TUZLARIJE - VIJESTI

22.11.2017. u 16:10 Broj citanja: 2015
Vlada razgovarala sa strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije

Tuzlarije


Kao što je jučer i najavljeno delegacija Vlade Tuzlanskog kantona razgovarala je danas sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona. Ovom prilikom podcrtano je da je dijalog sa Strukovnim sindikatom cijelo vrijeme bio otvoren, te da se on odvijao putem resornih ministarstava koja su zastupala Vladu u cjelini.

Imajući u vidu da Strukovni sindikat nema reprezentativnost na području Tuzlanskog kantona, kao i činjenicu da je Tuzlanski kanton još u februaru zaključio Kolektivni ugovor za granu djelatnosti zdravstva, premijer Gutić je ovom prilikom rekao da Vlada nema namjeru, niti može i treba biti arbitar između dva sindikata koja postoje u ovoj grani. Također danas je rečeno da Vlada Sindikat smatra legalnim i njegova stajališta uvažava, ali ipak štrajk smatra nezakonitim, što su potvrdile i sudske presude.

„Štrajkom se bespotrebno ugrožava zdravstveni sistem u našem kantonu, koji je prema svim parametrima među najboljim zdravstvenim sistemima u Bosni i Hercegovini. Pored 7 miliona KM, za koliko smo već u februaru ove godine izvršili povećanje primanja uposlenika u zdravstvu, zahtjevi doktora i stomatologa koštali bi budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja dodatnih 9 miliona KM. Sve to doveli bi naš zdravstveni sistem u kolaps“, rekao je premijer Gutić.

Kako je istaknuo predsjednik Štrajkačkog odbora Admir Suljić, kolektivni ugovori za oblast doktora medicine i stomatologije već je potpisan u nekim kantonima u Federaciji BiH.

„U skladu sa Zakonom o radu pregovori o zaključenju kolektivnog ugovora se mogu voditi samo sa reprezentativnim sindikatom, a za jednu granu djelatnosti može se potpisati samo jedan kolektivni ugovor. Podsjećam, kolektivni ugovor za oblast zdravstva mi smo, kao Kanton, zaključili još u februaru ove godine i trenutno se spremamo da započnemo nove pregovore za produženje ovog kolektivnog ugovora. Ova Vlada će raditi isključivo u skladu sa zakonom, a postupci drugih kantona nisu i ne mogu biti opravdanje zašto bi Vlada TK ušla u kršenje Zakona i sudskih presuda“, rekao je premijer Gutić, te pozvao članove Strukovnog sindikata da svoje zahtjeve, kako je to i Zakon predvidio, koordiniraju sa većinskim sindikatom u ovoj oblasti, te da zajednički započnu proces pregovaranja. U tom procesu, Vlada je spremna partnerski pružiti podršku za oba sindikata i potpuno uvažavati stavove strukovnog sindikata.

Također, tokom sastanka je akcentirano da su zaposlenici u oblasti zdravstva u Tuzlanskom kantonu, do nedavnog potpisivanja kolektivnog ugovora u Sarajevskom kantonu imali najbolja materijalna prava i primanja. „I sada, nakon što je Sarajevski kanton konačno potpisao kolektivni ugovor, devet mjeseci nakon što je to urađeno u našem kantonu, naši ljekari i ostali uposlenici u zdravstvu imaju, poslije sarajevskih, najveća materijalna primanja u Federaciji BiH. Dokaz toga su prosječna primanja na UKC-u koja iznose 1.380 KM, uz plaće doktora medicine koje se kreću u rasponu od 1.400 – 4.000 KM“ rekao je premijer Gutić.

Razgovarajući o reprezentativnosti Strukovnog sindikata danas je rečeno da Vlada u potpunosti uvažava stavove i status Strukovnog sindikata, te da će reprezentativnost ovom sindikatu priznati čim taj sindikat bude ispunjavao zakonske uslove. U tom smislu premijer Gutić je ohrabrio predstavnike sindikata da iskoriste sve pravne mehanizme, kako bi dokazali reprezentativnost.

Zakon ne poznaje podjelu na doktore, medicinske tehničare i drugo osoblje unutar zdravstva. Sve ove kategorije zakonski se tretiraju kao uposlenici u oblasti zdravstva, a tako su u svojim presudama rekli i sudovi. Do tada, Strukovni sindikat, kao manjinski u grani zdravstva sva svoja prava i ulogu u pregovaranju može dobiti kroz zajednički nastup i koordinaciju sa Nezavisnim sindikatom zaposlenih u zdravstvu, koji već duži niz godina ima reprezentativnost, rečeno je tokom sastanka. Drugi put za ostvarivanje reprezentativnosti jeste da se doktori medicine i stomatologije bore za izmjenu zakonske regulative, kako bi kao posebna djelatnost ili grana bili identificirani doktori medicine i stomatologije, što bi otvorilo mogućnost priznavanja njihove reprezentativnosti, te potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora za samo doktore medicine i stomatologije.

Tokom sastanka spomenuti su i drugi problemi koji opterećuju oblast zdravstva, a koji se ne tiču materijalnih primanja i prava zdravstvenih radnika, ali itekako zahtijevaju aktivniji angažman sindikata. To se prije svega odnosi na poštivanje normativa koje je propisao Zakon o zdravstvenoj zaštiti.

„Nažalost trenutno imamo nekoliko zdravstvenih ustanova gdje je broj medicinskog i nemedicinskog osoblja skoro izjednačen, odnosno broj npr. internista je veći nego što je to potrebno u odnosu na broj stanovništva i sl. U svemu ovome uloga sindikata nije mala, ali se nažalost u te stvari sindikati se do sada nisu značajne miješali“, rekao je premijer Gutić.

U ime Vlade današnjem sastanku, osim premijera Gutića i ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefenića, prisustovali su ministri obrazovanja, nauke, kulture i sporta i rada, socijalne politike i povratka Zlatan Muratović i Zoran Jovanović.

U ime Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije sastanku su prisustvovali predsjednica SSDMiS TK Nermina Kravić, predsjednica Skupštine SSDMiS TK Nedžada Hukić Suljkanović, zamjenik predsjednika Saveza SSDMiS F BiH i predsjednik Štrajkačkog odbora Admir Suljić, predsjednica SSDMiS TK - Podružnica JZU UKC Tuzla Elvira Konjić, član SSDMiS TK - Podružnica JZU UKC Tuzla Harun Brkić, član Glavnog odbora SSDMiS TK - Podružnica JZU UKC Tuzla Goran Krdžalić i sekretar SSDMiS TK Lejla Šehović.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













24.04.2024. Broj citanja: 773
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 661
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 284
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝




24.04.2024. Broj citanja: 128
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 110
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 361
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 170
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura




24.04.2024. Broj citanja: 166
Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina




24.04.2024. Broj citanja: 88
Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde




24.04.2024. Broj citanja: 299
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi