TUZLARIJE - VIJESTI

07.10.2017. u 13:28 Broj citanja: 7631
Još jedan ponos Gradaščevića:
Najstarija džamija čija je munara izgrađena od posebnog kamena

Kada vam neko spomene Gradačac, najprije ćete pomisliti na Zmaja od Bosne, i prelijepu kulu, koja je simbol ovog bosanskog mjesta, ali i jedan od simbola naše domovine.

No, uz najpoznatiju ličnost i objekat, mještani Gradačca će vam nabrojati i druga mjesta i objekte na koje su ponosni.

A jedan od takvih objekata je, reći će vam mnogi, najstarija sačuvana građevina u Gradačcu – Sviračka džamija. Smještena je u mahali Svirac, po kojoj je i dobila ime.

Tuzlarije


Prema pričama mještana, i dostupnim podacima, pretpostavlja se da je džamiju izgradio neki od kapetana iz porodice Gradaščević. Najprije je nikla džamija, a potom, u neposrednoj blizini, voljom i radom Osman-kapetana Gradaščevića, izgrađena je i medresa.

- Džamija je sagrađena negdje oko 1799. godine i starija je i od džamije Husenija koja je izgrađena 1826. godine. Karaktersitično za Sviračku džamiju jeste to što ima munaru sa lijeve strane koja je izgrađena od posebne vrste kamena koji se zove sedra, a dovučen je sa lokaliteta iz Srebrenika - priča za Tuzlarije Safet Brkić, imam u ovoj džamiji.

Tuzlarije


Uz ovu džamiju je do 1947. godine egzistirala i Medresa koja je iznjedrila brojne učenike, koji su nakon završetka školovanja služili Islamskoj zajednici širom Bosne i Hercgeovine.

- Zanimljivo je da uz džamiju postoji i sviračka voda na kojoj su softe, odnosno učenici Medrese, uzimali abdest prije molitve – dodaje Brkić.

Tuzlarije


Džemat Sviračke džamije danas broji oko 400 domaćinstava, a prije nekoliko godina je izgrađen stambeno-poslovni objekat. Brkić navodi da je na čelu tog projekta bio federalni premijer Fadil Novalić.

Tuzlarije


- Tako smo dobili jedan izuzetan imamski objekat u sklopu kojeg se nalazi učionica gdje se odvija mektebska nastava za djecu. Opremljena je po savremenim standardima, tako da djeca koja dolaze tu na nastavu mogu da se koriste i kompjuterima uz korištenje interneta. Planiramo također da otvorimo i džematsku bibiloteku u sklopu ovog objekta, priča nam ovaj imam, navodeći da u ovom džematu za polaznike mektebske nastave ima i jedno mini fudbalsko igralište, a planirani su još neki sadržaji.

Džamija je prvi put renovirana 1875. godine, a da su na njoj izvođeni radovi i u novije vrijeme, vidi se po drvenom enterijeru koji je dosta jednostavan i sa malo rezbarije.

- Zadnja obnova džamije bila je 1986. godine, a u naredne dvije godine planiramo još jednu obnovu. Kada bude rađena restauracija gledat ćemo da je vratimo u prvobitni izgled, koji je bio nešto malo drugačiji u odnosu na sadašnji – kazao je na kraju razgovora za Tuzlarije Safet Brkić.

Tuzlarije


"Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Svjedočim da je Muhammed Božiji poslanik. Dođite na namaz. Dođite na spas. Namaz je bolji od spavanja. Allah je najveći. Nema Boga osim Allaha", riječi su islamskog poziva na molitvu kojima milozvučni glas Jusufa poziva vjernike na namaz. Jusuf je sin imama Safeta, a inače je i poznati sazlija gradačačkog kraja.

Pogledajte kako džamija izgleda iz zraka i poslušajte ezan najmlađeg Brkića.S.P.

