TUZLARIJE - VIJESTI

01.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 2588
Udruženja kupaca SPO 15. maj:
Saopštenje u vezi prekršajnih naloga učesnicima mirnih protesta

Udruženja kupaca SPO 15. maj oglasilo se saopštenjem za javnost u vezi prekršajnih naloga koje su dobili učesnici mirnih protesta u organizaciji ovog Udruženja. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Obavještavamo javnost da će se od 02.04.2018. godine otvoriti Sudsko odlučivanje vezano za gomilu prekršajnih naloga koji su izdati nama, kupcima stanova u SPO 15.maj, članovima Udruženja kupaca ("UK SPO 15.maj" ) od strane PU Tuzla nakon naših prethodnih mirnih protesta.

Na protestima 12.02.2018. PU Tuzla, izvela je na blizu stotinu policajaca, od toga oko polovine u uniformama specijalne policije, koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu.

A građani –kupci su nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje cijelo vrijeme tokom protesta a niti ispred zgrade SDP-a gdje se nije nalazio Enver Bijedić, koji je prije pobjegao iz zgrade.

Ispred zgrade SDP-a policajci su napali sgosp.Nakiba Mehića, koji se mirno kretao i u rukama nosio vijenac, koji je htio ostaviti pred ulaz SDP-a da kažemo da socijaldemokratije u Tuzli više nema. Time nije nikoga ugrozio. Međutim, policajci su mu ograničili slobodno kretanje a na što nisu imali pravo i primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

Potom, na usmeni a i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića načelnik PU Tuzla, je izbjegao susret sa nama i ignorisao naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića, i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije usmjerene prema više kupaca od strane nekolicine policajaca. Potom su mnogi prekršajni nalozi izdati našim redarima tokom protesta .

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv svojih policajaca ali oni nisu reagovali, što je navelo izrevoltirane građane da na prethodnim protestima, bace jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Potom je PU Tuzla u rekordnom roku, na kućni prag naših članova, donosila prekršajne naloge, kupcima koji nisu načinili nikome i nikakvu štetu, niti su bilo koga ugrozili svojim ponašanjem niti kretanjem, niti su prema kome primjenili silu.
Stoga sada javno tražimo da PU Tuzla povuče sve prekršajne naloge protiv poštenih, ionako neprocjenjivo oštećenih građana Tuzle, kojima su za ovih 10 godina borbe za svoju imovinu, totalno pogažena ljudskih prava i bolje je da se okrenu kriminalcima koji su načinili ogromnu štetu ovim istim ojađenim kupcima. Naše adrese su odmah našli, možda ne znaju njihove adrese?

Ovim putem, također ponovno tražimo od ministra MUP-a TK da se preispita odgovornost i ponašanje i postupci PU u cjelosti, kao i komandira PS Istok i PS Centar putem Unutrašnje kontrole a i ponašanje policajaca pojedinačno .

Posjedujemo naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo "UK SPO 15.maj", kao i sve zapise s medija, ukoliko ih on ne posjeduju a na kojima se ponašanje policije jasno vidi i njihovo nasilno ponašanje prema kupcima-čista demonstracija sile, ničim izazvane, ali su kupci ipak dobili gomilu prkršajnih naloga da bi se zaplašili . Dokaze za sve gore navedeno ćemo na vaše traženje uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle koji će pratiti kupce na sudske pozive.

Zakoni se, izgleda, primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.
Trebalo ih je dodatno zaplašiti i uzeti još para iz džepova da stanu sa svojim aktivnostima u borbi za svoju imovinu.

A još nema niti odgovora po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla, da joj se ne bismo mogli niti približiti?

Ne znamo još niti po čijem nalogu ste iznenada promijenili rutu kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nas iz PU Tuzla, niste obavijestili - upravu ili odgovornu osobu iz Zahtjeva da je ruta kretanja promjenjena, nego su nas vaši policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu. Kao što i znate spriječeni smo. Zašto lažete i obmanjujete građane? A pri tome ih i dodatne želite kazniti izdavanjem prekršajnih naloga?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što ste procijelinili da će protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja što je izgleda protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja ?
Da li ste napisali prekršajne naloge svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

Umjesto da preispitate svoje postupke i ponašanje svojih policajaca pojedinačno u samo par dana napisali ste kazne za nekoliko 10 naših kupaca (neki su dobili po 3 prekršajna naloga) i cilj vam je pomoću takvih represivnih mjera ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante.

Još jedanput na kraju tražimo da, zbog svega prethodno navedenog, povučete prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer svojim represivnim mjerama stvarate još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

Obzirom da je gospodinu Mehiću oduzet vijenac s cvijećem, koji je vlasništvo Udruženja i koji je bio naš rekvizit na protestima, a koji smo u kupci uredno platili, molimo da nam isti vratite.

Ukoliko nas iz PU uprave ne obavijeste da su povukli prekršajne naloge protiv naših kupaca kojima su isti uručeni pozvaćemo sve kupce i medije da u terminima zakazanih ročišta dođu Općinski sud u Tuzli-prekršajno odjeljenje, u Ul Turalibegova do br. 50-(zgrada Cipelići) da daju podršku i obavještavaju javnost o ishodu ove lakrdije i selektivne primjene zakona prema poštenim građanima Tuzle a ne protiv onik koji su počinili kriminal.

UK SPO 15.maj Tuzla 01.04.2018.

