TUZLARIJE - VIJESTI

04.10.2017. u 17:26 Broj citanja: 1119
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Čujem neki imaju grijanje, a neki (odnosno ja) nemaju. Moram se ja malo popitati s direktorom Grijanja, hoće da me na duši nosi. U kućama ledara, a vani prekrasno. Neki su u majicama kratkih rukava. Mogla bih jedan šator razapet pa da radim iz šatora, kao što je znao Moamer Gadafi da se smjesti. I on je bio zanimljiva ličnost o kojoj se i sad priča, posebno kad se poredi Libija nekad i sad. Ispade da je bolje biti pod diktaturom po zapadnom tumačenju nego u demokratiji koju taj isti zapad instalira.

Tuzlarije


Što se tiče politike, ovih dana puno se priča o Kataloniji. Svaki put kad su konzervativnije stranke bile na vlasti Kataloncima su obećavali nezavisnost. Toliko je i drugih područja koja žele nezavisnost, neki s pravom, neki ne. Malo ko poznaje cijelu priču i kad se gleda sa strane, utisak je da se razdvajanjima više gubi nego dobija. Posebno ako spojeni dijelovi kao država funkcionišu.

Razdvajanje je uglavnom problematično, same najave referenduma i referendumi znaju izazvati nerede, intervencije policije, upotrebu sile i slično, a onda je teže doći do mirnih rješenja. Evropska unija u svemu svakako igra ključnu ulogu. Ustupci jednima znači da i drugi mogu tražiti odcjepljenja, a ima ih puno zainteresiranih, pa i kod nas ali i u komšiluku. Ako mogu Katalonci može i Istra, koja je svakako pripala Hrvatskoj zahvaljujući Titu, samo što će to u Hrvatskoj, osim onih u Istri, teško ko prevaliti preko usta.

Tuzlarije


Previše je historije, još kad počnu s pričom od prije više od 1000 godina i govore kako je nekad bilo, a za mnoge zemlje je teško nabrojati pod čijom su sve okupacijom bile. Predsjednik Srbije, Vučić, odmah je povukao paralelu između Katalonije i Kosova. A vala oni s Kosova, bili u Srbiji ili samostalni, ne mogu se sa Srbijancima nikako. Dva su naroda koji se nikad nisu, i vjerovato i neće, slagati. I tu se mnogi uhvate dijela historije koja se tiče recimo Srbije, i to naravno onog dijela koji im odgovara.

Tuzlarije


Teško je praviti poređenja jer je svako područje priča za sebe, i svi mogu biti i u pravu i u krivu, a ono što je nabitnije je narod, kako živi i šta hoće. Ne može ništa nazor pa ni suživot. Samo što neki žure da se odvajaju, a kada je geopolitika neke zemlje u pitanju, male zemlje su uvijek donje. Ne može biti sila zemlja koja se kolima pređe za nekoliko sati.

Kad je mirni rastanak u pitanju, najbolji primjer je nekadašnje Čehoslovačke, gospoda, razdvojili se sa šampanjcem u ponoć, sporazumno, bez žrtava.

Tuzlarije


Da se vratim na Vučića, toliko mu je krivo za Kosovo, a da se on pita prvi bi aminovao da se odvoji Republika Srpska, ne bi ga se ticalo što je to bukvalno legalizovan ratni plijen. Svako samo svoje gura.

Tuzlarije


Dok sam pisala o Čehoslovačkoj, i spominjala gospodu, sjetih se da sam skoro primijetila da oni malo stariji još uvijek imaju fine manire kojih su se i prije držali. Ukoričeni Bonton se nekad u kući držao, poklanjao ali bili su tu i roditelji koji su stalno govorili nemoj ovo nemoj ono. Sjećam se da je bilo nepristojno držati ruke u džepovima i nekoga pozdraviti. Ovo se prije svega odnosilo na muškarce jer žene su uglavnom bile u suknjama pa nisu ni hodale s rukama u džepovima. Neki i dalje uredno vade ruke iz džepova prije pozdrava pa mi je zato i čudno kad vidim voditelja neke emisije koji najavljuje, priča i drži ruke u džepovima. Nisam za krute navike, običaje ali ti izrazi poštovanja su lijepi, a u nekim profesijama i vrlo važni.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 17 beba, 8 djevojčica i 9 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 149 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencija

MUP TK - javni red i mir je narušen 3 puta, prijavljeno je 9 krivičnih djela, zabilježeno je 12 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 03.10.2017. godine krv je darovalo 37 davalaca.

(tuzlarije.net)               
 VIDEO:
Poznati kineski penjač pao sa zgrade i poginuo
Mostarska ratna priča:
Jedan grad, dva brata i otac, tri vojske
Biolog objavio mučnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda:
˝Ovako izgleda spora, bolna smrt˝

12.12.2017. u 08:58
Kuća Plamena Mira:
Najava koncerta tradicionalne indijske muzike ˝Raga Fusion˝TuzlarijeKuća Plamena Mira poziva na koncert tradicionalne indijske muzike "Raga Fusion", koji će biti održan u srijedu 13.12.2017. godine sa početkom u 19 sati. Prije koncerta bit će održana Muzička radionica tradicionalnog indijskog bubnja Table.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 07:42
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 12. do 14.12.
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 7391
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


12.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 11735
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 22:26
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Najava promocije knjige ˝Pjesma nad pjesmama˝


Predstavljanje knjige „Pjesma nad pjesmama“, Nurije Delića održati će se u srijedu 13. decembra 2017. godine u 17 sati u Biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla. O knjizi će govoriti književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović.

OPŠIRNIJE


11.12.2017. u 20:22 Broj citanja: 667
Prvi put u Tuzli:
Izveden mevludski program učenika osnovnih škola


U ponedjeljak je u Kulturno-obrazovnom centru Tušanj-Slatina upriličen je mevludski program učenika osnovnih škola sa područja Grada Tuzla. Program je upriličen u saradnji sa Aktivom vjeroučitelja Tuzle, a izveli su ga učenici koji pohađaju vjeronauku u tuzlanskim osnovnim školama. Svečanom programu prisustvovali su izaslanik muftije tuzlanskog dr. Sead Seljubac.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Sjednica u Sarajevu: Vijeće ministara o graničnim prijelazima sa Srbijom

Posebna sjednica i o ekonomskim reformama: Na sjednici NSRS-a o budžetu za 2018.

VIDEO: Zbog ubistva generala HVO-a Vlade Š antića: Uhapšeni Hamdija Abdić Tigar i još četiri osobe

VIDEO: Zvanično završena dionica Svilaj - Odžak: Deset novih kilometara autoceste na Koridoru 5-C

VIDEO: Stav udruženja žrtava i svjedoka ratnih zločina u BiH: Negiranje žrtava u svakom segmentu djelovanja države

Nakon napada u New Yorku: Trump pozvao Kongres da revidira sistem prijema migranata

Nakon sastanka s premijerom Izraela: Mogherini: Članice Unije ujedinjene po pitanju Jerusalema

Putin i Erdogan sastali se u Ankari: \'Trump destabilizirao Bliski istok odlukom o Jerusalemu\'

Magnituda 6 u blizini granice s Irakom: Jak zemljotres pogodio Iran

VIDEO: Održan žrijeb u Nyonu: Najzanimljiviji susret osmine finala: R.Madrid - PSG