TUZLARIJE - VIJESTI

01.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 2684
Udruženja kupaca SPO 15. maj:
Saopštenje u vezi prekršajnih naloga učesnicima mirnih protesta

Udruženja kupaca SPO 15. maj oglasilo se saopštenjem za javnost u vezi prekršajnih naloga koje su dobili učesnici mirnih protesta u organizaciji ovog Udruženja. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Obavještavamo javnost da će se od 02.04.2018. godine otvoriti Sudsko odlučivanje vezano za gomilu prekršajnih naloga koji su izdati nama, kupcima stanova u SPO 15.maj, članovima Udruženja kupaca ("UK SPO 15.maj" ) od strane PU Tuzla nakon naših prethodnih mirnih protesta.

Na protestima 12.02.2018. PU Tuzla, izvela je na blizu stotinu policajaca, od toga oko polovine u uniformama specijalne policije, koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu.

A građani –kupci su nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje cijelo vrijeme tokom protesta a niti ispred zgrade SDP-a gdje se nije nalazio Enver Bijedić, koji je prije pobjegao iz zgrade.

Ispred zgrade SDP-a policajci su napali sgosp.Nakiba Mehića, koji se mirno kretao i u rukama nosio vijenac, koji je htio ostaviti pred ulaz SDP-a da kažemo da socijaldemokratije u Tuzli više nema. Time nije nikoga ugrozio. Međutim, policajci su mu ograničili slobodno kretanje a na što nisu imali pravo i primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

Potom, na usmeni a i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića načelnik PU Tuzla, je izbjegao susret sa nama i ignorisao naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića, i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije usmjerene prema više kupaca od strane nekolicine policajaca. Potom su mnogi prekršajni nalozi izdati našim redarima tokom protesta .

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv svojih policajaca ali oni nisu reagovali, što je navelo izrevoltirane građane da na prethodnim protestima, bace jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Potom je PU Tuzla u rekordnom roku, na kućni prag naših članova, donosila prekršajne naloge, kupcima koji nisu načinili nikome i nikakvu štetu, niti su bilo koga ugrozili svojim ponašanjem niti kretanjem, niti su prema kome primjenili silu.
Stoga sada javno tražimo da PU Tuzla povuče sve prekršajne naloge protiv poštenih, ionako neprocjenjivo oštećenih građana Tuzle, kojima su za ovih 10 godina borbe za svoju imovinu, totalno pogažena ljudskih prava i bolje je da se okrenu kriminalcima koji su načinili ogromnu štetu ovim istim ojađenim kupcima. Naše adrese su odmah našli, možda ne znaju njihove adrese?

Ovim putem, također ponovno tražimo od ministra MUP-a TK da se preispita odgovornost i ponašanje i postupci PU u cjelosti, kao i komandira PS Istok i PS Centar putem Unutrašnje kontrole a i ponašanje policajaca pojedinačno .

Posjedujemo naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo "UK SPO 15.maj", kao i sve zapise s medija, ukoliko ih on ne posjeduju a na kojima se ponašanje policije jasno vidi i njihovo nasilno ponašanje prema kupcima-čista demonstracija sile, ničim izazvane, ali su kupci ipak dobili gomilu prkršajnih naloga da bi se zaplašili . Dokaze za sve gore navedeno ćemo na vaše traženje uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle koji će pratiti kupce na sudske pozive.

Zakoni se, izgleda, primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.
Trebalo ih je dodatno zaplašiti i uzeti još para iz džepova da stanu sa svojim aktivnostima u borbi za svoju imovinu.

A još nema niti odgovora po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla, da joj se ne bismo mogli niti približiti?

Ne znamo još niti po čijem nalogu ste iznenada promijenili rutu kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nas iz PU Tuzla, niste obavijestili - upravu ili odgovornu osobu iz Zahtjeva da je ruta kretanja promjenjena, nego su nas vaši policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu. Kao što i znate spriječeni smo. Zašto lažete i obmanjujete građane? A pri tome ih i dodatne želite kazniti izdavanjem prekršajnih naloga?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što ste procijelinili da će protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja što je izgleda protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja ?
Da li ste napisali prekršajne naloge svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

Umjesto da preispitate svoje postupke i ponašanje svojih policajaca pojedinačno u samo par dana napisali ste kazne za nekoliko 10 naših kupaca (neki su dobili po 3 prekršajna naloga) i cilj vam je pomoću takvih represivnih mjera ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante.

Još jedanput na kraju tražimo da, zbog svega prethodno navedenog, povučete prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer svojim represivnim mjerama stvarate još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

Obzirom da je gospodinu Mehiću oduzet vijenac s cvijećem, koji je vlasništvo Udruženja i koji je bio naš rekvizit na protestima, a koji smo u kupci uredno platili, molimo da nam isti vratite.

Ukoliko nas iz PU uprave ne obavijeste da su povukli prekršajne naloge protiv naših kupaca kojima su isti uručeni pozvaćemo sve kupce i medije da u terminima zakazanih ročišta dođu Općinski sud u Tuzli-prekršajno odjeljenje, u Ul Turalibegova do br. 50-(zgrada Cipelići) da daju podršku i obavještavaju javnost o ishodu ove lakrdije i selektivne primjene zakona prema poštenim građanima Tuzle a ne protiv onik koji su počinili kriminal.

UK SPO 15.maj Tuzla 01.04.2018.

(tuzlarije.net)               

 Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe
Jerku Ivankoviću Lijanoviću 12 godina zatvora
Turski mediji:
Novinar je pričao s princem na telefon prije nego je raskomadan
Saudijska televizija objavila:
Nestali novinar Khashoggi je mrtav

22.10.2018. u 17:50
„Krojcerova sonata“ u četvrtak na Velikoj sceni BKC-a Živinice


U BKC-u Živinice u toku je manifestacija "Četvrtkom u pozorište“, koja plijeni pažnju među građanima Živinica, a publika svakog četvrtka uživa u predstavama raznih žanrova.Predstojećeg četvrtka, u 19:30 sati publika će imati priliku pogledati nagrađivanu predstavu,„"Krojcerova sonata“.

OPŠIRNIJE


22.10.2018. u 15:43 Broj citanja: 1002
Na lokalnom putu Gornji-Rainci
U saobraćajnoj nesreći smrtno stradala djevojkaSinoć oko 22,15 sati na lokalnom putu Gornji-Rainci Rainci, općina Kalesija, dogodila se saobraćajna nezgoda kojoj je N.M., rođena 1999.godine iz Kalesije upravljajući pmv. „Opel Astra“ izgubila kotrolu nad istim, nakon čega je udarila u betonski stub pored puta.

OPŠIRNIJE


22.10.2018. u 13:45 Broj citanja: 611
ARK ˝Rekreativci˝ Tuzla:
Troje Tuzlaka učestvovalo na ultra trail utrci u TurskojTuzlarijeSalomon Kapadokija Ultra-Trail Turska je ultra trail trka koji se održava duž brda i dolina jedinstvenog regiona Kapadokije, svjetske baštine UNESCO-a. Dužina trke iznosi 119 km sa varijacijom nadmorske visine od 3730 m.

OPŠIRNIJE


22.10.2018. u 13:00
Obilježavanje Evropske sedmice sigurnosti i zdravlja na radu


Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i Udruženje Atex pozivaju sve resorne institucije, privredne subjekte, sindikate energetike, rudarstva i industrije, inspekcije, udruženja i medije da prisustvuju javnom skupu o stanju sigurnosti i zdravlju na radu.

OPŠIRNIJE


22.10.2018. u 12:35 Broj citanja: 371
Udruženje ˝Mladi Tuzle˝ i Pozorište mladih Tuzle
Najava predstave ˝S druge strane granice˝ u Brčkom


TuzlarijeTokom 2007. godine nastala predstava "S druge strane granice" u okviru projekta "Socijalna uključenost – pravo, a ne privilegija" finansiranog u okviru šireg projekta SoRi koji sprovodi GIZ a kojeg je implementiralo Udruženje "Zemlja djece u BiH" .

