TUZLARIJE - VIJESTI

10.10.2017. u 13:49 Broj citanja: 5531
Generacije bez budućnosti:
4+ godine studiranja za posao na građevini

Za vrijeme mog odrastanja na tuzlanskom asfaltu roditelji su me odgajali i usmjeravali ka stjecanju znanja, odnosno učenju i obrazovanju. Postepeno sazrijevajući sam sam sebi u razum usadio ideju da su znanje i nauka jedine stvari koja čovjeka izdvajaju iz mase te da je znanje jedina stvar koju čovjeku drugi čovjek ne može ukrasti.

Tuzlarije


Sredinom 2010. godine sam završio srednju školu i ideja o studiranju je odjednom postala sasvim realna opcija obzirom da sam bio jako uspješan đak. Nakon razmatranja onoga šta bih zapravo mogao studirati i višednevnih pregovora sa roditeljima i razbijanjem glave ja sam se odlučio za studiranje na Filozofskom fakultetu u Tuzli na Odsjeku za bosanski jezik i književnost. Otac me je tad pokušao uvjeriti da od profesorskog zanata nema novaca te da ću taj fakultet tek formalno završiti i da neću imati priliku za rad u struci. Nisam ga poslušao smatrajući da je put od 4 godine jako dug te da će se ambijent u državi vremenom nekim čudom promijeniti. Nakon 4 godine vrlo uspješnog studiranja a zatim i završetka studija, gdje sam u svojoj generaciji bio jedan od najboljih studenata, po prvi put sam zapravo stao i razmislio o svojoj budućnosti na način da ju sagledam objektivno bez gajenja nerealnih utopističkih ideala. Shvatio sam da je ona budućnost koju sam sanjao 2010. godine upravo ovo sad i ovo ovdje i da se društvene prilike u zemlji nisu promijenile ka boljem, naprotiv imale su tendenciju kretanja ka gorem. Godinu dana od završetka studija uspio sam dobiti priliku za obavljanje pripravničkog/volonterskog staža koji sam uspješno odradio te sam ove godine prvi put aplicirao za posao nastavnika/profesora u školama Tuzlanskog kantona. Iako sam od ranije bio upoznat s tim da su šanse za rad u državnim institucijama minimalne bez stranačke iskaznice i višegodišnjeg lizanja čmara stranačkim moćnicima, nadao sam se da je u praksi ipak situacija malo drugačija. Nažalost, stvarnost je bila upravo onakva kakvom su mi je drugi prikazivali. Na rang listama sam u svim školama u kojima sam aplicirao bio pri dnu spiska, a intervjui su bili čista formalnost. Nekoliko dana nakon što su konkursi završili imao sam priliku da porazgovaram s učiteljicom koja me je učila u najranijim godinama moga školovanja.

Snuždenog pogleda otvoreno mi je priznala da je ove godine bila u komisiji za prijem nastavnog osoblja te da su im na papire napisali imena onih koji moraju biti primljeni. U prevodu to je značilo da su konkursi čista formalnost. Ta informacija me je dodatno obeshrabrila te sam u glavi racionalizirao da u skorijoj budućnosti neću imati priliku raditi nastavnički posao.

Međutim, ja nisam jedini koji se našao u ovakvoj ili sličnoj situaciji. Moje fakultetske kolege mahom rade poslove za koje se nisu školovali, neprijavljeni, neosigurani, pod lošim radnim uvjetima, za male i neredovne plate. Prijatelj i kolega s kojim sam se družio tokom studiranja kao profesor razvozi autodijelove za jednu firmu. Čuo sam da pojedine kolegice rade u kladionicama, trgovinama i pekarama ili uopće ne rade.

Moj dobar drugar iz Banja Luke koji je igrom slučaja Srbin (toliko o nacionalizmu i vjerskoj netrpeljivosti) nedavno je završio studij Sociologije diplomiravši sa desetkom. Nedavno je na Facebooku objavio fotografiju gdje se vidi da radi na građevini uz prigodan opis iste:

"Zahvaljujem se svima koji su me podržavali u mom studiranju, u svakom položenom ispitu, u diplomiranju sa desetkom. Svi koji su me bodrili su zaslužili jedno veliko hvala. Također, zahvaljujem se državi, koja mi je ostvarila jedinu želju; da imam visoku poziciju i nemam nikoga iznad svoje glave“.

Visokoobrazovane osobe rade poslove za koje se nisu školovale dok su im šefovi polupismeni ološi sa jedva završenim srednjim školama (a možda i osnovnim). Suština i privilegija visokog obrazovanja bi trebao biti određeni društveni status i barem malo lagodniji i ljepši život. U Bosni i Hercegovini, u realnom vremenu, fakultetska diploma ima dvije funkcije: da ukrašava zid dnevne sobe i da se majka i otac mogu hvaliti rodbini, prijateljima i komšijama kako imaju sina ili kćerku koji su akademski građani ove usrane države.

U ulici u kojoj živim također živi jedan moj vršnjak, mladi doktor medicine. Mislite li da slučajno radi u struci, prevarili ste se. On ide od zgrade do zgrade i od vrata do vrata vršeći ko zna kakve ankete kako bi sebi zaradio kakav-takav novac.

Šta nudi obrazovni sistem ove zemlje mladim ljudima? Potiče li ih na obrazovanje? Apsolutno ne. Zašto bi neko studirao i gubio 4+ godine života kada diplomom koju stekne u ovoj državi može samo obristi guzicu? Ove godine se to i pokazalo obzirom da je na univerzitetima širom BiH ostalo nekoliko hiljada upražnjenih mjesta.

Omladina upisuje srednje medicinske škole i odlazi. Naravno, kada im evropski sistemi nude mogućnost da rade te da se osjećaju društveno korisnima a, s druge strane, imaju i određenu svrhu vlastitog postojanja. Čovjek koji nema priliku da radi se osjeća beskorisnim. Samim time dolaze i psihički problemi, bezvoljnost i depresija. Tu je i socijalna bijeda u kojoj živimo.

Nedavno sam razgovarao sa djevojkom koja je otišla u Njemačku da radi kao medicinska sestra i ona nema nikakve zamjerke sistemu u kojem radi. Uredno je plaćena, prijavljena i živi sasvim pristojan život dostojan čovjeka. Ona je samo jedan primjer. Međutim, mnogobrojni moji drugari i prijatelji se odlučuju ili su se ranije odlučili na odlazak iz zemlje. Ja sam bio optimista, ali u zadnje vrijeme u misli mi vrlo često doleti slična misao – da odjebem sve ovdje i sreću potražim negdje drugo. Lideri ove zemlje zaboravljaju jednu važnu činjenicu – VRIJEME NE STOJI, MI NEMAMO VREMENA DA ČEKAMO NEKU BOLJU BUDUĆNOST NAREDNIH DVADESET GODINA. Bolja budućnost mora biti ovdje i sad. Da, dok smo još uvijek mladi i sposobni da pružimo nešto sebi i drugima.

Svi mi koji se odlučimo ostati ovdje, bojim se da ćemo u vlastitoj domovini za nekoliko godina biti stranci jer će svi oni koje smo poznavali živjeti „pod drugim suncem“, kako je svojevremeno Hivzi Bjelavac nazvao jedan od svojih romana. U vlastitoj zemlji više nikoga nećemo poznavati. A kada si stranacu vlastitoj domovini onda s tom domovinom nešto opasno ne funkcioniše. S druge strane, domovina je tamo gdje imaš dom, a ne prznine koje zjape među zidovima.

Autor: Muhamed Zimić

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 201
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 120
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 624
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 248
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 379
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 216
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 205
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1109
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 884
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 379
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi