TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2017. u 08:45 Broj citanja: 7869
Prilazna svjetla Aerodroma Tuzla
Da li bi direktorovo ˝uskoro˝ zaista moglo da se desi uskoro?

Tuzlarije


Proteklog vikenda posjetili smo lokaciju na kojoj trebaju da budu dograđena prilazna svjetla Aerodroma Tuzla. Nismo očekivali promjene jer ih nije bilo ni prilikom posjete mjesec dana ranije. Ipak, što bi Đuro iz Nadrealista rekao "na opšte iznenađenje" nismo bili u pravu, nešto je počelo da se dešava. Šuma, koja je bila prepreka za izgradnju preostalih 180 metara prilaznih svjetala, vidljivo se prorijedila. U to se možete uvjeriti upoređivanjem i fotografija i video snimaka napravljenih u razmaku četrdesetak dana.

Tuzlarije


Za koji dan, 6. novembra, namirit će se tri godine od potpisivanja ugovora sa Wizz Airom. Svjetla su trebala biti gotova do uspostavljanje baze u junu 2015. godine, a eto nisu dovršena ni 2,5 godine poslije tog roka. Direktor Aerodroma Tuzla, Rifet Karasalihović, ko zna koliko puta je završetak prilaznih svjetala najavio za naredni mjesec ili da će to biti završeno "uskoro". S obzirom na ono što smo vidjeli na lokaciji, ima nade da se njegovo "uskoro" zaista i desi uskoro.

Tuzlarije


Tuzlarije


Poslovi kabliranja i izrade stopa za preostale nosače stubova završeni su ranije. Ukoliko se nastavi sa krčenjem šume montaža rasvjetnih stubova bi mogla brzo da se odradi ali je bolje da ne širimo optimizam čak ni kad za njega ima opravdanja. Ovo je Bosna u kojoj se svi problemi "rješavaju" sa "nema problema", "lako ćemo", "uskoro ćemo to", a godine prolaze. Ako imate strpljenja bacite pogled na hronologiju dešavanja oko ove famozne prilazne rasvjete i bit će vam jasni naši razlozi za pesimizam.

Hronologija dešavanja:

- Šestog novembra 2014. godine, Aerodrom Tuzla i kompanija Wizz Air potpisali su petogodišnji ugovor na osnovu kojeg je tuzlanski aerodrom postao baza ove kompanije. Ugovorom se Aerodrom obavezao da će do 15. juna 2015. godine izvršiti nadogradnju prilaznih svjetala, a tadašnji premijer TK, Bahrija Umihanić, rekao je: S obzirom da je preduslov ove značajne aktivnosti uspostavljanje sistema aerodromske rasvjete, Vlada Tuzlanskog kantona se obavezala da će izvršiti neophodna kapitalna ulaganja u ove svrhe i na taj način podržati ovaj projekat od velike važnosti

- Baza je svečano otvorena 26. juna 2015. godine, svjetla nisu nadograđena ali je (tada) novi premijer TK Bego Gutić rekao: Kao Vlada i partner na ovom projektu mi smo se obavezali da ćemo preuzeti dio obaveza i naše obećanje ćemo ispuniti.

- nakon 11 mjeseci od potpisivanja Ugovora, direktor Aerodroma u oktobru 2015. godine saopštava da je projekat pristupne rasvjete aerodromu završen i da se završavaju poslovi oko finansiranja realizacije projekta i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa.


- U novembru i decembru 2015. godine, zbog magle i neodgovarajućih prilaznih svjetala preusmjereno je oko 90 aviona sa oko 14.000 putnika.

- Tek u julu, tačnije 08.07.2016. godine, 20 mjeseci nakon potpisivanja Ugovora, Aerodrom Tuzla podnosi prijedlog Općinskom vijeću Živinice za utvrđivanje javnog interesa za postavljanje rasvjetnih stubova i polaganje kablova.

- Općinsko vijeće Živinice 10.08.2016. godine donosi odluku o utvrđivanju javnog interesa i pristupanju nepotpunoj eksproprijaciji

- Krajem septembra 2016. godine, počeli su radovi na betoniranju temelja za nosače svjetiljki na parcelama izvan aerodromskog kruga. Direktor nagovještava da će radovi biti završeni u septembru, pa oktobru, onda novembru ....

- Do kraja 2016. godine završeno je ukupno 720 m prilaznih svjetala. Propisi nalažu da dužina bude 900 m. Ispred preostalih 180 m ispriječila se šuma (neriješeni imovinsko pravni problemi).

- Zbog nedovoljne dužine prilazna svjetla nisu mogla biti zvanično puštena u rad ali su u uslovima smanjene vidljivosti korištena u formi ispitivanja. I tako reducirana svjetla bila su od velike koristi pilotima, broj preusmjerenih aviona značajno je smanjen.

- Pet mjeseci po pravosnažnosti Odluke, 16.02.2017. godine Aerodrom Tuzla podnosi prijedlog za dopunu Odluke o eksproprijaciji iz augusta 2016. godine. Donošenje odluke o dopuni Vijeće 28. februara skida sa dnevnog reda uz zaključak da se izvrši dorada, a da se do tada obave konsultacije o daljoj sudbini kad je u pitanju općina Živinice i odnos uprave Aerodroma prema općini Živinice, te da se u obzir uzme zapošljavanje sa područja općine Živinice.

- Nakon skoro sedam mjeseci OV Živinice 21.09.2017. godine donosi Odluku o dopuni odluke. Zanimljivo je da u obrazloženju stoji da je u "ranijem postupku predlagač i korisnik eksproprijacije (Aerodrom Tuzla) priložio kompletan Elaborat eksproprijacije kojim su obuhvaćene i predmetne nekretnine (za dopunu).

- počeo je novembar 2017. godine, za koji dan namirit će se tri godine od potpisivanja ugovora sa Wizz Airom, prilazna svjetla nisu dovršena.


Tuzlarije


Za one koji nisu imali strpljenja da pročitaju hronologiju dešavanja da podvučemo najvažnije:

- za izradu projektne dokumentacije trebalo je nevjerovatnih 11 mjeseci od potpisivanja Ugovora.
- za podnošenje zahtjeva za eksproprijaciju trebalo je čak 20 mjeseci.
- za podnošenje zahtjeva za dopunu Odluke o eksproprijaciji Aerodromu je trebalo još 5 mjeseci
- za donošenje Odluke o dopuni Odluke, Općinskom vijeću Živinice trebalo je skoro 7 mjeseci

Najlakše bi bilo svu odgovornost adresirati menadžmentu Aerodroma ali treba pošteno reći da nije baš sve do njega. Menadžment je, vjerovatno da ne bi pogoršao situaciju, izbjegao da ikoga proziva zbog enormnog kašnjenja, a imao je razloga. Prije svega, da bi se krenulo u realizaciju projekta treba novac, a obećani novac nije stigao odmah kada je i obećan. Priprema Elaborata za eksproprijaciju podrazumijeva precizno definisanje svih suvlasnika nad predmetnim parcelama, a u našim uslovima to nije nimalo jednostavan ni brz posao. I najvažnije, nakon donošenja odluke o eksproprijaciji Aerodrom je mogao samo da čeka da taj posao odradi nadležni opštinski organ, u ovom slučaju Služba za imovinsko pravne poslove Opštine Živinice. U tom čekanju je prošlo već 13 mjeseci.

Jednog dana će prilazna rasvjeta ipak biti završena i puštena u upotrebu, možda i "uskoro". Najbolje bi bilo da se to desi brzo i "tiho", bez presjecanja vrpci i govorancije.

A.M.

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama baAnaliza CNN-a: Ovo je veliko
Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan
Ustavnopravni sistem ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“:
Javni poziv Denisa Bećirovića Bakiru Izetbegoviću
Ima li kraja krizi?
Svjetski lanac opskrbe puca, stotine brodova zaglavile

26.10.2021. u 12:24
Azil za pse ˝Nirina˝ Tuzla:
Najava Dana otvorenih vrataTuzlarijeDan otvorenih vrata je postao tradicionalni godišnji događaj koji Udruženje Nirina krajem svake godine organizuje za sve ljubitelje životinja, posebno pasa. Zbog pandemije morali smo napraviti pauzu, ali se nadamo da ste nas se upravo zbog toga uželjeli te da ćete nas posjetiti u velikom broju.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 12:11
Vlada FBiH proglasila 27. oktobar Danom žalosti u FBiH zbog tragedije u BrčkomVlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj, telefonski održanoj sjednici, donijela Odluku o proglašenju 27. oktobra 2021. godine Danom žalosti u Federaciji Bosne Hercegovine povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 11:43
Tuzlanska regija u ˝crno-bijelom˝ filmu:
BKC TK danas prikazuje osam dokumentarnih filmova


TuzlarijeBosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u okviru manifestacije „Dani audio-vizuelnog naslijeđa“, u utorak 26.10.2021. od 19.00 sati organizuje projekcije dokumentarnih filmova nastalih na području Tuzle, Banovića, Lukavca i Živinica u periodu 1950. – 1971. godine.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 10:35
Kompanija u BiH isplatila 360 hiljada KM bonusa radnicima


TuzlarijeDanski maloprodajni lanac JYSK isplatio je zaposlenicima u svojim poslovnicama u Bosni i Hercegovini preko 360 hiljada KM bonusa. Svakom od zaposlenika najuspješnije prodavnice isplaćen je bonus od preko 4.500 KM. Tokom finansijske godine 2020/2021. najuspješniji tim sa najvećim isplaćenim bonusom bio je tim prodavnice iz Cazina, koji prate timovi iz Viteza i Bugojna.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 09:34
Škole u TK planiraju brojne aktivnosti - Hoće li koronavirus to dozvoliti?


U školama na području Tuzlanskog kantona nastava je i dalje redovna. Pored toga, u toku je i vrednovanje rada, koje zbog pandemije prošle godine nije potpuno realizirano. Iz Pedagoškog zavoda ističu kako se postepeno vraćaju aktivnostima koje su imali prije pojave koronavirusa.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 09:06 Broj citanja: 504
Bh. poslodavci traže da im se omogući ˝uvoz˝ radnika


TuzlarijeSuočeni sa sve većim nedostatkom radnika, iz Udruge poslodavaca FBiH, koja okuplja brojne javne i privatne firme, zatražit će od vlasti u BiH pojednostavljivanje postupka i procedure pri zapošljavanju stranaca, piše Večernji list BiH. Na održanom sastanku zaključeno je kako se BiH posljednjih godina suočava s odlaskom radnika.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Forbes: Musk je najbogatiji čovjek otkad to pratimo
Novi detalji: Baldwin je pucao iz pištolja iz kojeg su prije snimanja gađali limenke?
Najveća britanska zračna luka očekuje oporavak zračnog prometa tek 2026. godine
Australija se obvezuje na nultu emisiju ugljika do 2050.
Bezos planira izgraditi prvu privatnu svemirsku postaju
Ruski i kineski ratni brodovi zajedno oplovili Japan. Analiza CNN-a: Ovo je veliko
Vulkan već pet tjedana uništava španjolski otok, snimke su zastrašujuće
Amnesty pozvao SAD da odbaci optužbe protiv Assangea
Velika studija: Ispijanje tri šalice kave dnevno dobro je za jetru
Pomoćnik redatelja filma Rust jednom otpušten sa seta zbog incidenta s oružjem
Egipat nakon četiri godine ukida izvanredno stanje
Dolar ojačao
Par tisuća njujorških vatrogasaca na ulicama, prosvjeduju protiv obveznog cijepljenja
Oboreni novi rekordi na Wall Streetu
Ubijeno 18 ljudi u džamiji u Nigeriji
Pucnjava u trgovačkom centru u SAD-u, dvoje mrtvih, četiri ranjena. Ubojica uhićen
Zviždačica o Facebooku: Bez sumnje se zna da šire mržnju
Što se događa u Sudanu? Vojska preuzela vlast, ovo su odgovori na ključna pitanja
Od lockdowna do života bez mjera. Ovo je veliki pregled situacije u Europi
Bivši saudijski obavještajac: Princ je psihopat, hvalio se da će ubiti kraljaSVASTARIJE

Najveći britanski aerodrom očekuje oporavak zračnog prometa tek 2026. godine

Egipat ukida izvanredno stanje, trajalo je četiri godine

Ubijeno 18 ljudi u džamiji u Nigeriji

VIDEO Rijetki mediteranski uragan hara Italijom. Ogromne štete, poginuo muškarac...

Preminuo legendarni Gunther iz Prijatelja

Puč u Sudanu? Vojska uhapsila premijera, ministre...

Erdogan naredio protjerivanje veleposlanika koji su tražili oslobađanje aktiviste

Austrija bi za necijepljene mogla uvesti lockdown

Novi detalji: Na setu filma postojali ogromni problemi, bilo je nekoliko incidenata

Američka vojska objavila da je ubila vođu Al-Kaide u Siriji


osmrtnicama ba