TUZLARIJE - VIJESTI

11.02.2018. u 20:03 Broj citanja: 4826
Preživjele žrtve seksualnog nasilja u ratu u BiH u globalnom pokretu preživjelih

Globalni pokret preživjelih za prekidanje šutnje o seksualnom nasilju u sukobima, čiji je inicijator i organizator dr. Denis Mukwege Fondacija sa uredima u Ženevi i Den Hagu, rastuća je platforma zajedničkog djelovanja koja ilustrira moć solidarnosti i povezivanja preživjelih iz čitavog svijeta u krug uzajamne podrške u vlastitoj borbi za pravdu i sprečavanje dalje upotrebe silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja nad ženama kao oružja rata.

Zahvaljujući volonterskom angažmanu dr. Amre Delić i članica Udruženja “Naš glas”, čije se sjedište nalazi u Tuzli, od novembra 2017. godine i preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH postale su aktivistice Globalnog pokreta preživjelih.

Skupa sa preživjelima iz drugih zemalja svijeta, najprije su učestvovale u izradi zajedničke izjave i video poruke u znak podrške ženama Koreje koje su bile žrtve seksualnog porobljavanja i seksualne eksploatacije u vojnim bordelima tokom Drugog svjetskog rata, a koje i sada, iako već u osmoj i devetoj deceniji života, u ime pravde za žrtve nastavljaju svoju borbu protiv šutnje, višedecenijskog poricanja njihove patnje i marginalizacije.


Djelujuci u okviru Globalnog pokreta preživjelih, članice Udruženja „Naš glas“ dale su svoj doprinos i u FB kampanji „16 dana aktivizma“ protiv rodno-zasnovanog nasilja tokom decembra 2017. god., a početkom ove godine pridružile su se još jednoj globalnoj akciji solidarnosti s ciljem zajedničke osude zločina počinjenih nad ženama Sirije i opresije koja je uslijedila nad žrtavama koje su smogle hrabrosti da javno progovore o iskustvima ratnog silovanja i prisilnih brakova.

S tim u vezi, preživjele seksualnog nasilja u ratu iz BiH uputile su pismo podrške i ohrabrenja ženama zrtvama sukoba u Siriji, izrazavajuci uvjerenje da se samo prekidanjem šutnje o seksualnom nasilju nad ženama u ratovima moze nadvladati sveprisutna kultura nasilja, poricanja zločina i nekažnjivosti, i da je to prijeko potreban preduvjet za traženje i zadovoljenje pravde za žrtve, kao i prekidanje lanca nasilja.

Također, u pismu je naglašen značaj kontinuirane borbe protiv duboko ukorijenjene „kulture časti i srama“ koja se vezuje za silovanje žena i da je veoma važno da i žrtva, i njeni najbliži, a i zajednica i društvo shvate i prihvate da svaki oblik seksualnog nasilja predstavlja tesko kršenje ljudskih prava, tj. zločin koji treba prijaviti i kazniti, te da silovanje nema nikakve veze sa „čascu i obrazom“ žene-žrtve, kako se to inače percipira u patrijarhalnim kulturama.


Nakon toga uslijedio je poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji preživjelih koja je održana 07.02.-10.02.2018. godine u Den Hagu, u čijem je radu aktivno ucestvovala gospođa Semka Agić iz Gračanice.

Tuzlarije


Nakon sto je prezentirala probleme preživjelih seksualnog nasilja u ratu iz BiH, načine njihovog organiziranja, te borbe za pravdu i poboljšanje položaja žrtava u BiH, gospođa Agić je putem razmjene iskustava i ideja dala značajan doprinos i u aktivnostima radionica za razvoj strategije budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv nasilja nad ženama u ratovima u okviru Globalnog pokreta preživjelih, kao i razmatranjima najadekvatnijih načina za dokumentiranje prošlosti.

