TUZLARIJE - VIJESTI

10.11.2017. u 22:15 Broj citanja: 1682
Promovisana knjiga o bosanskim jelima:
Gastronomski biseri protkani historijom

"Žene za tradiciju", sekcija koja djeluje pri KUD-u "Modrački mornari" iz Šerića u saradnji sa JU BKC Živinice organizovala je večeras promociju knjige "Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica".O knjizi, jelima i ideji za izdavanje ovakve vrste publikacije govorili su: Samir Čičkušić, izvršni direktor KUD-a Modrački mornari, Mehmed Pargan, urednik i pisac, Sanela Čičkušić, voditeljica sekcije "Žene za tradiciju" i Elma Halilčević, članica tima u realizacij. Moderator promocije bio je glumac i direktor BKC-a "Živinice" Elmir Krivalić.

Tuzlarije


Ova publikacija, za koju su istraživanje proveli članovi Kulturno-umjetničkog društva "Modrački mornari" iz Šerića, oslikava običaje u prehrani i kulinarske tradicije šireg područja Živinica, donoseći recepture koje su sa koljena na koljeno prenošene decenijama i stoljećima, dobijajući kroz vrijeme kvalitetnu, a vrlo često nužnu, transformaciju.

- Kao što sam i mnogo puta rekao, naše društvo otima od zaborava igre, pjesme i običaje naroda Bosne i Hercegovine. Veoma smo ponosni sto smo uspjeli sačuvati i ukoričiti ono čemu su se generacije prije nas, a naravno i mi sami radovali, kad god je bio kakav sobet. To je naravno naša sofra. To su naša tradicionalna jela koja nam uvijek bude sjećanja na naše majke, nene, lijepe trenutke iz djetinjstva, toplu sobu i porodicu - kazao je Čičkušić za Tuzlarije.

Tuzlarije


Dodao je da od danas knjiga "Tradicionalna bosanska jela sa područja Živinica" plovi zajedno sa "Modračkim mornarima" na sve nastupe širom Bosne i Hercegovine, a naravno i šire, gdje će sekcija "Žene za tradiciju" učiniti sve da bosanska tradicija i običaji zive.

Sve recepture jela u knjizi prikupljene su na području Šerića, jer je projekat istraživanja pretpostavljao da se prikazivanjem potpuno zaokruženih osobenosti mikrosredine, može ade-kvatno predstaviti cjelina općine Živinice, pa čak i šire, čitavog područja tuzlanskog bazena.

Tuzlarije


- Stoga je istraživanje koje su proveli članovi KUD "Modrački mornari", sa Sanelom Čičkušić na čelu, od posebne važnosti za bilo koja etnografska istraživanja područja sjeveroistočne Bosne u budućnosti. Ovaj poduhvat pokazao je da se i u vremenima kada još uvijek nije uspostavljen sistem u kojem adekvatne obrazovne i naučne javne ustanove provode sistematična istraživanja, pojedinci i grupe volontera, uz podršku lokalne zajednice, mogu napraviti važne poduhvate. Upravo je važnost ove publikacije uvećana tom pozitivnom energijom kojom mladi ljudi istražuju tradiciju zalažući se na taj način za bolju budućnost - kazao je za Tuzlarije novinar Mehmed Pargan.

Knjiga je izdala Bosanska medijska grupa, a štampana je u 300 primjeraka. Istu je moguće naručiti putem Facebook stranica "Žene za tradiciju" i KUD "Modrački mornari" Šerići.

Nakon promocije knjige upriličena je izložba jela iz knjige uz degustaciju i rukotvorine sekcije "Žene za tradiciju".

- Zaljubila sam se u tradiciju. Željela sam da saznam više o njoj, i tako smo pokrenule rad ove sekcije, u novembru 2015. godine. Vezemo, pletemo, izrađujemo dekupaž, torbice, ponjave, zavjese, a sve, kako se naša tradicija ne bi zaboravila – pojašnjava nam Sanela Čičkušić, voditeljica sekcije.

Prema njenim riječima sekcija je nastala iz želje da se žene okupljaju, i tako izvuku iz pasivnosti.

- Sretna sam i ponosna na svoj, i rad ovih žena. Svaka žena radi ono što voli, zna i za šta ima volju. Iz dana u dan ova sekcija je sve jača. Prvo smo izvezle nošnju za članove našeg KUD-a, da bismo kasnije dobile narudžbu da vezemo nošnju za još neka društva. To nam je vjetar u leđa – naglašava Čičkušić, dodajući da sve vezu ručno, koristeći isključivo prirodne materijale i da je posebno sretna zbog objave knjige recepata.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Devet otkrića koja ni arheolozi ne mogu objasniti
Arheološke misterije koje su zbunile naučnike
12 činjenica zbog kojih ćemo prošlost gledati iz drugog ugla
Ipak nije sve bilo onako kako zamišljamo
Desilo se u Maroku:
Nakon 35 godina braka i devetero djece saznao da je neplodan

21.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 1627
Svečana ceremonija ˝Super žena 2017“:
Žene priznanje svih priznanja dodijelile Raziji Mujanović


TuzlarijePriznanje "Žena ženi“ na svečanoj ceremoniji "Super žena 2017“, održanoj večeras u organizaciji Radio Kameleona i web portala Ženski.ba, dodijeljeno je košarkašici Raziji Mujanović, a odluku o istom donijele su žene dobitnice priznanja "Super žena".

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 20:09 Broj citanja: 329
Školske aktivnosti:
Stariji i učenici zajedno izrađivali predmete od papira


Učenici su aktivno učestvovali i istinski uživali u izradi proizvoda koje planiraju prodavati na prodajnoj izložbi "Teferič na Brčanskoj", planiranoj za održavanje u prvoj sedmici maja. Učiteljice Svetlana i Zerina su pripremile učenike, podsticale ih i dale veliki doprinos uspješnoj realizaciji radionica.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 17:03 Broj citanja: 702
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Preko 25 stepeni je danas. Na jezerima se uveliko pripremaju za novu sezonu, proširuju plažu. Šteta što ne šire i jezera jer nađe se nekako mjesto na plaži, neki leže i na travi sve do ograde, a u jezerima se, kad je najveća vrućina i gužva, jedva mogu ruke raširiti. Ta gužva je i najveća mana, znam da je bolje što se tiče zarade ali lijepo je kad nema previše svijeta pa se baš može opustiti.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 16:27
Igramo fudbal, brišemo razlike!


Sport i diplomatija mogu graditi mostove, prevazilaziti razlike i rješavati konflikte poruka je trening seminara organizovanog u sklopu projekta Football Zajedno koji realizuje Fair Play Initiative i Balkan Alpe Adria projekt u saradnji sa fudbalskim savezima Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore kroz Hatrick program UEFA-e i podršku Austrijske Razvojne agencije.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 12:50 Broj citanja: 1422
Foto reportaža:
Panonika miriše na ljetoTuzlarijeLijepo vrijeme, sunčano i toplo, šetači, kristalno bistra voda u srednjem jezeru, nekoliko "hvatača farbice" i zamislite, pravi pravcijati turisti, opravdavaju naš naslov, Panonika miriše na ljeto. Oko Velikog jezera atmosfera je radna, radnici dovršavaju prošireni dio plaže.

OPŠIRNIJE


21.04.2018. u 12:20 Broj citanja: 8233
Kad učenik medrese zasvira u crkvenom zboru


TuzlarijeMeđu zidovima franjevačkog samostana u "Tolisi“ kod Orašja čuje se ilahija „Kad procvatu behari“. Crkveni zbor „Adoro“ slavi godišnjicu rada, i u znak zahvalnosti prema svom dugogodišnjem članu, izvodi ovu ilahiju. Taj član je mladi Senad Kukuljević, jedini musliman u ovom zboru, koji je, uz to, nedavno završio Behram-begovu medresu u Tuzli, jednu od vodećih obrazovnih ustanova u našoj zemlji.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Osiguranje gađalo dron koji se približio rezidenciji?: Pucnjava u blizini kraljevske palate u Rijadu

VIDEO: Kolektivna dženaza u Vlasenici: Na mezarju Rakita ukopani posmrtni ostaci osam Bošnjaka

VIDEO: ‘Pravda za Davida’ na banjalučkom Trgu Krajine: Davor Dragičević: Saučešće u ubistvu je gore od ubistva

O tešanjskom izvozu i zaposlenosti u F+ Venan Hadžiselimović: Tešanj - razvijena lokalna zajednica koja izvozi u 60 zemalja

VIDEO: Posao stoljeća ili gubitak stoljeća?: Blok 3 TE Ugljevik - odugovlačenje odobrene koncesije

VIDEO: BiH s Kosovom na začelju eurointegracija: Mogherini zaobišla BiH, posjeta u maju ili junu zavisi od napretka

Ne žele biti na službenoj komemoraciji: Kod Kamenog cvijeta delegacije SNV-a, SABA-e i SDP-a

Šešelj planira obilježiti 26. godišnjicu svog govora: Neće biti dozvoljena organizacija bilo kakvih skupova u Hrtkovcima

VIDEO: Svijet pozdravlja odluku Pjongjanga : S.Koreja najavila da će suspendovati nuklearne i raketne probe

VIDEO: Utakmice Lige za prvaka BiH i Lige za opstanak: Željezničar poražen od Krupe, Zrinjski slavio protiv Radnika
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 4 sata
Inspektori prikupili uzorke iz Dume, istražuju je li korišteno kemijsko oružje
Objavljeno prije 4 sata
Indija uvela smrtnu kaznu za silovatelje djece
Objavljeno prije 5 sati
Identificirane osobe osumnjičene za trovanje ruskog špijuna i njegove kćeri
Objavljeno prije 6 sati
Sjeverna Koreja pozvana da potpiše globalni sporazum o zabrani nuklearnih testova
Objavljeno prije 6 sati
Rusija tvrdi da su inspektori stigli na mjesto kemijskog napada u Dumi
Objavljeno prije 6 sati
VIDEO Djevojka u Poljskoj u šali gurnula prijateljicu, zamalo je pregazio autobus