TUZLARIJE - VIJESTI

10.11.2017. u 22:15 Broj citanja: 1558
Promovisana knjiga o bosanskim jelima:
Gastronomski biseri protkani historijom

"Žene za tradiciju", sekcija koja djeluje pri KUD-u "Modrački mornari" iz Šerića u saradnji sa JU BKC Živinice organizovala je večeras promociju knjige "Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica".O knjizi, jelima i ideji za izdavanje ovakve vrste publikacije govorili su: Samir Čičkušić, izvršni direktor KUD-a Modrački mornari, Mehmed Pargan, urednik i pisac, Sanela Čičkušić, voditeljica sekcije "Žene za tradiciju" i Elma Halilčević, članica tima u realizacij. Moderator promocije bio je glumac i direktor BKC-a "Živinice" Elmir Krivalić.

Tuzlarije


Ova publikacija, za koju su istraživanje proveli članovi Kulturno-umjetničkog društva "Modrački mornari" iz Šerića, oslikava običaje u prehrani i kulinarske tradicije šireg područja Živinica, donoseći recepture koje su sa koljena na koljeno prenošene decenijama i stoljećima, dobijajući kroz vrijeme kvalitetnu, a vrlo često nužnu, transformaciju.

- Kao što sam i mnogo puta rekao, naše društvo otima od zaborava igre, pjesme i običaje naroda Bosne i Hercegovine. Veoma smo ponosni sto smo uspjeli sačuvati i ukoričiti ono čemu su se generacije prije nas, a naravno i mi sami radovali, kad god je bio kakav sobet. To je naravno naša sofra. To su naša tradicionalna jela koja nam uvijek bude sjećanja na naše majke, nene, lijepe trenutke iz djetinjstva, toplu sobu i porodicu - kazao je Čičkušić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Dodao je da od danas knjiga "Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica" plovi zajedno sa "Modračkim mornarima" na sve nastupe širom Bosne i Hercegovine, a naravno i šire, gdje će sekcija "Žene za tradiciju" učiniti sve da bosanska tradicija i običaji zive.

Sve recepture jela u knjizi prikupljene su na području Šerića, jer je projekat istraživanja pretpostavljao da se prikazivanjem potpuno zaokruženih osobenosti mikrosredine, može ade-kvatno predstaviti cjelina općine Živinice, pa čak i šire, čitavog područja tuzlanskog bazena.

Tuzlarije


- Stoga je istraživanje koje su proveli članovi KUD "Modrački mornari", sa Sanelom Čičkušić na čelu, od posebne važnosti za bilo koja etnografska istraživanja područja sjeveroistočne Bosne u budućnosti. Ovaj poduhvat pokazao je da se i u vremenima kada još uvijek nije uspostavljen sistem u kojem adekvatne obrazovne i naučne javne ustanove provode sistematična istraživanja, pojedinci i grupe volontera, uz podršku lokalne zajednice, mogu napraviti važne poduhvate. Upravo je važnost ove publikacije uvećana tom pozitivnom energijom kojom mladi ljudi istražuju tradiciju zalažući se na taj način za bolju budućnost - kazao je za Tuzlarije novinar Mehmed Pargan.

Knjiga je izdala Bosanska medijska grupa, a štampana je u 300 primjeraka. Istu je moguće naručiti putem Facebook stranica "Žene za tradiciju" i KUD "Modrački mornari" Šerići.

Nakon promocije knjige upriličena je izložba jela iz knjige uz degustaciju i rukotvorine sekcije "Žene za tradiciju".

- Zaljubila sam se u tradiciju. Željela sam da saznam više o njoj, i tako smo pokrenule rad ove sekcije, u novembru 2015. godine. Vezemo, pletemo, izrađujemo dekupaž, torbice, ponjave, zavjese, a sve, kako se naša tradicija ne bi zaboravila – pojašnjava nam Sanela Čičkušić, voditeljica sekcije.

Prema njenim riječima sekcija je nastala iz želje da se žene okupljaju, i tako izvuku iz pasivnosti.

- Sretna sam i ponosna na svoj, i rad ovih žena. Svaka žena radi ono što voli, zna i za šta ima volju. Iz dana u dan ova sekcija je sve jača. Prvo smo izvezle nošnju za članove našeg KUD-a, da bismo kasnije dobile narudžbu da vezemo nošnju za još neka društva. To nam je vjetar u leđa – naglašava Čičkušić, dodajući da sve vezu ručno, koristeći isključivo prirodne materijale i da je posebno sretna zbog objave knjige recepata.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Otkriveni neuspjeli satelitski pozivi
I dalje nema traga argentinskoj podmornici sa 44 člana posade
7,2 miliona eura
Penzionerka dobila najveći jackpot u ruskoj povijesti
˝Clickbait˝ (senzacionalistički) naslovi
Svjesna prevara čitatelja ili dio medijske promjene

20.11.2017. u 10:23
Statistički podaci o avio saobraćaju za oktobar
Aerodrom Tuzla će 500-hiljaditog putnika zabilježiti početkom decembra


Tuzlarije
Podaci za oktobar su očekivano najbolji za taj mjesec od kako Aerodrom Tuzla radi. Dva bazna aviona su obavila 328 letova i prevezla 51.525 putnika, a na taj broj treba dodati još 31 putnika (Air taxi i biznis letovi) pa je ukupan broj 51.556 putnika.