Tuzlarije


Prvi strateski sastanak koji je okupio preživjele heroine iz Liberije, Kolumbije, Konga, Bosne i Hercegovine, Iraka i drugih zemalja svijeta, ocijenjen je kao vrlo plodonosan, a dogovoreno je intenziviranje komunikacije i suradnje putem zajedničkih platformi i socijalnih medija. Tokom ovog značajnog međunarodnog događaja, gospođa Agić dala je i intervju za britanski magazin Stylist na temu “nevidljive zene”.

Tuzlarije


Radi podsjećanja, u literaturi se navodi da je ratno silovanje jedna od najvećih historijskih tajni, a sam zločin silovanja, bilo u ratu ili miru, jedan je od najmanje prijavljivanih zločina. Prema procjenama, tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, izmedju 20.000 i 50.000 žena, djevojčica i muškaraca bili su žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja, od čega je vrlo mali procenat preživjelih koji su te zločine prijavili nadležnim institucijama i koji su o tome spremni otvoreno govoriti.


Tuzlarije


Uprkos viševjekovnoj historijskoj šutnji o silovanju zena u ratovima, tek nakon dokumentiranih masovnih silovanja u Bosni i Hercegovini i Ruandi, dolazi do presedana na međunarodnoj pravnoj sceni kada Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju proglašava “sistematsko silovanje” i “seksualno ropstvo” u ratu zločinom protiv čovjecnosti, od cega je tezi jedino ratni zločin genocida, i po prvi put u sudskoj praksi počinitelj biva osuđen za upotrebu silovanja kao “oružja u ratu”. No, i nakon toga, svjedoci smo da se okrutna praksa masovnog silovanja žena u ratovima sirom svijeta nastavlja, a da se žene žrtve i dalje sistematski uštukuju, stigmatiziraju i diskriminiraju.

Tuzlarije


Najveća većina onih koji su preživjeli ove zločine u Bosni i Hercegovini prepustena je sama sebi, a zbog srama i straha od stigme i odbacivanja decenijama se ne usuđuju zatražiti niti potrebnu stručnu pomoć.

O seksualnoj trgovini i eksploataciji zena i djece koju su na podrucju BiH tokom i nakon rata provodili pripadnici stranih vojnih snaga (UNPROFOR/IFOR/SFOR) i pripadajuceg osoblja koje je djelovalo pod njihovim okriljem, vrlo malo se kod nas zna, a jos manje govori. Uprkos dosadasnjim naporima nevladinih organizacija, bh. režisera i nekolicine preživjelih koji su znaćajan dio svog aktivizma posvetili prekidanju šutnje o ovim temama, problemi sekundarnih žrtava seksualnog porobljavanja žena, prisilnih trudnoća i/ili prisilnih brakova u ratu i nakon rata, tj. djece rođene kao plod silovanja i seksualne eksploatacije žena, i dalje ostaju u sjeni - nevidljivi i neprepoznati - kao jos jedan taboo bh. postkonfliktnog društva.


U nedostatku političke volje da se na državnom nivou i sistematski riješe problemi proistekli kao posljedica masovnih seksualnih zločina u Bosni i Hercegovini, u borbi protiv “kulture silovanja”, zanemarivanja i dugogodišnje stigme i diskriminacije usmjerenih prema primarnim i sekundarnim žrtvama seksualnog nasilja u i nakon rata, zajednica bi trebala pokazati znatno veći nivo osjetljivosti, suosjećanja i društvene odgovornosti, te kontinuirano pružati podršku udruženjima preživjelih.

Završit ću ovaj članak riječima kolege dr. Denisa Mukwege, incijatora Globalnog pokreta prezivjelih: “Masovna upotreba silovanja kao oružja rata pokazuje da nesto nije u redu. Istina nije nimalo ugodna. Ali, ni šutnja koja i dalje traje nije rješenje… Vrijeme je da prekinemo šutnju!”



Dr. Amra Delić

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 58
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 66
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 86
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 834
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 695
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 292
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝




24.04.2024. Broj citanja: 132
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 111
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 375
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 174
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura
















OSTALE VIJESTI
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP







SVASTARIJE

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi