TUZLARIJE - VIJESTI

03.10.2017. u 20:45 Broj citanja: 1417
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Kakvi su ovo fazoni da se prije biranja fiksnog broja mora okrenuti pozivni, mislim s fiksnog na fiksni. Moguće da je to nešto odavno ali danas sam prvi put čula ono "molim ispred pozvanog broja birajte 035". Kad se pojavio mobitel, pa pošto je on mobilan onaj kućni je postao fiksni. Samo što odavni ni on nije fiksni, samo tražim slušalice po kući, a koliko je i taj mobilan najbolje pokazuje primjer jedne članice moje porodice (čije će drugo) koja je moj fiksni greškom stavila u tašnu i otišla kući. Kao slučajno, sumnjivo je to meni ali znamo da nema neki domet, valja biti blizu postolja.
Telefona sa brojčanikom gotovo da više i nema ali se u priči i dalje "okreće" broj, a za one koji su teški za koga nazvati još kažu "ne bi to telefon okrenulo".

Tuzlarije


Najbolje kod današnjih telefona je prikaz broja, nema puno iznenađenja kao prije, letiš po kući, misliš eno zove neko bitan, kad ono neko od rodbine ko stalno zove, pa još moraš odgovarati na pitanja i biti ljubazan, glumiti da si vaspitano čeljade. Onda brojiš minute jer dok ne oslobode liniju ne mogu ni ti bitni zvati. I sjećam se da se nekad govorilo kako bi to bilo da se imaju video telefoni, a eto sad već odavno imamo mogućnost da se gledamo dok razgovaramo.

Tuzlarije


Školarci se već uhodali s nastavom, počeli i ružno pisati, a od jučer krenuli i studenti. Što se tiče ružnog pisanja kod školaraca, mislim na ono kako svi lijepo krenu, sve novo, čisto, na prvoj stranici najlješe napišu ime i prezime, predmet, pa se to podvuče, nacrta i koji cvjetić, pa prvi dan pišu "školski rad", datum. Prva, druga, pa i treća lekcija sve fino, uredno, a onda nema šta nema, a kod srednjoškolaca počinju prazni listovi. Neki više i ne pišu. I svake godine "e sad ću sve fino i uredno". Hajde što je počela nastava, ne znam za koliko ono studenata u BiH ali počela je i mom sinu, sad će ići moje dodatno kuhanje. Kao da mu šta fali, bar sad se može kupiti svašta od hrane, pa restorani, dostave, nešto ko i sam zna napraviti ali šta to vrijedi mamama govoriti kad se ima osjećaj da će dijete gladno biti. Šta te hrane tako ide autobusima, šalje se po kome se stigne, a najbolje je kad se dođe pa vidi da se nešto i pokvari a ne pojedu.

Tuzlarije


U očima roditelja djeca nikad ne odrastu, znaju mi reći, joj blago tebi, ne ide u osnovnu, ili u srednju, velik, pa jeste sve je to tako ali briga je ista, ako ne i veća. Roditeljima, ne računam ode drvensuze kojima je orilo gorilo, ravno do mora, uvijek je žao i teško ako je djeci, bez obzira koliko imaju godina, bilo šta. Meni je bar tako uvijek bilo, ma neka dobije i jedan, ne položi, samo da ga niko ne dira, da ga ko ne napada, povrijedi, uvrijedi, a za ostalo ćemo lako.

Tuzlarije


Već je i mrak pao, grijanja nema, pa nema. Halo Centralno, hoće li to? Probe su besplatne za građane ali nisu za njih, pa izgleda zbog toga otežu.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 2 djevojčice i 10 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 172 intervencije

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 03.10.2017. godine krv je darovao 21 davaoc.

