TUZLARIJE - VIJESTI

05.10.2017. u 10:25 Broj citanja: 1565
Putopis:
Himalajski snovi pretvoreni u stvarnost

San skoro svakog planinara jesu Himalaji Nepal, a naš se hvala Bogu i ostvario. Ja, moj suprug Mirsad, i naš sin Edo, krenuli smo na taj dugo sanjani put 01. oktobra i vratili se 21. oktobra 2016.godine. I evo, ovih dana je godišnjica tog ostvarenog sna.

Tuzlarije


Na aerodromu u Katmanduu nas je dočekao naš domaćin, nekad veliki planinar, alpinista i vodič brojnih himalajskih ekspedicija gdin Dharma, član Nepalske ekspedicije koja je osvojila Everest, nažalost sa teškim posljedicama smrzavanja i amputacija, koje su provedene na dugom liječenju u Barceloni.

Tuzlarije


Kada sletite u Katmandu, slijedi šok, od saobraćaja, gužve, prašine, skroz druge kulture življenja, siromaštva. Djelujete izgubljeno i ne snalazite se. Sve vrvi kao u mravinjaku ali u svom tom, nama neredu, vlada pravi red i sve vrvi od života. Nepalci su ljubazni, dobri, vrijedni i veoma čvrsti ljudi.

Stisnut između dva giganta, Indije i Kine, smješten u srcu Himalaja, Nepal je jedna od najatraktivnijih destinacija za planinare i alpiniste. Broj i raznovrsnost planinarskih staza, te vidici na vrhove najveće i jedne od najljepših planina na planeti Zemlji, magnet su za mnogobrojne turiste različite starosne dobi, fizičkih i finansijskih mogućnosti. Planinarske staze tipa one do Everest Base Campa, oko vrhova Anapurne ili nacionalni park Lantang, postale su svjetski poznate i smatrane su jednim od najljepših.

Tuzlarije


Krov našeg svijeta je opasan, surov, moćan, a istovremeno egzotičan i izazovan. Potrebna je dozvola za ulaz u nacionalni park i karta područja za samostalno planinarenje. Mi smo se odlučili za samostalno, iako se može iznajmiti gija-vodič, kao i šerpe za nošenje opreme.

Odlučili smo da odradimo najpoznatiji treking na svijetu, Annapurna Circuit, u Annapurna planinskom masivu centralnog Nepala, nekadašnjeg kraljevstva Manang. Ukupna dužina trase varira između 160-230 km ... ovisno o tome gdje započinje i završava treking.

Tuzlarije


Treking raste do 5416 mnv, na Thorong La, lednički prevoj u srcu Himalaja, zapadno od Mount Everesta, dodirujući južni rub tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline i okružuje Annapurna masiv (vrhove Annapurna I-IV, Manaslu, Gangapurnu, Tilicho Peak). Brojni vrhovi od 6000 do 8000 m u porastu uspona ledničkih vrhova koji vas pozivaju na strahopoštovanje, maštu i divljenje moćnoj Annapurni.

Tuzlarije


Treking počinje u Besisaharu, u Marshyangdi dolini rijeke i završava u Gandaki Gorge. U Besisahar se dolazi nakon 7-8 sati vožnje od Katmandua kratkim odignutim autobusčićima gdje putnici budu i na krovu, uz stalno zviždukanje konduktera na prednjim otvorenim vratima, čije značenje samo vozač razumije, vješto se probijajući kroz planinski kameni put, kroz duboke klance i litice.

Tuzlarije


Zatim staza prolazi Padyy polja, suptropske šume, vodopade preko 500 m visine, gigantske stijene i razna skromna sela. Svi vam se osmjehuju i izražavaju dobrodošlicu dok se vi isčuđavate, osjećajući toplinu, sigurnost i da niste tuđi. Nevjerovatni prizori, emocije i doživljaji.

Tuzlarije


Annapurna Circuit je proglašen najboljim na svijetu. Širok spektar klimatskih zona od tropa na 600 m nadmorske visine, do Arktika na 5416 m visine na Thorong La, s različitim kulturnim raznolikostima od budističkog stanovništva u kanjonu rijeke Marsjangdi, gdje svaka grupica kuća ima svoj stup i molitvene zidove na ulaznoj i izlaznoj kapiji, Hindu sela sa tibetanskom kulturom, u podnožju Manang doline i niže Mustang.

Tuzlarije


Staza je prilično izazovna i veoma duga, s brojnim preprekama, kanjonima, liticama, širokim, hladnim brzim i dubokim rijekama, klancima i poljima riže, prelazima preko ogromnih visokih drvenih visećih mostova sa sajlama, divnim pejzažima moćne planine od koje zastaje dah, malim skromnim selima sa drvenim, od daske "hostelima" kroz koje sve fura, i istočnjačkom hranom na bazi riže, koju mnogi ne bi podnijeli, što je i za neke od nas bio najveći problem.

Tuzlarije


Sama odluka za posjet Himalajima zahtjeva ozbiljno proučavanje, planiranje, prikupljanje informacija i iskustava, fizičku i psihičku pripremu, mnogi su nakon 3000 mnv doživjeli visinsku bolest, jedan i kliničku smrt, a posljedice se osjete i kasnije jer na aerodromu u povratku jedan je umro.

Tuzlarije


Nakon prelaska staze slijedi obično odlazak u Pokharu, koja se nalazi na jezeru Feva, grad kao "mondensko" turističko mjesto sa brojnim hotelima, restoranima, dućanima, gdje sve liči na Zapad prošaran istočnjačkom civilizacijom, gdje se brzo naviknete, vratite u "normalu", sređujete utiske, isčuđavate se svojoj "ludosti" i pripremate za povratak minibusom, onim istim surovim planinskim putem (samo još da ovo prođe!), zadovoljni i sretni što ste preživjeli, bogati nečim što malo koji čovjek ima na našoj prelijepoj planeti.

Tuzlarije


Oktobar je najbolji mjesec u sezoni za planinarenje i preporučujemo svima.

Edmina, Mirsad i Edo (Edmin) Merdić iz Tuzle

GALERIJA FOTOGRAFIJA

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Europska komisija izrekla najveć kazn u povijesti EU
Google kažnjen s 4,3 milijarde eura
VIDEO Trump:
Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu

18.07.2018. u 20:09
Počeo 10. Međunarodni festival umjetnosti mladih ˝Kaleidoskop˝


U Ateljeu Ismet Mujezinović u Tuzli sinoć je počelo deseto izdanje Festivala savremene umjetnosti mladih Kaleidoskop. Prve festivalske noći upriličeno je otvorenje izložbe "Peti prozor" u okviru koje se autorica Željka Mićanović-Miljković predstavila djelima koji reflektuju osnovna pitanja koje umjetnica postavlja u dosadašnjem stvaralaštvu.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 18:09 Broj citanja: 466
Podrška projektima održivog povratkaPredstavnici Ekonomsko – privredne inicijative iz Bratunca danas su premijeru Kantona Jakubu Suljkanoviću i ministrici za rad, socijalnu politiku i povratak Sandri Memić prezentirali projekat – inicijativu koja za cilj ima otvaranje novih radnih mjesta prvenstveno za povratnike u Bratuncu.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 18:05 Broj citanja: 2694
U Domu zdravlja u Tuzli od danas primjena e-legitimacije


Od danas je počela primjena programa e-zdravstvene legitimacije za osigurana lica Grada Tuzle koji zdravstenu zaštitu ostvaruju u JZU Dom zdravlja Tuzla. Aplikacija je zvanično puštena u rad, tako da osigurana lica u Domu zdravlja Tuzla od danas mogu koristiti usluge e-zdravstene legitimacije

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 17:58 Broj citanja: 395
Potpisani ugovori o zapošljavanju 37 boraca


Ugovore o dodjeli bespovratnih finansijskih sredstava u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za samozapošljavanje/zapošljavanje branilaca i članova njihove porodice potpisali su danas ministar za boračka pitanja Enes Gegić i kandidati i kompanije koje su nakon javnog poziva ostvarili pravo na ovaj vid podrške Kantonalne vlade.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:40 Broj citanja: 656
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeNekada su se redovno čitale dnevne novine. Kupovale se najmanje jedne, čitale se obično uz jutarnju kafu. Način čitanja je zavisio od ličnog zanimanja. Neki bi krenuli od zadnje strane, neki pratili samo sport, a neki čitali vijesti iz zemlje i inostranstva. Bilo je onih koji bi pročitali sve pa još i ukršetnicu ispunili, i tako do novog dana i novog broja omiljenin dnevnih novina.

OPŠIRNIJE


18.07.2018. u 14:26 Broj citanja: 770
Još jedna uspješna akcija pomoći svojim saborcima u režiji Koordinacije boraca Tuzle


Tuzlarije"Borac ne ostavlja borca“ – ovako nam je počeo svoju vrlo kratku priču vidno potreseni demobilisani borac Armije RBiH Mustafa Kurtić iz Fočanske ulice u Tuzli, kome su danas iz Koordinacije boračkih organizacija Grada Tuzle donirali građevinski materijal za sanaciju i dogradnju stambenog objekta.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Moguće lokacije mjesta za smještaj migranata u USK-u: Rošić i predstavnici EK obišli Medeno polje i Jasenicu

U prvih 7 mjeseci prijavljen 8.081 nezakonit migrant: Na Vijeću ministara razmatran izvještaj o stanju migracija

Bila namijenjena za ilegalno tržište u zemljama zapadne Evrope: SIPA u Neumu zaplijenila više od 660 kilograma opojne droge

Priština čeka da to potvrde EP i članice Unije: Kosovo ispunilo uslove za ukidanje viza

Izašli iz bolnice i održali konferenciju za medije: Tajlandski dječaci i trener nasmijani i veseli pred novinarima

Uoči Olimpijskih igara 2020. godine: Japan usvojio prvi zakon protiv pušenja

U okviru programa zapošljavanja 150+: Zaposleno 87 novih asistenata na Univerzitetu u Sarajevu

Plemići remizirali sa Spartakom, idu u 2. pretkolo EL: Zrinjski ispao iz kvalifikacija za Ligu prvaka

Željezničar se plasirao u drugo pretkolo Evropske lige: \'Plavi\' na Grbavici savladali estonsku Narvu Trans sa 3:1

Treća pobjeda na SP-u u Holandiji: Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci savladala Poljsku sa 3:0

Google upozorio: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan
11-godišnjakinju iz Indije od siječnja silovala 17-orica muškaraca
Brojni letovi u londonskoj zračnoj luci kasnili i bili otkazani
Što smo sve doznali o spašenim dječacima iz Tajlanda, osim da su navijali za Hrvatsku
Nova znanstvena studija pokazala: Torinsko platno je najvjerojatnije krivotvorina
Minhenski kardinal Marx: Ne može se biti i nacionalist i katolik
VIDEO Trump: Crnogorci bi mogli postati agresivni, i onda smo u Trećem svjetskom ratu
VIDEO Tajlandski dječaci pušteni iz bolnice, obratili su se javnosti
Velikoj Britaniji prijeti nestašica mliječnih proizvoda
Spašeni tajlandski dječaci otkrili: Gledali smo finale, većina nas je navijala za Hrvatsku
Bavarska policija započinje patrole na austrijskoj graniciSVAŠTARIJE

VIDEO Policajac u jurnjavi za ubojicama u Las Vegasu puca kroz staklo automobila

Štrajk u Ryanairu, otkazuju 600 letova

Google upozorio: Zbog kazne, Android možda više neće biti besplatan

Nova znanstvena studija pokazala: Torinsko platno je najvjerojatnije krivotvorina

Poznata pjevačica završila na psihijatriji, bori se s depresijom

Bolna snimka: Biciklistica pokušala prijeći most koji se dizao pa upala u procijep

Snimka curice beskućnice koja na kiši piše zadaću slama srce

Navala srušila Amazon: Svi su se htjeli dočepati užasnog odjevnog komada koji košta samo 5 KM

Svećenik je pitao je li drolja, njen odgovor oduševio je milijune ljudi

Novinari pitali dječake iz spilje što će prvo napraviti kad dođu kući, njihov odgovor je presladak