OPŠIRNIJE


22.10.2018. u 12:17 Broj citanja: 569
Poziv za mlade osobe sa invaliditetom između 18 i 36 godina sa područja TK:
Uključite se u projekat ˝Jačanje kapaciteta za samostalan život˝


Projekat "Jačanje kapaciteta za samostalan život osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini" Informativni centar za osobe sa invaliditetom "Lotos" provodi u saradnji sa Centrom za samostalan život STIL iz Stockholma.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Od sutra teče rok za podnošenje primjedbi i žalbi: Utvrđeni rezultati izbora u BiH

Okončan višemjesečni postupak izbora: Mujo Koričić imenovan za policijskog komesara USK-a

Vlada RS: Za vršioca dužnosti postavljen Alen Šeranić: Malešević razriješen dužnosti ministra prosvjete i kulture

Nakon što su jutros krenuli ka granici s Hrvatskom: Policija vraća migrante u kamp Trnovi

Zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca : Jerku Ivankoviću Lijanoviću 12 godina zatvora

Porodice ubijenih i dalje čekaju na pravdu: Obilježena 26. godišnjica stradanja Bošnjaka u Sjeverinu

Oslobođen u slučaju HEP-Dioki: Afera \'Hypo\': Ivo Sanader osuđen na 2,5 godine

Izvezla oružje u vrijednosti od 400 milijuna eura: Njemačka poziva EU da zaustavi izvoz oružja S. Arabiji

"Ko ne želi biti u KS BiH, ne mora": Teletović: Sankcije za KK Igokea su na stolu

Bilal Šuman uoči prve utakmice za kvalifikacije: \'BiH ima šansu da se prvi put plasira na EP u rukometu\'

Priča o ubijenom novinaru sve je strašnija. Svaki dan cure jezivi detalji
Putin potpisao uredbu o sankcijama protiv Ukrajine
Trump se povlači iz sporazuma s Moskvom, Kina upozorava: "Razmisli dvaput..."
Njemačka poziva druge zemlje EU-a da zaustave izvoz oružja Saudijskoj Arabiji
CNN objavio snimku: Jedan od Saudijaca nosio je odjeću ubijenog novinara?
Snažna tuča poharala Rim, pogledajte snimke
Četiri potresa zatresla kanadske vode u razmaku od sat vremena
Majmuni u Indiji kamenovali muškarca, preminuo je u bolnici
Turski mediji: Novinar pričao s princem na telefon prije nego što je raskomadan
Ryanairova dobit pala 7 posto zbog štrajkova i rasta cijena goriva
Britanka otkrila gnjusne poruke djeda pedofila: "Želim te na sve načine"
U frontalnom sudaru dvaju autobusa u Pakistanu poginulo 19 ljudi
Umro je čovjek koji je hrabrom akcijom Hitleru uništio san o atomskoj bombi
Migranti nastavili putovanje kroz Meksiko do SAD-a
Amazon Go: Ovako izgleda budućnost trgovine
Trump i Macron razgovarali o ubojstvu saudijskog novinara
Problemi s kočenjem bili prijavljeni pola sata prije iskakanja vlaka u Tajvanu
Australija se ispričala žrtvama pedofilije
Na regionalnim izborima u Poljskoj vodi nacionalistička stranka Pravo i pravda
U Tihom oceanu ojačao uragan Willa, prijeti pacifičkoj obali
SVAŠTARIJE

Ryanairova dobit pala 7 posto zbog štrajkova i rasta cijena goriva

Vozili sina zubaru pa nisu mogli vjerovati što su snimili na autocesti

Nekad popularno talijansko ljetovalište puno je bordela i barova za migrante

Kina će lansirati "drugi Mjesec" zbog uštede na uličnoj rasvjeti

Mislite da nemate sreće? Vi ste amateri za ove nesretnike

Rekordno nizak nivo Dunava u Budimpešti

Lažirao smrt da prevari osiguranje, žena ubila sebe i djecu misleći da je mrtav

Bokser Alvarez potpisao za 365 miliona dolara

Nakon tuče u Banjoj Luci preminuo 29-godišnjak

Scenaristi "ubili" Roseanne na bizaran način, serija se nastavlja bez nje