TUZLARIJE - VIJESTI

09.01.2018. u 09:05 Broj citanja: 1526
˝Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi˝ i ˝Fotomonografija Bosnia and Herzegovina˝:
Najava promocije knjiga Adisa Tanovića

Nakon Sarajeva, Konjica, Zenice, Beča, Minhena, Kopenhagena, Odnesea, Štokholma, Geteborga, Helsinkija... u Tuzli će 20. januara (subota) u 17:00 sati, u hotelu Dorrah, biti upriličena 18. promocija knjige "Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi" i promocija sedmog izdanja knjige "Fotomonografija Bosnia and Herzegovina".

Tuzlarije


U knjizi "Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi" posebno je naglašen život muslimana u Andaluziji (Al-Andalus), koji su živjeli na visokom stepenu kulture i obrazovanja, te dali veliki doprinos današnjem razvoju nauke i tehnologije. Prije svega to se odnosi na Kordobu koja je bila najrazvijeni grad u Evropi u srednjem vijeku. Pored starog dijela grada, Velike džamije, čuvenog mosta preko rijeke Gvadalkivir, koga krase lukovi čuvene maurske arhitekture, prikazana je Kalahora kula u kojoj je smješten Muzej Andaluzije. U unutrašnjosti Muzeja prikazana je Kordoba u periodu od 9. do 13. vijeka, kada je bila centar kulture, nauke i umjetnosti.

Također obrađena je Sevilja, njena historija, te značajni objekti islamskog naslijeđa kao što su Tore del Oro, Alkazar, Giralda (minaret džamije)... Čuvena Alhambra u Granadi, odnosno palate Nasrid dinastije (Komares palata, Lavlja palata...), El Partal, maurska utvrda u Badajozu, ostaci islamske arhitekture u Rondi, čuvena palata Aljaferia u Zaragozi, maurska palata u Lisabonu i dr.

Kroz fotografiju je prikazana islamska kaligrafija, teselacija, mukarnas i mokarebe stilovi ukrašavanja unutrašnjosti objekata.

Vrijedi spomenuti gradove poput Đirokastre i Berata koji su stekli status grada muzeja i upisani su na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine kao primjeri dobro očuvanih osmanskih gradova. Obrađeni su još gradovi Tirana, Skadar, Elbasan... Kada je u pitanju Grčka, pozitivno smo iznenađeni velikim brojem izuzetno dobro očuvanih objekata islamskog naslijeđa. Tu su gradovi Ioannina (Janina), gdje je cijeli stari dio grada očuvan u izvornom obliku (dvije kupolne džamije, medresa, karavan-saraj, veliki broj kuća, biblioteka, kupatilo, zidine. dr). U Trikali i Seresu imamo odlično očuvane dvije džamije koje je radio Mimar Sinan, Medrese džamija u Veriji, koja je bila najveća džamija u ovom gradu za vrijeme Osmanlija i dr. U Atini su u nesposrednoj blizini Partenona očuvane dvije džamije: Džamija Mustafa-age Cistarakisa i Fethije džamija...

Također u knjizi je obrađen veliki broj objekata islamske arhitekture u evropskom dijelu Turske (Istanbul, Edirne), Makedoniji (Bitolj), Mađarskoj (Pečuj), Bosni i Hercegovini...

Tuzlarije


Fotomonografija Bosnia and Herzegovina predstavlja prirodno i kulturno naslijeđe naše zemlje. Štampana je dvojezično (bosanski i engleski jezik). Danas se može kupiti u EU, Sjevernoj Americi, Japanu, Australiji... Također navedenu knjigu kao poklon koristi većina općina u Federaciji BiH, te diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine. Knjiga je doživjela čak sedmo izdanje, a do sad je promovisana preko pedeset puta širom Evrope.

Cilj novog sedmog izdanja je unapređivanje turističke ponude Bosne i Hercegovine, koja ima cilj da poveća broj dolazaka turista u našu zemlju, kao i razvoj sredina koje imaju značajne turističke potencijale. Program projekta rađen na povezivanju u Kulturne rute (program EU) doprinosi povezivanju manjih i manje poznatih mjesta sa većim sredinama kako bi i ona u skorijoj budućnosti doživjela turistički procvat. Na toj bazi rađeni su dosadašnji turistički vodiči i fotomonografije.

Prva kulturna ruta veže Sarajevo sa okolnim planinama, rijekama, kanjonima, promoviše planinski i seoski turizam, rafting, te zimske sportove. Nastavlja se na Hercegovinu, Konjic, Boračko jezero, Glavatićevo. U Lisičićima kod Konjica pronađeni su ostaci koji su pripadali mediteranskoj grupi mlađeg neolitskog doba., a u općini Konjic se nalazi najveći broj nekropola u Bosni i Hercegovini. U ovom gradu imamo primjer povezivanja u jednu historijsku cjelinu prahistorije, srednjeg vijeka, te najvećeg broj znamenitosti koji potiču iz osmanskog perioda. Na udaljenosti oko 20 km od Konjica je Jablanica, poznata u cijelom svijetu kroz Bitku na Neretvi. Danas se može posjetiti most i muzej, a upravo povezivanje ova dva grada daje nam primjer upotpunjavanja tursitičke ponude, kroz različite vrijedsnosti, interesovanja i aspekte.

Grad Mostar, Blagaj, Stolac, Počitelj, Mogorjelo kod Čapljine i Međugorje vežemo u kulturnu rutu koja ima specifičan karaketer s aspekta religijskog turizma, te pokazuje multikulturalnost ovog kraja. Tekiju u Blagaju, na rijeci buni svake godine posjećuje veliki broj turista, a isti slučaj je i sa Međugorjem. Iz ovog primjera možemo vidjeti da je postoji veliki interes za vjerski turiznam. Pored pomenutih destinacija značajno je promovisati i druge vrijednosti ovog kraja, te na taj način upotpuniti ponudu ove rute. Kada je riječ o turističkoj ponudi srednje Bosne, značajno je istači sklad i vezu prirodnih ljepota u Jajcu (vodopad i jezera), historije (Kraljevski grad), religioznih objekata (Crkva svete Marije iz 12.vijeka, Podmilačje (katoličko svetište u blizini Jajca), sa okolnim gradovima (Travnik, prijestolnica osmanskih vezira), samostan Guča Gora, te planina Vlašić, što ovu kultunu rutu čini jedinstvenom.

U Unsko sanskom kantonu imamo najbolji primjer koristi kulturnih ruta, pogovoto što se u ovom slučaju radi o drugoj državi. Naime Repubila Hrvatska, kako bi upotpunila ponudu Plitvičkih jezera, u ponudi uključuje obilazak Bihaća, rafting na Uni, te obilazak vodopada Štrbački buk i Martin brod. Pored navedenog u Bihaću možemo pronaći ostatke iz različitih vremenskih perioda, a najveću pažnju privlači džamija Fethije, koja je građena u gotskom stilu, što je jednistven slučaj na ovim prostorima.

Adis Tanović

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 86
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 375
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 238
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 151
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 697
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 323
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 447
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 248
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 224
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1184
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝
















OSTALE VIJESTI
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi