TUZLARIJE - VIJESTI

23.10.2017. u 19:31 Broj citanja: 601
Zamjenik šefa Delegacije EU posjetio ˝Vive Žene˝:
Promjene u društvu i doprinos izgradnji trajnog mira

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH gospodin Khaldoun Sinno boravo je danas u zvaničnoj posjeti UG "Vive Žene" u Tuzli.

Tuzlarije


Trenutno se u ovom Udruženju realiziraju dva projekta finasirana od strane Evropske Unije i to: ""Osiguranje pristupa pravdi za svjedoke/žrtve kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške svjedocima širom BiH" i "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Glavni cilj posjete bio je prezentirati značaj postignutih rezultata dosadašnjeg rada. Bilo je riječi i o izazovima sa kojima se susreću "Vive Žene" u održivosti uspostavljenih Mreža za podršku svjedocima, a posebno je predstavljena i Mreža za podršku svjedocima Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Neformalna Mreža za podršku svjedocima na TK je uspostavljena 2007, a u uz finasijsku potporu EU 2016. godine postala je institucionalna mreža.

Pored učešća predstavnika Delegacije EU u BiH, na sastanku su prisustvovali i Alma Džaferović, glavna tužiteljica za ratne zločine (Tužiteljstvo Tuzlanskog Kantona) i članica VSTV, Sonja Brčininović, pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Tuzla, u svojstvu predstavnica Mreže za podršku svjedocima Tuzlanskog kantona i Izet Hadžić, direktor Centra za socijalni rad Kalesija.

Institucionalne mreže podrške sastoje se od predstavnika institucija i nevladinih organizacija koje surađuju i pružaju stručnu i kvalitetnu podršku žrtvama/svjedocima u okviru zakonskih rješenja i svojih nadležnosti. Stoga je projekt zahtijevao sudjelovanje i angažiranje velikog broja institucija, organizacija, stručnjaka, udruženja žrtava i cjelokupne javnosti.

Ključni dio projekta bila je obuka stručnjaka, kao i jačanje kapaciteta organizacija koje okupljaju ili sarađuju sa svjedocima/žrtvama. Ukupno je 328 stručnjaka, iz cijele BiH, uključenih u rad pojedinih mreža, završilo tri modula obuke.

Predstavnici nevladinih organizacija i udruženja građana su važni partneri u provedbi projekta, te predstavljaju nosioce mreža podrške i osiguravaju dugoročnu održivost.

Tuzlarije


Važnost institucionalne mreže Tuzlanskog kantona prepoznao je i premijer Vlade Tuzlanskog kantona, te na posljednjem sastanku članica mreže i premijera Gutića, dogovoreno je da će Vlada TK preuzeti finansiranje održavanja redovnih koordinacijskih sastanaka i nakon završetka projekta finasiranog od strane EU.

Ovo je značajan iskorak u smislu održivosti projektnih rezultata preuzimanja odgovornosti od strane državnih institucija što i jeste jedan od ciljeva ovog projekta.

Projekti koji se odnose na rad sa djecom i mladima, također, utiču na prevenciju nasilja, povezivanje mladih različitih etniciteta, a sve u cilju izgradnje tolerantnog i demokratskog društva.

- Želimo naglasiti da upornost i dugogodišnji rad Vive Žene sa žrtvama rata, ratne traume, nasilja i torture, povezivanje svih projekta koje Vive Žene sprovode, na kraju ipak rezultiraju pozitivnim promjenama u društvu i doprinose izgradnji trajnog mira U BiH - rečeno je tokom ovog značajnog sastanka.

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Usljed Sunčeve aktivnosti:
Zemlju će danas pogoditi geomagnetska oluja
Prva godina Trumpovog mandata
Od istupanja iz Pariškog sporazuma do izazivanja Kim Jong-una
Žive duže, otpornije u ekstremnim uslovima
Potvrđeno: Ženski spol jači je od muškog

20.01.2018. u 20:42
Najavljena predstava “Zmaj od Bosne”

Foto/Video


U organizaciji agencije “Kreativa marketing” i Udruženja “Zmajevo srce” iz Tuzle, danas je održana press konferencija na kojoj je predstavljena pozorišna predstava “Zmaj od Bosne” o životu Husein-kapetana Gradaščevića. Namjera ekipe okupljene oko realizacije ove predstave jeste da se “Zmaj od Bosne” odigra u što većem broju gradova i opština u BiH.

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 18:26
Prijateljska utakmica:
Sloboda bolja od Lokomotive


FK “Sloboda” i FK “Lokomotiva” iz Miričine danas su na pomoćnom terenu stadiona Tušanj odigrali prijateljsku utakmicu koja je završena uvjerljivom pobjedom domaćih rezultatom 6:0 (2:0). Sloboda je utakmicu započela u sastavu: Muminović, Lazevski, Škahić, Salihović, Beganović, Todorović, Grahovac, Osmanagić, Husić, Smajić, Maksimović, a već u 6. minuti dolaze do vodstva od 1:0 golom Edisa Smajića.

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 16:29 Broj citanja: 467
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Jučer je oko 17 sati počela padati kiša, padala je par sati, a za to vrijeme se moglo pratiti kako indeks kvalitete zraka pada i dolazi od "opasan" do "umjereno zagađan". Zbog takvog uticaja na štetne lebdeće čestice koje nas truju, nikad mi kiša nije bila draža, iako su poslije nje ulice prljave. Mnogi koji žive u Tuzli pokazuju dosta zanimanja za kvalitetu zraka pa smo od jučer uveli i jednu novinu na Tuzlarijama

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 15:37 Broj citanja: 1478
Takmičenje solo pjevača u Beogradu:
Druga nagrada za Ajnu Kasumović iz TuzleTuzlarijeNa Međunarodnom takmičenju solo pjevača "Lazar Jovanović", koje je proteklih dana održano u Beogradu, Tuzlanka Ajna Kasumović osvojila je drugu nagradu u kategoriji solo pjevanja. Inače, Ajna Kasumović je rođena u Tuzli na današnji dan 20. 01. 2001, godine. Osnovnu školu i Nižu muzičku školu završila je u Tuzli.

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 10:00 Broj citanja: 476
Najava konferencije o nominaciji sevdalinke za upis na listu kulturnog naslijeđa


U četvrtak 25. januara 2018 godine, u BKC-u Tuzla, biće održana konferencija na temu - "Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativ nu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“. Organizator konferencije "Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku.

OPŠIRNIJE


20.01.2018. u 09:00 Broj citanja: 980
Humanitarni koncert:
Uz igru i pjesmu za zdravlje Sanjina Divkovića


U organizaciji kulturno-umjetničkih društava "Bukinje" i GDOFA Tuzla, 9. februara 2018. godine u Bosanskom kulturnom centru će biti održan humanitarni koncert. Sredstva od prodaje ulaznica biće utrošena za liječenje Sanjina Divkovića iz tuzlanskog naselja Bukinje.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Angažovano 500 radnika, završetak do kraja godine: Intenzivirani radovi na zaobilaznici autoceste A1 kod Zenice

VIDEO: Aleksandar Vučić na Kosovu: Srbima poručio da se ne iseljavaju, Albancima da želi mir

VIDEO: U F+ Sakib Pleh, direktor biblioteke: Biblioteka za slijepe i slabovidne korisnicima ispunjava život

Avijacija uništila \'gotovo sve\' mete u kurdskoj enklavi: Yıldırım za nedjelju najavio kopnenu ofanzivu na Afrin u Siriji

Uzeli taoce: Naoružani napadači upali u luksuzni hotel u Kabulu

Zapalila se fabrika za proizvodnju petardi: Najmanje 17 mrtvih u požaru u indiji

VIDEO: Učestvovalo 200 sudionika: Pohodom na Inač obilježena godišnjica pogibije Džemala Bijedića

VIDEO: Više od 60 mladih skijaša iz 15 država: Olimpijski duh na Jahorini - testno takmičenje za EYOF
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
VIDEO, FOTO Tisuće žena diljem svijeta prosvjeduju protiv Trumpa: "Naš gumb je veći od tvog"
Objavljeno prije 4 sata
Lavrov opovrgnuo navode turskih medija: "Ruska vojska ostaje u Siriji"
Objavljeno prije 4 sata
Prvi susret iračkog i kurdistanskog premijera nakon sukoba oko referenduma o neovisnosti
Objavljeno prije 4 sata
Spiegel: Iran špijunira židovske objekte u Njemačkoj kao moguće ciljeve napada
Objavljeno prije 5 sati
VIDEO Izvanredno stanje u Jamajci zbog sve više ubojstava i kriminala, vojska na ulicama
Objavljeno prije 5 sati
Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?