TUZLARIJE - VIJESTI

27.09.2017. u 22:00 Broj citanja: 1577
Međunarodni aerodrom Tuzla
Položen kamen temeljac za proširenje putničkog terminala

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, i premijer Tuzlanskog kantona, Bego Gutić, danas su na Međunarodnom aerodromu Tuzla (MAT) položili kamen-temeljac za rekonstrukciju i proširenje putničkog terminala, a planirana vrijednost projekta je 6.110.514 KM.

Tuzlarije
Foto: AA


Broj prevezenih putnika sa MAT-a iz godine u godinu se povećava. U 2015. govorilo se o 256.000 putnika, a prošle godine cifra se povećala na 311.000. U proteklih devet mjeseci prevezeno je 400.000 putnika.

Prema riječima Rifeta Karasalihovića, direktora MAT-a, nakon proširenja kapaciteta u jednom vršnom satu bit će moguće opslužiti dva aviona Air Bus 320, odnosno u odlascima i dolascima oko 800 putnika.

"Želim napomenuti da smo prilikom projektovanja vodili veoma veliku pažnju da ispunimo sve domaće i međunarodne standarde, kako bismo što kvalitetnije mogli opslužiti naše kompanije, buduće i sadašnje, a također da naši putnici budu zadovoljni servisom koji ćemo pružiti na Međunarodnom aerodromu Tuzla", rekao je Karasalihović.

Gutić je naglasio da je MAT samoodrživ već dvije godine, te da bilježi pozitivan finansijski rezultat.

"Povećao se broj putnika, povećao se broj operacija i sve su to bili razlozi zbog čega se Vlada kantona, u saradnji sa Vladom FBiH i sa MAT-om, odlučila da krene u ovu investiciju", izjavio je Gutić.

Govoreći o politici transporta i saobraćaja u Federaciji BiH, Novalić je rekao da se ona užurbano mijenja, naročito unutar zračnog prostora. Imajući u vidu da FBiH nema šansu za razvoj plovidbe svojim operaterom, Novalić je istaknuo da se treba okrenuti razvoju aerodroma. Podsjetio je da je usljed velikih teškoća i gubitaka ugašena aviokompanija BH Airlines, te da je ulaganje u tu kompaniju bio put u krivom smjeru.

"Novac koji je služio za razvoj zračne plovidbe je usmjeren prema tri aerodroma. Budući da aerodrom u Sarajevu posluje s veoma dobrim profitom, mada i tamo u narednom periodu investiramo 120.000.000 KM, mi smo federalni novac usmjerili prema Tuzli, Bihaću i Mostaru", rekao je Novalić.

Osim prevoza putnika, s MAT-a od prošle godine saobraćaju i kargo avioni.

(tuzlarije.net - FTV/Anadolija)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 19:24 Broj citanja: 344
Članovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke posjetili gradonačelnika TuzleČlanovi Organizacionog odbora Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”, na današnjem sastanku sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i saradnicima, najavili su da će deseto izdanje ove muzičke manifestacije biti održano u martu 2018. godine.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:16
Održan treći završni ciklus trodnevne obuke :
„Upravljanje projektnim ciklusom - Project Cycle Management (PCM)“


Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona u saradnji sa Udruženjem za razvoj NERDA Tuzla danas je održalo svečanu dodjelu certifikata učesnicima trećeg završnog ciklusa trodnevne obuke na temu „Upravljanje projektnim ciklusom".

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 19:10
Gradska uprava :
Razgovor o 4. Biznis forumu bh dijaspore – BHdiaFor 2017.


Gradonačelnik Tuzle, Jasmim Imamović i predsjednik Grupacije Naša Perspektiva, Armin Alijagić, sa saradnicima, razgovarali su danas u Gradskoj upravi o ciljevima i aktivnostima koje se provode povodom organizacije 4. Biznis foruma bh dijaspore – BHdiaFor 2017

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 17:45 Broj citanja: 961
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeMožda samo malo više analiziram. Tako sam nedavno dobila recept za čokoladnu tortu na kojem piše "kako su pravile naše nane" pa mislim, ne sjećam se da je moja nena, koja je fantastično kuhala, ikad napravila tortu. Pravila je baklavu, hurmašice, pitu s jabukama, tako neke kolače ali nije tortu. Neno li neno. Hajde, drago mi je da sam se kroz naslov koji mi je privukao pažnju sjetila jedne od najdražih osoba u mom životu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:52 Broj citanja: 4693
Univerzitet u Tuzli:
Spisak promoviranih doktora naukaU okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli jučer je održana promocija doktora nauka, redovnih profesora i dodjela Zlatne plakete studentima generacije Univerziteta u Tuzli. U nastavku donosimo spisak promoviranih doktora nauka.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 15:47
Svi u Mejdan:
Sloboda u subotu dočekuje MladostTuzlarijeOKK Sloboda će u subotu 16. decembra, u okviru desetog kola Lige 11 Prvenstva Bosne i Hercegovine, igrati domaću utakmicu sa ekipom Mladosti iz Mrkonjić Grada. Utakmica se igra u Velikoj Dvorani Mejdana sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Kraj višemjesečne priče o promjeni zakona o akcizama: Š ta će se desiti nakon povećanja cestarina?

VIDEO: U Banjoj Luci o poboljšanju regionalne saradnje: Crnadak s Vukićevićem, Lakićem, Melom i Krstevskim

VIDEO: Mirko Š arović u posjeti Beogradu: Potpisan protokol o uklanjanju barijera u trgovini Srbije i BiH

Tudor Pantiru, Margarita Caca Nikolovska i Giovanni Grasso: Trn su u oku Dodiku, odnedavno mu je podrška Čović

VIDEO: Zajednička sjednica vlada Makedonije i Albanije: Rama: Tirana podržava Skoplje na putu ka NATO-u

Izdato upozorenje na cunami: Indoneziju pogodio zemljotres magnitude 6,9 stepeni

Morales Franji uručio neobičan poklon: Papa se sastao s bolivijskim predsjednikom u Vatikanu

Napad u kojem su ubijene dvije osobe, te ranjene još dvije: Uhapšen osumnjičeni za napade nožem u Maastrichtu

VIDEO: Senny je putujući fotograf : U Mostaru snima ljude aparatom iz 19. stoljeća

C-47 koji nosi natpis \'To je sve, brate\': Pronađen i restauriran avion koji je predvodio invaziju Normandije