TUZLARIJE - VIJESTI

05.10.2017. u 10:25 Broj citanja: 1399
Putopis:
Himalajski snovi pretvoreni u stvarnost

San skoro svakog planinara jesu Himalaji Nepal, a naš se hvala Bogu i ostvario. Ja, moj suprug Mirsad, i naš sin Edo, krenuli smo na taj dugo sanjani put 01. oktobra i vratili se 21. oktobra 2016.godine. I evo, ovih dana je godišnjica tog ostvarenog sna.

Tuzlarije


Na aerodromu u Katmanduu nas je dočekao naš domaćin, nekad veliki planinar, alpinista i vodič brojnih himalajskih ekspedicija gdin Dharma, član Nepalske ekspedicije koja je osvojila Everest, nažalost sa teškim posljedicama smrzavanja i amputacija, koje su provedene na dugom liječenju u Barceloni.

Tuzlarije


Kada sletite u Katmandu, slijedi šok, od saobraćaja, gužve, prašine, skroz druge kulture življenja, siromaštva. Djelujete izgubljeno i ne snalazite se. Sve vrvi kao u mravinjaku ali u svom tom, nama neredu, vlada pravi red i sve vrvi od života. Nepalci su ljubazni, dobri, vrijedni i veoma čvrsti ljudi.

Stisnut između dva giganta, Indije i Kine, smješten u srcu Himalaja, Nepal je jedna od najatraktivnijih destinacija za planinare i alpiniste. Broj i raznovrsnost planinarskih staza, te vidici na vrhove najveće i jedne od najljepših planina na planeti Zemlji, magnet su za mnogobrojne turiste različite starosne dobi, fizičkih i finansijskih mogućnosti. Planinarske staze tipa one do Everest Base Campa, oko vrhova Anapurne ili nacionalni park Lantang, postale su svjetski poznate i smatrane su jednim od najljepših.

Tuzlarije


Krov našeg svijeta je opasan, surov, moćan, a istovremeno egzotičan i izazovan. Potrebna je dozvola za ulaz u nacionalni park i karta područja za samostalno planinarenje. Mi smo se odlučili za samostalno, iako se može iznajmiti gija-vodič, kao i šerpe za nošenje opreme.

Odlučili smo da odradimo najpoznatiji treking na svijetu, Annapurna Circuit, u Annapurna planinskom masivu centralnog Nepala, nekadašnjeg kraljevstva Manang. Ukupna dužina trase varira između 160-230 km ... ovisno o tome gdje započinje i završava treking.

Tuzlarije


Treking raste do 5416 mnv, na Thorong La, lednički prevoj u srcu Himalaja, zapadno od Mount Everesta, dodirujući južni rub tibetanskog platoa, prelazi dvije različite riječne doline i okružuje Annapurna masiv (vrhove Annapurna I-IV, Manaslu, Gangapurnu, Tilicho Peak). Brojni vrhovi od 6000 do 8000 m u porastu uspona ledničkih vrhova koji vas pozivaju na strahopoštovanje, maštu i divljenje moćnoj Annapurni.

Tuzlarije


Treking počinje u Besisaharu, u Marshyangdi dolini rijeke i završava u Gandaki Gorge. U Besisahar se dolazi nakon 7-8 sati vožnje od Katmandua kratkim odignutim autobusčićima gdje putnici budu i na krovu, uz stalno zviždukanje konduktera na prednjim otvorenim vratima, čije značenje samo vozač razumije, vješto se probijajući kroz planinski kameni put, kroz duboke klance i litice.

Tuzlarije


Zatim staza prolazi Padyy polja, suptropske šume, vodopade preko 500 m visine, gigantske stijene i razna skromna sela. Svi vam se osmjehuju i izražavaju dobrodošlicu dok se vi isčuđavate, osjećajući toplinu, sigurnost i da niste tuđi. Nevjerovatni prizori, emocije i doživljaji.

Tuzlarije


Annapurna Circuit je proglašen najboljim na svijetu. Širok spektar klimatskih zona od tropa na 600 m nadmorske visine, do Arktika na 5416 m visine na Thorong La, s različitim kulturnim raznolikostima od budističkog stanovništva u kanjonu rijeke Marsjangdi, gdje svaka grupica kuća ima svoj stup i molitvene zidove na ulaznoj i izlaznoj kapiji, Hindu sela sa tibetanskom kulturom, u podnožju Manang doline i niže Mustang.

Tuzlarije


Staza je prilično izazovna i veoma duga, s brojnim preprekama, kanjonima, liticama, širokim, hladnim brzim i dubokim rijekama, klancima i poljima riže, prelazima preko ogromnih visokih drvenih visećih mostova sa sajlama, divnim pejzažima moćne planine od koje zastaje dah, malim skromnim selima sa drvenim, od daske "hostelima" kroz koje sve fura, i istočnjačkom hranom na bazi riže, koju mnogi ne bi podnijeli, što je i za neke od nas bio najveći problem.

Tuzlarije


Sama odluka za posjet Himalajima zahtjeva ozbiljno proučavanje, planiranje, prikupljanje informacija i iskustava, fizičku i psihičku pripremu, mnogi su nakon 3000 mnv doživjeli visinsku bolest, jedan i kliničku smrt, a posljedice se osjete i kasnije jer na aerodromu u povratku jedan je umro.

Tuzlarije


Nakon prelaska staze slijedi obično odlazak u Pokharu, koja se nalazi na jezeru Feva, grad kao "mondensko" turističko mjesto sa brojnim hotelima, restoranima, dućanima, gdje sve liči na Zapad prošaran istočnjačkom civilizacijom, gdje se brzo naviknete, vratite u "normalu", sređujete utiske, isčuđavate se svojoj "ludosti" i pripremate za povratak minibusom, onim istim surovim planinskim putem (samo još da ovo prođe!), zadovoljni i sretni što ste preživjeli, bogati nečim što malo koji čovjek ima na našoj prelijepoj planeti.

Tuzlarije


Oktobar je najbolji mjesec u sezoni za planinarenje i preporučujemo svima.

Edmina, Mirsad i Edo (Edmin) Merdić iz Tuzle

GALERIJA FOTOGRAFIJA

(tuzlarije.net)               

 Jumbo Jet se oprašta od američkih putnika:
˝Boeing 747 dao je svijetu krila. Smanjio je svijet˝
Vanredni samit zemalja OIC-a u Istanbulu:
Istočni Jerusalem proglašen glavnim gradom Palestine
Trump pod pritiskom zbog optužbi za seksualno uznemiravanje
Oko 60 senatorica zahtijeva istragu

15.12.2017. u 12:47
GUD ˝Lege Artis˝ Tuzla:
Najava tradicionalnog Novogodišnjeg gala koncerta


TuzlarijeGUD "Lege Artis" Tuzla tradicionalno već četvrtu godinu, organizuje Novogodišnji gala koncert, posvećen prazničnim danima. Na Novogodišnjem gala koncertu nastupit će Mješoviti hor "Lege Artis" Tuzla, pod dirigentskom palicom magistra Jasmina Hasića, a učešće će uzeti i brojni gosti.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 12:34
Vedan Kunto, jedan od glavnih aktera predstave „Iskorak“:
Inspiraciju za ulogu Rikija crpio sam iz stvarnog života i tragedija mladih ljudi


TuzlarijePredstava „Iskorak“, nastala u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja" koji implementira Udruženje "Vive Žene" u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle, a koji finansira Evropska unija.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:18
Promocije
O Tuzli se pričalo u SolunuU srijedu, 13. novemabra 2017. godine u Muzeju makedonske borbe u Solunu (Grčka) predstavljeno je bh izdanje knjige „Politika i društvo u Tuzli od 1992-do 1995 – političko natjecanje i građanska alternativa“ čiji je autor Ioanis Armakolas, profesor na Univerzitetu Makedonija u Solunu.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 11:14
NUB ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“ Nurije Delića


Preksinoć je u Biblioteci „Derviš Sušić“ predstavljena knjiga „Pjesma nad pjesmama“, autora Nurije Delića koju su promovisali književnici Mehmed Đedović, Zejćir Hasić i Ramiz Salihović. „Pjesma nad pjesmama“ predstavlja zbirku priča koje je autor podijelio zavisno od vremena kojim se bave i onoga što kazuju.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 10:25 Broj citanja: 378
Saobraćajka u Đurđeviku
Vozač motocikla zadobio teške tjelesne povrede


Na magistralnom putu Tuzla-Sarajevo, u mjestu Đurđevik, općina Živinice, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali M.I., rođen 1963.godine iz Živinica koji je upravljao tmv. „Man“ sa priključnim vozilom - cisternom i S.G., rođen 1950.godine iz Đurđevika, općina Živinice koji je upravljao motociklom „Tomos“.

OPŠIRNIJE


15.12.2017. u 08:42 Broj citanja: 2297
Statistika avio saobraćaja za novembar:
Da li se 500-hiljaditi putnik Aerodroma ˝Tuzla˝ izgubio u magli?


TuzlarijeObjavljeni su statistički podaci o avio saobraćaju u novembru. Aerodrom Tuzla ubilježio je još 37.432 putnika i zaključno sa novembrom uslužio ukupno 495.275* putnika. U tekstu o statistici za oktobar mjesec procijenili smo da bi se 500-hiljaditi putnik trebao očekivati početkom decembra.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Podržani principi prijedloga izmjena Izbornog zakona

Analiza zajedničkih aktivnosti i saradnje u regionu: Crnadak danas s ambasadorima zemalja zapadnog Balkana

22 glasa \'za\' i 20 glasova \'protiv\',: Poslanici PSBiH usvojili set zakona o akcizama, prekinuta sjednica

Čelnici 27 zemalja EU danas daju zeleno svjetlo: Nastavak pregovora o Brexitu bit će znatno teži

U javnim i privatnim institucijama: Okončana istraga o seksualnom nasilju nad djecom u Australiji

Napadači su prije ubistava odvojili djecu od roditelja: Tokom fudbalskog treninga u Brazilu ubijeno šest osoba

Žestoki navijački obračun: U obračunu navijača sudjelovali Hrvati, Bugari, Rusi i Grci

Na jugu Holandije: Dvije osobe ubijene nožem, nekoliko ranjenih

Gotovo 50 godina nakon prvog leta: Posljednji američki let Boeinga 747, prvog diva neba

Nastavljamo potragu za vanzemaljskim životom: Osam planeta i u udaljenom sistemu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 5 sati
EU zabranjuje Europljanima financijska ulaganja u Rusiji
Objavljeno prije 5 sati
Putin i Trump razgovarali o situaciji na Korejskom poluotoku
Objavljeno prije 5 sati
Japan uvodi dodatne sankcije Sjevernoj Koreji
četvrtak, 14.12.2017. 22:37
John McAfee: Pojest ću svoj penis na televiziji ako bitcoin ne dosegne milijun dolara do 2020.
četvrtak, 14.12.2017. 22:22
U SAD-u je ukinuta neutralnost interneta, stručnjak je za Index objasnio što to znači
četvrtak, 14.12.2017. 22:06
Napad nožem u Nizozemskoj, dvije osobe mrtve, više ozlijeđenih