TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2017. u 12:28 Broj citanja: 2030
Kantonalno tužilaštvo TK:
Potvrđena optužnica protiv šest odgovornih osoba u fabrici obuće Fortuna Gračanica

Tuzlarije


Kantonalni sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv šest (6) odgovornih osoba u fabrici obuće Fortuna Gračanica. Optužnicom se Safet Pjanić (60), generalni direktor Fortune i jedan od osnivača firme Fortex tereti da je organizirao i rukovodio grupom koja se bavila organiziranim kriminalom u oblasti privrednog kriminala i korupcije.

U deset tačaka optužnice se navodi da su članovi ove grupe, u periodu dužem od 8 godina, od 2009. do 2017. godine, zajedničkim i planskim djelovanjem osnivali paralelna i vezana privredna društva kako bi koristili sve potencijale i poslovne veze dioničkog društva Fortuna. Oni su činjenjem većeg broja krivičnih djela pribavili imovinsku korist za sebe ili osnovane firme, a pri čemu je pričinjena imovinska šteta za gračaničku Fortunu u iznosu od oko 4,5 miliona KM, te stvorene obaveze radi neplaćenih direktnih poreza i doprinosa za radnike Fortune u iznosu od oko 5,5 miliona KM.

Uz Safeta Pjanića, kao vođe grupe za organizirani kriminal, optuženi su i Husein Nurikić (62)- finansijski direktor i član uprave Fortune, Ibrahim Muharemović (64)- direktor firme Fortob i član uprave Fortune, Bakir Pjanić (33)- direktor firme Fortunatto, Redžo Delimehić (57)-direktor firme Fortex i Alija Nurikić (rođena 1960. godine)-knjigovođa Fortune.

U šestoj i jedanaestoj tački optužnice se i stečajnom upravniku u Fortuni Muhamedu Hadžiću na teret stavlja da je počinio krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja i kritvotvorenje službene isprave, ali ne kao član pomenute grupe.

Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Ibrahimu Muharemoviću, Bakiru Pjaniću, Redži Delimehiću i Aliji Nurikić se na teret stavlja da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlašćenja, nesavjestan rad u službi, zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave i pranje novca.


Dakle, grupa je po Pjanićevom planu osnivala paralelne i vezane firme, prvo Fortex ( firma osnovana 2004. godine, a posebno proizvodno i finansijski aktivna od 2009. godine), a zatim Fortob i Fortunatto, koje su iskorištavale privredni potencijal i sve poslovne veze Fortune. Ove firme su preuzimale poslovne aktivnosti Fortune sa svim ranijim inostranim kupcima, pri čemu je Fortuna ovim firmama iznajmljivala poslovne i proizvodne potencijale po nerealnim i neopravdano niskim naknadama uz djelimično plaćanje samo osnovnih troškova korištenja opreme i prostora, dok su zajedničke komunalne usluge, troškove električne energije i ishrane radnika prebacivali na Fortunu i iznajmljivali mašine Fortune drugim firmama, pri čemu je Fortex u takvom poslovnom odnosu kontinuirano ostvarivao ekstra profit a Fortuna knjižila negativne poslovne rezultate. Takav modus poslovanja se nastavlja i sa osnivanjem firme Fortob u januaru 2014. godine, a početkom 2015. godine se osnivanjem firme Fortunatto i preostali dio poslova sa inostranim kupcima prebacuje i na ovu firmu, uz korištenje ljudskih, materijalnih i drugih kapaciteta Fortune, uslijed čega su za Fortunu stvorene obaveze koje su dovele do pokretanja stečajnog postupka u novembru 2016. godine.

U devetoj tački optužnice Safet Pjanić, kao direktor i Husein Nurikić, kao izvršni direktor za finansije i računovodstvo u Fortuni, se terete i da su u periodu od početka 2009. do kraja 2016. godine, postupajući suprotno odredbama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak FBiH i druge zakonske regulative, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi za Fortunu, uskraćivali plaćanje poreza i drugih fiskalnih obaveza, i to tako što su odobravali obračune i mjesečne isplate plata radnicima u vidu toplog obroka, iako im je bio obezbijeđen u restoranu firme. Tako su izbjegavali plaćati pripadajuće poreze i doprinose na plate za sistem finansiranja obaveznog penzijsko-invalidskog, zdravstvenog osiguranja i osiguranja od nezaposlenosti u FBiH, kao i poreze vezane za budžete Tuzlanskog kantona i općina Gračanica i Lukavac. Ukupan iznos poreskih i fiskalnih obaveza stvoren Fortuni na ovaj način je oko 5,5 miliona KM.
U desetoj tački optužnice se svim članovima grupe na teret stavlja da su počinili krivično djelo pranje novca, na način da su novac, u cilju njegove legalizacije, iako su bili svjesni da potiče od izvršenih krivičnih djela, polagali na različite transakcijske ili štedne račune, ulagali u kupovinu, izgradnju ili renoviranje stambenih i drugih objekata, kupovali pokretne stvari ili trošili na drugi način. Istragom je utvrđeno da se radi o iznosu od oko 628.000 KM.

Uz optužnicu je Kantonalnom sudu Tuzla dostavljeno više od 4.500 materijalnih dokaza koji potkrepljuju navode optužnice i koji će se izvoditi na glavnom pretresu. Tokom istrage Tužilaštvu su dostavljena i dva nalaza i mišljenja vještaka ekonomske i finansijske struke, te je saslušan veći broj svjedoka.

U optužnici je nadležnom sudu, u skladu sa Zakonom o oduzimanju nelegalno stečene imovine krivičnim djelom FBiH, predloženo da se od Safeta Pjanića, Bakira Pjanića i IBrahima Muharemovića oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u ukupnom iznosu od oko 1 milion KM.

Također, Kantonalni sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženim Safetu Pjaniću, Huseinu Nurikiću, Redži Delimehiću i Aliji Nurkić produžio mjeru pritvora.

Kantonalni sud Tuzla je produžio i različite mjere zabrane za Bakira Pjanića (33), direktora firme Fortunatto i Ibrahima Muharemovića (64), direktora firme Fortob i člana uprave Fortune. Mjere zabrane za ove osobe su tokom istrage, a i po potvrđivanju optužnice, predložene jer se radi o direktorima firmi Fortob i Fortunatto, koje trenutno zapošljavaju oko 650 radnika i koje su u stalnom prozivodnom procesu. Na taj način se u Tužilaštvu smatra da se štite prava radnika i nesmetan proizvodni proces u ovim firmama, kako radnici ne bi bili oštećeni u bilo kojem pogledu i kako ne bi došlo do zastoja u proizvodnji, distribuciji proizvoda i drugim poslovnim procesima. Dvojici optuženih je izdato upozorenje da će im se u slučaju kršenja mjera zabrane izreći mjera pritvora.
Istragu u ovom predmetu je Tužilaštvo vodilo sa istražiteljima MUP-a TK, a uključene su bile i Finansijska policija i Porezna uprava FBiH, dok je stručnu podršku u pojedinim segmentima istrage pružila i Federalna uprava policije.


Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

(tuzlarije.net)               

 Merkel odlazi, traju najneizvjesniji izbori u Njemačkoj
Šta se sve bira u nedjelju? Zašto birači imaju dva glasa?
U Britaniji veliki redovi za gorivo
Ministar prometa: Građani, ponašajte se normalno
Štao se to događa na Kosovu?
Barikade i duge cijevi na graničnim prijelazima sa Srbijom

27.09.2021. u 20:29 Broj citanja: 842
Nova kiša i novi vjetar ponovno ostavili mještane Par Sela, Pasaca i Morančana bez struje


„Puhnu vjetar, pade kiša, nestade struje. Morančani bez struje. Kako stoje stvari, naredni korak će biti izlazak na cestu, tamo gdje nas vide, jer je očigledno da je urađeno samo onoliko koliko je potrebno da se zamažu oči“, napisao je Mario Stjepić, mještanin Morančana.

OPŠIRNIJE


27.09.2021. u 20:13 Broj citanja: 562
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nedavno sam sjedila s čovjekom koji godinama radi u dalekim, egzotičnim zemljama. Odjednom su mu davali osam vakcina, ne zna ni sam koje je sve primio. Ne samo on, nego svi koji ili rade ili putuju u zemlje gdje treba vakcina protiv žute groznice, tetanusa, tifusa, difterije, denge, malarije, meningitisa, hepatitisa A i B, bjesnila, nema šta ne prime, i nikome ništa.

OPŠIRNIJE


27.09.2021. u 15:48 Broj citanja: 314
Grad Tuzla:
Javni oglas o davanju u zakup poslovnih prostorijaTuzlarijeSlužba za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Grada Tuzle, objavila je Javni oglas o davanju u zakup poslovnih prostorija. Pravo učešća na ovom oglasu imaju sva fizička lica – građani i registrovana pravna i fizička lica.

OPŠIRNIJE


27.09.2021. u 15:45
Statistika:
Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 226.537 ili 57,71% su žene


Na dan 31.8.2021. u Bosni i Hercegovini je bilo 392.551 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja u Bosni i Hercegovini. U odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba je manji za 2.832 osobe ili 0,72%. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 226.537 ili 57,71% su žene.

OPŠIRNIJE


27.09.2021. u 15:36
Kuglaši Slobode bolji od ekipe Ada iz Banja Luke


Proteklog vikenda odigrane su utakmice 3. kola Premijer lige BIH u kuglanju. Kuglaši Slobode su su poslije dugo vremena utakmicu odigrali u „domaćoj“ kuglani u Lukavcu. U goste je došla veoma nezgodna ekipa Ade iz Banja Luke koja u zadnjih nekoliko godina ima mnogo bolji međusobni omjer.

OPŠIRNIJE


27.09.2021. u 15:29
U ekipnom plasmanu:
Eko-ronilačka grupa invalida iz Lukavca zauzela treće mjesto


U organizaciji ronilačkog kluba „Roniti se mora" iz Bele Crkve, u sobotu je održan Međunarodni kup i Prvenstvo Vojvodine u podvodnoj fotografiji. Učešće na ovom kupu su uzeli podvodni fotografi iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Takmičilo se u kategorijama DSLR i Kompakt aparata.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
76: Kompanija Fajzer pokrenula klinička ispitivanja anti-kovid pilule

: Povećana stopa ubistava i nasilnog kriminala u SAD

: EU: Razbijen balkanski narko kartel, zaplijenjeno četiri tone droge

: Njemački SPD pobijedio na izborima ispred konzervativaca Angele Merkel

: Afganistan ove godine bez predstavnika na Generalnoj skupštini UN-a

: Prag kupuje izraelski PVO sistem

: Povećan broj zaraženih u Velikoj Britaniji

: Lukašenko upozorava na NATO trupe u Ukrajini

: Mađarska optužila Ukrajinu za uplitanje u njene unutrašnje poslove

: Putin i Erdogan o Siriji, Afganistanu i Libiji

Američki državni tajnik nema koronu, glasnogovornik pozitivan i u karanteni
Zatvoreni Putinov kritičar nominiran za nagradu Europskog parlamenta
Južna Koreja bi uskoro mogla zabraniti jedenje pasa
Muškarac optužen za ubojstvo mlade učiteljice u Londonu
Prije 40 godina pucao u Reagana da impresionira Jodie Foster. Uskoro ide na slobodu?
FBI: Broj ubojstava u SAD-u prošle godine porastao za 30%, to je najveći skok do sad
Američka zvijezda R. Kelly proglašen krivim, seksualno zlostavljao maloljetnice
Britanija će mobilizirati vojsku zbog paničnog kupovanja goriva
Vulin o Milanoviću: Ne može prestati lupetati
Mallorca otvara noćne klubove. Plesanje dozvoljeno samo pod maskama
Biden primio treću dozu cjepiva
Stručnjak za droge o Hrvatima u balkanskom kartelu: Mi smo sposobna nacija
Stotinjak američkih državljana još uvijek je u Afganistanu
Češka od Izraela kupila četiri protuzračna obrambena sustava
EMA provjerava ima li smisla davati treću dozu Moderne
Poljske vlasti tvrde da su pronašle ekstremističke sadržaje na mobitelima migranata
Izraelski premijer o nuklearnom programu Irana: Prešli su sve crvene linije
Kina ima sve više problema sa strujom, industrijski centri suočeni s nestašicom
Tužitelj UN-ovog suda traži hitni početak istrage o ratnim zločinima u Afganistanu
U Velikoj Britaniji nestašica radnika, ponudit će privremene vize za stranceSVASTARIJE

Što njemačko skretanje ulijevo znači za Europu?

Zatvoreno obalno područje španjolskog otoka La Palme, lava se približava moru

Drastična kazna za Velež zbog spaljivanja auta suca i fizičkog napada na igrače Borca

Trump tuži nećakinju jer je novinarima dala informacije o njegovim prevarama

Otkriveni detalji haosa u Mostaru. Petorica huligana pretukla su suce pa im zapalila auto

VIDEO Pas prekinuo utakmicu u Tuzli pa progurao igraču loptu kroz noge

Trudeau pobijedio na izborima u Kanadi

Francuska se povukla iz odbrambenih pregovora s Britanijom

Spektakl kakav BiH ne pamti. Pogledajte kako je Sarajevo proslavilo Željin rođendan

Umrla je Marina Tucaković

smrtovnice