TUZLARIJE - VIJESTI

28.09.2017. u 15:06 Broj citanja: 1494
Sjednica Gradskog vijeća Tuzla:
Rebalansom Budžeta za RSD Sloboda predviđeno 400.000 KM

Zbog mještana Šićkog Broda, koji su se okupili ipred BKC-a Tuzla, redovna sjednica Gradskog vijeća Tuzla, počela je sa dva sata zakašnjenja.

Tuzlarije


Mještani zahtjevaju priključenje na sistem daljinskog zagrijavanja individualnih stambenih objekata u MZ Šićki Brod. Predsjednici klubova vijećnika održali su sastanak, te je zakazana tematska sjednica Vijeća.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, kazao je da je tematska sjednica trebala da bude održana i ranije ali zbog bolovanja direktora Grijanja i šefa Komunalne službe, te vjerskh praznika, prolongirana je i zakazana za 19. oktobar 2017. godine, do kada bi trebale biti prikupljene potrebne informacije vezane za zahtjeve mještana.

Ako bude mogućnosti, tematska sjednica će biti održana i ranije.

Vijećnici su zatim pristupili realizaciji usvojenog dnevnog reda. Gradsko vijeće Tuzla, drugi put radi rebalans budžeta, što su vijećnici, a i gradonačelnik, ocijenili pozitivnim jer se rebalas radi radi iskazanog suficita, a ne deficita.

Usvojeni Budžet Grada Tuzla za 2017. godinu iznosi nešto više od 58 miliona KM (58.397.156,70 KM), a Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta predviđena su sredstva u iznosi od gotovo 60 miliona (59. 668.956,70).

Ovom odlukom predlaže se ukupno povećanje prihoda u Budžetu za finansiranje javnih rashoda u iznosu od 1.271.800 KM ili 2,43% u odnosu na planirane prihode, odnosno 2,17 % u odnosu na ukupna sredstava budžeta.

Od ukupno planiranog povećanja prihoda Budžeta u iznosu od 1.271.800 KM, na prihode osnovnog fonda odnosi se 941.800 KM, a razlika od 330.000 KM odnosi se na povećanje prihoda u okviru Fonda za komunalnu infrastrukturu.

Povećanje prihoda osnovnog Fonda nastalo je spajanjem JU Dom mladih Tuzla u JU Međunarodna galerija portreta Tuzla.

Tuzlarije


Osim povećanja rashoda budžeta za iznos za koji se povećavaju prihodi, na osnovu zahtjeva budžetskih korisnika predložene su i određene izmjene na već utvrđenim pozicijama budžeta, odnosno, izvršena je preraspodjela.

Od značajnih povećanja izdvajamo grant za RSD Sloboda Tuzla za 400.000 KM, vjerskim zajednicama 42.000 KM, manifestacije od posebnog značaja za Tuzlu 30.000 KM, OKK Sloboda za 25.000 KM, Turističkoj zajednici Grada Tuzla 18.000 KM, transfer za rad UG Nirina Tuzla 12.600 KM.

Za 12.000 KM povećana su sredstava za volontere, te za 70.000 institucijama kulture.

Odlukom o pokretanju postupka spajanja javnih ustanova kuluture u javnu ustanovu Centar za kulturu Tuzla, Gradsko vijeće Tuzla pokrenulo je postupak spajanja JU Dom mladih Tuzla i JU Međunarodna galerija portreta Tuzla u Javnu ustanovu Centar za kulturu Tuzla.

Centar za kulturu počinje sa radom prvog oktobra tekuće godine te je iz navedenog razloga potrebno obezbijediti sredstava za rad do kraja godine. Predviđeno je 310 hiljada KM od čega su 250 hiljada budžetska sredstva, a ostalo prihodi.

Rebalansom su obuhvaćeni i Centar za socijalni rad sa 600.000 KM, te Obdanište "Naše dijete" sa 30.000 KM.

Razmatranje regulacionog plana dijela prostorne cjeline Kreka - Sjeveroistok Tuzla, Regulacionog plana Stupine Tuzla, razmatranje odluke od dodjeli javnih priznanja, razmatranje odluke o visini zakupnine stambenih objekata, samo su neke od tema o kojima će danas vijećnici Gradskog vijeća Tuzla raspravljati.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 FOTO Prelijepa Bosanka postala Miss Australije
Zatucani pojedinci je napali: ˝Oduzmite joj krunu˝
Možda ima i luđih penala ali je jedno sigurno:
Golman će ovaj penal doživotno pamtiti
Svakakvih budala dunjalukom hoda:
VIDEO Muškarac u Hong Kongu gurnuo ženu na prugu

23.10.2017. u 20:16
Klub vodenih sportova ˝Sprint˝ Tuzla obilježio prvu godišnjicu


TuzlarijeKlub vodenih sportova "Sprint" Tuzla večeras je na bazenu u Hotelu Tuzla obilježio prvu godišnjicu postojanja i rada. Za kratak period djeca, roditelji i treneri u klubu su postigli mnogo, kazao je za Tuzlarije Sejbin Brašnjić, trener u Klubu.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:59 Broj citanja: 1021
Provaljeno u arhiv Općinskog suda Tuzla


Nekoliko nepoznatih osoba provalilo je u arhiv Općinskog suda Tuzla i ukralo predmete privremeno deponovani u bivšoj zgradi Doma armije u Tuzli koja je napuštena. Nezvanično, nepoznati pljačkaši ukrali su oko dvije hiljade sudskih predmeta iz komunalne oblasti i prodali firmi koja se bavi reciklažom papira. Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu koja bi trebala da odgovori na pitanje kako tako važna dokumentacija nije bila zaštićena.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:37
Poziv:
Upis u Školu ritmičke gimnastike


Gimnastički klub Tuzla na incijativu roditelja i djece odlučio se da pokrene nove aktivnsti u klubu. Naime, radi se o ritmičkoj gimnastici isključivo za curice. Pozivamo sve zainteresovane djevojčice, uzrasta četiri godine i starije, da nam se pridruže i upoznaju ovaj predivan sport, koji razvija osjećaj za ritam, muzikalnost, utječe na lijepo i pravilno držanje tijela

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:31
Zamjenik šefa Delegacije EU posjetio ˝Vive Žene˝:
Promjene u društvu i doprinos izgradnji trajnog mira


TuzlarijeZamjenik šefa Delegacije EU u BiH gospodin Khaldoun Sinno boravo je danas u zvaničnoj posjeti UG "Vive Žene" u Tuzli. Trenutno se u ovom Udruženju realiziraju dva projekta finasirana od strane Evropske Unije.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 19:23
Delegacije EU i UNICEF-a u posjeti Tuzli:
Podrška kampanji “Svako dijete treba porodicu”


Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno i predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan posjetili su u ponedjeljak Dom za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli. Posjeta je dio kampanje “Svako dijete treba porodicu” koju UNICEF sprovodi u sklopu projekta “Transformacija institucija za zbrinjavanje i sprečavanje razdvajanja porodica”, koji finansira EU.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 17:11 Broj citanja: 507
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Priču o njegovoj borbi da nastavi život, da se digne na noge, trebali bi mnogi pogledati. To je jedna od onih priča, kada zdravi osjećaju nelagodu, gotovo stid. Niko nije kriv što je tako, ali kad se nešto ima obično se uzima zdravo za gotovo. Mnogo šta se počinje cijeniti kad se izgubi. Tako je sa zdravljem, poslom, prijateljstvom, ljubavlju, svemu.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Tužilaštvo BiH donijelo naredbu za Milorada Dodika: Neće biti istrage za negiranje genocida

Konačan broj žrtava koje krije ova grobnica još nije poznat: Počela ekshumacija u rudniku Sase kod Srebrenice

Komisija usvojila izmjenu Krivičnog zakona BiH: Zabrana zamjene zatvorskih kazni novčanom za djela terorizma

Iskazali interes za saradnju u eksploataciju nafte u FBiH: Predstavnici Shella nisu došli na sastanak sa Džindićem

Prvookrivljen u slučaju Agrokor: Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Inicijativu je pokrenula Fondacija Tijane Jurić: U Srbiji skupljanje potpisa za doživotnu robiju za ubice djece

Izabrani senatori koji će odlučivati o Kataloniji: U četvrtak sjednica katalonskog parlamenta

Zbog emisije ugljičnog dioksida: Sve kiseliji oceani pogubno utječu na oceanske ekosustave

FOTO: Iz perspektive Kristine Makeeve: Kako jesen izgleda širom svijeta

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
CNN: Budućnost Kine? Dominacija putem sile
Objavljeno prije 4 sata
Tillerson iznenada posjetio Afganistan
Objavljeno prije 4 sata
Francuske vlasti odlučile: "Ne smijete nazvati bebu Džihad"
Objavljeno prije 5 sati
Amazon u Njemačkoj otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju
Objavljeno prije 5 sati
Znanstvenici upozoravaju na sve kiselije oceane: "Ovo je bez presedana u 300 milijuna godina"
Objavljeno prije 6 sati
Napadnuta ruska novinarka poznata po kritiziranju Putina, muškarac ju je ubo nožem u vrat