TUZLARIJE - VIJESTI

04.10.2017. u 17:26 Broj citanja: 1078
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Čujem neki imaju grijanje, a neki (odnosno ja) nemaju. Moram se ja malo popitati s direktorom Grijanja, hoće da me na duši nosi. U kućama ledara, a vani prekrasno. Neki su u majicama kratkih rukava. Mogla bih jedan šator razapet pa da radim iz šatora, kao što je znao Moamer Gadafi da se smjesti. I on je bio zanimljiva ličnost o kojoj se i sad priča, posebno kad se poredi Libija nekad i sad. Ispade da je bolje biti pod diktaturom po zapadnom tumačenju nego u demokratiji koju taj isti zapad instalira.

Tuzlarije


Što se tiče politike, ovih dana puno se priča o Kataloniji. Svaki put kad su konzervativnije stranke bile na vlasti Kataloncima su obećavali nezavisnost. Toliko je i drugih područja koja žele nezavisnost, neki s pravom, neki ne. Malo ko poznaje cijelu priču i kad se gleda sa strane, utisak je da se razdvajanjima više gubi nego dobija. Posebno ako spojeni dijelovi kao država funkcionišu.

Razdvajanje je uglavnom problematično, same najave referenduma i referendumi znaju izazvati nerede, intervencije policije, upotrebu sile i slično, a onda je teže doći do mirnih rješenja. Evropska unija u svemu svakako igra ključnu ulogu. Ustupci jednima znači da i drugi mogu tražiti odcjepljenja, a ima ih puno zainteresiranih, pa i kod nas ali i u komšiluku. Ako mogu Katalonci može i Istra, koja je svakako pripala Hrvatskoj zahvaljujući Titu, samo što će to u Hrvatskoj, osim onih u Istri, teško ko prevaliti preko usta.

Tuzlarije


Previše je historije, još kad počnu s pričom od prije više od 1000 godina i govore kako je nekad bilo, a za mnoge zemlje je teško nabrojati pod čijom su sve okupacijom bile. Predsjednik Srbije, Vučić, odmah je povukao paralelu između Katalonije i Kosova. A vala oni s Kosova, bili u Srbiji ili samostalni, ne mogu se sa Srbijancima nikako. Dva su naroda koji se nikad nisu, i vjerovato i neće, slagati. I tu se mnogi uhvate dijela historije koja se tiče recimo Srbije, i to naravno onog dijela koji im odgovara.

Tuzlarije


Teško je praviti poređenja jer je svako područje priča za sebe, i svi mogu biti i u pravu i u krivu, a ono što je nabitnije je narod, kako živi i šta hoće. Ne može ništa nazor pa ni suživot. Samo što neki žure da se odvajaju, a kada je geopolitika neke zemlje u pitanju, male zemlje su uvijek donje. Ne može biti sila zemlja koja se kolima pređe za nekoliko sati.

Kad je mirni rastanak u pitanju, najbolji primjer je nekadašnje Čehoslovačke, gospoda, razdvojili se sa šampanjcem u ponoć, sporazumno, bez žrtava.

Tuzlarije


Da se vratim na Vučića, toliko mu je krivo za Kosovo, a da se on pita prvi bi aminovao da se odvoji Republika Srpska, ne bi ga se ticalo što je to bukvalno legalizovan ratni plijen. Svako samo svoje gura.

Tuzlarije


Dok sam pisala o Čehoslovačkoj, i spominjala gospodu, sjetih se da sam skoro primijetila da oni malo stariji još uvijek imaju fine manire kojih su se i prije držali. Ukoričeni Bonton se nekad u kući držao, poklanjao ali bili su tu i roditelji koji su stalno govorili nemoj ovo nemoj ono. Sjećam se da je bilo nepristojno držati ruke u džepovima i nekoga pozdraviti. Ovo se prije svega odnosilo na muškarce jer žene su uglavnom bile u suknjama pa nisu ni hodale s rukama u džepovima. Neki i dalje uredno vade ruke iz džepova prije pozdrava pa mi je zato i čudno kad vidim voditelja neke emisije koji najavljuje, priča i drži ruke u džepovima. Nisam za krute navike, običaje ali ti izrazi poštovanja su lijepi, a u nekim profesijama i vrlo važni.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 17 beba, 8 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 149 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 03.10.2017. godine krv je darovalo 37 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 20:57
Realizacija razvojnih projekata u Kladnju


Realizacija nekoliko investicijskih projekata na području općine Kladanj, bio je povod za današnju posjetu premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zlatana Muratovića Kladnju i načelniku Jusufu Čavkunoviću. Premijer Tuzlanskog kantona ovom je prilikom naglasio i da će u Nacrtu budžeta za 2018. po prvi put lokalne zajednice Tuzlanskog kantona dobiti posebnu stavku.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 20:48
Posjeta osnovnim i srednjim školama općina Banovići i Kalesije


Prema Planu i programu rada, a s ciljem upoznavanja sa dosadašnjim radom i planovima aktivnosti u narednom periodu, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatan Muratović sa saradnicima, u srijedu, 18.10.2017. godine, posjetio je osnovne i srednje škole općina Banovići i Kalesija.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:48
TFF:
Premijerno prikazan dokumentarni film ˝Tu pored nas˝


TuzlarijeU Narodnom pozorištu Tuzla večeras je u sklopu 6. Tuzla FIlm Festivala premijerno prikazan dokumentarni film "Tu pored nas" u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.Film otkriva nepoznate stvari o poznatome, nastajanju i propadanju kulturnog naslijeđa grada soli.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 19:21
Skulpture Živorada Ciglića ukrasile hol Narodnog pozorišta


TuzlarijeDvadeset skulptura autora Živorada Ciglića Cigle iz Srbije ukrasilo je hol Narodnog pozorišta Tuzla. Naime, ovaj umjetnik Tuzlacima se nakon 50 godina predstavio sa samostalnom izložbom, koja se održava u okviru ovogodišnjeg Tuzla Film Festivala.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 18:05 Broj citanja: 333
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeOni koji žive pored same Termoelektrane smatraju da su najugroženiji (što je tačno), da za njih treba biti besplatno. I tu dolazi do problema. Danas su neki vijećnici rekli da im se to treba omogućiti besplatno, neki smatraju da to nije realno jer će to očekivati i svi ostali, pa je na sjednici bilo prilike za populizam, a šta će biti konkretno, tek će da se čuje.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:12 Broj citanja: 582
Tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Razmatra se mogućnost subvencioniranja podstanica sistema daljinskog grijanja


Danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj se raspravljalo o priključenju na sistem daljinskog grijanja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje. U uvodnom izlaganju o toplifikaciji grada govorio je pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Š ef delegacije EU-a održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Pet miliona KM za devastiranje institucija vlasti RS-a: Opozicija najavljuje tužbu protiv Dodika zbog klevete

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

VIDEO: U toku je kampanja Crveni nosić: Kako pomoći Roditeljskoj kući u Sarajevu?

VIDEO: Zajednica izdavača/nakladnika BiH: Žele pomoći u vraćanju dostojanstva autorima i knjizi općenito

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Ugroženo najstarije i najdublje jezero na svijetu: "Ovo je najgora kriza od njegovog nastanka"

Putin o Kataloniji: "Dvostruka mjerila opasna su za Europu"
Objavljeno prije 2 sata
Sinovi ubijene novinarke: Malta je zemlja straha, nepovjerenja, kriminala i korupcije
Objavljeno prije 2 sata
KONGRES KOMUNISTA Kina predstavila plan za svjetsku dominaciju
Objavljeno prije 3 sata
Merkel zatražila da EU sreže novčanu pomoć Turskoj
Objavljeno prije 3 sata
U Firenci poginuo Španjolac, na njega pao kapitel slavne bazilike