TUZLARIJE - VIJESTI

03.10.2017. u 20:45 Broj citanja: 1473
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Kakvi su ovo fazoni da se prije biranja fiksnog broja mora okrenuti pozivni, mislim s fiksnog na fiksni. Moguće da je to nešto odavno ali danas sam prvi put čula ono "molim ispred pozvanog broja birajte 035". Kad se pojavio mobitel, pa pošto je on mobilan onaj kućni je postao fiksni. Samo što odavni ni on nije fiksni, samo tražim slušalice po kući, a koliko je i taj mobilan najbolje pokazuje primjer jedne članice moje porodice (čije će drugo) koja je moj fiksni greškom stavila u tašnu i otišla kući. Kao slučajno, sumnjivo je to meni ali znamo da nema neki domet, valja biti blizu postolja.
Telefona sa brojčanikom gotovo da više i nema ali se u priči i dalje "okreće" broj, a za one koji su teški za koga nazvati još kažu "ne bi to telefon okrenulo".

Tuzlarije


Najbolje kod današnjih telefona je prikaz broja, nema puno iznenađenja kao prije, letiš po kući, misliš eno zove neko bitan, kad ono neko od rodbine ko stalno zove, pa još moraš odgovarati na pitanja i biti ljubazan, glumiti da si vaspitano čeljade. Onda brojiš minute jer dok ne oslobode liniju ne mogu ni ti bitni zvati. I sjećam se da se nekad govorilo kako bi to bilo da se imaju video telefoni, a eto sad već odavno imamo mogućnost da se gledamo dok razgovaramo.

Tuzlarije


Školarci se već uhodali s nastavom, počeli i ružno pisati, a od jučer krenuli i studenti. Što se tiče ružnog pisanja kod školaraca, mislim na ono kako svi lijepo krenu, sve novo, čisto, na prvoj stranici najlješe napišu ime i prezime, predmet, pa se to podvuče, nacrta i koji cvjetić, pa prvi dan pišu "školski rad", datum. Prva, druga, pa i treća lekcija sve fino, uredno, a onda nema šta nema, a kod srednjoškolaca počinju prazni listovi. Neki više i ne pišu. I svake godine "e sad ću sve fino i uredno". Hajde što je počela nastava, ne znam za koliko ono studenata u BiH ali počela je i mom sinu, sad će ići moje dodatno kuhanje. Kao da mu šta fali, bar sad se može kupiti svašta od hrane, pa restorani, dostave, nešto ko i sam zna napraviti ali šta to vrijedi mamama govoriti kad se ima osjećaj da će dijete gladno biti. Šta te hrane tako ide autobusima, šalje se po kome se stigne, a najbolje je kad se dođe pa vidi da se nešto i pokvari a ne pojedu.

Tuzlarije


U očima roditelja djeca nikad ne odrastu, znaju mi reći, joj blago tebi, ne ide u osnovnu, ili u srednju, velik, pa jeste sve je to tako ali briga je ista, ako ne i veća. Roditeljima, ne računam ode drvensuze kojima je orilo gorilo, ravno do mora, uvijek je žao i teško ako je djeci, bez obzira koliko imaju godina, bilo šta. Meni je bar tako uvijek bilo, ma neka dobije i jedan, ne položi, samo da ga niko ne dira, da ga ko ne napada, povrijedi, uvrijedi, a za ostalo ćemo lako.

Tuzlarije


Već je i mrak pao, grijanja nema, pa nema. Halo Centralno, hoće li to? Probe su besplatne za građane ali nisu za njih, pa izgleda zbog toga otežu.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 12 beba, 2 djevojčice i 10 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljene su 172 intervencije

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 2 puta, prijavljeno je 12 krivičnih djela, zabilježeno je 8 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 03.10.2017. godine krv je darovao 21 davaoc.

(tuzlarije.net)               
 Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu
Istanbul:
Počeo vanredni samit zemalja OIC-a o Jerusalemu

14.12.2017. u 21:28
Mevludska svečanost:
Tuzlanke, kao njihove nane nekada, baštine sjećanje na Poslanika


TuzlarijeU sklopu manifestacije "Stazama Poslanika islama" večeras je u džamiji Behram-begove medrese proučen mevlud za žene. I ove, kao i prethodnih godina, organizatori centralne mevludske svečanosti za žene bili su Behram-begova medresa i Asocijacija žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 21:18
Na Kolegiju gradonačelnika:
Razmotrena Informacija o problemima u vezi sa SPO ˝15. maj˝


Na osnovu zaključka Gradskog vijeća Tuzle od 10.11.2017. godine, te Inicijative Skupštine Tuzlanskog kantona od 30.11.2017. godine, sačinjena je Informacija o problemima vezanim za Stambeno poslovni objekat "15. maj" koju potpisuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:54
Više od 200 srednjoškolaca posjetilo Mini-sajam ˝Ti si IT˝TuzlarijeU Edukacijskom centru "Nahla u Tuzli" danas je održan Mini-sajam "Ti si IT", koji je posjetilo 200 tuzlanskih srednjoškolaca. Učenici su dobili informacije o mogućnostima u ovom sektoru od predstavnika obrazovnih institucija i edukacijskih centara našeg grada.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32 Broj citanja: 2853
Od Srebrenice i Doma do promocije knjige:
Amir nije imao kome reći kada dobije peticu u školi


TuzlarijeSvaka podrinjska sudbina, nastala u najtežim godinama, bolna je knjiga. Stranice boli, uz pomalo sreće, nekad su tužne, a ponekad i sa sretnim krajem. I ponosom. Takav je i život Amira Šečića, koji je u stomaku majke napustio najveći pakao proteklog rata.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 20:32
Vlada TK:
Otvorena dva kružna toka


S ciljem poboljšanja putne infrastrukture, kvalitetnije saobraćajne povezanosti Tuzle, Živinica i Kalesije sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, te povećanja stepena sigurnosti u saobraćaju danas su na regionalnom putnom pravcu Živinice - Kalesija otvorena dva novoizgrađena kružna toka.

OPŠIRNIJE


14.12.2017. u 17:35 Broj citanja: 515
Održan Kolegij gradonačelnika Tuzle:
Budžet za 2018. je razvojni i socijalno osjetljivUkupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu iznose 55.643.083 KM, što je u odnosu na usvojeni Nacrt Budžeta više za 2.355.325 KM ili 4,42 %. U odnosu na Nacrt Budžeta za 2018. godinu prihodi su povećani za 1.855.325 KM.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Traga se za drugim mladićem: U rijeci Bosni kod Visokog pronađeno tijelo Irhana Foče

Kožul odbio sazivanje sjednice, predsjedavao Sokolović: Zasjedala Komisija za finansije i budžet, odbili akcize

VIDEO: Nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a: Dodik: Podržaćemo HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Meta Al-Shabaaba bila policijska akademija u Mogadishuu: U samoubilačkom napadu u Somaliji najmanje 17 poginulih

PESCO: Čelnici EU-a dogovorili novi sistem vojne saradnje

Nesreća na pruzi između Perpignana i Villefranche-de-Conflenta: Sudar voza i autobusa na jugu Francuske, poginulo četvero djece

U Grčkoj na snazi 24-satni generalni štrajk: 15.000 demonstranata u Atini protiv mjera šednje

Godišnja pres konferencija predsjednika Rusije: Putin: Biću nezavisni kandidat

Za 52,4 milijarde dolara: Disney kupuje Fox

Kandidovaće se na parlamentarnim izborima u Brazilu: Ronaldinho ulazi u politiku
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 2 sata
Hamas prijeti da će poništiti Trumpovu odluku: "Marširamo prema Jeruzalemu"
Objavljeno prije 3 sata
Potjera u Indiji: Pobjegao ministar sreće optužen za ubojstvo opozicijskog političara
Objavljeno prije 3 sata
Vojnici iz Konga osuđeni na doživotni zatvor: "Silovali su djecu da bi dobili natprirodne moći"
Objavljeno prije 3 sata
Vlak se sudario sa školskim autobusom u Francuskoj, ima troje mrtvih
Objavljeno prije 4 sata
Britanska ekstremna desnica najavila skup potpore Trumpu
Objavljeno prije 5 sati
UN: Unatoč poricanju vlasti, SAD još uvijek muči zatvorenike u Guantanamu