TUZLARIJE - VIJESTI

27.11.2017. u 15:42 Broj citanja: 1247
Delegacija Vlade TK posjetila Kalesiju

Delegacija Vlade Tuzlanskog kantona predvođena premijerom Begom Gutićem posjetila je danas Općinu Kalesija. Općinski načelnik Sead Džafić je premijera i ministre upoznao sa projektima koje je Kalesija kandidirala ka Vladi Tuzlanskog kantona, a koji se tiču kapitalnih i infrastrukturnih investicija u ovu općinu.

Tuzlarije


Između ostalog to se tiče izdvajanja finansijskih sredstava za put lokalne putne pravce u Kalesiji, kao i za projekte koji se tiču vodosnabdijevanja naselja na području Općine. Općinski načelnik je ministra poljoprivrede Zukića upoznao i sa problemom koji se tiče pretvorbe poljoprivrednog zemljišta, koje je predviđeno za industrijsku zonu.

Premijer Gutić rekao je da će Vlada, u duhu ravnomjernog razvoja, kao što je to i do sada radila, pomagati razvoj kalesijskog kraja.

„Kalesija je i u proteklom periodu bila tretirana na realan i ravnopravan način sa svim drugim lokalnim zajednicama. Određeni disonantni tonovi na relaciji Općina - Vlada su posljedica nerazumijevanja u smislu nadležnosti jednog i drugog nivoa vlasti. Kada govorimo o infrastrukturnim projektima za narednu godinu, Vlada će putem nekoliko ministarstava, čiji su ministri danas u delegaciji Vlade, podržati sve one projekte koji budu blagovremeno kandidovani prema Vladi i koji od strane resornih ministara budu ocijenjeni kao zadovoljavajući“, rekao je premijer Gutić.

U vezi sa nedavnim investicijama na području Kalesije premijer akcentira da je Vlada preko 3 miliona KM uložila u oblasti vodoprivrede, prostornog uređenja i zaštite okolice, unutrašnjih poslova i putne infrastrukture.

„Ove godine očekujemo da općinska administracija u Kalesiji, ali i drugim općinama, pravovremeno kandidiraju svoje projekte, kako nam se ne bi dešavalo da nam, kao što je to bio slučaj upravo sa Kalesijom, da nam sredstva ostaju neiskorištena“, rekao je premijer Gutić.

Pomoć u rješavanju problema koji se tiču poljoprivrednog zemljišta obećao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić istakavši da su industrijske zone prioritet jer će doći do novih zapošljavanja, tako da će ugovori o zakupu poljoprivrednog zemljišta biti prioritetno rješavani.

“Moram da kažem da smo mi iz vodnih naknada za Kalesiju izdvojili mnogo sredstava, ali u 2015. i 2016. godini nisu iskorištena sredstva zbog propusta u ovoj Općini. Nadam se da se to neće dešavati sada u ovom periodu“, rekao je ministar Zukić.

Ministar policije Husein Topčagić načelnika je upoznao sa aktivnostima koje se provode na uređenju šalter sale CIPS-a u policijskoj stanici Kalesija gdje je uloženo oko 120.000 KM. Ministar Topčagić je rekao da je u 2016. godini uloženo i oko 100.000 KM u uređenje objekta PS Kalesija, te zatražio pomoć Općine Kalesija u iznalaženju prostora za arhivu ove institucije.

Svoju pomoć ponudio je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović koji je prije nekoliko dana sa načelnikom Kalesije Sead Džafićem potpisao ugovor vrijedan 102.000 KM a tiče se projekta „Jačanje tehničkih kapaciteta za prikupljanje i odvoz otpada na području općine Kalesija“.
On je obećao da će saradnja biti nastavljena te se nada da će Općina Kalesija i dalje kvalitetnim projektima aplicirati na Javne pozive ovog ministarstva.
Osim premijera Gutića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona današnjem sastanku su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Abdulah Zukić, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Ferhatović, ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić, te Osman Turić iz JU Direkcija regionalnih cesta TK.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

Rat u Ukrajini 28.09.2023:
Najnovija dešavanja
Rat u Ukrajini 27.09.2023:
Pregled dešavanja 581-og dana rata
Rat u Ukrajini 26.09.2023:
Pregled dešavanja 580-og dana rata

28.09.2023. u 22:29
Grad Tuzla:
Prijem u čast obilježavanja godišnjice osnivanja 2. Korpusa Armije Republike BiH


U povodu godišnjice osnivanja 2. korpusa Armije Republike Bosni i Hercegovine, gradonačelnik Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić, danas je u Gradskoj upravi upriličio prijem za bivše pripadnike 2. Korpusa Armije Republike BiH

OPŠIRNIJE


28.09.2023. u 22:04
Povremena obustava saobraćaja za sva motorna vozila na lokalnoj cesti u naselju Cerovi, MZ TušanjTuzlarijeSlužba civilne zaštite Grada Tuzla obavještava sve građane da od 28.09.2023. godine počinju radovi interventne sanacije odrona na potočnom meandru u cilju zaštite puta u naselju Cerovi, MZ Tušanj

OPŠIRNIJE


28.09.2023. u 22:02
Lukavac Cement:
Panel diskusija o upotrebi alternativih goriva i mogućnostima njihove proizvodnje u BiH


Kompanija Lukavac Cement kao partner Sarajevske energetske i klimatske sedmice (SECW) 2023, priredila je panel diskusiju „Upotreba alternativnih goriva i mogućnost njihove proizvodnje u BiH“.

OPŠIRNIJE


28.09.2023. u 18:07 Broj citanja: 522
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Kad god pričamo o davanju krvi, sjetim se kako sam mužu, koji je tada imao status momka (ratno doba) predložila (natjerala) da daruje krv da dobije američki vojni "lunch" paket koji će naravno dati meni (preteča sponzoruše). Svašta je tu nešto bilo, presovano, neobično ali meni je to bio doživljaj. Nakon nekog vremema opet ja sa prijedlozima, kao da ponovo ide (pa ću i njemu dati nešto iz paketa) kad vratili ga, anemičan.

OPŠIRNIJE


28.09.2023. u 16:17
Obilježen Svjetski dan srca


U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca Klinika za interne bolesti UKC Tuzla organizovala je niz aktivnosti u okviru kojih je vršeno besplatno mjerenje parametra krvnog pritiska, masnoća i šećera u krvi, te podijeljeni informativni materijali o faktorima rizika, ali i mogućnostima prevencije kardiovaskularnih oboljenja. Načelnik Klinike za interne bolesti, doc. dr. med. sc. Mirsad Selimović je istakao da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok prijevremene smrti kod 42% muške populacije i 38% kod žena

OPŠIRNIJE


28.09.2023. u 15:37
Ministar Alić potpisao ugovore o dodjeli sredstava za podršku povratnicimaUgovore o dodjeli grant sredstava za podršku projektima održivog povratka danas je sa povratnicima potpisao ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK Fadil Alić. Kako je kazao ministar Alić „radi se o donacijama ukupne vrijednosti 410.200 KM.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nova eksplozija kod Krimskog mosta? Bjelorusija: Ušao nam je poljski helikopter
Biden: Nešto opasno se događa sada u Americi
Ukrajinski i francuski ministri obećali zajedno nabavljati i proizvoditi oružje
EU produžila zaštitu za ukrajinske izbjeglice do ožujka 2025.
Bjelorusija: Poljski helikopter ušao na naš teritorij. Varšava: Nije istina
U Italiji pronađeni ostaci medvjeda koji je navodno napadao ljude
Srušeno najpoznatije stablo u Velikoj Britaniji, uhićen 16-godišnjak
Wall Street Journal: SAD i Kina pregovaraju o susretu Xija i Bidena
6 žena spašeno iz hladnjače kamiona u Francuskoj nakon što su zvale novinarku BBC-ja
Nagorno-Karabah više ne postoji. Ogromna pobjeda Azerbajdžana i poraz Armenije
Ryanair: Znatno smanjujemo broj letova
Šef NATO-a se iznenada pojavio u Kijevu: "Ukrajinska protuofenziva napreduje"
Domovinski pokret: Podnijeli smo kaznenu prijavu protiv Raspudića
Suverenist: Tražimo zabranu uvoza jeftinog žita iz Ukrajine
Tehnološka revolucija na ukrajinskom frontu mijenja samu prirodu rata
VIDEO Pričalo se da je Kadirov teško bolestan ili mrtav. Danas ga je primio Putin
Održat će se prvo saslušanje u istrazi o opozivu Bidena
Američka kompanija planira proizvoditi električne automobile u Saudijskoj Arabiji
Putinovim propagandistima ostavljene svinjske glave na kućnom pragu
Istraživanje: New York zadržao poziciju vodećeg financijskog središtaSVASTARIJE

Posječeno najpoznatije stablo u Velikoj Britaniji, uhapšen 16-godišnjak

Nema više iznenađenja: Tehnološka revolucija na frontu mijenja samu prirodu rata

Švicarski ledenjaci izgubili 10% volumena u dvije godine: ˝Ovo je katastrofa˝

1971. otmičar iskočio iz aviona s 200.000 dolara i nestao. Ovaj čovjek sad tuži FBI

Oluja Elias u Grčkoj napravila kaos. Helikopter pao u more, Volos naglo poplavljen

Očna infekcija se brzo širi Pakistanom, zatvoreno 56.000 škola

Silovita eksplozija kod aerodroma u Taškentu. Poginuo tinejdžer, jako puno ranjenih

Vožnja ovim vlakom košta i do 67 hiljada eura. Jasno je i zašto

Trump nije došao na debatu republikanskih rivala. Ovi se posvađali oko Ukrajine

VIDEO Val brutalnih pljački u SAD-u, veliki lanci zatvaraju dućane. ˝Ovo je neviđeno˝


osmrtnicama basmrtovnice