TUZLARIJE - VIJESTI

03.01.2018. u 12:46 Broj citanja: 2037
Nikola Slavuljica: Srbi i Hrvati u odbrani BiH
Foto/Video

Nikola Slavuljica: Srbi i Hrvati u odbrani Bosne i Hercegovine
(O Srbima i Hrvatima u odbrani Bosne i Hercegovine, specijalno za Kulturu sjećanja, govori dugogodišnji aktivista Srpskog građanskog vijeća i antifašističkih udruženja Nikola Slavuljica.)

Tuzlarije


- Ključna tačka za razumijevanje ratnih i političkih razlika u Bosni i Hercegovini jeste multietnički karakter i antifašistička platforma Armije Republike Bosne i Hercegovine. To je ono što je opredijelilo mnoge Srbe i Hrvate da stanu pod zastavu sa ljiljanima.Kako je u intervjuu za beogradske Večernje novosti kazao general Jovan Divjak, u Armiji RBiH je prvih mjeseci rata bilo 12 odsto Srba i 18 procenata Hrvata. Po istaživanjima dr. Nedžada Ajnadžića, iz doktorske studije pod naslovom "Odbrana Sarajeva", samo u Prvom korpusu je, pod zastavom ljiljana, kraj rata dočekalo preko 4000 boraca srpske i hrvatske nacionalnosti. Slično je bilo i drugdje.

Kako je 1994. godine izvještavala Alternativna informativna mreža, u Tuzli je planirano formiranje Srpskog oslobodilačkog bataljona Armije RbiH, i to na inicijativu nekoliko srpskih oficira Armije RBiH, predvođenih Mišom Božićem. Mnogi Srbi su dotad poginuli u borbi protiv Karadžićevih i Mladićevih snaga, poput legendarnog boksera, sa diplomom umjetničke škole, Ace Stankovića.

Što je za Tuzlu bio Aco Stanković, to je za Sarajevo bio zlatni ljiljan Čedomir Domuz. Poginuo je 30. jula 1992. godine na Rogoju - Trnovo, kao vojnik, na dužnosti komandira izviđačko diverzantskog voda. Dokaz koliko je Čedomir Domuz ostao voljen u svome gradu, jeste i skup na Brezovači koji je ove godine, u prisustvu oko 300 Sarajlija, organiziran u povodu 25. godišnjice njegove pogibije.

Jedna u nizu arhetipskih priča o Srbima koji su ostali uz svoje komšije jeste i ona Radomiru Zoranoviću, neustrašivom ratniku sa žestoke Žuči, na kojoj je Sarajevo časno odbranjeno.
Pamte se Radetove riječi: "Ja jesam Srbin, ali nisam četnik i neću s njima da učestvujem u ubijanju muslimana. Ako ova vojska bosanska, hoću zajedno s vama da se borim protiv četnika."
Prva dvojica specijalaca iz odreda policije "Bosna" koji su herojski poginuli za Sarajevo i svoju domovinu bili su Srbin Ozrenko Mandić Buco i Hrvat Vinko Šamarlić, bosanski olimpijac u džudu koji je poginuo dan pred odlazak na Olimpijadu u Barcelonu. Prema nekim svjedočenjima, u jedinici Dragana Vikića bilo je gotovo polovica Srba i Hrvata koji su se borili za jedinstvenu i zajedničku Bosnu i Hercegovinu.

Bezmalo svaka odbranjena općina i svaka brigada Armije RBiH imaju priče o Srbima i Hrvatima koji su stali pod zastavu sa ljiljanima da brane idu zajedništva. Takva je priča o Mihajlu Petroviću, Srbinu iz Beograda, koji je ostao uz svoj Travnik. Mihajlo je bio oficir JNA koji je odabrao stranu poštenja i pravde, rekavši sljedeće: ”Nakon razaranja Turbeta i Karaule i susreta kolona prognanih sa područja Bosanske krajine, postao sam veći Musliman od svih bosanskohercegovačkih Muslimana." Sa njim se borio i njegov šesnaestogodišnji sin Aleksandar, jedan od najmlađih boraca ARBiH. Smrtno je ranjen u borbama za Jajce, 25. oktobra 1992. godine. Ostale su upamćene slike veličanstvene sahrane na kojoj se cijeli Travnik oprašta od komandanta Mihajla Petrovića, kome će posthumno biti dodijeljen "Zlatni ljiljan". A da Travnik pamti i poštuje, dokaz je i skup u povodu 25. godišnjice pogibije majora Mihajla.

Ovih nekoliko primjera nas upućuju na riznicu dokaza koji svjedoče historijsku čast i moralnu superiornost Armije Republike Bosne i Hercegovine.

(tuzlarije.net)               

 Palestinski predsjednik:
Trumpova mirovna ponuda je šamar stoljeća
Investicije u 68 zemalja svijeta
Što se krije iza kineskog megaprojekta izgradnje novog Puta svile za 21. stoljeće
Pegasus Airlines
Nakon sigurnog spuštanja u Trabzon avion otklizao s piste ka Crnom moru

16.01.2018. u 21:22 Broj citanja: 1161
Prihvaćen Plan poslovanja Aerodroma Tuzla za 2018. godinu:
Završetak prilazne rasvjete planiran za prvo polugodište


TuzlarijeVlada TK je prihvatila Plan poslovanja Međunarodnog aerodroma Tuzla za 2018. godinu. U ovoj planskoj godini Aerodrom će voditi aktivnosti na povećanju obima putničkog saobraćaja, povećanje broja destinacija u zemlje zapadne Evrope i proširenja na zemlje Bliskog Istoka te intenzivno raditi na iznalaženju mogućnosti na povećanju razvoja cargo saobraćaja.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 19:35
Najava konferencije o nominaciji sevdalinke za upis na listu kulturnog naslijeđa


U četvrtak 25.januara 2018 godine, u BKC-u Tuzla, biće održana konferencija na temu - "Nominacija sevdalinke za upis na Reprezentativ nu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva“. Organizator konferencije "Udruženje muzičkih umjetnika“ na ovaj način pokušava da na jednom mjestu okupi nauku i struku.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 18:09 Broj citanja: 2774
Najava:
Promocija knjige ˝Zašto ne volim juli, moja Čupavice“ u BKC-u


"Zašto ne volim juli, moja Čupavice“, naziv je knjige autorice Indire Ćosić Smajlović iz Srebrenika čija će promocija biti održana 19. 01. 2018. godine u Bosanskom kulturnom centru, sa početkom u 18 časova. Autorica je u knjizi opisala preranu smrt svoje kćerke, koja je preminula od karcinoma kostiju 2009. godine

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 17:40 Broj citanja: 572
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nije ni važno, više je zanimljvo koliko se političari bore, koliko im je stalo, a zaista sam pesimista kada je u pitanju sprovođenje bilo kakvih reformi u našoj zemlji. Uspjeh ne treba ni političarima ni raznim "humanitarcima", time sijeku granu na kojoj sjede. U braku sklopljenom iz najveće ljubavi dolazi do trzavica, svađa pa i razvoda, a ovdje imamo situaciju, ne dvije, nego tri osobe koje se ne podnose i koje kao nešto rade za narod.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 16:50 Broj citanja: 910
Novo u Tuzli:
Game club Derby zakoračio u novu eru gaminga


Zaljubljenici video igara u Tuzli od danas imaju priliku koristiti usluge novog Game cluba „Derby“ na adresi Turalibegova bb, (zgrada Turali-begovog vakufa u neposrednoj blizini zgrade MUP-a i Cipelića).Klub je opremljen sa Pro Play station konzolama, VR mogućnostima igre, te najsavremenijim 4K HDVR televizorima, koji igračima daju vrhunski užitak i osjećaj stvarnosti.

OPŠIRNIJE


16.01.2018. u 16:01 Broj citanja: 1386
U Tuzli obilježen Dan rođenja Martina Lutera Kinga


TuzlarijeU Tuzli je danas obilježen američki nacionalni praznik, 15. januar, Dan rođenja Martina Luthera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva. Tim povodom, danas je upriličeno odavanje poštovanja i polaganje cvijeća ispred biste Martina Lutera Kinga.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Ministar sigurnosti o \'Srbskoj časti\': Mektić: Sve podsjeća na 1991.

VIDEO: Osuđeni zbog dodjele poticaja od 2011. do 2014.: Lijanoviću devet, a njegovom savjetniku godina zatvora

Zvizdić, Bevanda i entitetski premijeri: Usaglašen prijedlog odgovora na preostala pitanja iz Upitnika EK

Uoči službene posjete hrvatske predsjednice BiH: Brojna otvorena pitanja na sastancima s Kolindom Grabar-Kitarović

VIDEO: Policija pronašla zapaljeno vozilo: Oliver Ivanović ubijen u atentatu u Kosovskoj Mitrovici

Vučić nakon ubistva Ivanovića: \'Ovo je teroristički akt\'

Traže od drugih da plaćaju više: SAD umanjile za 65 miliona dolara pomoć za palestinske izbjeglice

U naredne dvije godine: Bangladeš i Mijanmar dogovorili povratak Rohinja svojim kućama

Otišla je još jedna legenda: Dolores O\'Riordan - mračna strana fantastičnog glasa

Narednu utakmicu bh. košarkaši igraju 23. februara: Vujošević objavio spisak igrača za drugi ciklus kvalifikacija
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 8 sati
Danski izumitelj optužen za ubojstvo novinarke, raskomadao je njeno tijelo
Objavljeno prije 8 sati
Ubojstvo političara na Kosovu glavna vijest u stranim medijima, donose i izjavu srpskog princa
Objavljeno prije 9 sati
Međunarodni političari šokirani ubojstvom vođe kosovskih Srba
Objavljeno prije 9 sati
Češkom premijeru izglasano nepovjerenje
utorak, 16.1.2018. 16:12
Japanska televizija oglasila uzbunu zbog sjevernokorejske rakete pa priznali grešku
utorak, 16.1.2018. 14:58
Predsjednik Europskog vijeća: EU je otvoren za mogućnost da Britanija ostane članica