(tuzlarije.net)               
 Duga 51 kilometar
Japanci otkrili veliku pećinu na Mjesecu
Svako peto dijete među njima ˝akutno pothranjeno˝
Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima
Rastu tenzije s obje strane
Katalonija počinje put u nepoznato

20.10.2017. u 11:30 Broj citanja: 346
Obilježen Dan jabuke
Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće vanTradicija obilježavanja Dana jabuke (20. oktobar) započela je 1990. godine. S ciljem isticanja značaja jabuke i predstavljanja mnogobrojnih sorti koje se uzgajaju u Velikoj Britaniji, te godine u Londonu je započelo obilježavanje Dana jabuke.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 11:14 Broj citanja: 328
Na današnji dan prije četiri godine
Kupanje u jezeru u drugoj polovini oktobra


Lijepo je vrijeme ovih dana, mnogi kažu da se ne sjećaju da je ovako bilo toplo ali jeste. U našoj rubrici "Tuzlarije ne današnji dan" našli smo ove fotografije snimljene 20. oktobra 2013. godine. Napisali smo tada da su druga polovina oktobra i kupanje u jezeru malo neobična kombinacija ali da očito nije i nemoguća.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 10:46
TFF:
Kafa sa...Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom


TuzlarijePrvu Kafu sa poznatima na ovogodišnem TFF-u popili smo sa Robertom Kurbašom i Asimom Ugljenom. Moramo priznati da ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas zanimljiv blok Kafa sa poznatima.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:39
˝Socijalni dan˝, prilika za srednjoškolce za makar jedan dan praksePreko 800 bh. srednjoškolaca danas 20.10.2017. godine napušta svoje školske klupe i po prvi put odlaze na svoja "radna mjesta" gdje će dobiti svoje prvo realno radno iskustvo.

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 09:11 Broj citanja: 499
Učešće ljekara Klinike za hirurgiju na 1. Kongresu udruženja endoskopskih hirurga Srbije


TuzlarijeU Beogradu je od 12-14.10.2017. godine održan 1. Kongres udruženja endoskopskih hirurga Srbije (UEHS), a koji je bio pod pokroviteljstvom Evropskog udruženja endoskopskih hirurga (EAES).

OPŠIRNIJE


20.10.2017. u 08:40
Odigrano I kolo 4. sezone Malonogometne univerzitetske lige uposlenika


TuzlarijeDana 18.10.2017. godine u Univerzitetskoj dvorani odigrano je prvo kolo Malonogometne lige uposlenika Univerziteta u Tuzli. Tako je započela već četvrta sezona takmičenja, čiji je organizator Centar za sport Univerziteta u Tuzli ...

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na pitanja istražitelja nije želio odgovarati: Ante Todorić tvrdi da nije kriv

Borut Pahor na putu ka osvajanju drugog mandata: Fenomen slovenske politike i favorit za novi predsjednički mandat

Favorit za budućeg premijera je Andrej Babiš: Česi odlučuju na izborima koliko su podlegli populizmu

Situacija je najteža u Bangladešu i Somaliji: Globalno zagađenje dovodi se u vezu sa 9 miliona smrtnih slučajeva

Obama napao Trumpa: \'Vraćamo se 50 godina unazad\'

Ovakve nesreće su česta pojava u Indiji: U rušenju zgrade u Indiji poginulo osam osoba

Svako peto dijete među njima "akutno pothranjeno": Djeca Rohingye žive pakao u izbjegličkim kampovima

Fotografije megapopularne serije snimljene iza scene: The Laughing Dead
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 3 sata
Djeca Rohindža žive u logorima bez pitke vode i hrane, prijete im zarazne bolesti, tvrdi UNICEF
Objavljeno prije 3 sata
Obama napao Trumpa: Vraćamo se 50 godina unazad
Objavljeno prije 5 sati
Japanski premijer očekuje sigurnu pobjedu na izborima, oporba je u rasulu
Objavljeno prije 5 sati
Bush napao Trumpa: U javnom životu imamo nasilje i predrasude
Objavljeno prije 5 sati
Španjolska sutra ukida autonomiju Kataloniji, slijede novi masovni prosvjedi
Objavljeno prije 5 sati
Njemačka zabrinuta zbog mogućnosti stvaranja nove generacije džihadista