TUZLARIJE - VIJESTI

02.10.2017. u 08:20 Broj citanja: 3502
Tuzlanski mladi genijalac:
Medalje Fadila Umihanića sijaju punim, zlatnim sjajem

Nasuprot zabrinjavajućim podacima o nepismenosti stanovništva, u Bosni i Hercegovini su brojni i sjajni mladi ljudi koji nam svakodnevno potvrđuju značaj i pismenosti i obrazovanja. Takav je Tuzlak Fadil Umihanić. Okitio se sa 35 medalja koje za Bosnu i Hercegovinu, sijaju punim, zlatnim sjajem.

Tuzlarije


Fadil Umihanić učenik je prvog razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Ovaj svestrani srednjoškolac voli film, svira violinu i znanjem osvaja svijet. Uspjehe bilježi još kao učenik Međunarodne osnovne škole u Tuzli na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Još jedan u nizu Fadilovih izvanrednih uspjeha je i učešće na World Scholar´s Cup u Hanoju (Vijetnam), prestižnom svjetskom takmičenju koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se nadmeću u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktuelnosti u svijetu. Takmičio se u četiri kategorije, u debati, pisanju, testu i timskom kvizu. Zajedno sa drugaricama iz klupe, Ensarom Delić, Dženitom Mujkanović, Fadil Uminahić, je osvojio 21 medalju, 13 zlatnih i osam srebrenih.

Tuzlarije


- Pripreme su počele od onog momenta kada smo saznali da idemo u Vijetnam. Postigli smo rezultat, Bosnu i Hercegovinu smo predstavili na najbolji moguči način i samim tim stekli pravo učešća na takmičenju na Univerzitetu Yale u SAD, koje će biti održano početkom novembra - priča nam Fadil i dodaje da su mu najveća podrška njegovi roditelji.

Svaka medalja, za koju se borilo više od četiri hiljade učesnika iz 40 zemalja svijeta, označava različitu kategoriju, te nivo težine koji pokriva.

Fadil Umihanić do sada je osvojio 35 medalja iz raznih kategorija. U revijalnom dijelu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazan je i Fadilov dokumentarni film "Mir je samo nekoliko koraka udaljen". Fadil Umihanić ponos je Tuzle, Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, porodice Umihanić i Behram-begove medrese koju trenutno pohađa.

- Pozivam sve mlade da dođu u Behram-begovu medresu i vide kako se radi u mojoj školi. Također mladima preporučujem da se u svojim školama raspitaju za međunarodna takmičenja koja postoje u svijetu, jer, stvarno treba sve probati u životu. Da bih došao do snimanja filma i ostalih projekata, prošao sam puno različitih takmičenja od matematike, biologije, i ostalih predmeta, sve dok se nisam pronašo u onome što najbolje radim - pojašnjava ovaj svestrani mladić.

Osim roditelja, Fadilova velika podrška su i profesori u Behram-begovoj medresi.

Tuzlarije


- U ovoj školskoj godini smo dobili jednu pravo kvalitetnu generaciju učenika. Među njima je sedamnaest učenika generacije. Mnogi od njih postizali su izvanredne rezultate na takmičenjimaa, a među njima je i Fadil Umihanić. O Fadilovim rezultatima najbolje govore medalje kojima se okitio i osvojio za našu školu. Mi se nadamo, ako Bog da, da će Fadil i dalje nastaviti da pronosi uspjehe Behram-begove medrese i svoje lične kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Također se nadamo da će i ostali učenici upravo u Fadilovom radu pronaći i svoju inspiraciju na raznim poljima - kazao je Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi.

Fadilove medalje imaju i onu drugu stranu. Tokom priprema za takmičenja nije imao podršku države. I tako, prepušteni sami sebi, svojim roditeljima, dobroj volji svojih mentora i pokojeg sponzora, on medalje i dalje osvaja za BIH.

Bistri um u novembru se za finale World Scholar´s Cup takmičenja koje će se održati na Univerzitetu Yale u SAD. Njegova želja je da svoje visokoškolsko obrazovanje, nakon završene srednje škole, nastavi van BiH, da bude istraživač i doktor medicine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 11:14
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“ Nurije Delića


Preksinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“, autora Nurije Delića koju su promovisali književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović. „Pjesma nad pjesmama“ predstavlja zbirku priča koje je autor podijelio zavisno od vremena kojim se bave i onoga što kazuju.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 10:25
Saobraćajka u Đurđeviku
Vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede


Na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u mjestu Đurđevik, općina Živinice, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.I., rođen 1963.godine iz Živinica koji je upravljao tmv. „Man“ sa priključnim vozilom - cisternom i S.G., rođen 1950.godine iz Đurđevika, općina Živinice koji je upravljao motociklom „Tomos“.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 1746
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


TuzlarijeObjavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:31 Broj citanja: 316
Centralna banka BiH:
Upozorenje na e-mail u kojem je zloupotrijebljeno ime banke


TuzlarijeCentralna banka BiH oglasila se saopštenjem u kojem obavještava javnost da je tokom posljednjih nekoliko dana zabilježeno kruženje maliciozne e-mail poruke koja najčešće dolazi na adrese privrednih subjekata, a u kojoj je zloupotrijebljeno ime ove finansijske institucije.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:25
Info dani projekta ˝EU for You - E4U˝


Info dani u okviru projekta “EU for You – E4U” bit će održani danas u 10.15 sati na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje će pored studenata ovog fakulteta, učestvovati studenti Pravnog fakulteta u Tuzli, saopćio je EU info centar. Na ovom događaju obratiće se specijalni predstavnik Delegacije EU u BiH, ambasador Lars Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark) u 9.50 sati.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:00
˝Preveniraj , ne promoviraj˝:
Radionica o problemu ovisnosti održana u Gračanici


TuzlarijeDruga po redu radionica na temu "Preveniraj, ne promoviraj" održana je jučer u Gračanici. Radionica je imala za cilj da poticanjem kreativnog i kritičkog razmišljanja edukuje mlade da djeluju proaktivno u cilju prevencije problema, te utiču na osvještavanje trenutnih situacija i potencijalnih načina rješavanja

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

Čelnici 27 zemalja EU danas daju zeleno svjetlo: Nastavak pregovora o Brexitu bit će znatno teži

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu