzla, u četvrtak 19. aprila, održana je 32. sjednica Kolegija gradonačelnika, tokom koje su, između ostalog, razmatrani prijedlozi Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzla za period 01.01.-31.12.2018. godine, Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla za 2018

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Omogućeno stupanje na snagu izmjena nekoliko zakona: Završeno vanredno zasjedanje Doma naroda Parlamenta FBiH

Čović i Ivanić protiv: Islamska zajednica BiH i dalje ostaje bez sporazuma s državom

VIDEO: Sastali se predstavnici devet stranaka: Nije odabran model za izmjene izbornih pravila za Mostar

VIDEO: Ukupna vrijednost projekata je oko 2,8 miliona KM: Sporazumi o obnovi infrastrukture u povratničkim naseljima

Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Sastanak planiran u junu ove godine: Trump bi se mogao povući iz pregovora sa Kim Jong Unom

Akcija turske policije: U rezervoaru kamiona pronađeno više od 160 kilograma heroina

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla