TUZLARIJE - VIJESTI

28.09.2017. u 10:33
Jučer u Gradskoj upravi:
Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Italije u BiH

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, sa saradnicima, sastali su se u srijedu, 27.9., u Gradskoj upravi Tuzla.

Tuzlarije


"Vi znate da mi imamo višedecenijske prijateljske odnose sa Republikom Italijom. U toku rata imali smo veliko razumijevanje i značajnu pomoć upućenu našim građanima. Sjetimo se koliko je mladih i djece, zahvaljujući podršci, najviše Bolonje, spašeno, kada su u pitanju skupocjena liječenja. Italija je posljednja uvela vize za građane BiH, kada je EU zahtijevala da se to uradi. Imamo niz dobrih praksi u saradnji sa prijateljima iz Italije, tu je bratski grad Bolonja, bratska Provincija Ravena, počasni građani Tuzle su bivši gradonačelnik Bolonje, Valter Vitali, humanitarka Lala Golfareli, te bivši predsjednik Provincije Ravena Frančesko Đangrandi, koga svi u Tuzli dobro poznaju. Imamo i dobru saradnju sa nevladinim sektorom, dosta italijanskih nevladinih organizacija sarađuju sa lokalnim organizacijama i prisutni su u Tuzli.

Mi imamo nekoliko stotina građana italijanskog porijekla, od kojih više od stotinu ima italijansko državljanstvo, naše veze su jake i tradicionalne. Značajna je i privredna saradnja, imamo trgovinsku razmjenu oko milijardu i pol eura godišnje i to nam je jako važno. Često spominjem tadašnjeg predsjednika Italije, Romana Prodija, koji je, kada je bio u pitanju jednog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Tuzle, poslao predsjednički avion po njega, kako bi se blagovremeno, i sa što manje procedura, na liječenje u Bolonju prevezao ovaj dječak, njegov brat, donor koštane srži i majka. Taj dječak danas završava studij informatike. To su pravi primjeri prijateljstva.

Toliko naše djece ide u Italiju, sjetite se 150 djece, koji su se obučili za konobare i kuhare, pa su išli iz sezone u sezonu, od početka maja do konca septembra, tamo učili jezik i stekli zanate, sada su zaposleni po restoranima u BiH ali i širom Evrope. Naučili su zanat u Riminiju, Raveni, Ćerviji i eksluzivnim italijanskim hotelima i restoranima, a znamo šta su danas italijanska kuhinja i turizam u svijetu. Razgovarali smo, moja saradnica, Svjetlana Kakeš i ja sa ambadsadorom i njegovim saradnicima i o budućim projektima. Dobio sam danas nekoliko sjajnih ideja od strane ambasadora naše prijateljske Italije. I optimističan sam da ćemo nastaviti naše zajedničke projekte, ne samo u Tuzli nego u BiH, sa našom omiljenom Italijom” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Između ostalog istaknuto je da se pored ekonomske, posebna pažnja treba posvetiti saradnji na polju razvoja i očuvanja kulturne saradnje.

"Vrlo sam zadovoljan što sam danas u Tuzli i drago mi je da sam upoznao gradonačelnika Tuzle. Ranije sam posjetio BIT centar i Ekonomski fakultet, a večeras imamo i nastup baletne skupine Motus Danza. Drago mi je da je Tuzla tako živ grad, da je puna kulturnih događaja i inicijativa. Vrlo sam sretan da ovdje postoji duboka i dugotrajna saradnja između Tuzle i Italije. Naša je namjera da produbimo odnose te saradnje i proširimo je, kako bi doveli nove investitore koji bi mogli da ponude mogućnosti za mlade iz Tuzle i da radimo na planiranju neke nove saradnje. Prva namjera nam je da radimo u domeni kulture, jer ako već postoje dobri prijateljski odnosi i saradnja, ako se razumijemo, onda će se sve ostale stvari u ekonomiji i politici lakše riješavati”, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka, ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi.

