TUZLARIJE - VIJESTI

01.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 2796
Udruženja kupaca SPO 15. maj:
Saopštenje u vezi prekršajnih naloga učesnicima mirnih protesta

Udruženja kupaca SPO 15. maj oglasilo se saopštenjem za javnost u vezi prekršajnih naloga koje su dobili učesnici mirnih protesta u organizaciji ovog Udruženja. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Obavještavamo javnost da će se od 02.04.2018. godine otvoriti Sudsko odlučivanje vezano za gomilu prekršajnih naloga koji su izdati nama, kupcima stanova u SPO 15.maj, članovima Udruženja kupaca ("UK SPO 15.maj" ) od strane PU Tuzla nakon naših prethodnih mirnih protesta.

Na protestima 12.02.2018. PU Tuzla, izvela je na blizu stotinu policajaca, od toga oko polovine u uniformama specijalne policije, koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu.

A građani –kupci su nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje cijelo vrijeme tokom protesta a niti ispred zgrade SDP-a gdje se nije nalazio Enver Bijedić, koji je prije pobjegao iz zgrade.

Ispred zgrade SDP-a policajci su napali sgosp.Nakiba Mehića, koji se mirno kretao i u rukama nosio vijenac, koji je htio ostaviti pred ulaz SDP-a da kažemo da socijaldemokratije u Tuzli više nema. Time nije nikoga ugrozio. Međutim, policajci su mu ograničili slobodno kretanje a na što nisu imali pravo i primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

Potom, na usmeni a i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića načelnik PU Tuzla, je izbjegao susret sa nama i ignorisao naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića, i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije usmjerene prema više kupaca od strane nekolicine policajaca. Potom su mnogi prekršajni nalozi izdati našim redarima tokom protesta .

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv svojih policajaca ali oni nisu reagovali, što je navelo izrevoltirane građane da na prethodnim protestima, bace jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Potom je PU Tuzla u rekordnom roku, na kućni prag naših članova, donosila prekršajne naloge, kupcima koji nisu načinili nikome i nikakvu štetu, niti su bilo koga ugrozili svojim ponašanjem niti kretanjem, niti su prema kome primjenili silu.
Stoga sada javno tražimo da PU Tuzla povuče sve prekršajne naloge protiv poštenih, ionako neprocjenjivo oštećenih građana Tuzle, kojima su za ovih 10 godina borbe za svoju imovinu, totalno pogažena ljudskih prava i bolje je da se okrenu kriminalcima koji su načinili ogromnu štetu ovim istim ojađenim kupcima. Naše adrese su odmah našli, možda ne znaju njihove adrese?

Ovim putem, također ponovno tražimo od ministra MUP-a TK da se preispita odgovornost i ponašanje i postupci PU u cjelosti, kao i komandira PS Istok i PS Centar putem Unutrašnje kontrole a i ponašanje policajaca pojedinačno .

Posjedujemo naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo "UK SPO 15.maj", kao i sve zapise s medija, ukoliko ih on ne posjeduju a na kojima se ponašanje policije jasno vidi i njihovo nasilno ponašanje prema kupcima-čista demonstracija sile, ničim izazvane, ali su kupci ipak dobili gomilu prkršajnih naloga da bi se zaplašili . Dokaze za sve gore navedeno ćemo na vaše traženje uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle koji će pratiti kupce na sudske pozive.

Zakoni se, izgleda, primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.
Trebalo ih je dodatno zaplašiti i uzeti još para iz džepova da stanu sa svojim aktivnostima u borbi za svoju imovinu.

A još nema niti odgovora po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla, da joj se ne bismo mogli niti približiti?

Ne znamo još niti po čijem nalogu ste iznenada promijenili rutu kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nas iz PU Tuzla, niste obavijestili - upravu ili odgovornu osobu iz Zahtjeva da je ruta kretanja promjenjena, nego su nas vaši policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu. Kao što i znate spriječeni smo. Zašto lažete i obmanjujete građane? A pri tome ih i dodatne želite kazniti izdavanjem prekršajnih naloga?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što ste procijelinili da će protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja što je izgleda protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja ?
Da li ste napisali prekršajne naloge svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

Umjesto da preispitate svoje postupke i ponašanje svojih policajaca pojedinačno u samo par dana napisali ste kazne za nekoliko 10 naših kupaca (neki su dobili po 3 prekršajna naloga) i cilj vam je pomoću takvih represivnih mjera ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante.

