TUZLARIJE - VIJESTI

02.10.2017. u 08:20 Broj citanja: 3354
Tuzlanski mladi genijalac:
Medalje Fadila Umihanića sijaju punim, zlatnim sjajem

Nasuprot zabrinjavajućim podacima o nepismenosti stanovništva, u Bosni i Hercegovini su brojni i sjajni mladi ljudi koji nam svakodnevno potvrđuju značaj i pismenosti i obrazovanja. Takav je Tuzlak Fadil Umihanić. Okitio se sa 35 medalja koje za Bosnu i Hercegovinu, sijaju punim, zlatnim sjajem.

Tuzlarije


Fadil Umihanić učenik je prvog razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Ovaj svestrani srednjoškolac voli film, svira violinu i znanjem osvaja svijet. Uspjehe bilježi još kao učenik Međunarodne osnovne škole u Tuzli na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Još jedan u nizu Fadilovih izvanrednih uspjeha je i učešće na World Scholar´s Cup u Hanoju (Vijetnam), prestižnom svjetskom takmičenju koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se nadmeću u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktuelnosti u svijetu. Takmičio se u četiri kategorije, u debati, pisanju, testu i timskom kvizu. Zajedno sa drugaricama iz klupe, Ensarom Delić, Dženitom Mujkanović, Fadil Uminahić, je osvojio 21 medalju, 13 zlatnih i osam srebrenih.

Tuzlarije


- Pripreme su počele od onog momenta kada smo saznali da idemo u Vijetnam. Postigli smo rezultat, Bosnu i Hercegovinu smo predstavili na najbolji moguči način i samim tim stekli pravo učešća na takmičenju na Univerzitetu Yale u SAD, koje će biti održano početkom novembra - priča nam Fadil i dodaje da su mu najveća podrška njegovi roditelji.

Svaka medalja, za koju se borilo više od četiri hiljade učesnika iz 40 zemalja svijeta, označava različitu kategoriju, te nivo težine koji pokriva.

Fadil Umihanić do sada je osvojio 35 medalja iz raznih kategorija. U revijalnom dijelu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazan je i Fadilov dokumentarni film "Mir je samo nekoliko koraka udaljen". Fadil Umihanić ponos je Tuzle, Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, porodice Umihanić i Behram-begove medrese koju trenutno pohađa.

- Pozivam sve mlade da dođu u Behram-begovu medresu i vide kako se radi u mojoj školi. Također mladima preporučujem da se u svojim školama raspitaju za međunarodna takmičenja koja postoje u svijetu, jer, stvarno treba sve probati u životu. Da bih došao do snimanja filma i ostalih projekata, prošao sam puno različitih takmičenja od matematike, biologije, i ostalih predmeta, sve dok se nisam pronašo u onome što najbolje radim - pojašnjava ovaj svestrani mladić.

Osim roditelja, Fadilova velika podrška su i profesori u Behram-begovoj medresi.

Tuzlarije


- U ovoj školskoj godini smo dobili jednu pravo kvalitetnu generaciju učenika. Među njima je sedamnaest učenika generacije. Mnogi od njih postizali su izvanredne rezultate na takmičenjimaa, a među njima je i Fadil Umihanić. O Fadilovim rezultatima najbolje govore medalje kojima se okitio i osvojio za našu školu. Mi se nadamo, ako Bog da, da će Fadil i dalje nastaviti da pronosi uspjehe Behram-begove medrese i svoje lične kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Također se nadamo da će i ostali učenici upravo u Fadilovom radu pronaći i svoju inspiraciju na raznim poljima - kazao je Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi.

Fadilove medalje imaju i onu drugu stranu. Tokom priprema za takmičenja nije imao podršku države. I tako, prepušteni sami sebi, svojim roditeljima, dobroj volji svojih mentora i pokojeg sponzora, on medalje i dalje osvaja za BIH.

Bistri um u novembru se za finale World Scholar´s Cup takmičenja koje će se održati na Univerzitetu Yale u SAD. Njegova želja je da svoje visokoškolsko obrazovanje, nakon završene srednje škole, nastavi van BiH, da bude istraživač i doktor medicine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 23:49
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji, za koju je potrebno 120.000 eura (blizu 235.000 KM).

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 23:45
Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla
Posjeta konzula za kulturu Ambasade IR Iran


Danas su tuzlansku biblioteku „Derviš Sušić“ posjetili konzul za kulturu IR Iran Ali Ameri i Behrooz Nasseri, direktor Iranske radio-televizije u Bosni i Hercegovini, gdje su se susreli sa v.d.direktorom ove ustanove doc.dr. Edinom Jahićem. U toku susreta razgovarano je o novim aktivnostima Iranske biblioteke u Tuzli, te planovima za naredni period.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48 Broj citanja: 426
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48 Broj citanja: 369
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

U centru pažnje je Katalonija: Dvodnevni samit lidera zemalja članica EU-a

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 9 sati
Putin: Zatvaranje granica na istoku Ukrajine dovelo bi do nove Srebrenice
Objavljeno prije 9 sati
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"
Objavljeno prije 9 sati
Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
četvrtak, 19.10.2017. 19:42
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
četvrtak, 19.10.2017. 18:55
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
četvrtak, 19.10.2017. 18:15
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj