TUZLARIJE - VIJESTI

18.10.2017. u 12:10 Broj citanja: 3725
Tuzlarije u Njemačkoj:
Bosanska tradicija, ponos, suze i gostoprimstvo

U Keln stižemo nakon jednoiposatnog leta iz Tuzle. I ne pomišljamo kakvo bi nam putovanje bilo i koliko bi putovali da smo morali koristiti autobus. Jednostavno, radujemo se činjenici da postoji tuzlanski aerodrom. I uživamo.

Putujemo prijateljima u grad Hagen, koji je udaljen nekih 80 kilometara od Kelna. Obradovani smo susretom sa širokim autoputem na kojem je hiljade vozila, a istovremeno smo razočarani jer znamo šta nas očekuje nakon povratka u domovinu.

U Hagen pristižemo nakon 40-minutne vožnje, a uz pomoć GPS-a tražimo prostorije gdje se održavaju probe KUD-a "Nur Bosna". Iz auta primjećujemo grupu žena koje sjede ispred zgrade, i odmah po osmijehu i gestikulacijama, prepoznajemo ""naš narod". U tim prostorijama zapravo i počinje razlog naše posjete dijaspori koja živi u ovom gradu. Već uveliko teku pripreme za manifestaciju "Folklor u srcu nosim ja".

Tuzlarije


Radosti zbog našeg dolaska ne manjka, "Selam alejkum", "Dobro nam došli", "Kako nam je u Bosni", rečenice su i pitanja sa kojima smo se na početku susreli.

Amina Šenderović, osamnestogodišnja je članica KUD-a koji je ovih dana obilježio svoju petu godišnjicu postojanja i rada. Rođena je u Hagenu gdje je završila osnovnu i srednju škola, a ujedno je i jedan od najaktivnijih članova u KUD-u.

- Okupljanje je zapravo počelo u džamiji gdje se rodila ideja za formiranja KUD-a. Obzirom da je većina nas rođena ovdje mi zapravo nismo ni znali šta je folklor. Počeli smo da se interesujemo, da se upoznajemo sa našom tradicijom i svi smo zavoljeli folkor - kaže Amina i dodaje da su naša djeca uglavnom znala samo šta je kolo, jer su to imali priliku da vide na druženjima naše dijaspore.

Tuzlarije


Pored džamije i vjere, koja je od velike važnosti za naše građane u Hagenu, Amina kaže da je folkor jedino mjesto gdje se okupljaju mladi iz ovog grada.

- Iz godine u godinu sve više mladih nam se priključilo, a u međuvremenu smo dobili i koregrafa Emira Bašića iz Tuzle koji je sve to podigao na viši nivo. Dobili smo pravo saznanje o tome kako su naše nane i djedovi igrali bošnjačke igre i koliko je to važan dio naše tradicije - kaže Amina kojoj je folklor postao smisao života.

KUD "NUR Bosna" Hagen ima dječiji i omladinski ansambl, a posebnu pažnju posvećuju i njegovanju najljepše bosanske pjesme sevdalinke. Ansambl broji oko 40 članova.

- Također, imamo i ansambl rekreativaca. To su zapravo naše mame koje su odlučile, kako bi nas što bolje podstakle da se također bave folklorom - dodaje Amina.

Koreograf Emir Bašić iz Tuzle sa omladincima iz Hagena se druži već četiri godine i ponosan je na napredak koji su ostvarili.

- Radimo na očuvanju kulture bh. naroda i narodnosti. Jako je važno kakav pristup imamo djeci. Mislim da u Hagenu postoji jedna odlična bosanskohercegovačka jezgra, odnosno ljudi koji se zajedno druže, ulažu u očuvanje tradicije i onda iz tog jednog ambijenta stvara se idealna prilika da se djeca i odrasli bave folklorom. Ako pričamo o tradiciji života u BiH, upravo je folklor nekako najbliži način za njegovanje naših vrijednosti. Zahvaljujući entuzijazmu roditelja i svakako interesu djece, mislim da smo stvorili uslove da ovo društvo funkcioniše na najbolji mogući način - pojasnio je Emir.

Došao je i najsvečaniji dio naše posjete Hagenu, počinje festival "Folklor u srcu nosim ja". Približivamo se srednjoj školi Fritz-Steinhoff-Gesamtschule iz koje odjekuju zvuci bosanskog kola. Sala je prepuna naših građana koji su na festival pristigli iz svih dijelova Njemačke. Tu je i nekoliko Nijemaca, koji su željeli biti diti ove smotre bh. umjetnosti. Svaka izvedba je nagrađena dugotrajnim aplauzom, suze radosnice i ponos zbog izvanrednog nastupa nisu krili roditelji mališana.Roditelji su zapravo i podnijeli najveći teret organizacije ove manifestacije. To je tek trebalo vidjeti, a ne bi bilo loše ni prepisati kada su u pitanju smotre folklora u BiH. Svi roditelji učestvuju u organizaciji i rade sve. Od pripreme, dočeka gostiju, postavljanja stolova, spremanja hrane, do usluge, gostoprimstva i svega onoga što je potrebno da jedna manifestacija izgleda vrhunski.

Tuzlarije


Tuzlarije


I kada su se na kraju svjetla pozornice pogasila, prostor škole, u kojem je održana smotra, je očišćen za kratko vrijeme i vraćen u prvobitno stanje. Izgledalo je ko da se ništa nije događalo iako je u prostorijama škole boravilo na stotine građana. Najveći uzvratni poklon organizatorima bili su osmijesi zadovoljstva i sreće nakon što su posjetioci napustili prostor škole.

Bosansko gostoprimistvo prepoznatljivo i u dijaspori

Vrata svoje kuće gostima iz Tuzle - autoru ovih redova i folklorašima Evelu i Amelu, otvorila je porodica Mide Gogića, koji je u Hagen stigao nakon što je protjeran iz svog doma u Zvorniku.

- Jeste li gladni, upitao nas skromni i fini gospodin na prelasku praga njegove kuće.

Baš kao i u Bosni, red je upitati goste da li su gladni, a i sramota je da sjede gladni u kući. Uz to, porodica je iz Podrinja i Zvornika, a u gostoprimstvo ovog naroda smo se uvjerili više puta od Križevića, Snagova, Kamenice i Liplja, preko Šepka, Kozluka, do Zvornika, Diviča i Drinjače.

Ova ljubazna porodica nam je ustupila donji sprat kuće, a obzirom na pažnju koju su nam posvetili, ništa drugo nam ne preostaje nego da im se i na ovaj način zahvalimo.

Mido ima suprugu Sabinu i troje djece Amberu, Merisa i Ensara. Osim njih, u kući žive i Sabinini roditelji, koji su nas tretirali ko svoju djecu.

I na kraju, zanimljivo je da se kuća Gogića nalazi na jednom brežuljku, odakle se pruža pogled na cijelo naselje. Naš domaćin Mido nam je kazao da ga ovo mjesto podsjeća na njegovo naselje Begsuja u Zvorniku. Veli, još mu samo fali Drina da ugođaj bude potpun.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


U nastavku pogledajte fotografije koje smo zabilježili u Hagenu, te još nekoliko video snimaka koji će vam dočarati atmosferu sa smotre folkora.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO:
Neobična priča iza jednog od prvih viralnih videa u povijesti
VIDEO:
Otvorena prva trgovina bez prodavača i redova za plaćanje
Tri godine bez Kemala Montena:
S 25 godina prodao je milion ploča, iako nije znao čitati note

24.01.2018. u 01:02
Miloš Mijić zvanično član FK Sloboda


Miloš Mijić, 28-godišnji fudbaler koji je u proteklom periodu igrao u Superligi Srbije jučer je zvanično potpisao ugovor sa FK “Sloboda” Tuzla. Mijić je posljednji angažman imao u FK Radnik iz Srbije i njegov dolazak u Tuzlu sigurno je veliko pojačanje za crveno-crne koji su jesenji dio sezone okončali na 10. poziciji.

OPŠIRNIJE


23.01.2018. u 20:04 Broj citanja: 465
Tematski dio sjednice Vijeća posvećen aerozagađenju:
Pitanje je da li će se problem zagađenja bar umanjiti do sljedeće zime


Danas je održana sjednica Gradskog vijeća čiji je tematski dio posvećen problemu aerozagađenja. Na kraju rasprave, koja je trajala gotovo osam sati, usvojeno je 26 zaključaka od kojih se većina odnosi na ranije usvojene zaključke na Vijeću koji nisu realizovani.