(tuzlarije.net)               

 Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan
Nijagarini vodopadi bez vode, slučaj olovnih maski, nestanak Norfolk puka ...
12 nevjerovatnih događaja koji su se desili samo jednom
Na letu iz New Yorka u Dallas:
Avionu sa 149 putnika u letu eksplodirao motor

20.04.2018. u 00:59 Broj citanja: 784
29. aprila u BKC-u:
Predstava ˝Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi˝


Predstava u produkciji UDUK "EXILIUM" - "Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi", autorskog djela poznate bh. glumice Hasije Borić, održaće se 29. aprila, u 20 sati, u Velikoj sali BKC Tuzla. Ovom premijerom Hasija Borić ujedno obilježava 40 godina umjetničkog rada.

OPŠIRNIJE


20.04.2018. u 00:46
U Tuzli otvoren Prvi festival savremene žene


Prvi festival savremene žene 2018, koji je okupio više od 500 uspješnih žena iz svih sfera života, otvoren je večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Učesnice festivala su iz BiH, zemalja okruženja, ali i iz svijeta.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 22:03 Broj citanja: 2394
Danas u rodnom gradu:
Umro dr. Adnan Delibegović


Od posljedica srčanog udara, u Tuzli je danas iznenada preminuo dr. Adnan Delibegović. Tužna vijest potresla je njegove prijatelje, kolege i poznanike. Dr. Delibegović bio je šef Odsjeka za teleterapiju, a do skora je radio na mjestu načelnika Klinike za onkologiju, hematologiju i radioterapiju UKC-a Tuzla. Rođen je 1963. godine u Tuzli gdje je cijeli život boravio i radio, te ostavio značajan trag kao specijalista radijacijske onkologije

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 21:41 Broj citanja: 1793
Održan Ladies In u Tuzli:
Partija remija za šarmantne Tuzlanke


TuzlarijeBosanski kulturni centar u Tuzli sinoć je bi u znaku promocije ljubavi, humanosti, kulture i tolerancije, a kada tome dodamo i odlično raspoložene i šarmantne Tuzlanke, onda možemo reći da je i ovaj Ladies In ispunio sva očekivanja. Predstava američkog dramatičara Donalda Li Koburna “Partija remija” naišla na oduševljenje svih prisutnih dama.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 18:48 Broj citanja: 408
Završni modul edukacije:
˝Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“


TuzlarijeU hotelu "Kardial" u Tesliću, danas i i sutra Udruženje građana "Vive Žene" iz Tuzle realizuje treći, ujedno i završni modul edukacije: "Specifičnosti pristupa u radu i postupanju sa ranjivim grupama žrtava/svjedoka“. Projekat ima za cilj dodatno osposobljavanje tužilaca i saradnika iz odjela za podršku svjedocima.

OPŠIRNIJE


19.04.2018. u 17:45 Broj citanja: 378
Nacionalni spomenici Tuzlanskog kantona (11)
Nekropola sa stećcima Mramorje u Bulatovcima, Kalesija


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2013. godine, proglasila je „Historijsko područje – Nekropole sa stećcima na lokalitetu Mramorje i Strane u Bulatovcima, općina Kalesija“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Dodik i Čović glavni krivci za nestabilnost: Kongres SAD-a o BiH: Hitno usvojiti Izborni zakon

VIDEO: Uoči sjednice Parlamenta BiH: Hoće li biti kvoruma za raspravu o Izetbegovićevoj izjavi?

U okviru konferencije \'Procesuiranje genocida u BiH\': Studenti iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH u Srebrenici

VIDEO: Preglasan predsjedavajući Predsjedništva BiH: Čović i Ivanić zvanično odbili podržati ugovor države sa IZBiH

VIDEO: Čekat će još tri i po mjeseca: Srpska lista odustala od jednostranog formiranja ZSO-a

Samit dviju Koreja 27. aprila u demilitariziranoj zoni: Jae-in: Sjeverna Koreja spremna na potpunu denuklearizaciju

75. godišnjica: Varšava odala poštu herojima ustanka u Varšavskom getu

Austrijski doktor u čijoj je klinici preminulo 800 djece: Asperger nije bio heroj, već saradnik nacista

Cilj upoznavanje i umrežavanje, osnaživanje i transfer znanja: U Tuzli otvoren Prvi festival savremene žene

Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo: 12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla