TUZLARIJE - VIJESTI

01.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 4005
Udruženja kupaca SPO 15. maj:
Saopštenje u vezi prekršajnih naloga učesnicima mirnih protesta

Udruženja kupaca SPO 15. maj oglasilo se saopštenjem za javnost u vezi prekršajnih naloga koje su dobili učesnici mirnih protesta u organizaciji ovog Udruženja. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Obavještavamo javnost da će se od 02.04.2018. godine otvoriti Sudsko odlučivanje vezano za gomilu prekršajnih naloga koji su izdati nama, kupcima stanova u SPO 15.maj, članovima Udruženja kupaca („UK SPO 15.maj“ ) od strane PU Tuzla nakon naših prethodnih mirnih protesta.

Na protestima 12.02.2018. PU Tuzla, izvela je na blizu stotinu policajaca, od toga oko polovine u uniformama specijalne policije, koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu.

A građani –kupci su nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje cijelo vrijeme tokom protesta a niti ispred zgrade SDP-a gdje se nije nalazio Enver Bijedić, koji je prije pobjegao iz zgrade.

Ispred zgrade SDP-a policajci su napali sgosp.Nakiba Mehića, koji se mirno kretao i u rukama nosio vijenac, koji je htio ostaviti pred ulaz SDP-a da kažemo da socijaldemokratije u Tuzli više nema. Time nije nikoga ugrozio. Međutim, policajci su mu ograničili slobodno kretanje a na što nisu imali pravo i primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

Potom, na usmeni a i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića načelnik PU Tuzla, je izbjegao susret sa nama i ignorisao naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića, i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije usmjerene prema više kupaca od strane nekolicine policajaca. Potom su mnogi prekršajni nalozi izdati našim redarima tokom protesta .

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv svojih policajaca ali oni nisu reagovali, što je navelo izrevoltirane građane da na prethodnim protestima, bace jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Potom je PU Tuzla u rekordnom roku, na kućni prag naših članova, donosila prekršajne naloge, kupcima koji nisu načinili nikome i nikakvu štetu, niti su bilo koga ugrozili svojim ponašanjem niti kretanjem, niti su prema kome primjenili silu.
Stoga sada javno tražimo da PU Tuzla povuče sve prekršajne naloge protiv poštenih, ionako neprocjenjivo oštećenih građana Tuzle, kojima su za ovih 10 godina borbe za svoju imovinu, totalno pogažena ljudskih prava i bolje je da se okrenu kriminalcima koji su načinili ogromnu štetu ovim istim ojađenim kupcima. Naše adrese su odmah našli, možda ne znaju njihove adrese?

Ovim putem, također ponovno tražimo od ministra MUP-a TK da se preispita odgovornost i ponašanje i postupci PU u cjelosti, kao i komandira PS Istok i PS Centar putem Unutrašnje kontrole a i ponašanje policajaca pojedinačno .

Posjedujemo naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo „UK SPO 15.maj“, kao i sve zapise s medija, ukoliko ih on ne posjeduju a na kojima se ponašanje policije jasno vidi i njihovo nasilno ponašanje prema kupcima-čista demonstracija sile, ničim izazvane, ali su kupci ipak dobili gomilu prkršajnih naloga da bi se zaplašili . Dokaze za sve gore navedeno ćemo na vaše traženje uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle koji će pratiti kupce na sudske pozive.

Zakoni se, izgleda, primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.
Trebalo ih je dodatno zaplašiti i uzeti još para iz džepova da stanu sa svojim aktivnostima u borbi za svoju imovinu.

A još nema niti odgovora po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla, da joj se ne bismo mogli niti približiti?

Ne znamo još niti po čijem nalogu ste iznenada promijenili rutu kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nas iz PU Tuzla, niste obavijestili - upravu ili odgovornu osobu iz Zahtjeva da je ruta kretanja promjenjena, nego su nas vaši policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu. Kao što i znate spriječeni smo. Zašto lažete i obmanjujete građane? A pri tome ih i dodatne želite kazniti izdavanjem prekršajnih naloga?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što ste procijelinili da će protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja što je izgleda protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja ?
Da li ste napisali prekršajne naloge svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

Umjesto da preispitate svoje postupke i ponašanje svojih policajaca pojedinačno u samo par dana napisali ste kazne za nekoliko 10 naših kupaca (neki su dobili po 3 prekršajna naloga) i cilj vam je pomoću takvih represivnih mjera ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante.

Još jedanput na kraju tražimo da, zbog svega prethodno navedenog, povučete prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer svojim represivnim mjerama stvarate još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

Obzirom da je gospodinu Mehiću oduzet vijenac s cvijećem, koji je vlasništvo Udruženja i koji je bio naš rekvizit na protestima, a koji smo u kupci uredno platili, molimo da nam isti vratite.

Ukoliko nas iz PU uprave ne obavijeste da su povukli prekršajne naloge protiv naših kupaca kojima su isti uručeni pozvaćemo sve kupce i medije da u terminima zakazanih ročišta dođu Općinski sud u Tuzli-prekršajno odjeljenje, u Ul Turalibegova do br. 50-(zgrada Cipelići) da daju podršku i obavještavaju javnost o ishodu ove lakrdije i selektivne primjene zakona prema poštenim građanima Tuzle a ne protiv onik koji su počinili kriminal.

UK SPO 15.maj Tuzla 01.04.2018.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 2537
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 200
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 128
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 471
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 114
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 163
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 59
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 319
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1738
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi