TUZLARIJE - VIJESTI

18.11.2017. u 12:51 Broj citanja: 1439
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija

Tuzlarije


Danas ako šta ne kupim ima da se odmah ubijem kakvo je vrijeme. Prošla je sredina mjeseca što znači da se ušlo "u crveno" ali lijepe kartice i mogućnost posuđivanja od same sebe. Kupovina na rate je posebna priča, moderno ropstvo bankama iz kojih se neki nikad ne izvuku. Neke rate se čine tako male, čuj cipele na 24 rate, ali kad se tih ratica skupi onda se vidi koliko se zadužimo. Naravno to što je meni jasno kako to i šta ide, neće me zaustaviti u današnjem naumu "šopingiranja".

Tuzlarije


Skontala sam da znam samo pošten svijet ili se svi foliraju. Na pitanje zna li ko otvoriti bravu žicom ili tako nečim, ne zna niko. E pošto imam teoriju u glavu, gledala u filmovima, probala sam sa žicom i malim šarafcigerom ali kakvi, ne miče. A kako izgleda lako, samo malo smotaju žicu, gurnu i vrata otvorena.

Tuzlarije


Šta mi se desilo? Izgubila ključ od poštanskog sandučeta. Naravno da svi imaju bar dva ključa, bila su nekad i ovdje ali prvo sam slomila svoj (to nisam kriva, samo mi onaj plastični dio ostao u ruci), pa sam uzela od muža, kao da izradim sebi. Prošlo tako par godina, sve danas ću sutra ću. I sad taj jedini izgubim. Sanduče je puno, valja danas razvaljivati ako se u međuvremenu ne javi kakav "lopov" da ga uspije otvoriti. Uz hrpu računa i reklama možda je i neko obavještenje da sam osvojila put oko svijeta.

Tuzlarije


A sišla žena sa šarafcigerima do sandučeta, samo što počnem neko uđe u zgradu, gleda šta ja radim, ne može se rahat ni odvaljivati. Nije lako lopovima, ne treba griješiti dušu, valja misliti na puno stvari. Kad, šta, kako, a meni je najgore bilo još čuti ono "jesam li ti rekao" pošto sam u porodičnom dogovaranju skontala da nam ne treba majstor, džaba davati pare, začas ću ja to žicom.

Tuzlarije


Počela je kampanja omasovljenja sporta u osnovnim školama. Iz FK Sloboda posjetili za početak OŠ "Tušanj", pa gledam učinonice nižih razreda, baš su lijepe, sviđa mi se kako su rasporedili školske kupe. Nije ono dvoje po dvoje pa još kad te učiteljica stavi da sjediš s nekim koga ne voliš. Pošto sam ja uvijek puno pričala mene je salno premještala (mrzila me učiteljica, a poslije naravno i nastavnici i profesori).

Tuzlarije


I pored mnogih nedostataka, manjka sredstava, trude se u školama da djeci bude ljepše okruženje. Prije je to bilo manje-više isto. Učionice sa po tri reda klupa, naprijed tabla, spužva i kreda. Iznad table Titova slika (djeco Tito gleda sve nas). Preslatka su mi djeca. Oj, jeste li vidjeli onog malog iz Vojvodine koji želi da bude Bosanac? Vrti se snimka po NET-u, tako je to kad se pričaju vicevi o Bosancima pa dijete hoće da bude Bosanac da ga ne boli glava kad se udari. Ali simpatična je ta dječija iskrenost, kako kažu šta misle bez uvijanja i razmišljanja šta će ko o tome reći.

Pozdrav

S.M.

SLIKE TUZLE
Tuzlarije


Porodilište - u toku protekla 24 sata rođeno je 11 beba, 3 djevojčice i 8 dječaka

Hitna služba - u toku protekla 24 sata obavljeno je 186 intervencija

Vatrogasci - imali su 6 intervencije

MUP TK - javni red i mir je narušen je 3 puta, prijavljeno je 8 krivičnih djela, zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, 17.11.2017. godine krv je darovalo 15 osoba.

(tuzlarije.net)               
 FOTO: Predmeti prikupljani od kolekcionara i prijatelja
Muzej ˝Zagreb 80-ih˝ prikazuje život porodica u bivšoj Jugoslaviji
U svijetu se dnevno pošalje i primi 269 milijardi mailova
Čim otvorite mail netko o vama zna puno više nego mislite
Sarajevo:
Kako je oboren Ginis u najmnogoljudnijem sviranju klavira?

18.12.2017. u 00:21
Video - Podsjećanje na TV emisiju iz 1990. godine:
Varošarije u Tuzli - Portret do portreta


TV serijal Varošarije, koji je emitovan par godina prije rata, bio je veoma popularan u bivšoj Jugoslaviji. Pripremili smo video zapis iz 1990. godine, tuzlansku epizodu Varošarija koja je emitovana pod nazivom "Portret do portreta".

OPŠIRNIJE


18.12.2017. u 00:20 Broj citanja: 8012
Dešavanja u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su dugo na netu, gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta se to u Tuzli dešavalo na današnji dan prethodnih godina.

OPŠIRNIJE


18.12.2017. u 00:07 Broj citanja: 12381
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 22:59 Broj citanja: 822
Božićni koncert u Tuzli:
Nastupa tamburaški sastav ˝Gazde˝ i Zbor ˝Iuventus Salinarum˝


I ove godine, Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Franjevački samostan Tuzla organiziraju Božićni koncert koji će se ovoga puta održati 18. decembra. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla nastupit će tamburaški sastav "Gazde" i Zbor "Iuventus Salinarum".

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:37 Broj citanja: 2093
Stare slike pričaju:
Slika sa svadbe mlade Kanezarević i mladoženje Bosanca iz 1933. godine


Puno je vrijednih umjetničkih djela, knjiga i fotografija koje je ostavio pokojni Dragiša Trifković. U znak sjećanja na Trifkovića član grupe "Tuzla povratak u prošlost", Samil Nedžibović, objavio je još jednu njegovu fotografiju.

OPŠIRNIJE


17.12.2017. u 16:09 Broj citanja: 2128
Na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija


Tuzlarije
Danas je na Trgu slobode svečano otvoren novogodišnji bazar Zimska čarolija. Riječ je o manifestaciji koju uspješno organizuju Opšte udruženje samostalnih obrtnika, Grad Tuzla, te gradska javna preduzeća i ustanove. U sklopu ove manifestacije će biti obilježani katolički i pravoslavni Božić, Dječija nova godina i Centralna manifestacija dočeka 2018. godine.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Neformalno okupljanje: Mogherini pozvala premijere regiona na sastanak

Zbog odredbi novog Zakona o PIO: Masovni protesti policajaca u Sarajevu

Obustavljena nastava: Prekomjerna zagađenost zraka u Teheranu

Jedan od najprometnijih aerodroma na svijetu: Hiljade putnika ostalo na aerodromu u Atlanti zbog nestanka struje

Požar izbio u ugostiteljskom objektu: U požaru u Mumbaiju poginulo 12 osoba

Potvrda Izborne komisije: Hernandez opet predsjednik Hondurasa

VIDEO: U F+ Adnan Hadžihalilović i Emir Arnautović: Edna Š unjić postignutim rezultatima ruši predrasude

VIDEO: U F+ glavni trener KK-a \'Pokoj\' Mujo Čehajić: Roditelji osnovali karate klub da im djeca ne budu na ulici

U konkurenciji 16 najboljih svjetske rang liste: Cerić osvojila bronzu, Samardžić peta na turniru u Rusiji