OPŠIRNIJE


20.11.2017. u 10:05
Likovna kolonija Puračić 2017:
Nastalo 26 umjetničkih slika


TuzlarijeKUD Puračić neumorno nastavlja sa svojim kulturnim aktivnostima, tako je proteklog vikenda, od 17. do 19. novembra održana Likovna kolonija Puračić 2017. Učešće na koloniji su uzeli umjetnici iz Zenice, Visokog, Dervente, Kalesije, Tuzle Lukavca i naravno iz Puračića. Domaćini su izrazili svoje zadovoljstvo odzivom umjetnika i velikim interesovanjem za Puračku koloniju.

OPŠIRNIJE


20.11.2017. u 08:19
Najava izložbe fotografija italijanskih obitelji koje žive u Tuzli


Tuzlarije
Udruženje tuzlanskih Italijana "Rino Zandonai" je pripremilo izložbu fotografija italijanskih obitelji koje žive u Tuzli. Izložba obuhvata više od 30 najznačajnijih fotografija obitelji Fontan, Montibeller, Zamboni, Mott, Dorighi, Piccolloti, Menegoni, Segat, Rossi, Daldon, Gojo, Candotti, Bancher, Cordignano i Michelini.

OPŠIRNIJE


20.11.2017. u 08:10 Broj citanja: 303
Za transplantaciju pluća potrebno 235.000 KM
Tuzlak Edin Grbić ovisi o boci s kisikom


Tuzlak Edin Grbić do 2012. godine živio je sasvim normalnim životom, a totalni zaokret nastupio je nakon dijagnosticiranja intersicijske bolesti pluća sa definitivno difuznom plućnom fibrozom. Život ovog 40-godišnjaka danas je vezan za bocu s kisikom, a spas predstavlja jedino transplantacija pluća u Austriji.

OPŠIRNIJE


20.11.2017. u 00:22
EHF Challenge kup:
Jedinstvu pobjeda, PAOK ide dalje


Rukometašice tuzlanskog Jedinstvo Atlas Relaxa sinoć su u Mejdanu pred više od 2.000 gledalaca savladale ekipu PAOK-a rezultatom 31:30. Pirova pobjeda im nije bila dovoljna za prolazak u 4. kolo EHF Challenge kupa rukometašice, ali sudeći po slavlju nakon završetka utakmice u redovima "Labudica" su zadovoljni konačnim rezultatom.

OPŠIRNIJE


20.11.2017. u 00:20 Broj citanja: 5856
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Nisu ispoštovani dogovori u vezi sa kolektivnim ugovorom: Uposleni u zdravstvu u BPK Goražde stupili u generalni štrajk

Iako je bio najavljen generalni štrajk: Stomatolozi i doktori medicine USK u polusatnom štrajku

Presuda Mladiću historijski čin: Predstavnici udruženja žrtava i logoraša otputovali u Hag

Ministrica Borovac sa predstavnicima 28 gradova i općina: Potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti iseljeništva

Generali se složili?: Mugabe pristao dati ostavku pod uvjetom da dobije imunitet?

Pri podjeli humanitarne pomoći: U Maroku 15 osoba poginulo u stampedu

Neuspjeh pregovora o formiranju vlade Njemačke: Merkel: Dolaze teški dani

Vođa zloglasnog američkog kulta: Charles Manson umro u 83. godini

Platinasta godišnjica: Sedamdeset godina braka Elizabete II. i princa Philipa

VIDEO: O budućnosti proizvodnje od šipka u F+ Marija Prlić: Supervoće čiji je svaki dio iskoristiv - divlji šipak
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 45 minuta
VIDEO NASA je 20 godina snimala promjene na Zemlji i sve sažela u video od 5 minuta
Objavljeno prije sat vremena
Ispovijest seksualne robinje ISIS-a: "Tukao me kad bih zatvorila oči dok me silovao"
Objavljeno prije 2 sata
Njemačka zabranila pametne satove za djecu: "Roditelji ih koriste za špijuniranje"
Objavljeno prije 2 sata
Nakon potresa jačine 7,3 stupnja po Richteru, kod Nove Kaledonije detektiran manji tsunami
Objavljeno prije 3 sata
Arapske države na izvanrednom sastanku: "Iranske prijetnje su prešle svaku mjeru"
Objavljeno prije 3 sata
Čileanski izbori: Milijarder Pinera vodi u prvom krugu