TUZLARIJE - VIJESTI

05.10.2017. u 10:25 Broj citanja: 1336
Putopis:
Himalajski snovi pretvoreni u stvarnost

San skoro svakog planinara jesu Himalaji Nepal, a naš se hvala Bogu i ostvario. Ja, moj suprug Mirsad, i naš sin Edo, krenuli smo na taj dugo sanjani put 01. oktobra i vratili se 21. oktobra 2016.godine. I evo, ovih dana je godišnjica tog ostvarenog sna.

Tuzlarije


Na aerodromu u Katmanduu nas je dočekao naš domaćin, nekad veliki planinar, alpinista i vodič brojnih himalajskih ekspedicija gdin Dharma, član Nepalske ekspedicije koja je osvojila Everest, nažalost sa teškim posljedicama smrzavanja i amputacija, koje su provedene na dugom liječenju u Barceloni.

Tuzlarije


Kada sletite u Katmandu, slijedi šok, od saobraćaja, gužve, prašine, skroz druge kulture življenja, siromaštva. Djelujete izgubljeno i ne snalazite se. Sve vrvi kao u mravinjaku ali u svom tom, nama neredu, vlada pravi red i sve vrvi od života. Nepalci su ljubazni, dobri, vrijedni i veoma čvrsti ljudi.

Stisnut između dva giganta, Indije i Kine, smješten u srcu Himalaja, Nepal je jedna od najatraktivnijih destinacija za planinare i alpiniste. Broj i raznovrsnost planinarskih staza, te vidici na vrhove najveće i jedne od najljepših planina na planeti Zemlji, magnet su za mnogobrojne turiste različite starosne dobi, fizičkih i finansijskih mogućnosti. Planinarske staze tipa one do Everest Base Campa, oko vrhova Anapurne ili nacionalni park Lantang, postale su svjetski poznate i smatrane su jednim od najljepših.

Tuzlarije


Krov našeg svijeta je opasan, surov, moćan, a istovremeno egzotičan i izazovan. Potrebna je dozvola za ulaz u nacionalni park i karta područja za samostalno planinarenje. Mi smo se odlučili za samostalno, iako se može iznajmiti gija-vodič, kao i šerpe za nošenje opreme.

Odlučili smo da odradimo najpoznatiji treking na svijetu, Annapurna Circuit, u Annapurna planinskom masivu centralnog Nepala, nekadašnjeg kraljevstva Manang. Ukupna dužina trase varira između 160-230 km ... ovisno o tome gdje započinje i završava treking.

Tuzlarije


Treking raste do 5416 mnv, na Thorong La, lednički prevoj u srcu Himalaja, zapadno od Mount Everesta, dodirujući južni rub tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline i okružuje Annapurna masiv (vrhove Annapurna I-IV, Manaslu, Gangapurnu, Tilicho Peak). Brojni vrhovi od 6000 do 8000 m u porastu uspona ledničkih vrhova koji vas pozivaju na strahopoštovanje, maštu i divljenje moćnoj Annapurni.

Tuzlarije


Treking počinje u Besisaharu, u Marshyangdi dolini rijeke i završava u Gandaki Gorge. U Besisahar se dolazi nakon 7-8 sati vožnje od Katmandua kratkim odignutim autobusčićima gdje putnici budu i na krovu, uz stalno zviždukanje konduktera na prednjim otvorenim vratima, čije značenje samo vozač razumije, vješto se probijajući kroz planinski kameni put, kroz duboke klance i litice.

Tuzlarije


Zatim staza prolazi Padyy polja, suptropske šume, vodopade preko 500 m visine, gigantske stijene i razna skromna sela. Svi vam se osmjehuju i izražavaju dobrodošlicu dok se vi isčuđavate, osjećajući toplinu, sigurnost i da niste tuđi. Nevjerovatni prizori, emocije i doživljaji.

Tuzlarije


Annapurna Circuit je proglašen najboljim na svijetu. Širok spektar klimatskih zona od tropa na 600 m nadmorske visine, do Arktika na 5416 m visine na Thorong La, s različitim kulturnim raznolikostima od budističkog stanovništva u kanjonu rijeke Marsjangdi, gdje svaka grupica kuća ima svoj stup i molitvene zidove na ulaznoj i izlaznoj kapiji, Hindu sela sa tibetanskom kulturom, u podnožju Manang doline i niže Mustang.

Tuzlarije


Staza je prilično izazovna i veoma duga, s brojnim preprekama, kanjonima, liticama, širokim, hladnim brzim i dubokim rijekama, klancima i poljima riže, prelazima preko ogromnih visokih drvenih visećih mostova sa sajlama, divnim pejzažima moćne planine od koje zastaje dah, malim skromnim selima sa drvenim, od daske "hostelima" kroz koje sve fura, i istočnjačkom hranom na bazi riže, koju mnogi ne bi podnijeli, što je i za neke od nas bio najveći problem.

