TUZLARIJE - VIJESTI

10.12.2017. u 17:04 Broj citanja: 1077
Glumačko-plesni spektakl:
Premijera predstave ˝Iskorak˝ 12. i 13. decembra u BKC-u

Glumačko-plesni spektakl pod nazivom "Iskorak" koji nastaje u okviru projekta "Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja", premijerno će biti prikazan u Bosanskom kulturnom centru 12. i 13. decembra. Projekat implementira Udruženje građana "Vive Žene" Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle. Projekat finansira Evropska unija.

U predstavi igra 60 mladih ljudi, a režiju potpisuje Adnan Mujkić. Predstava je nastala 2017. godine kao rezultat istraživanje problematike sa kojima se susreću mladi u okruženju.

Tuzlarije


- Radeći na svim predstavama nastojim mlade ljude zaljubiti u temu i ukazati im na potrebu da o tome govorimo. Ovoga puta, moram reći, da smo se i mi suočili sa drugačijom situacijom za koju sam prvo ja morao naći motivaciju, pa tek onda zainteresirati glumce - kazao je Mujkić.

Dodao je da je scenarij za predstavu nastao u procesu istraživanja grupe koje igra u ovom projektu.

- Sve teme koje smo dobili smo upakovali u scenarij. U pisanju scenarija služili smo se sa dvije priče koje su bile u javnosti i koje su aktuelne. To su samoubistvo dječaka koji se zove Aleksa Janković iz Niša (Srbija) i samoubistvo Mahira Rakovca iz Sarajeva (BiH). Nakon takvih stradanja pojedinca, koji je na bilo koji način drugačiji od mase i pravila kojih masa nalaže da se živi, mi želimo da progovorimo na svoj način o razlozima zašto neko postaje otuđen, zašto naše društvo ne prihvata druge i drugačijeg i u konačnici da probamo da stavimo u fokus sve one koji na bilo koji način odgajaju djecu i mlade - istaknuo je Mujkić.

Mladi glumci u predstavi su se dotakli struktura koje se najprije odnose na roditelje i porodicu, a zatim i na vršnjake gdje odrasta jedan mladi čovjek.

- Akcenat smo također stavili na prosvjetno-pedagoški kadar odnosno škole, kao i sve one koji mogu biti potencijalni saučesnici u uništavnju pojedinca - zaključio je Mujkić.

Jedna od učesnica u predstavi je i mlada glumica Olivera Blažević.

Tuzlarije


- Najprije moram da pohvalim sve mlade ljude koju učestvuju u predstavi. To su ljudi različitih usmjerenja, orjentacija i interesovanja koji su izabrali da u svoje vrijeme kvalitetno ulažu, da se zajedno druže, da rade i stvaraju. Bila sam svjedokom jednog plemenitog druženja i razmjene između te djece, i zahvalna sam Pozorištu mladih Tuzle što imam priliku da budem dio svega toga. Posmatranje njih na probama mi je pomoglo u samoj kreaciji mog lika jer igram profesoricu show dance-a - kazala je Blažević za Tuzlarije.

Mjesto radnje predstave je u srednjoj umjetničkoj školi. Riječ je o plesnom mjuziklu, gdje su u fokusu četiri potpuno različita razreda. Razred hip-hop plesača, baleta, zatim razred muzičara i pjevača.

Tuzlarije


Predstava "Iskorak" otvara društvene tabue i jezikom umjetnosti prikazuje realnost i analizira oblike rodno zasnovanog nasilja prisutnog u obrazovnim institucijama.

Premijera predstave počinje u u 19:30h.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 VIDEO: Nije šala .....
Neke kompanije planiraju uvođenje stajaćih mjesta u avionima
Globalna sedmica imunizacije:
Zašto je posljednjih godina sve manji broj vakcinisane djece?
Načelnik Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u Tuzli doc. dr. Mustafa Tabaković
Nagle promjene vremena povećavaju rizik od srčanog udara

23.04.2018. u 12:02
Održana ulična trka ˝Vivicitta – Tuzla 2018˝


Tuzlarije
Jučer je u Tuzli održana tradicionalna ulična trka "Vivicitta" koja se već 23 godine trči ulicama grada Tuzle, na kojoj učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, rekreativci i aktivni atletičari. Trka je održana po izuzetno lijepom vremenu. Pobjednici u glavnim seniorskim trkama na 12. 000 m su SRĐAN SAMARDŽIĆ i EVELINA MAJIĆ.

OPŠIRNIJE


23.04.2018. u 11:28 Broj citanja: 547
Mirsad Kukić izabran za predsjednika Pokreta demokratske akcije


Tuzlarije
U Tuzli je u nedjelju održana izborna sjednica Skupštine Pokreta demokratske akcije BiH za čijeg je predsjednika izabran Mirsad Kukić iz Banovića.
Za potpredsjednika PDA BiH izabran je Azmir Husić, koji je ujedno zadužen za aktivnosti stranke na prostoru Republike Srpske.

OPŠIRNIJE


23.04.2018. u 11:14 Broj citanja: 1004
Vjerovali ili ne?
Počinje odbrojavanje dana do završetka prilaznih svjetala Aerodroma Tuzla


Tuzlarije
Iako je početkom aprila u izjavi za portal faktor.ba direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović rekao u vezi završetka prilaznih svjetala da ne želi da procjenjuje rok jer situacija ne zavisi samo od Aerodroma, u emisiji RTV Slon "Sredinom sedmice", ipak je odredio rok.

OPŠIRNIJE


23.04.2018. u 10:05 Broj citanja: 305
Uspješno održana prva karting trka Kupa 2018


Jučer 22.04.2018. godine UG TUZAMK Tuzla je uz pomoć KK Ilijaš organizovao prvu karting trku "Karting Kupa 2018". Trka je vožena na prelijepo uređenoj stazi KK Ilijaš u Ilijašu. Izuzetno lijepo vrijeme i veliki broj zaljubljenika u ovaj sport učinili su da trka izazove oduševljenje svih prisutnih na današnjoj trci.

OPŠIRNIJE


23.04.2018. u 09:00
˝Horfest˝ u Valjevu˝:
Druga nagrada za tuzlanski hor ˝Lege Artis˝


Na Trećem horskom festivalu takmičarskog karaktera pod nazivom "Horfest", koje je održano jučer u Valjevu (Republika Srbija) Mjesoviti hor Lege Artis iz Tuzle, pod dirigentskom palicom Jasmina Hasića, u kategoriji velikih mješovitih horova osvojio je 2. nagradu.

OPŠIRNIJE


23.04.2018. u 08:47
Od 23. do 27. aprila:
Prva sedmica imunizacije u Tuzli


Tuzlarije
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednjih pet godinase registrira kontinuiran pad obuhvata vakcinama iz Programa obavezne imunizacije, što je dovelo do situacija da je u 2016. godini vakcinom protiv morbila, rubeole i zaušnjaka (MRP vakcinom) pokriveno samo 64 % djece.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Odbrana Karadžića traži ponovno suđenje: \'Suđenje nepravično, presudu poništiti i naložiti novi proces\'

Vrijedan 2,08 milijardi kuna: Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Jedini preživjeli iz ekstremističkih napada u Parizu: Salehu Abdeslamu 20 godina zatvora za pokušaj ubistva

Objavljen novi bilans žrtava nesreće: U Sjevernoj Koreji poginulo 32 kineskih turista

Na granici sa Sjevernom Korejom: Prekinuto emitovanje južnokorejske propagande

Antivladini protesti na Madagaskaru: U neredima poginule četiri, povrijeđeno 20 osoba

Na sastanku u Torontu: Ministri G7 o cyber sigurnosti i borbi protiv terorizma

Među uhapšenima i trojica opozicionara: Uhapšeno gotovo 200 učesnika antivladinih protesta u Armeniji

FOTO: Talentirani Jose i njegova nevjerovatna remek djela: Bilježnice koje oduzimaju dah

Četiri zvijezde UEFA-ine Lige prvaka: Džeko i Salah brže trčali od Ronalda
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Desetak ozlijeđenih u kampu za izbjeglice u Grčkoj
Objavljeno prije sat vremena
Human Rights Watch osudio diskriminaciju u Kini: Posao dobivaju vitke i lijepe žene
Objavljeno prije sat vremena
Sud u Belgiji osudio terorista Salaha Abdeslama na 20 godina zatvora
Objavljeno prije 2 sata
U zračnim udarima u Jemenu na vjenčanju ubijeno najmanje 20 ljudi
Objavljeno prije 3 sata
ISIS-ovi džihadisti odrubili glave trojici braće u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Desničar Mario Abdo pobjednik je predsjedničkih izbora u Paragvaju