TUZLARIJE - VIJESTI

28.09.2017. u 10:33 Broj citanja: 360
Jučer u Gradskoj upravi:
Susret gradonačelnika Tuzle i ambasadora Republike Italije u BiH

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi, sa saradnicima, sastali su se u srijedu, 27.9., u Gradskoj upravi Tuzla.

Tuzlarije


"Vi znate da mi imamo višedecenijske prijateljske odnose sa Republikom Italijom. U toku rata imali smo veliko razumijevanje i značajnu pomoć upućenu našim građanima. Sjetimo se koliko je mladih i djece, zahvaljujući podršci, najviše Bolonje, spašeno, kada su u pitanju skupocjena liječenja. Italija je posljednja uvela vize za građane BiH, kada je EU zahtijevala da se to uradi. Imamo niz dobrih praksi u saradnji sa prijateljima iz Italije, tu je bratski grad Bolonja, bratska Provincija Ravena, počasni građani Tuzle su bivši gradonačelnik Bolonje, Valter Vitali, humanitarka Lala Golfareli, te bivši predsjednik Provincije Ravena Frančesko Đangrandi, koga svi u Tuzli dobro poznaju. Imamo i dobru saradnju sa nevladinim sektorom, dosta italijanskih nevladinih organizacija sarađuju sa lokalnim organizacijama i prisutni su u Tuzli.

Mi imamo nekoliko stotina građana italijanskog porijekla, od kojih više od stotinu ima italijansko državljanstvo, naše veze su jake i tradicionalne. Značajna je i privredna saradnja, imamo trgovinsku razmjenu oko milijardu i pol eura godišnje i to nam je jako važno. Često spominjem tadašnjeg predsjednika Italije, Romana Prodija, koji je, kada je bio u pitanju jednog dvanaestogodišnjeg dječaka iz Tuzle, poslao predsjednički avion po njega, kako bi se blagovremeno, i sa što manje procedura, na liječenje u Bolonju prevezao ovaj dječak, njegov brat, donor koštane srži i majka. Taj dječak danas završava studij informatike. To su pravi primjeri prijateljstva.

Toliko naše djece ide u Italiju, sjetite se 150 djece, koji su se obučili za konobare i kuhare, pa su išli iz sezone u sezonu, od početka maja do konca septembra, tamo učili jezik i stekli zanate, sada su zaposleni po restoranima u BiH ali i širom Evrope. Naučili su zanat u Riminiju, Raveni, Ćerviji i eksluzivnim italijanskim hotelima i restoranima, a znamo šta su danas italijanska kuhinja i turizam u svijetu. Razgovarali smo, moja saradnica, Svjetlana Kakeš i ja sa ambadsadorom i njegovim saradnicima i o budućim projektima. Dobio sam danas nekoliko sjajnih ideja od strane ambasadora naše prijateljske Italije. I optimističan sam da ćemo nastaviti naše zajedničke projekte, ne samo u Tuzli nego u BiH, sa našom omiljenom Italijom” izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Između ostalog istaknuto je da se pored ekonomske, posebna pažnja treba posvetiti saradnji na polju razvoja i očuvanja kulturne saradnje.

"Vrlo sam zadovoljan što sam danas u Tuzli i drago mi je da sam upoznao gradonačelnika Tuzle. Ranije sam posjetio BIT centar i Ekonomski fakultet, a večeras imamo i nastup baletne skupine Motus Danza. Drago mi je da je Tuzla tako živ grad, da je puna kulturnih događaja i inicijativa. Vrlo sam sretan da ovdje postoji duboka i dugotrajna saradnja između Tuzle i Italije. Naša je namjera da produbimo odnose te saradnje i proširimo je, kako bi doveli nove investitore koji bi mogli da ponude mogućnosti za mlade iz Tuzle i da radimo na planiranju neke nove saradnje. Prva namjera nam je da radimo u domeni kulture, jer ako već postoje dobri prijateljski odnosi i saradnja, ako se razumijemo, onda će se sve ostale stvari u ekonomiji i politici lakše riješavati”, izjavio je nakon jučerašnjeg sastanka, ambasador Republike Italije u BiH, Nicola Minasi.

(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               

 Moto festa ˝Teatarske različitosti - vrijednosno dostignuće˝
Raznovrstan repertoar na ovogodišnjem TKT festu
Saudijska Arabija
Žene neće morati da nose crnu abaju?
Irak 15 godina nakon američke invazije
Daleko od obećane zemlje

22.03.2018. u 00:20 Broj citanja: 14682
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


22.03.2018. u 00:07 Broj citanja: 23673
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 19:05 Broj citanja: 313
˝Putnik vremena˝:
Izložba slika Alise Teletović 29. marta pred publikom u Tuzli


U Ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli 29.03. 2018. godine će biti otvorena izložba pod nazivom "Putnik vremena", autorice Alise Teletović. Alisa Teletović, sa svojih 11 godina počinje da slika apstrakne slike i postaje snažni i samonikli talenat, najmlađa umjetnica u tada nam zemlji - Jugoslaviji.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 17:45 Broj citanja: 639
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOsim lažnih dojava imamo i poplavu lažnih vijesti, i to i kod nas i u svijetu. Google je odlučio uložiti preko 300 miliona dolara u borbu protiv te ružne pojave. E pošto su kod nas na Tuzlarijama provjerene vijesti mogli bi da nam prebace bar milion kao nagradu. Zar mi nije super ideja?

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 14:28 Broj citanja: 1318
Svjetski dan poezije u Intermezzu:
˝Bilo bi nam svima bolje, kad bi bilo više volje˝


TuzlarijeVlasnici Caffetterije Intermezzo već četvrtu godinu za redom obilježili su Svjetski dan poezije tako što su svojim gostima naplaćivali kafu stihovima, umjesto novcem. Tema je bila "Bolje sutra", ali se i odstupalo od zadate teme pa se pisalo i o ljubavi, prijateljstvu, proljeću, revoluciji i odlasku u Njemačku.

OPŠIRNIJE


21.03.2018. u 13:50 Broj citanja: 1578
“I ja sam vjesnik proljeća” u Tuzli:
Izložbom obilježen Dan osoba s Downovim sindromom


Tuzlarije
Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla danas je otvorena izložba fotografija ˝I ja sam vjesnik proljeća˝, autora Mirze Mustafagića, javlja Anadolu Agency (AA). Mustafagić je fotografirao djecu i osobe s Downovim sindromom.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: \'Objektivni razlozi\': Odgođena sutrašnja sjednica Doma naroda, nastavak 17. aprila

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržano povećanje plata za vojnike

Izvještaj EBRD-a prezentovan u Sarajevu: Stopa rasta u BiH tri posto

Ivanić za Tanjug: \'Izetbegović će biti još tvrđi po pitanju granice sa Srbijom\'

VIDEO: Posjetili pravoslavni hram: \'Noćni vukovi\' stigli u Banju Luku

Zbog bacanja suzavca policija privela sedam poslanika: Skupština Kosova usvojila demarkaciju granice s Crnom Gorom

Uhapšen u jugozapadnoj Njemačkoj: Trener plivanja osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčica

VIDEO: Organizatori očekuju da će oboriti \'Guinessov rekord\': U Zenici manifestacija \'Š arene čarape\' sa 1.589 učesnika

Obećao da će Facebook uvesti velike promjene: Zuckerberg priznao grešku u skandalu sa podacima

Uoči prijateljske utakmice s Bugarskom: Reprezentativci BiH trenirali u Razgradu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Podignuta optužnica protiv Sarkozyja jer mu je Gadafi navodno financirao kampanju
Objavljeno prije 8 sati
Katalonski parlament nakon tri mjeseca bira novog predsjednika vlade
Objavljeno prije 8 sati
Peruanski predsjednik podnio ostavku zbog optužbi za mito i korupciju
Objavljeno prije 9 sati
Predsjednik Europskog vijeća odbio čestitati Putinu na izboru
Objavljeno prije 9 sati
Tko je ubio Marielle Franco?
Objavljeno prije 9 sati
Kanada ukinula termine otac i majka u dokumentima, odsad su samo roditelji