Još jedanput na kraju tražimo da, zbog svega prethodno navedenog, povučete prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer svojim represivnim mjerama stvarate još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

Obzirom da je gospodinu Mehiću oduzet vijenac s cvijećem, koji je vlasništvo Udruženja i koji je bio naš rekvizit na protestima, a koji smo u kupci uredno platili, molimo da nam isti vratite.

Ukoliko nas iz PU uprave ne obavijeste da su povukli prekršajne naloge protiv naših kupaca kojima su isti uručeni pozvaćemo sve kupce i medije da u terminima zakazanih ročišta dođu Općinski sud u Tuzli-prekršajno odjeljenje, u Ul Turalibegova do br. 50-(zgrada Cipelići) da daju podršku i obavještavaju javnost o ishodu ove lakrdije i selektivne primjene zakona prema poštenim građanima Tuzle a ne protiv onik koji su počinili kriminal.

UK SPO 15.maj Tuzla 01.04.2018.

(tuzlarije.net)               

 306 zastupnika glasalo je protiv May, 325 za nju
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka
Za srijedu zakazano glasanje o nepovjerenju vladi
Britanski parlament odbacio sporazum o Brexitu
Toplinski val će trajat bar još jednu sedmicu
Padaju rekordi, dijelovi Australije prže se na 49°C

16.01.2019. u 22:31
Prva pobjeda rukometaša Slobode u 2019. godini


Rukometni klub Sloboda Tuzla ugostio je večeras u Mejdanu ekipu Rukometnog kluba Spačva iz Vinkovaca. Rukometaši tuzlanske Slobode otišli su na odmor sa rezultatom 16:13. Nakon 60 minuta utakmica je završena rezultatom 36:27. Rukometaši tuzlanske Slobode otišli su na odmor sa rezultatom 16:13. Nakon 60 minuta utakmica je završena rezultatom 36:27.

OPŠIRNIJE


16.01.2019. u 17:55 Broj citanja: 885
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Profesor je nasrnuo na pedagogicu i direktoricu škole. I to čekićem u glavu. Nanio ženama teške tjelesne povrede, smještene su na Neurohirurgiju. Mogao ih je i ubiti pa će ovo i biti tretirano kao pokušaj ubistva. I to kažu nije mu prvi put. Obično kada čujemo o nekim fizičkim napadima, dodaje se da je osoba i ranije imala ispade u ponašanju ili je poznata policiji. Problem je veći kada je riječ o obrazovnim ustanovama jer može i na učenike nasrnuti.

OPŠIRNIJE


16.01.2019. u 17:30
Izložba ˝DigiTalNi inPuls˝ 18. januara u Galeriji Mi RitmoTuzlarijeU današnjem digitalnom svijetu sve je postalo lakše. Umjetnost i inspiracija koja dolazi sa njom je pristupačnija nego ikada do sada. “The Wrong “Bienale je osnovao 2013,David Quiles Guillo kao globalni obrazac koji želi pokazati digitalnu kulturu i njen sadržej, kako online tako i offline. Online media imaju svoja ograničenja ali i neograničene mogućnosti.

OPŠIRNIJE


16.01.2019. u 17:22 Broj citanja: 3587
Čekićem nanio teške povrede direktorici i pedagogici Gimnazije ˝Ismet Mujezinović˝


Danas povrijeđene direktorica i pedagogica Gimnazije “Ismet Mujezinović” Tuzla hospitalizovane su na Odjelu neurohirurgije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Upravo na ovom odjelu dobile su liječničku skrb nakon što ih je profesor F.I. iz, još uvijek nepoznatih razloga, čekićem teško povrijedio – potvrđeno je iz PRESS službe UKC-a Tuzla.

OPŠIRNIJE


16.01.2019. u 16:04
Razgovor o dinamici planirane zaštite okoline u lukavačkoj Sodi


TuzlarijeS ciljem dobijanja informacija o takozvanom „bijelom moru“, saniranju šteta i koracima koji će preduprijediti moguće ekološke incidente te efikasno zaštititi okolinu od onečišćenja, delegacija Vlade Tuzlanskog kantona sa premijerom Jakubom Suljkanovićem posjetila je danas kompaniju Sisecam soda Lukavac d.o.o.

OPŠIRNIJE


16.01.2019. u 14:52 Broj citanja: 730
Tri lica lišena slobode u Gradačcu


Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela Razbojništva počinjenog 10.09.2018. godine nad uposlenikom DOO „Belamionix“ Gračanica, kom prilikom je otuđeno 78.606,10 KM, službenici Sektora kriminalističke policije (Odjeljenje za opći kriminalitet) su došli do saznanja o mogućim počiniocima, a radi se o: D.G rođen 1989., A.A rođen 1984. i N.Z. rođen 1994. svi iz Gradačca.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nema uvjeta, nisu dostavljeni prijedlozi za sastav komisija: Odgođena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

VIDEO: Slučaj Valentina Ćorića - presedan: Prvi put u haškoj historiji osuđenik pušten uz mjere zabrane

Jesu li izdane i kako su nostrificirane: Provjera diploma zaposlenih u Parlamentarnoj skupsĚŚtini BiH

Za djecu migranata u USK-u u drugom polugodištu počinje škola: Na Pedagoškoj akademiji u Bihaću pripremna nastava iz bosanskog

Dobio podršku 151 od ukupno 300 poslanika: Parlament izglasao povjerenje Ciprasovoj vladi

\'Nas je, ipak, više\': Protestna šetnja povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića

U korist glasalo 325, a za smjenu vlade 306 poslanika: Izglasano povjerenje Theresi May

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: \'Potrebno revidirati Daytonski sporazum\'

Stara dama bolja od Milana: Juventusu talijanski Superkup, Pjanić asistirao Ronaldu

VIDEO: \'Za pravu raju\': Svečano predstavljena Groodvyjeva pjesma

Ciprasu izglasano povjerenje u parlamentu
U terorističkom napadu u Keniji ubijena 21 osoba
Treba vam privremena putna isprava EU-a? Evo gdje je možete zatražiti
EU uvodi stroža pravila za odobravanje pesticida
May preživjela glasanje o povjerenju, i dalje je premijerka
Socijalisti izgubili vlast u Andaluziji nakon 37 godina
I Macron kaže da nema novih pregovora o Brexitu
Četiri američka vojnika među 18 ubijenih u terorističkom napadu u Siriji
Facebook uvodi stroža pravila oglašavanja u zemlje koje očekuju bitni izbori
Konzervativni zastupnik predložio novi referendum o Brexitu
Brexit: Najgori scenarij je vrlo moguć, a imat će teške posljedice i za Hrvatsku
May apelira na zastupnike da ne sruše njenu vladu zbog Brexita
Britanci masovno traže njemačke putovnice uoči Brexita
Ubijeni svi teroristi koji su napali hotel u Nairobiju i ubili 14 ljudi
U Austriji u liftu pronađen državljanin BiH s nožem u trbuhu
Četiri američka vojnika ubijena u terorističkom napadu u Siriji
Bugari odobrili pregovore za kupovinu američkih aviona F-16
Europska komisija: Nema otvaranja novih pregovora o Brexitu
Kina nije nimalo zabrinuta oko izricanja smrtne kazne Kanađaninu
Merkel kaže da novih pregovora o Brexitu neće biti
SVAŠTARIJE

Roboti otkrivaju rak grlića materice sa 90% uspjeha

Naoružani napadači ubili 15 osoba u hotelskom kompleksu

Spašeni migranti na području planine Plješevica

Masovan pomor šišmiša u Australiji, građanima izdano upozorenje zbog vrućina

Troje male djece umrlo na Floridi, ostali su zarobljeni u zamrzivaču

Opet nestala prekrasna plaža u Irskoj koja se čudesno pojavila nakon 34 godine

Znanstvenicu u Indoneziji pojeo krokodil

Alpe pod 7 metara snijega, a past će ga još. Nova lavina zatrpala hotel

Wall Street pao, svi su zabrinuti oko Kine

Donald Trump naručio dostavu hamburgera i pizza u Bijelu kuću