TUZLARIJE - VIJESTI

28.09.2017. u 17:16 Broj citanja: 1166
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Dva sata je kasnila sjednica Vijeća, lijepo sam se nasjedila i napričala. Hajde nije ni to nekad loše, da se porazgovara s kolegama. Kasnili su jer se raspravljalo u vezi priključenja na sistem grijanja kuća u MZ Šićki Brod. Oni su svakako najbliže Termoelektrani, najviše se truju, red je da bar imaju grijanje, a za sve bi bilo bolje da se ne loži svašta.

Tuzlarije


Jučer, kad je Novalić posjetio Fabriku cementa Lukavac, pričalo se o "zelenoj oazi", sve nešto eko pa se nadam da je tako jer Lukavac decenijama ima problema sa zagađivačima. Što se tiče Tuzle kažu da su najveći zagađivači oni koji najmanje daju Tuzli, sve su to neke fabrike od koje koristi imaju negdje tamo. Struja ide u cijelu zemlju, kao i so, ugalj, pa nije ni čudo što naši traže dodatna sredstva kad se ovdje toliko zagađuje.

Tuzlarije


Kod aktuelnog saziva Vijeća zanimljivo je da su se mnoge vjećnice i vijećnici udali/oženili, djecu dobili. Simpatične su bile trudnice u Vijeću. Bilo je i do sada mladih ali ovi su na putu da poboljšaju natalitet, što je dobro, i onako postajemo jedna od zemalja staraca.

Osim onih redovnih tačaka bilo je i puno urgencija i inicijativa, mislim da su došli do slova "t". Pa su tako usvojili inicijativu za izgradnju montažnih garaža na Slatini, kod Doma zdravlja, i to sa više spratova, izgradnju dječijeg igrališta na Ircu, pa vraćanje igrališta djeci u Krečanskoj, prijedlog da se jedna od ulica u gradu nazove 22. maj i niz drugih prijedloga. Biće dobro ako stignu sve završiti ali sve su prilike da će sjednica biti prekinuta. Inače, čini se nemoguće da se može cijeli dan sjediti i raditi. Može se i sjediti i okolo hodati, piti kafu, jesti, pričati ali zaista raditi, s punom pažnjom učestvovati u svemu, to je već druga priča.

Tuzlarije


Od važnijih vijesti u gradu da spomenem da UKC Sarajevo i UKC Tuzla proširuju obike saradnje. Dogovorena je razmjena ljekara, a i pacijenata po potrebi. Situacija u zdravstvu je inače dosta loša. Ne odvaja se dovoljno novca, negdje nedostaju osnovna sredstava za rad pa svaki pomak treba pozdraviti.

Roditelji mladića koji su poginuli na kopu Dubrave prije gotovo tri godine, danas su izrazili svoje nezadovoljstvo. Niko nije odgovarao niti se o tom predmetu i govori.

Tuzlarije


Predsjednik Skupštine TK Senad Alić čestitao je Dan 2. Korpusa Armije RBiH. Pošto je i sam bio borac od prvog dana, mislim i dva puta ranjen, onda i čestitka ima neku težinu. Najgore je kad počnu da se busaju u prsa oni koji ne da nisu vidjeli ratišta, nego nisu ovdje u ratu ni bili. Mislim, ok, ne može svako ratovati i da hoće ali neki baš pričaju toliko da se stekne utisak kao da su nas baš lično oslobodili.

Jutro je bilo tmurno, bilo je i nešto kiše pa sunca. Svega pomalo, kako zna i biti u jesen.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 5 djevojčica i 7 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 177 intervencija

Vatrogasci - imali su 5 intervencija

MUP TK - javni red i mir nije narušavan, prijavljeno je 7 krivičnih djela, zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 28.09.2017. godine krv je darovalo 19 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28 Broj citanja: 2107
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


Tuzlarije
U sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18 Broj citanja: 902
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54 Broj citanja: 427
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝


TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 6817
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


Tuzlarije
Svaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 596
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljiv


Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena rasprava u Predstavničkom domu PSBiH: I dalje pitaju ko je predlagač izmjena seta zakona o akcizama

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Austrijski prijevoznik prizemljio svoje avione: Hiljade putnika ostalo na aerodromima zbog aviokompanije Niki

Milioni budu zbog liječenja gurnuti u ekstremno siromaštvo: Pola stanovništva nema pristup osnovnim zdravstvenim uslugama

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox