TUZLARIJE - VIJESTI

07.10.2017. u 13:28 Broj citanja: 7183
Još jedan ponos Gradaščevića:
Najstarija džamija čija je munara izgrađena od posebnog kamena

Kada vam neko spomene Gradačac, najprije ćete pomisliti na Zmaja od Bosne, i prelijepu kulu, koja je simbol ovog bosanskog mjesta, ali i jedan od simbola naše domovine.

No, uz najpoznatiju ličnost i objekat, mještani Gradačca će vam nabrojati i druga mjesta i objekte na koje su ponosni.

A jedan od takvih objekata je, reći će vam mnogi, najstarija sačuvana građevina u Gradačcu – Sviračka džamija. Smještena je u mahali Svirac, po kojoj je i dobila ime.

Tuzlarije


Prema pričama mještana, i dostupnim podacima, pretpostavlja se da je džamiju izgradio neki od kapetana iz porodice Gradaščević. Najprije je nikla džamija, a potom, u neposrednoj blizini, voljom i radom Osman-kapetana Gradaščevića, izgrađena je i medresa.

- Džamija je sagrađena negdje oko 1799. godine i starija je i od džamije Husenija koja je izgrađena 1826. godine. Karaktersitično za Sviračku džamiju jeste to što ima munaru sa lijeve strane koja je izgrađena od posebne vrste kamena koji se zove sedra, a dovučen je sa lokaliteta iz Srebrenika - priča za Tuzlarije Safet Brkić, imam u ovoj džamiji.

Tuzlarije


Uz ovu džamiju je do 1947. godine egzistirala i Medresa koja je iznjedrila brojne učenike, koji su nakon završetka školovanja služili Islamskoj zajednici širom Bosne i Hercgeovine.

- Zanimljivo je da uz džamiju postoji i sviračka voda na kojoj su softe, odnosno učenici Medrese, uzimali abdest prije molitve – dodaje Brkić.

Tuzlarije


Džemat Sviračke džamije danas broji oko 400 domaćinstava, a prije nekoliko godina je izgrađen stambeno-poslovni objekat. Brkić navodi da je na čelu tog projekta bio federalni premijer Fadil Novalić.

Tuzlarije


- Tako smo dobili jedan izuzetan imamski objekat u sklopu kojeg se nalazi učionica gdje se odvija mektebska nastava za djecu. Opremljena je po savremenim standardima, tako da djeca koja dolaze tu na nastavu mogu da se koriste i kompjuterima uz korištenje interneta. Planiramo također da otvorimo i džematsku bibiloteku u sklopu ovog objekta, priča nam ovaj imam, navodeći da u ovom džematu za polaznike mektebske nastave ima i jedno mini fudbalsko igralište, a planirani su još neki sadržaji.

Džamija je prvi put renovirana 1875. godine, a da su na njoj izvođeni radovi i u novije vrijeme, vidi se po drvenom enterijeru koji je dosta jednostavan i sa malo rezbarije.

- Zadnja obnova džamije bila je 1986. godine, a u naredne dvije godine planiramo još jednu obnovu. Kada bude rađena restauracija gledat ćemo da je vratimo u prvobitni izgled, koji je bio nešto malo drugačiji u odnosu na sadašnji – kazao je na kraju razgovora za Tuzlarije Safet Brkić.

Tuzlarije


"Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Svjedočim da je Muhammed Božiji poslanik. Dođite na namaz. Dođite na spas. Namaz je bolji od spavanja. Allah je najveći. Nema Boga osim Allaha", riječi su islamskog poziva na molitvu kojima milozvučni glas Jusufa poziva vjernike na namaz. Jusuf je sin imama Safeta, a inače je i poznati sazlija gradačačkog kraja.

Pogledajte kako džamija izgleda iz zraka i poslušajte ezan najmlađeg Brkića.S.P.

(tuzlarije.net)               

 PROGLASIT ĆE NEOVISNOST?
Katalonski predsjednik: ˝Ne prihvaćamo mjere Madrida˝
Španjolska aktivirala ključni članak Ustava
Katalonijom će vladati Madrid
Dosta im je rastrošnog Rima
Referendumi o većoj autonomiji u dvije talijanske regije

23.10.2017. u 09:44
Jedinstvo protutnjalo kroz Mostar, Tuzlanske upisale novu pobjedu


U posljednjoj utakmici 5.kola Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometašice u Mostaru su se sastale domaća ekipa Katarine i gošće iz Tuzle ekipa Jedinstvo AtlasRelaxa. Gošće su u jednoj veoma laganoj utakmici upisale nove bodove rezultatom 18:34(8:17).

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 09:19
Takmičarke AK „Sloboda-Tehnograd” – viceprvakinje BiH za 2017


Prema Kalendaru takmičenja AS BiH za 2017, godinu, jucer je u Velikoj Kladuši održano „Državno prvenstvo u krosu” u muškoj i ženskoj konkurenciji, na kome je AK „Sloboda-Tehnograd” osvojila titulu viceprvakinja BiH u ženskoj konkurenciji, dok je muška ekipa osvojila III mjesto

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 08:00
Najava:
Okrugli sto ˝Dodir za zdravlje #OpipajSe˝


Okrugli sto "Dodir za zdravlje #OpipajSe" biće održan 25. oktobra u Kongresnoj sali Hotela Tuzla sa početkom u 18 časova. "Nova ženska inicijativa" i ove godine daje svoj doprinos u vidljivosti ovog problema. Kampanjom pod nazivom "Dodir za zdravlje #OpipajSe" akcenat će se staviti na prevenciju.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 08:00 Broj citanja: 1924
˝UG 15. Maj˝ - obavještenje:
Hitan sastanak kupaca stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli


TuzlarijePozivamo sve kupce stanova, poslovnih prostora i garaža u SPO ˝15. Maj˝ u Tuzli da se odazovu sastanku koji će se održati u centru "Dramar" u Tuzli 24.10.2017. godine (utorak) u 17 sati.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 06:30 Broj citanja: 3730
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


23.10.2017. u 05:00 Broj citanja: 552
Najava:
Solistički koncert Emila Hadžiefendića 25. oktobra


Javna ustanova Srednja muzička Čestmir Mirko Dušek i Omladinski art centar/Grad Tuzla 25. 10. 2017. godine organiziraju solistički koncert Emila Hadžiefendića na gitari, u klasi profesora Elvisa Sivčevića.
Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Tuzla sa početkom u 19:30h.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Izdate naredbe za evakuaciju : Tajfun Lan pogodio Japan, tri osobe poginule

Referendum u Italiji: Građani Lombardije i Veneta glasali za veću autonomiju

U Nigeriji tri žene izvele napade: U tri samoubilačka napada poginulo 13 osoba

Trump o trgovini EU s Iranom: \'To su moji prijatelji\'

\'Gdje ima volje, ima i načina\': Einsteinova bilješka o tajni sreće na aukcijskoj prodaji

I zvanično na 31. mjestu: Džumhuru novi ranking karijere

12. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine: Ubiparip u debiju donio pobjedu Željezničaru u Gabeli