OPŠIRNIJE


23.01.2018. u 16:26 Broj citanja: 407
Udruženje građana ˝Sehara˝:
Čuvari tradicije tešanjskog kraja


TuzlarijeUdruženje građana "Sehara" Tešanj kroz njegovanje i promociju tradicionalnih običaja i kulturno – historijskog naslijeđa, aktivno doprinosi stvaranju vidljivog i atraktivnog okruženja za jačanje svijesti o kulturnom identitetu te daje podršku održivom razvoju kulturne baštine i obogaćuje turističke sadržaje na području opštine Tešanj i regiona.

OPŠIRNIJE


23.01.2018. u 15:50 Broj citanja: 306
SKPC Mejdan:
U nedjelju turnir mješovitih parova u kuglanju za građanstvo


TuzlarijeSKPC Mejdan organizuje IV Turnir mješovitih parova u kuglanju. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže 28.1.2018., u nedjelju, od 12:30 - navode iz SKPC "Mejdan". Za više informacija pozovite na 061 084 859 u periodu od 9:00 do 21:00.

OPŠIRNIJE


23.01.2018. u 15:36 Broj citanja: 320
Nagrada ˝Tomislav Trojak˝:
Izbor najbolje sportske fotografije BiH 15. februara u BKC Tuzla


Organizacioni odbor manifestacije Izbor najbolje sportske fotografije Bosne i Hercegovine u 2017. godini „Tomislav Trojak“ imenovao je stručni žiri koji će odabrati tri najbolje fotografije prispjele na konkurs koji je raspisan 10. januara/siječnja, a koji je otvoren do 10. februara/veljače 2018. godine.

OPŠIRNIJE


23.01.2018. u 13:58 Broj citanja: 544
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeZanimljiva se situacija desila jučer u Lukavcu, na sjednici Općinskog vijeća Lukavac izglasali opoziv načelnika Edina Delića. Konačnu riječ će dati građani koji će tajno glasati, a koji su ga svojvremeno i izabrali. Bez obzira na javnu priču o razlozima za opoziv, pozadina je politička. Delić je izabran kao nezavisni kandidat ali je poslije pristupio SDP-u.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zbog nedostatka kvoruma: Nije održana vanredna sjednica Predstavničkog doma

VIDEO: Za srijedu najavili proteste pred Parlamentom FBiH: Za Savez samostalnih sindikata novi Zakon o PIO-u neprihvatljiv

VIDEO: Odbacuju odgovornost: Brčanski inspektorat o aferi izvoza jabuka u Rusiju

VIDEO/FOTO: Služba hitne pomoći pružila pomoć radnicima: Radnici zeničke Željezare ne odustaju od štrajka glađu

VIDEO: Zabrinutost zbog nacionalističke retorike uoči izbora: Parlamentarna skupština Vijeća Evrope u srijedu o situaciji u BiH

Š efica bugarske diplomatije pred Odborom EP-a: \'Bh. vlasti da se ozbiljno angažuju u izradi odgovora na Upitnik\'

15-godišnjak otvorio vatru na učenike prije nastave: SAD: Pucnjava u školi, dvoje djece ubijeno i 17 ranjeno

VIDEO: Nakon Strabaga žali se i talijansko-turski konzorcij: Još jedna žalba na izbor kompanije za gradnju Pelješkog mosta

Š ef američke diplomatije u Parizu: Tillerson: Rusija snosi odgovornost za hemijske napade u Siriji

VIDEO: Objavljene nominacije za Oscara: Film \'The shape of water\' nominiran u 13 kategorija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Prijevremeni predsjednički izbori u Venezueli usred sve veće krize
Objavljeno prije 4 sata
Danski izumitelj prije ubojstva vezao, mučio i silovao švedsku novinarku
Objavljeno prije 5 sati
U pucnjavi u školi u SAD-u dvoje mrtvih i 15 ranjenih, napadač je 15-godišnji učenik
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO U kemijskom napadu na sirijske pobunjenike ozlijeđena najmanje 21 osoba, uključujući djecu
Objavljeno prije 6 sati
Transpacifički trgovinski sporazum bit će potpisan u ožujku, ali bez SAD-a
Objavljeno prije 6 sati
Najveća banka nordijske regije zabranila zaposlenicima ulaganje u bitcoin