Tuzlarije


Sama odluka za posjet Himalajima zahtjeva ozbiljno proučavanje, planiranje, prikupljanje informacija i iskustava, fizičku i psihičku pripremu, mnogi su nakon 3000 mnv doživjeli visinsku bolest, jedan i kliničku smrt, a posljedice se osjete i kasnije jer na aerodromu u povratku jedan je umro.

Tuzlarije


Nakon prelaska staze slijedi obično odlazak u Pokharu, koja se nalazi na jezeru Feva, grad kao "mondensko" turističko mjesto sa brojnim hotelima, restoranima, dućanima, gdje sve liči na Zapad prošaran istočnjačkom civilizacijom, gdje se brzo naviknete, vratite u "normalu", sređujete utiske, isčuđavate se svojoj "ludosti" i pripremate za povratak minibusom, onim istim surovim planinskim putem (samo još da ovo prođe!), zadovoljni i sretni što ste preživjeli, bogati nečim što malo koji čovjek ima na našoj prelijepoj planeti.

Tuzlarije


Oktobar je najbolji mjesec u sezoni za planinarenje i preporučujemo svima.

Edmina, Mirsad i Edo (Edmin) Merdić iz Tuzle

GALERIJA FOTOGRAFIJA

(tuzlarije.net)               

 Od jednog čovjeka koji kleči do pokreta koji je podijelio Ameriku
Gdje je sada Colin Kaepernick?
Prije isteka roka u četvrtak:
Katalonija odbacila zahtjev španske vlade da odustane od nezavisnosti
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

19.10.2017. u 16:12
Tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Razmatra se mogućnost subvencioniranja podstanica sistema daljinskog grijanja


Danas je održana tematska sjednica Gradskog vijeća Tuzla na kojoj se raspravljalo o priključenju na sistem daljinskog grijanja mjesnih zajednica Šićki Brod i Bukinje. U uvodnom izlaganju o toplifikaciji grada govorio je pomoćnik gradonačelnika Kemal Kurević.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:10 Broj citanja: 527
Prof. dr. Fuad Pašić održao pozvano predavanje na Simpoziju Hranom do zdravlja


U Osijeku je u protekloj sedmici održan 10. međunarodni znanstveno – stručni skup na temu Hranom do zdravlja. Kao pozvani predavač na plenarnoj sesiji učešće je uzeo i prof. dr. Fuad Pašić koji je govorio o multidimenzionalnom pristupu u barijatrijskoj hirurgiji, kao i o tome zašto je bitno imati nutricionistu u timu.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 16:02 Broj citanja: 547
Predstavljanje u Tuzli:
Kad se sretnu feminizam i religija


"Kada se sretnu feminizam i religija", naziv je zbornika tekstova mladih autorica i autora iz Bosne i Hercegovini, koji će biti predstavljen u Tuzli 27. oktobra 2017. godine u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla u 10:30 sati. Govore: Zilka Spahić Šiljak, profesorica rodnih studija, Medina Mujić, urednica, Nikola Vučić autor, Nihad Suljić autor.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 15:56
U petak Bijenale umjetnosti minijature otvara vrata posjetiocima


Deveta po redu manifestacija Bijenale umjetnosti minijature BiH bit će otvorena u petak, u 18 časova, u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Na izložbi Bijenala bit će izloženo 455 radova različitih tehnika od 148 autora. Riječ je o jedinstvenoj i uistinu prepoznatljivoj manifestaciji koja ima ulogu afirmacije minijature kao specifičnog likovnog izraza.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 13:00
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.
Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJE


19.10.2017. u 12:19 Broj citanja: 520
Tuzla Film Festival:
Na repertoaru film ˝Tu pored nas“


TuzlarijeU sklopu programa 6. Tuzla Film Festivala, večeras (19.10.) u 17:30 u Narodnom pozorištu Tuzla, premijerno će biti prikazan dokumentarni film "Tu pored nas“ u produkciji Jusufa Jaganjca i Borisa Balte. "Tu pored nas" je film o kulturno-historijskom naslijeđu Tuzle koji između ostalog, govori i o spomeniku Kapitel.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Š ef delegacije EU održao pres-konferenciju: Wigemark: Izgovori nas ne zanimaju, hoćemo konkretne rezultate

Zvizdić dobio pisma Johannesa Hahna: Nema većine za podršku Zakonu o akcizama

Vlada FBiH želi zaštititi dobavljače i zaposlene: Uredba o vanrednom nadzoru u društvima od interesa za FBiH

Protestna šetnja prosvjetara u SBK: Kolektivni ugovor još na čekanju

12 Agrokorovih menadžera i revizora: Todorićevi suradnici izašli iz Remetinca

Plenković pisao o Pelješkom mostu Junckeru i Zvizdiću: Legitimni interesi BiH ostat će netaknuti

Posebna sjednica Vlade u subotu: Š panija će suspendovati autonomiju Katalonije

Izvršni odbor N/FS BiH: Ime novog selektora 10. novembra

Edin Džeko o fudbalu, kritikama, odrastanju, porodici..: „Ne trčim? Ne dajem sve od sebe? Dajte molim vas! To je šala“

Sutra se zatvara proizvodna linija "General motorsa": Poslije 90 godina završava era automobilske industrije u Australiji