TUZLARIJE - VIJESTI

07.10.2017. u 13:28 Broj citanja: 7401
Još jedan ponos Gradaščevića:
Najstarija džamija čija je munara izgrađena od posebnog kamena

Kada vam neko spomene Gradačac, najprije ćete pomisliti na Zmaja od Bosne, i prelijepu kulu, koja je simbol ovog bosanskog mjesta, ali i jedan od simbola naše domovine.

No, uz najpoznatiju ličnost i objekat, mještani Gradačca će vam nabrojati i druga mjesta i objekte na koje su ponosni.

A jedan od takvih objekata je, reći će vam mnogi, najstarija sačuvana građevina u Gradačcu – Sviračka džamija. Smještena je u mahali Svirac, po kojoj je i dobila ime.

Tuzlarije


Prema pričama mještana, i dostupnim podacima, pretpostavlja se da je džamiju izgradio neki od kapetana iz porodice Gradaščević. Najprije je nikla džamija, a potom, u neposrednoj blizini, voljom i radom Osman-kapetana Gradaščevića, izgrađena je i medresa.

- Džamija je sagrađena negdje oko 1799. godine i starija je i od džamije Husenija koja je izgrađena 1826. godine. Karaktersitično za Sviračku džamiju jeste to što ima munaru sa lijeve strane koja je izgrađena od posebne vrste kamena koji se zove sedra, a dovučen je sa lokaliteta iz Srebrenika - priča za Tuzlarije Safet Brkić, imam u ovoj džamiji.

Tuzlarije


Uz ovu džamiju je do 1947. godine egzistirala i Medresa koja je iznjedrila brojne učenike, koji su nakon završetka školovanja služili Islamskoj zajednici širom Bosne i Hercgeovine.

- Zanimljivo je da uz džamiju postoji i sviračka voda na kojoj su softe, odnosno učenici Medrese, uzimali abdest prije molitve – dodaje Brkić.

Tuzlarije


Džemat Sviračke džamije danas broji oko 400 domaćinstava, a prije nekoliko godina je izgrađen stambeno-poslovni objekat. Brkić navodi da je na čelu tog projekta bio federalni premijer Fadil Novalić.

Tuzlarije


- Tako smo dobili jedan izuzetan imamski objekat u sklopu kojeg se nalazi učionica gdje se odvija mektebska nastava za djecu. Opremljena je po savremenim standardima, tako da djeca koja dolaze tu na nastavu mogu da se koriste i kompjuterima uz korištenje interneta. Planiramo također da otvorimo i džematsku bibiloteku u sklopu ovog objekta, priča nam ovaj imam, navodeći da u ovom džematu za polaznike mektebske nastave ima i jedno mini fudbalsko igralište, a planirani su još neki sadržaji.

Džamija je prvi put renovirana 1875. godine, a da su na njoj izvođeni radovi i u novije vrijeme, vidi se po drvenom enterijeru koji je dosta jednostavan i sa malo rezbarije.

- Zadnja obnova džamije bila je 1986. godine, a u naredne dvije godine planiramo još jednu obnovu. Kada bude rađena restauracija gledat ćemo da je vratimo u prvobitni izgled, koji je bio nešto malo drugačiji u odnosu na sadašnji – kazao je na kraju razgovora za Tuzlarije Safet Brkić.

Tuzlarije


"Allah je najveći. Svjedočim da nema Boga osim Allaha. Svjedočim da je Muhammed Božiji poslanik. Dođite na namaz. Dođite na spas. Namaz je bolji od spavanja. Allah je najveći. Nema Boga osim Allaha", riječi su islamskog poziva na molitvu kojima milozvučni glas Jusufa poziva vjernike na namaz. Jusuf je sin imama Safeta, a inače je i poznati sazlija gradačačkog kraja.

Pogledajte kako džamija izgleda iz zraka i poslušajte ezan najmlađeg Brkića.S.P.

(tuzlarije.net)               

 Turska žestoko napala Siriju
Da li je ovo početak novog velikog krvoprolića?
Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja
Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una

21.01.2018. u 09:00
Mujo iz Srebrenice je uspješan stočar:
Moje stado sam branio i od vukova


Tuzlarije
Četrdesetogodiš nji Mujo Tursunović od 2002. godine se bavi ovčarstvom, a sve je počelo kada se sa svojom porodicom vratio u Žedanjsko kod Sućeske, opština Srebrenica. Danas ima modernu štalu i oko 100 ovaca o kojima svakodnevno vodi brigu. Dodaje da se mora raditi i da se od ovog posla može solidno živjeti.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 08:00
UKUD ˝Zvonko Cerić˝ počinje sa upisom novih članova


Univerzitetsko kulturno-umjetničko društvo "Zvonko Cerić" Tuzla počinje sa upisom novih članova u sve sekcije društva. Ako volite folklor, sevdalinku, horsko pjevanje, dovoljno je samo da imate najmanje 5 godina i dobru volju - poručuju iz "Cerića". Više informacija o upisu možete dobiti na kontakt telefon: 061 727 237 (Hazim Jusufović, predsjednik Društva)

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 00:25
Košarkaši Bošnjaka iz Hadžića pobijedili Slobodu


Košarkaši Bošnjaka iz Hadžića sinoć su ostvarili tek drugu pobjedu u ovogodišnjem prvenstvu, a bili su bolji od ekipe Slobode rezultatom 90:83. U prvom dijelu ekipe su se povremeno smijenjivale u vodstvu. Tuzlaci su u posljednji period ušli sa +3, ali su odlučujući period igre izgubili sa 29:19 i tako upisali još jedan poraz koji ih je za korak udaljio od pete pozicije koja vodi u Ligu za prvaka.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 00:20 Broj citanja: 10173
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


21.01.2018. u 00:07 Broj citanja: 16588
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 20:42 Broj citanja: 371
Najavljena predstava “Zmaj od Bosne”

Foto/Video


U organizaciji agencije “Kreativa marketing” i Udruženja “Zmajevo srce” iz Tuzle, danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena pozorišna predstava “Zmaj od Bosne” o životu Husein-kapetana Gradaščevića. Namjera ekipe je da se “Zmaj od Bosne” odigra u što većem broju gradova u BiH.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Stradalo najmanje pet civila: Okončana opsada hotela u Kabulu, ubijeni svi napadači

VIDEO: Angažovano 500 radnika, završetak do kraja godine: Intenzivirani radovi na zaobilaznici autoceste A1 kod Zenice

VIDEO: Regija se suočava s epidemijom morbila: Pad stepena vakcinacije djece slabi kolektivni imunitet

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

VIDEO: Podijeljena mišljenja nastavnika, izdavači negoduju: Š ta donosi novi Nacrt zakona o udžbenicima u KS-a?

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

Evropsko rukometno prvenstvo: Važna pobjeda Hrvatske u borbi za polufinale