TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2017. u 16:47 Broj citanja: 1426
Održana 51. vanredna sjednica Vlade Tuzlanskog kantona:
Otpust obaveza Zavoda zdravstvenog osiguranja u iznosu od 1.050.760 KM

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlada je donijela Odluku kojom se prihvata otpust obaveza od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona prema Vladi Kantona u iznosu 1.050.760,00 KM po osnovu premije osiguranja za kategorije osiguranika za koje su obveznici obračuna i uplate doprinosa nadležni organi Tuzlanskog kantona. Također, pratećom odlukom, Vlada je prihvatila i tekst Sporazuma o otpustu spomenutih obaveza.

Tuzlarije

Vlada je prihvatila izjašnjenja na amandmane dostavljene na prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Ovdje treba uzeti u obzir da je Vlada sve predložene amandmane već u određenoj mjeri uvažila u prijedlogu Budžeta, te da bi njihovo uvrštavanje u cijelosti, dovelo do znatnog povećanja Budžeta Kantona, odnosno njegovog planiranja u nerealnim okvirima. Takvo postupanje na kraju bi Budžet pretvorilo u „listu želja“ i rezultiralo enormnim deficitom na kraju 2018. godine.

Prihvaćeno je i izjašnjenje na pet amandmana Socijaldemokratske partije BiH i dvadeset amandmana Saveza za bolju budućnost. Najveći dio ovih neprihvaćenih amandmana odnosi se na ukidanje obaveza ministarstava da u postupku donošenja pojedinačnih odluka o odobravanju finansijskih sredstava dobiju saglasnost Vlade. Kako je rečeno, saglasnost Vlade ne znači dvostruko razmatranje akata, nego se radi o mehanizmu kontrole, odnosno nadzora nad izvršenjem Budžeta TK. Ovim mehanizmom osigurava se finansijska disciplina i stabilnost budžeta, a u konačnici, ova mjera je u velikoj mjeri doprinijela smanjenju akumuliranog deficita u budžetu TK. Dobivanje saglasnosti na pojedinačne odluke od strane Vlade Kantona osigurava i proširen princip transparentnosti, obzirom da su sve odluke Vlade Kantona putem redovnih konferencija za medije i izvještaja sa sjednica dostupne javnosti i nevladinim organizacijama koje se bave raznim oblicima analiza trošenja sredstava planiranih Budžetom.
Prihvaćena su i izjašnjenja na amandmane na prijedlog Zakona o javno – privatnom partnerstvu, te utvrdila amandmane na prijedlog Zakona o javno – privatnom partnerstvu. Također, Vlada je prihvatila primjedbe Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva finansija i Ministarstva pravosuđa i uprave na Program rada Skupštine Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.


Također, Vlada je odobrila usmjeravanje transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2017. godinu, u iznosu od 400,00 KM, koje je Grad Tuzla dodijelio JU OŠ „Pazar“ Tuzla za nabavku sportske opreme za nastavu tjelesnog odgoja. Isti iznos Grad Tuzla je dodijelio i za nabavku lektirskih naslova za školsku biblioteku JU OŠ „Slavinovići“ Tuzla, dok je Ambasada Japana u BiH, za finansiranje projekta „Zamjena stolarije na školskom objektu JU OŠ „Banovići“ Banovići, ovoj školskoj ustanovi iznosu 1.500,00 KM.
Vlada je danas dala saglasnost na saglasnost na izmjene Programa raspodjele namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice za 2017. godinu. Razlog za izmjene Programa je neophodnost preraspodjele sredstava, a kako bi se realizirali kapitalni projekti u Tuzli i Lukavcu.
Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila tekst Sporazuma o udruživanju sredstava za realizaciju infrastrukturnih projekata, između Vlade Tuzlanskog kantona i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, te ovlastila premijera Tuzlanskog kantona da potpiše tekst Sporazuma. Sporazumom je predviđeno da za rekonstrukciju krova na školskoj zgradi OŠ „Rainci Gornji“ Kantonalna vlada iz Budžeta za 2018. godinu izdvoji 25.000 KM, a Federalno ministarstvo 30.000 KM. S tim u vezi Vlada je zadužila Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona da u Programu kapitalnih izdataka za 2018. godinu planira sredstva u visini od 25.000.00 KM za rekonstrukciju krova na spomenutoj školskoj zgradi.

Vlada je danas odobrila 5.000,00 KM Medžlisu Islamske zajednice Kladanj, na ime osiguranja dijela potrebnih finansijskih sredstava za zaštitu i sanaciju Stare džamije u Tuholju u općini Kladanj, te isti iznos Islamskoj zajednici BiH - Muftijstvo tuzlansko, kao dio potrebnih finansijskih sredstava za sanaciju džamije u Priluku u Živinicama.
Vlada je dala saglasnost Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona za prijem dva viša referenta – upisničara i jednog višeg referenta daktilografa u radni odnos na neodređeno vrijeme. Također, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak za prijem tri zaposlenika, i to: stručnog savjetnika za ekonomsko finansijske poslove, stručnog saradnika za informaciono dokumentacione poslove, prikupljanje podataka i analitiku i višeg referenta-tehničkog sekretara.
Vlada je danas imenovala punomoćnike koji vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrome Tuzla”, utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika Nadzornog odbora ovog javnog preduzeća, te odredila punomoćnika državnog kapitala koji u ime osnivača vrše funkciju Skupštine Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               


Osmrtnicama baEpicentar 52 kilometra sjeverozapadno od Tirane
Potres od 4.8 u Albaniji
Vakcinisali ste se Pfizerom
Trebate li se brinuti da će vam imunitet nestati?
Poginulo najmanje troje ljudi
VIDEO Potres na Baliju magnitude 4.8

18.10.2021. u 11:53 Broj citanja: 683
Pozitivno 190, u bolnici 133, na respiratoru 6, umrlo 20 osoba


U posljednja 72 sata u TK-u testirano je 739 uzoraka na korona virus od kojih su 190 (25,71 %) bilo pozitivno. Aktivno pozitivna je 1.231 osoba, u bolnici su 133 osobe od kojih je 6 na respiratoru. Kod kuće se liječi 1.098 osoba, a pod zdravstvenim nadzorom su 1.265 osoba.

OPŠIRNIJE


18.10.2021. u 10:32
Tuzla:
NLB Banka Sarajevo u akciji sadnje drveća za zeleniji grad


Kako bi Tuzlu učinili zelenijim gradom, uposlenici NLB Banke Sarajevo i Ženske odbojkaške akademije "Mikasa" su sadili drveće u tuzlanskom naselju "Bulevar". Novim drvoredom koji prati pješačku zonu ovaj grad je dobio još jednu površinu koja ga čini zdravijom i atraktivnijom okolinom.

OPŠIRNIJE


18.10.2021. u 10:06
U Džamiji ˝Kralj Abdullah˝ održana centralna mevludska svečanost


U najvećoj džamiji na području sjeveroistočne Bosne Džamiji „Kralj Abdullah“ u nedjelju 17. oktobra nakon akšam-namaza je održana centralna mevludska svečanost za Muftiluk tuzlanski i Medžlis Tuzla. Svečanosti koja je organizovana povodom dana rođenja Muhameda, a. s., prisustvovao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović

OPŠIRNIJE


18.10.2021. u 09:57
Foto reportaža:
Tople boje jeseni na obroncima KonjuhaU subotu 16. oktobra manja grupa planinara PD Konjuh Tuzla, proširena sa gostima iz Zagreba, uputila se stazom Potočara od Stupara ka planinarskom domu Javorje. Vremenski uslovi nisu bili najpovoljniji za šetnju kroz prirodu, jer je trava bila vlažna i mokra.

OPŠIRNIJE


18.10.2021. u 09:52
Najava promocije knjige ˝Popodnevni čovjek˝ autora Ramiza Salihovića


TuzlarijePozivamo sugrađane na promociju knjige "Popodnevni čovjek", autora Ramiza Salihovića, koja će biti održana 20. oktobra 2021. godine (srijeda) u 18 sati u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" Tuzla.

OPŠIRNIJE


18.10.2021. u 09:05
Najava Okruglog stola na temu ˝Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19˝Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK "Feniks", Tuzla, i Centar za mentalno zdravlje Tuzla organizuju Okrugli sto na temu "Izazovi mentalnog zdravlja u vrijeme pandemije COVID-19".

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Kod granice Tadžikistana i Afganistana provode se vojne vježbe na čelu s Rusijom
U Njemačkoj nestala curica. Udomitelj misli da su je oteli roditelji, članovi sekte
Francuski ministar: Bolje rješenje su čekovi za benzin nego manji porez na gorivo
Kinesko gospodarstvo se nakon pandemije snažno oporavilo, ali rast se sad usporio
Sjeverni tok 2 napunjen plinom, prva linija osposobljena za transport
Iran planira konferenciju o Afganistanu, pozvane susjedne zemlje i Rusija
Španjolski premijer obećao da će kriminalizirati prostituciju
Ovaj čovjek već je danima u bijegu u Kini. Mnogi se nadaju da nikad neće biti uhvaćen
VIDEO U poplavama na jugu Indije poginulo 35 ljudi
Talibani pristali da se djecu u Afganistanu cijepi protiv dječje paralize
U Rusiji dječak (12) pucao u školi, ravnateljica ga nagovorila da se preda policiji
Mjanmar će iz zatvora pustiti tisuće uhićenih zbog prosvjeda protiv vlasti
Facebook najavljuje 10 tisuća radnih mjesta u EU, planira izgraditi metaverzum
VIDEO Nova pucnjava na sveučilištu u Louisiani: Jedna osoba mrtva, sedam je ranjenih
Američki ministar putuje u Gruziju: "Umirit ćemo zemlje na prvoj crti ruske agresije"
Ljevičar pobjednik predsjedničkih izbora na Zelenortskim Otocima
Dvanaest migranata nestalo u moru kod španjolske obale
U SAD-u tri bijelca brutalno ubila crnca i sve snimala. Počinje im suđenje
Francuski veleposlanik u Bjelorusiji morao napustiti zemlju
Bivši šef francuskih obavještajaca: U uredu bivšeg ministra je radio ruski špijunSVASTARIJE

VIDEO U pucnjavi na američkom sveučilištu ubijena jedna osoba, sedam je ranjenih

U SAD-u tri bijelca brutalno ubila crnca i sve snimala. Počinje im suđenje

Prije 60 godina francuske snage pobile su Alžirce usred Pariza. Evo što se tada zbilo

Gdje su danas izbjeglice i migranti koji su 2015. masovno išli u Njemačku?

Rusi koji su snimali prvi film u svemiru vratili se na Zemlju

Pilula protiv covida stiže do kraja godine? Krenula navala, evo o čemu se tačno radi

Kako su brzi vlakovi ubili Alitaliju

VIDEO NASA lansirala letjelicu nazvanu po Beatlesima i našem pretku

Silovita eksplozija u džamiji u Afganistanu, ima puno žrtava

Završio posljednji let Alitalije


osmrtnicama ba