TUZLARIJE - VIJESTI

02.10.2017. u 08:20 Broj citanja: 3718
Tuzlanski mladi genijalac:
Medalje Fadila Umihanića sijaju punim, zlatnim sjajem

Nasuprot zabrinjavajućim podacima o nepismenosti stanovništva, u Bosni i Hercegovini su brojni i sjajni mladi ljudi koji nam svakodnevno potvrđuju značaj i pismenosti i obrazovanja. Takav je Tuzlak Fadil Umihanić. Okitio se sa 35 medalja koje za Bosnu i Hercegovinu, sijaju punim, zlatnim sjajem.

Tuzlarije


Fadil Umihanić učenik je prvog razreda Behram-begove medrese u Tuzli. Ovaj svestrani srednjoškolac voli film, svira violinu i znanjem osvaja svijet. Uspjehe bilježi još kao učenik Međunarodne osnovne škole u Tuzli na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Još jedan u nizu Fadilovih izvanrednih uspjeha je i učešće na World Scholar´s Cup u Hanoju (Vijetnam), prestižnom svjetskom takmičenju koje obuhvata 40 zemalja svijeta i ujedinjuje mlade učenike koji se nadmeću u općem znanju iz nekoliko kategorija koje obuhvataju aktuelnosti u svijetu. Takmičio se u četiri kategorije, u debati, pisanju, testu i timskom kvizu. Zajedno sa drugaricama iz klupe, Ensarom Delić, Dženitom Mujkanović, Fadil Uminahić, je osvojio 21 medalju, 13 zlatnih i osam srebrenih.

Tuzlarije


- Pripreme su počele od onog momenta kada smo saznali da idemo u Vijetnam. Postigli smo rezultat, Bosnu i Hercegovinu smo predstavili na najbolji moguči način i samim tim stekli pravo učešća na takmičenju na Univerzitetu Yale u SAD, koje će biti održano početkom novembra - priča nam Fadil i dodaje da su mu najveća podrška njegovi roditelji.

Svaka medalja, za koju se borilo više od četiri hiljade učesnika iz 40 zemalja svijeta, označava različitu kategoriju, te nivo težine koji pokriva.

Fadil Umihanić do sada je osvojio 35 medalja iz raznih kategorija. U revijalnom dijelu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala prikazan je i Fadilov dokumentarni film "Mir je samo nekoliko koraka udaljen". Fadil Umihanić ponos je Tuzle, Tuzlanskog kantona, Bosne i Hercegovine, porodice Umihanić i Behram-begove medrese koju trenutno pohađa.

- Pozivam sve mlade da dođu u Behram-begovu medresu i vide kako se radi u mojoj školi. Također mladima preporučujem da se u svojim školama raspitaju za međunarodna takmičenja koja postoje u svijetu, jer, stvarno treba sve probati u životu. Da bih došao do snimanja filma i ostalih projekata, prošao sam puno različitih takmičenja od matematike, biologije, i ostalih predmeta, sve dok se nisam pronašo u onome što najbolje radim - pojašnjava ovaj svestrani mladić.

Osim roditelja, Fadilova velika podrška su i profesori u Behram-begovoj medresi.

Tuzlarije


- U ovoj školskoj godini smo dobili jednu pravo kvalitetnu generaciju učenika. Među njima je sedamnaest učenika generacije. Mnogi od njih postizali su izvanredne rezultate na takmičenjimaa, a među njima je i Fadil Umihanić. O Fadilovim rezultatima najbolje govore medalje kojima se okitio i osvojio za našu školu. Mi se nadamo, ako Bog da, da će Fadil i dalje nastaviti da pronosi uspjehe Behram-begove medrese i svoje lične kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Također se nadamo da će i ostali učenici upravo u Fadilovom radu pronaći i svoju inspiraciju na raznim poljima - kazao je Mensur Husić, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi.

Fadilove medalje imaju i onu drugu stranu. Tokom priprema za takmičenja nije imao podršku države. I tako, prepušteni sami sebi, svojim roditeljima, dobroj volji svojih mentora i pokojeg sponzora, on medalje i dalje osvaja za BIH.

Bistri um u novembru se za finale World Scholar´s Cup takmičenja koje će se održati na Univerzitetu Yale u SAD. Njegova želja je da svoje visokoškolsko obrazovanje, nakon završene srednje škole, nastavi van BiH, da bude istraživač i doktor medicine.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

18.07.2018. u 18:05
U Domu zdravlja u Tuzli od danas primjena e-legitimacije


Od danas je počela primjena programa e-zdravstvene legitimacije za osigurana lica Grada Tuzle koji zdravstenu zaštitu ostvaruju u JZU Dom zdravlja Tuzla. Aplikacija je zvanično puštena u rad, tako da osigurana lica u Domu zdravlja Tuzla od danas mogu koristiti usluge e-zdravstene legitimacije, koja ima za cilj da osiguranim licima pruži brži i kvalitetniji način ostvarivanja svojih prava.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 17:58
Potpisani ugovori o zapošljavanju 37 boraca


Ugovore o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za samozapošljavanje/zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice potpisali su danas ministar za boračka pitanja Enes Gegić i kandidati i kompanije koje su nakon javnog poziva ostvarili pravo na ovaj vid podrške Kantonalne vlade.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:40
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Nekada su se redovno čitale dnevne novine. Kupovale se najmanje jedne, čitale se obično uz jutarnju kafu. Način čitanja je zavisio od ličnog zanimanja. Neki bi krenuli od zadnje strane, neki pratili samo sport, a neki čitali vijesti iz zemlje i inostranstva. Bilo je onih koji bi pročitali sve pa još i ukršetnicu ispunili, i tako do novog dana i novog broja omiljenin dnevnih novina.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:26 Broj citanja: 405
Još jedna uspješna akcija pomoći svojim saborcima u režiji Koordinacije boraca Tuzle


Tuzlarije
"Borac ne ostavlja borca“ – ovako nam je počeo svoju vrlo kratku priču vidno potreseni demobilisani borac Armije RBiH Mustafa Kurtić iz Fočanske ulice u Tuzli, kome su danas iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle donirali građevinski materijal za sanaciju i dogradnju stambenog objekta.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:04 Broj citanja: 419
Održana 22. redovna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona
Srednje škole upisalo 4.049 učenika


Tuzlarije
Vlada je danas prihvatila Informaciju o upisu učenika u prvi razred srednjih škola, poslije drugog upisnog roka, za školsku 2018/2019. godinu. U odnosu na Plan upisa učenika u prvi razred srednje škole, može se reći da je on realizovan u procentu od 67,91.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 13:49 Broj citanja: 1136
U oktobru otvaranje Centra za autizam u Tuzli


Centar za autizam u tuzlanskom naselju Bukinje mogao bi biti otvoren u oktobru ove godine. Biće to jedini Centar takve vrste u BiH, a ideja je potekla od Udruženja roditelja djece, osoba sa autizmom koja se u svakodnevnom životu susreću sa velikim problemima.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Treća pobjeda na SP-u u Holandiji: Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci savladala Poljsku sa 3:0

U prvih 7 mjeseci prijavljen 8.081 nezakonit migrant: Na Vijeću ministara razmatran izvještaj o stanju migracija

Vlasti USK-a mjesecima pokušavaju naći rješenje za migrante: Najavljen pa otkazan sastanak premijera Rošića s predstavnicima...

U cilju rješavanja nagomilanih problema u kantonalnom MUP-u: Socijalni dijalog između Vlade HNK-a i Sindikata policije

U četiri godine trebalo bi biti zaposleno 23.000 osoba: Predstavljen Projekt podrška zapošljavanju vrijedan 108 miliona KM

Izašli iz bolnice i održali konferenciju za medije: Tajlandski dječaci i trener nasmijani i veseli pred novinarima

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine: Japan usvojio prvi zakon protiv pušenja

Potvrdio Ali Akbar Salehi: Iranske zalihe uranijuma dostigle 950 tona

Ocijenio da će početi "veoma brzo": Trump: Denuklearizacija Sjeverne Koreje nema rok

Revanš susret 1. pretkola Evropske lige: Željezničar na obnovljenom terenu Grbavice dočekuje Estonce

VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Minhenski kardinal Marx: Ne može se biti i nacionalist i katolik
Spašeni tajlandski dječaci otkrili: Gledali smo finale, većina nas je navijala za Hrvatsku
Junckera pitali je li bio pijan na večeri s čelnicima NATO-a, nije mu se svidjelo
VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
Dužnosnik NATO-a odgovorio Trumpu: "Napad na jednog je napad na sve"
Trump: Neki bi radije da ratujemo nego da se složim s Putinom
Produljen pritvor američkom pastoru optuženom za terorizam u Turskoj, mogao bi dobiti 35 godina zatvora
VIDEO Sirijska vojska zauzela važnu uzvisinu kraj izraelske granice
VIDEO Filmska jurnjava u Las Vegasu, policajac kroz vjetrobransko staklo puca na ubojice
Njemačka želi Gruziju i zemlje Magreba proglasiti sigurnima za vraćanje izbjeglicaSVAŠTARIJE

Kako je Thompson oteo autobus pun nogometaša i natjerao ih da učine "nezamislivo"

Britanski tabloid piše da Beckhamovi odmaraju u Hrvatskoj, ali...

Beckhamovi u Crnoj Gori iznenadili bizarnom listom zahtjeva

VIDEO Nije montaža: Svi pričaju o Melanijinoj užasnutoj faci nakon što je razgovarala s Putinom

Hercegovac na svadbu poveo curu, a onda ju je šokirao kad je mlada bacala buket

VIDEO Lava iz vulkana na Havajima pogodila turistički brod, 23 ozlijeđenih

Od čistača ulica do krova nogometnog svijeta

Beljak o Thompsonu u autobusu: ˝Mora mi smeće fašističko dan pokvarit˝

Vatreni stigli na Trg, u centru Zagreba je preko 250.000 ljudi

Trump uoči sastanka s Putinom: Odnosi s Rusijom nikad nisu bili lošiji