(tuzlarije.net)               

 Pucano iz vozila u pokretu
U Ankari pucali na američko veleposlanstvo
Na Sveučilištu u Exeteru
Znanstvenici uspjeli obrnuti proces starenja u ljudskim stanicama
Trump prijeti novim sankcijama Ankari
Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju

20.08.2018. u 22:07 Broj citanja: 652
˝Svjetlo vjere˝:
U Šerićima održana Bajramska akademija


TuzlarijeKako bi uljepšali predstojeće blagdanske dane, članovi Omladinskog udruženja Nuru-l-Islam uz pomoć džemata Šerići, večeras su organizirali Svečanu bajramsku akademiju “Svjetlo vjere”. Amel-ef. Mukinović, imam u džematu Šerići, kaže da su posebno ponosni na Omladinsko udruženje Nuru-l-Islam.

OPŠIRNIJE


20.08.2018. u 19:37 Broj citanja: 464
Održan sastanak sa ministricom Đapo:
Vlada TK traži najbolje rješenje za GIKL„Glavni razlog za ovu situaciju je trenutna Uprava u GIKIL-u koja sprječava Vladu Tuzlanskog kantona, da putem svoje kompanije KHK Lukavac preuzme upravljačke strukture u GIKIL-u“ rekao je premijer Suljkanović, ističući da se određeni koraci provode i na ovom planu.

OPŠIRNIJE


20.08.2018. u 16:28 Broj citanja: 793
Udruženje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja TK:
Ostvarena saradnja sa Udruženjem iz ŠvedskeTuzlarijeUdruženje pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja Tuzlanskog kantona na tradicionalnom ljetnom okupljanju koje se ove godine održava u Drveniku (Hrvatska) ostvarilo je uspješnu saradnju sa Udruženjem iz Švedske.

OPŠIRNIJE


20.08.2018. u 16:23
Od 25. do 30. avgusta u Srebrenici:
X. Međunarodna sedmica sjećanja


Nakon kraće pauze, UG ADOPT Srebrenica organizuje X. Međunarodnu sedmicu sjećanja čije aktivnosti kreću 25. avgusta, a završavaju 30. avgusta 2018. godine.U petodnevnom programu predviđene su izložbe, panel diskusije, prezentacije knjiga.

OPŠIRNIJE


20.08.2018. u 15:59 Broj citanja: 397
Bajramska čestitka muftije tuzlanskog


TuzlarijeMuftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je danas čestitku svim muslimanima, u povodu Kurban-bajrama. U čestitci se navodi: Bismillahirrahmanirrahim! Hvala Allahu, Gospodaru svjetova, Milostivom, Samilosnom. Salavate i selame upućujemo Njegovom vjerovjesniku i poslaniku Muhammedu, alejhis-selam.

OPŠIRNIJE


20.08.2018. u 15:50 Broj citanja: 1978
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Na jezeru je neki pametnjaković upropastio jednu od novih kabina. Platno je za konstrukciju povezano plastičnim vezicama. Neko je zaredao i presjekao ih gotovo sve. Nevjerovatno je da je neko imao makaze ili nož na jezeru da može to da uradi. Koji je razlog ko će znati. Ne misli valjda da je nešto duhovit. Dijete nije moglo jer treba dosegnuti do vezica.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Intervju s nogometnim selektorom BiH: Prosinečki o zvaničnom debiju sa Zmajevima, Ligi nacija, Begoviću

VIDEO: Suspendovani tužilac Tužilaštva BiH: Božo Mihajlović se odbio izjasniti o krivici za nesavjestan rad

Hadžiomerović: Sraman čin otvaranja rana: Veto Kluba Bošnjaka na zaključke o Srebrenici

Ključna razmimoilaženja borački dodatak i razdvajanje boraca: Propao novi pokušaj usaglašavanja zakona o borcima

Investitori i Vlada SBK-a tvrde da je dokumentacija ispravna: Žene Kruščice ne odustaju od namjere da spriječe gradnju MHE

VIDEO: Rat saopćenjima: Predsjedništvo BiH nejedinstveno i u saučešću Annanu

VIDEO: Pitali ko je ubio Davida Dragičevića: Protest građana ispred banjalučkog tužilaštva

Zbog dodatnih carina: Turska pred WTO-om pokrenula postupak protiv SAD-a

VIDEO: Početak nove ere za prezaduženu članicu eurozone: EU pozdravila kraj programa pomoći Grčkoj

VIDEO: Bajramska poruka reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića: Neka Kurban-bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Najmanje petero ljudi poginulo je na izletu u Italiji, ima i nestalih
VIDEO Rusi rade novi MiG
Pucaju ostaci vijadukta u Genovi, blokiran pristup kućama
Rekordan broj zaraze ospicama u Europi, Srbija među zemljama s najvišom stopom
CNN: Urušavanje mosta u Genovi otkrilo nedostatke moderne Italije
Najbogatija obitelj na svijetu postala je bogatija za 11,6 milijardi dolara
Kina pokušava zaobići američke sankcije korištenjem tankera iz Irana
Italija dopušta uplovljavanje broda s migrantima, ali ne i iskrcavanje
Njemački ministar posjetio Auschwitz i upozorio na vječnu krivnju Njemačke
Papa moli oprost za svećenike pedofile: S tugom i stidom moramo priznati zločine
Grčka danas napušta program za ekonomski spas koji im je nametnuo EUSVAŠTARIJE

VIDEO Rusi rade novi MiG

Pucaju ostaci vijadukta u Genovi, blokiran pristup kućama

Papa: Neće biti prikrivanja seksualnih prestupa

Trebale su 4 godine, 3 spontana pobačaja i 1616 iglica da se rodi ova beba

Patka se pravila mrtva kako bi izbjegla da je napadne pas

Udala se za 34 godine starijeg: "To mi je muž, a ne tata"

Zgodna talijanska tenisačica ima Instagram prepun seksi fotografija

Federalna televizija u izbjegličkom kampu Salakovac

Najmanje 13 žrtava zemljotresa u Indoneziji

Talibani oteli najmanje 100 osoba u Afganistanu