TUZLARIJE - VIJESTI

01.04.2018. u 21:19 Broj citanja: 2903
Udruženja kupaca SPO 15. maj:
Saopštenje u vezi prekršajnih naloga učesnicima mirnih protesta

Udruženja kupaca SPO 15. maj oglasilo se saopštenjem za javnost u vezi prekršajnih naloga koje su dobili učesnici mirnih protesta u organizaciji ovog Udruženja. Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Obavještavamo javnost da će se od 02.04.2018. godine otvoriti Sudsko odlučivanje vezano za gomilu prekršajnih naloga koji su izdati nama, kupcima stanova u SPO 15.maj, članovima Udruženja kupaca ("UK SPO 15.maj" ) od strane PU Tuzla nakon naših prethodnih mirnih protesta.

Na protestima 12.02.2018. PU Tuzla, izvela je na blizu stotinu policajaca, od toga oko polovine u uniformama specijalne policije, koji su svojim kretanjem ometali saobraćaj i pogledima i ponašanjem dali naslutiti da će primjeniti silu.

A građani –kupci su nosili cvjeće i nisu dali povoda za takvo djelovanje cijelo vrijeme tokom protesta a niti ispred zgrade SDP-a gdje se nije nalazio Enver Bijedić, koji je prije pobjegao iz zgrade.

Ispred zgrade SDP-a policajci su napali sgosp.Nakiba Mehića, koji se mirno kretao i u rukama nosio vijenac, koji je htio ostaviti pred ulaz SDP-a da kažemo da socijaldemokratije u Tuzli više nema. Time nije nikoga ugrozio. Međutim, policajci su mu ograničili slobodno kretanje a na što nisu imali pravo i primjenili silu bez razloga i priveli su ga policijskim autom, kao kriminalca, u PS Centar.

Potom, na usmeni a i pismeni zahtjev predsjednika UK SPO 15.maj, Mirsada Šuvalića načelnik PU Tuzla, je izbjegao susret sa nama i ignorisao naš zahtjev za hitan sastanak zbog bezrazložnog hapšenja gospodina Nakiba Mehića, i nepotrebne upotrebe sile uz prethodne provokacije usmjerene prema više kupaca od strane nekolicine policajaca. Potom su mnogi prekršajni nalozi izdati našim redarima tokom protesta .

Predsjednik Udruženja, gosp. Mirsad Šuvalić, je opomenuo komandira PS Istok i pomoćnka komandira PS Istok Sinanovića da poduzmu mjere protiv svojih policajaca ali oni nisu reagovali, što je navelo izrevoltirane građane da na prethodnim protestima, bace jaja prema zgradi uprave Grada Tuzla. Taj gest nije izazvao nikakvu materijalnu štetu niti je ugrozio bilo čiji život i zdravlje.

Potom je PU Tuzla u rekordnom roku, na kućni prag naših članova, donosila prekršajne naloge, kupcima koji nisu načinili nikome i nikakvu štetu, niti su bilo koga ugrozili svojim ponašanjem niti kretanjem, niti su prema kome primjenili silu.
Stoga sada javno tražimo da PU Tuzla povuče sve prekršajne naloge protiv poštenih, ionako neprocjenjivo oštećenih građana Tuzle, kojima su za ovih 10 godina borbe za svoju imovinu, totalno pogažena ljudskih prava i bolje je da se okrenu kriminalcima koji su načinili ogromnu štetu ovim istim ojađenim kupcima. Naše adrese su odmah našli, možda ne znaju njihove adrese?

Ovim putem, također ponovno tražimo od ministra MUP-a TK da se preispita odgovornost i ponašanje i postupci PU u cjelosti, kao i komandira PS Istok i PS Centar putem Unutrašnje kontrole a i ponašanje policajaca pojedinačno .

Posjedujemo naše privatne videozapise sa 3 zadnja protesta, koje je organizovalo i uredno prijavilo "UK SPO 15.maj", kao i sve zapise s medija, ukoliko ih on ne posjeduju a na kojima se ponašanje policije jasno vidi i njihovo nasilno ponašanje prema kupcima-čista demonstracija sile, ničim izazvane, ali su kupci ipak dobili gomilu prkršajnih naloga da bi se zaplašili . Dokaze za sve gore navedeno ćemo na vaše traženje uredno priložiti a također i dopuniti izjavama svjedoka, učesnika protesta, poštenih građana Tuzle koji će pratiti kupce na sudske pozive.

Zakoni se, izgleda, primjenjuju selektivno prema običnim građanima koji su uz to brutalno pokradeni i prevareni, kao i prema onim građanima koji nemaju nikakve političke veze a samim tim ni zaštite.
Trebalo ih je dodatno zaplašiti i uzeti još para iz džepova da stanu sa svojim aktivnostima u borbi za svoju imovinu.

A još nema niti odgovora po čijem nalogu je izdata naredba da kupce koji su mirno šetali u koloni i nosili svijeće, prate specijalci te da štite zgradu uprave Grada Tuzla, da joj se ne bismo mogli niti približiti?

Ne znamo još niti po čijem nalogu ste iznenada promijenili rutu kretanja kolone, koja je prethodno uredno najavljena?

Ne samo da nas iz PU Tuzla, niste obavijestili - upravu ili odgovornu osobu iz Zahtjeva da je ruta kretanja promjenjena, nego su nas vaši policajci kada smo zaustavljeni kod šetališta uz Jalu u više navrata slagali da kako je i najavljeno idemo pred Grad Tuzla ali da se moramo kretati alejom prema Gradu. Kao što i znate spriječeni smo. Zašto lažete i obmanjujete građane? A pri tome ih i dodatne želite kazniti izdavanjem prekršajnih naloga?

Poslije su nam policajci rekli usmeno da je to zato što ste procijelinili da će protesti biti rizični jer su neki od kupaca na prethodnim protestima bacili par jaja što je izgleda protumačeno kao teroristički napad? Da li su kupci sa cvijećem u rukama nekome bili prijetnja ?
Da li ste napisali prekršajne naloge svojim policajcima koji su verbalno vrijeđali kupce i brutalno ih napadali dok su nosili svijeće, ograničavali im slobodno kretanje ?

Umjesto da preispitate svoje postupke i ponašanje svojih policajaca pojedinačno u samo par dana napisali ste kazne za nekoliko 10 naših kupaca (neki su dobili po 3 prekršajna naloga) i cilj vam je pomoću takvih represivnih mjera ugušiti našu slobodu govora i slobodu kretanja, kao i prikriti neprofesionalno ponašanje policajaca koji su verbalno isprovocirali protestante.

Još jedanput na kraju tražimo da, zbog svega prethodno navedenog, povučete prekršajne prijave protiv svih učesnika protesta za koje su nepravedno i nepotrebno podnesene jer svojim represivnim mjerama stvarate još veći revolt kod pokradenih i prevarenih kupaca, kao i običnih građana.

Obzirom da je gospodinu Mehiću oduzet vijenac s cvijećem, koji je vlasništvo Udruženja i koji je bio naš rekvizit na protestima, a koji smo u kupci uredno platili, molimo da nam isti vratite.

Ukoliko nas iz PU uprave ne obavijeste da su povukli prekršajne naloge protiv naših kupaca kojima su isti uručeni pozvaćemo sve kupce i medije da u terminima zakazanih ročišta dođu Općinski sud u Tuzli-prekršajno odjeljenje, u Ul Turalibegova do br. 50-(zgrada Cipelići) da daju podršku i obavještavaju javnost o ishodu ove lakrdije i selektivne primjene zakona prema poštenim građanima Tuzle a ne protiv onik koji su počinili kriminal.

UK SPO 15.maj Tuzla 01.04.2018.

(tuzlarije.net)               

 Štrajk rudara u Banovićima:
Pripadnici Specijalne policije deblokirali prugu
Analiza:
Jesu li kršćani zaista najprogonjeniji vjernici na svijetu?
Raste broj oboljelih od morbila
U Sarajevu za sedam dana 80 novooboljelih

25.04.2019. u 22:51
Krupnim koracima ka vrhu: Salines pobijedio i Mostar


TuzlarijeFutsaleri „Salinesa“ priredili su iznenađenje u srijedu navečer na startu polufinalne serije play offa Premijer futsal liga BiH savladavši ekipu FC „Mostar SG“ u Mostaru rezultatom 3:2. Iz tuzlanskog kluba ne kriju oduševljenje postignutim rezultatom i nadaju se da će i uzvratna utakmica biti u njihovu korist.

OPŠIRNIJE


25.04.2019. u 22:33 Broj citanja: 440
Pismo zahvale:
Nastavničkom vijeću Javne ustanove Osnovne škole „Novi Grad“ Tuzla


avna ustanova Osnovna škola „ Novi Grad“ ( bivša „Braća Ribar“ ) slavi 59. godinu postojanja i plodonosnog rada. Ove godine su svjedočanstvo o njenom razvoju, životu, radu, problemima i svijetlim uspjesima, o njenim učenicima, učiteljima, nastavnicima, roditeljima, administrativnom i tehničkom osoblju

OPŠIRNIJE


25.04.2019. u 19:56 Broj citanja: 507
Hitno riješiti problem rada nelegalnih parkinga u blizini tuzlanskog aerodroma


Nelegalno parkiranje automobila u blizini Međunarodnog aerodroma Tuzla otežava pristup i ugrožava funkcionisanje tuzlanske zračne luke, te je nužno što prije riješiti ovaj problem, istaknuto je na današnjem sastanku

OPŠIRNIJE


25.04.2019. u 17:59 Broj citanja: 636
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nedavno sam dobila da na neki broj dopunim 5 KM, kao ostao je na putu u Sloveniji pa da zove šlep službu. Potpisao se kao Samir. Valjda taj koji je smislio prevaru konta da su mala šanse da ovdje neko ne poznaje nekog Samira, i zaista me uspio zbuniti jer ne znam ni sama koliko Samira poznajem, a u telefonskom imeniku četvorica.

OPŠIRNIJE


25.04.2019. u 16:32 Broj citanja: 326
Gradska uprva:
Pripreme za iftar na Trgu slobode


Medžlis Islamske zajednice Tuzla će i ove godine u toku mjeseca Ramazana, na Trgu slobode, upriličiti iftar na otvorenom. Tim povodom, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je, u četvrtak 25.4.2019. godine, održao radni sastanak. Na sastanku su dogovorene aktivnosti koje je potrebno provesti, kako bi se obezbjedili svi neophodni komunalni, tehnički i bezbjedonosni uslovi

OPŠIRNIJE


25.04.2019. u 16:29 Broj citanja: 360
Samo jedan je NK “Rudar” Bukinje Šićki Brod


U vezi NK Rudar stupili smo u kontakt sa Predsjednikom Upravnog Odbora NK “Rudar” Bukinje-Šički Brod, Dzemsadom Nišićem koji vec dugi niz godina živi i radi u Kanadi i bavi se privatnim poduzetništvom koji je u najtezim trenucima za klub preuzeo ulogu predsjednika UO I za kratko vrijeme izvršio konsidilaciju u klubu.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Nakon deblokade pruge i rada banovićkog rudnika: Štrajk nastavljen, komorati odbijaju sići u jamu \'Omazići\'

U najtezĚŚem polozĚŚaju su u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom: Protesti doktora medicine i stomatologije Federacije BiH 11. maja

VIDEO: \'Ubice su oni što su naručili likvidaciju\': Održana komemoracija, nađeno vozilo i oružje iz Glamočana

Usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JRM: Novi prekrsĚŚaj - neprijavljivanje prekrsĚŚaja javnog reda i mira

253 poginula: Smanjen broj žrtava napada na Šri Lanki

\'Mi smo u bitki za dušu ove nacije\': Joe Biden u utrci za američkog predsjednika

Prvi put nakon požara: Policijski eksperti ušli u Notre Dame

VIDEO: Kolo srpskih sestara Majka Jevrosima: Tradicionalno šaranje jaja i podjela pakete socijalno ugroženima

Očekuje se da će opskrbiti 12 milijuna ljudi: Gana pokrenula najveću na svijetu mrežu dostave cjepiva dronovima

Le Pen: Islamistička ideologija mora biti iskorijenjena
Macron obećao borbu protiv političkog islama u Francuskoj
SAD tužio sutkinju iz Massachusettsa zbog blokiranja uhićenja migranta
Ukrajinski jezik postaje obavezan za javnu službu, vojnike, liječnike i učitelje
Muslimani mole u javnosti diljem Europe, ali ne i u Parizu. Zabranjeno im je
Vlasti Šri Lanke krivo izračunale broj mrtvih: "Može biti oko 250 ili 260"
Britanske vlasti savjetuju građanima: Izbjegavajte putovanje na Šri Lanku
Smanjeni ruski izvoz podigao cijene nafte do 75 dolara
Policija traži pomoć javnosti u potrazi za teroristima na Šri Lanki
Trump reagirao na Bidenovu kandidaturu, usput ga uvrijedio: "Bit će prljavo"
Tko je Joe Biden, novi predsjednički kandidat? Po anketama vodi među demokratima
U spilji na Tenerifeu pronađena tijela Njemice i njenog sina. Uhićen otac
Anketa: Više od 50 posto Nijemaca negativno gleda na tražitelje azila
Putin kaže da Sjevernoj Koreji trebaju međunarodna sigurnosna jamstva
Predstavnik UN-a sastao se s Assangeom u zatvoru
VIDEO Joe Biden objavio kandidaturu za predsjedničke izbore
Novi detalji pokolja na Šri Lanki: Bombaš samoubojica je bio uhićen pa pušten
Na Šri Lanki uhićen poznati tajkun, otac dvojice bombaša: "Pomagao im je"
U nesreći na gradilištu na sjeveru Kine 11 poginulih
Sastali se Kim Jong-un i Putin, o čemu su razgovarali?
SVAŠTARIJE

Putin kaže da Sjevernoj Koreji trebaju međunarodna sigurnosna jamstva

Pri padu građevinskog lifta poginulo 11 radnika u Kini

Nepoznate osobe ušle na pistu Međunarodnog aerodroma u Sarajevu

Na autoputu u Hrvatskoj poginule četiri osobe

Kraj "Teorije velikog praska": Penny objavila fotke i rasplakala fanove

Počeo sastanak Putina i Kima u Rusiji

Broj mrtvih u masakru na Šri Lanki porastao na 359

Recikliranje u kaosu otkako je Kina zatvorila svoju kantu za smeće

Sastanak Putina i Kim Jong-una 25. aprila u Vladivostoku

Vodostaj Rajne i dalje pada, Nijemci u strahu