(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               

 Samoubistva na Novom Zelandu su tiha epidemija:
606 pari cipela
Tako nastaju platina i zlato:
Zabilježen ogroman kosmički sudar neutronskih zvijezda
Časopis nacrtao metu na Kurzu:
˝Napokon je postalo moguće ubiti bebu-Hitlera˝

18.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3404
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 00:30
Nova priča Centra za istraživačko novinarstvo:
Reforma bez obaveze i kazne


Službenici za informisanje u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine (BiH), entitetskim vladama i Brčko distriktu su od stručnjaka iz privatne firme pet i po mjeseci učili šta znači institucionalna reputacija, kako se komunicira u krizama i zašto je važno pratiti medijske objave. Ove institucije su dobile nove ili dopunjene komunikacijske strategije, a nabavljene su im i info police za promotivne i informativne materijale.

OPŠIRNIJE


18.10.2017. u 00:07 Broj citanja: 5690
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 18:12 Broj citanja: 1591
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo


TuzlarijeU Keln stižemo nakon jednoiposatnog leta iz Tuzle. I ne pomišljamo kakvo bi nam putovanje bilo i koliko bi putovali da smo morali koristiti autobus. Jednostavno, radujemo se činjenici da postoji tuzlanski aerodrom. I uživamo. Radosti zbog našeg dolaska ne manjka, "Selam alejkum", "Dobro nam došli"...

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:49 Broj citanja: 557
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeU novije vrijeme često se spominje istraživačko novinarstvo. To se smatra vrhom novinarske profesije, a novinari koji se tim bave najboljim u struci. O tome svi imaju nešto reći. Zanimljivo je da i ne postoji definicija istraživačkog novinarstva. Nekada, prije pojave inerneta i mnogih savremenijih uređaja za snimanje, što audio što video zapisa, posao novinara se znao. Blok, olovka i put pod noge, pa nazad u redakciju da se prekuca i sredi materijal.

OPŠIRNIJE


17.10.2017. u 17:46
Najava
Iranski ambasador u Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla


Nj.E. Mahmoud Heidari ambasador Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini posjetit će Nedreta Kikanovića predsjednika Kantonalne privredne komore Tuzla. U okviru posjete Tuzli, biće upriličen i satanak u Komori na kom će se razgovarati o bilateralnim odnosima, u srijedu 18. oktobra u 11,3o sati

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Cijeli dan trajala rasprava o povredi poslovnika: Opozicija blokirala rad NSRS-a, pozicija prešla u malu salu

VIDEO: Nakon odluke o zapljeni dionica Sarajevskog kiseljaka: Agrokorove kompanije u BiH pod monitoringom institucija FBiH

VIDEO: Strah za 250 radnih mjesta: Nepravosnažna sudska presuda unijela nemir u Kiseljak

VIDEO: Sjednica Kantonalne skupštine nije održana: Konstitutivnost Srba u HNK-u i dalje na čekanju

U srijedu odluka o istražnom zatvoru: Ispitano svih 12 uhapšenih u slučaju Agrokor

170 osoba povrijeđeno: U dva talibanska napada u Afganistanu 71 žrtva

VIDEO: Bitka za Raku je završila: Raka je pala, ruši se kalifat Islamske države

Sin ubijene istraživačke novinarke na Malti optužuje: \'Moja majka je mrtva zbog vaše nesposobnosti\'

Samoubistvo na Novom Zelandu je tiha epidemija: 606 pari cipela

Liverpool deklasirao ekipu Maribora, Spartak bolji od Seville: Neriješeno u derbiju Lige prvaka, favoriti uglavnom pobijedili
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 15 minuta
Američki senatori postigli dogovor oko Obamacarea, Trump ga podržao
Objavljeno prije 15 minuta
Trump najavio prodaju borbenih lovaca Grčkoj
Objavljeno prije 20 minuta
200 tisuća Katalonaca izašlo na ulice zbog hapšenja nezavisnih aktivista
Objavljeno prije 8 sati
Majka u SAD-u optužena za ubojstvo nakon što su joj djeca živa izgorjela u peći
Objavljeno prije 8 sati
Sudac u zadnji tren blokirao novu Trumpovu zabranu za muslimane
Objavljeno prije 8 sati
U požarima u Portugalu najmanje 45 mrtvih