TUZLARIJE - VIJESTI

28.09.2017. u 10:33 Broj citanja: 385
Jučer u Gradskoj upravi:
Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Italije u BiH

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, sa saradnicima, sastali su se u srijedu, 27.9., u Gradskoj upravi Tuzla.

Tuzlarije


"Vi znate da mi imamo višedecenijske prijateljske odnose sa Republikom Italijom. U toku rata imali smo veliko razumijevanje i značajnu pomoć upućenu našim građanima. Sjetimo se koliko je mladih i djece, zahvaljujući podršci, najviše Bolonje, spašeno, kada su u pitanju skupocjena liječenja. Italija je posljednja uvela vize za građane BiH, kada je EU zahtijevala da se to uradi. Imamo niz dobrih praksi u saradnji sa prijateljima iz Italije, tu je bratski grad Bolonja, bratska Provincija Ravena, počasni građani Tuzle su bivši gradonačelnik Bolonje, Valter Vitali, humanitarka Lala Golfareli, te bivši predsjednik Provincije Ravena Frančesko Đangrandi, koga svi u Tuzli dobro poznaju. Imamo i dobru saradnju sa nevladinim sektorom, dosta italijanskih nevladinih organizacija sarađuju sa lokalnim organizacijama i prisutni su u Tuzli.

Mi imamo nekoliko stotina građana italijanskog porijekla, od kojih više od stotinu ima italijansko državljanstvo, naše veze su jake i tradicionalne. Značajna je i privredna saradnja, imamo trgovinsku razmjenu oko milijardu i pol eura godišnje i to nam je jako važno. Često spominjem tadašnjeg predsjednika Italije, Romana Prodija, koji je, kada je bio u pitanju jednog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Tuzle, poslao predsjednički avion po njega, kako bi se blagovremeno, i sa što manje procedura, na liječenje u Bolonju prevezao ovaj dječak, njegov brat, donor koštane srži i majka. Taj dječak danas završava studij informatike. To su pravi primjeri prijateljstva.

Toliko naše djece ide u Italiju, sjetite se 150 djece, koji su se obučili za konobare i kuhare, pa su išli iz sezone u sezonu, od početka maja do konca septembra, tamo učili jezik i stekli zanate, sada su zaposleni po restoranima u BiH ali i širom Evrope. Naučili su zanat u Riminiju, Raveni, Ćerviji i eksluzivnim italijanskim hotelima i restoranima, a znamo šta su danas italijanska kuhinja i turizam u svijetu. Razgovarali smo, moja saradnica, Svjetlana Kakeš i ja sa ambadsadorom i njegovim saradnicima i o budućim projektima. Dobio sam danas nekoliko sjajnih ideja od strane ambasadora naše prijateljske Italije. I optimističan sam da ćemo nastaviti naše zajedničke projekte, ne samo u Tuzli nego u BiH, sa našom omiljenom Italijom” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Između ostalog istaknuto je da se pored ekonomske, posebna pažnja treba posvetiti saradnji na polju razvoja i očuvanja kulturne saradnje.

"Vrlo sam zadovoljan što sam danas u Tuzli i drago mi je da sam upoznao gradonačelnika Tuzle. Ranije sam posjetio BIT centar i Ekonomski fakultet, a večeras imamo i nastup baletne skupine Motus Danza. Drago mi je da je Tuzla tako živ grad, da je puna kulturnih događaja i inicijativa. Vrlo sam sretan da ovdje postoji duboka i dugotrajna saradnja između Tuzle i Italije. Naša je namjera da produbimo odnose te saradnje i proširimo je, kako bi doveli nove investitore koji bi mogli da ponude mogućnosti za mlade iz Tuzle i da radimo na planiranju neke nove saradnje. Prva namjera nam je da radimo u domeni kulture, jer ako već postoje dobri prijateljski odnosi i saradnja, ako se razumijemo, onda će se sve ostale stvari u ekonomiji i politici lakše riješavati”, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka, ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi.

(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

18.07.2018. u 18:09
Podrška projektima održivog povratka


Predstavnici Ekonomsko – privredne inicijative iz Bratunca danas su premijeru Kantona Jakubu Suljkanoviću i ministrici za rad, socijalnu politiku i povratak Sandri Memić prezentirali projekat – inicijativu koja za cilj ima otvaranje novih radnih mjesta prvenstveno za povratnike u Bratuncu.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 18:05
U Domu zdravlja u Tuzli od danas primjena e-legitimacije


Od danas je počela primjena programa e-zdravstvene legitimacije za osigurana lica Grada Tuzle koji zdravstenu zaštitu ostvaruju u JZU Dom zdravlja Tuzla. Aplikacija je zvanično puštena u rad, tako da osigurana lica u Domu zdravlja Tuzla od danas mogu koristiti usluge e-zdravstene legitimacije

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 17:58
Potpisani ugovori o zapošljavanju 37 boraca


Ugovore o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za samozapošljavanje/zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice potpisali su danas ministar za boračka pitanja Enes Gegić i kandidati i kompanije koje su nakon javnog poziva ostvarili pravo na ovaj vid podrške Kantonalne vlade.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:40 Broj citanja: 313
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNekada su se redovno čitale dnevne novine. Kupovale se najmanje jedne, čitale se obično uz jutarnju kafu. Način čitanja je zavisio od ličnog zanimanja. Neki bi krenuli od zadnje strane, neki pratili samo sport, a neki čitali vijesti iz zemlje i inostranstva. Bilo je onih koji bi pročitali sve pa još i ukršetnicu ispunili, i tako do novog dana i novog broja omiljenin dnevnih novina.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:26 Broj citanja: 424
Još jedna uspješna akcija pomoći svojim saborcima u režiji Koordinacije boraca Tuzle


Tuzlarije"Borac ne ostavlja borca“ – ovako nam je počeo svoju vrlo kratku priču vidno potreseni demobilisani borac Armije RBiH Mustafa Kurtić iz Fočanske ulice u Tuzli, kome su danas iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle donirali građevinski materijal za sanaciju i dogradnju stambenog objekta.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:04 Broj citanja: 436
Održana 22. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Srednje škole upisalo 4.049 učenika


TuzlarijeVlada je danas prihvatila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednjih škola, poslije drugog upisnog roka, za školsku 2018/2019. godinu. U odnosu na Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole, može se reći da je on realizovan u procentu od 67,91.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
U prvih 7 mjeseci prijavljen 8.081 nezakonit migrant: Na Vijeću ministara razmatran izvještaj o stanju migracija

Vlasti USK-a mjesecima pokušavaju naći rješenje za migrante: Otkazan sastanak premijera Rošića s predstavnicima IOM-a

U cilju rješavanja nagomilanih problema u kantonalnom MUP-u: Socijalni dijalog između Vlade HNK-a i Sindikata policije

U četiri godine trebalo bi biti zaposleno 23.000 osoba: Predstavljen Projekt podrška zapošljavanju vrijedan 108 miliona KM

Novi bilans nesreće kod kiparske obale: U prevrtanju broda s migrantima 19 poginulih

Izašli iz bolnice i održali konferenciju za medije: Tajlandski dječaci i trener nasmijani i veseli pred novinarima

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine: Japan usvojio prvi zakon protiv pušenja

Potvrdio Ali Akbar Salehi: Iranske zalihe uranijuma dostigle 950 tona

Minhenski kardinal Marx: Ne može se biti i nacionalist i katolik
VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Spašeni tajlandski dječaci otkrili: Gledali smo finale, većina nas je navijala za Hrvatsku
Junckera pitali je li bio pijan na večeri s čelnicima NATO-a, nije mu se svidjelo
VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
Dužnosnik NATO-a odgovorio Trumpu: "Napad na jednog je napad na sve"
Trump: Neki bi radije da ratujemo nego da se složim s Putinom
Produljen pritvor američkom pastoru optuženom za terorizam u Turskoj, mogao bi dobiti 35 godina zatvora
VIDEO Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
VIDEO Filmska jurnjava u Las Vegasu, policajac kroz vjetrobransko staklo puca na ubojice
Njemačka želi Gruziju i zemlje Magreba proglasiti sigurnima za vraćanje izbjeglica


SVAŠTARIJE

Kako je Thompson oteo autobus pun nogometaša i natjerao ih da učine "nezamislivo"

Britanski tabloid piše da Beckhamovi odmaraju u Hrvatskoj, ali...

Beckhamovi u Crnoj Gori iznenadili bizarnom listom zahtjeva

VIDEO Nije montaža: Svi pričaju o Melanijinoj užasnutoj faci nakon što je razgovarala s Putinom

Hercegovac na svadbu poveo curu, a onda ju je šokirao kad je mlada bacala buket

VIDEO Lava iz vulkana na Havajima pogodila turistički brod, 23 ozlijeđenih

Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Beljak o Thompsonu u autobusu: ˝Mora mi smeće fašističko dan pokvarit˝

Vatreni stigli na Trg, u centru Zagreba je preko 250.000 ljudi

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji