TUZLARIJE - VIJESTI

18.04.2018. u 10:22 Broj citanja: 3512
Gradsko vijeće Tuzla:
Nabavka senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi
Na osamnaestoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, održanoj dana 12.04.2018. godine, pod tačkom 9. razmatrana je i usvojena Inicijatva „Za život sa manje boli" u cilju nabavake senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje novoa šećera u krvi za djecu i odrasle oboljele od dijabetisa.
Tuzlarije

Nakon rasprave usvojen je slijedeći zaključci:

- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH da se senzor za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi koji detektuje i signalizira previsoke ili preniske vrijednosti šećera u krvi FREE STYLE LIBRE (ABBOT) ili drugi odgovarajući uređaj (DEXCOM) i čitač za očitavanje vrijednosti uvrste u odgovarajući Registar lijekova odnosno Registar medicinskih sredstava koja imaju dozvolu za stavljanje u promet u Bosni i Hercegovini, imajući u vidu činjenicu da u većini evropskih zemalja zdravstveno osiguranje pokriva nabavku ovog uređaja.
- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH da se razmotri mogućnost da se sredstva za sufinansiranje trakica za kontrolu šećera preusmjere za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje glukoze odnosno nivoa šećera u krvi i čitača za očitavanje vrijednosti.
- Gradsko vijeće Tuzla upućuje apel nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini i predstavnicima političkih stranaka koje participiraju u organima vlasti da poduzmu, u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenje i u skladu sa važećim zakonskim propisima, sve što je potrebno kako bi se što prije obezbjedila nabavka senzora oboljelim od dijabetesa.
- Gradsko vijeće Tuzla traži od Gradonačelnika Grada Tuzla i Službe za budžet i finansije da razmotre zakonske, finansijske i druge mogućnosti da se sredstva za nabavku senzora za bezbolno i kontinuirano mjerenje nivoa šećera u krvi i čitača za očitavanje vrijednosti za oboljele od dijabetesa na području grada Tuzla, u periodu do rješavanja procedure registracije ovog uređaja u Bosni i Hercegovini, pokušaju obezbjediti u Budžetu Grada Tuzla.
- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše Ministarstvu zdravstva TK, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK i Komisiji za lijekove pri Ministarstvu zdravstva TK da se što prije pokrenu aktivnosti u cilju vraćanja injekcija glukagona sa bolničke na Pozitivnu listu lijekova Tuzlanskog kantona koje finansija Zavod zdravstvenog osiguranja TK (Esencijalnu listu) kao i da se na Pozitivnoj listi obezbjede sve vrste inzulina, bez naknade s obzirom da se na istoj nalaze samo neke vrste inzulina, zbog čega su roditelji prinuđeni da ih doplaćuju ili vlastitim sredstvima kupuju.
- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše Zavodu zdravstvenoj osiguranja TK i menadžmentu JZU UKC Tuzla da se na Klinici za dječije bolesti i na Klinici za interne bolesti obezbjedi dovoljan broj ljekara obučenih za postavljanje i praćenje rada inzulinske pumpe kao i da se razmotri mogućnost da se za svu djecu oboljelu od dijabetesa obezbjedi jednako pravo na inzulinsku pumpu koja velikom broju oboljele djece predstavlja jedini način normalne regulacije nivoa šećera u krvi.
- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše menadžmentu JZU UKC Tuzla da se razmotri mogućnost nastavka liječenja djece sa navršenih 15 godina života do navršenih 18 godina života na Klinici za dječije bolesti, s obzirom da je Zakonom o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji sa djecom propisano da se djetetom smatra osoba do 18 godina života kao i da Konvencija o pravima djeteta djetetom smatra svako ljudsko biće mlađe od 18 godina, jer se sada sva oboljela djeca, čim navrše 15 godina, upućuju na liječenje na Kliniku za interne bolesti na kojoj, prema nekim saznanjima, niti jedan ljekar nije prošao obuku za postavljanje i praćenje rada inzulinske pumpe.
- Gradsko vijeće Tuzla sugeriše Insitutu za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da se razmotri mogućnost pokretanja odgovarajućih procedura u cilju vraćanja prava na tuđu njegu i pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa sa navršenih 15 godina života s obzirom da ta djeca nisu u stanju samostalno voditi brigu o svom životu i zdravlju.
- Gradsko vijeće Tuzla traži od svih na koje se odnose zaključci u vezi sa Inicijativom, da dostave Gradskom vijeću Tuzla informaciju o mogućnostima, načinu i dinamici realizacije zaključaka, naročito kada su u pitanju zaključci koji se odnose na registraciju i nabavku senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u krvi.
- Gradsko vijeće Tuzla upućuje inicijativu svim izvršnim i zakonodavnim organima da se prijedlozi zaključaka Gradskog vijeća Tuzla koji se odnose na kantonalne organe primjenju i u drugim općinama na području Tuzlanskog kantona, te eventualno da području drugih općina i gradova u Federaciji BiH i u cijeloj Bosni i Hercegovini.
- Gradsko vijeće Tuzla će i ubuduće pratiti realizaciju ovih zaključaka te će, u tom cilju, pokrenuti određene aktivnosti (traženje informacija o realizaciji Inicijative, urgiranje realizacije zaključaka,uvrštavanje u dnevni red informacije o realizaciji usvojenih zaključaka i dr.) Ovo obavještenje vam se dostavlja na znanje, a verificirane zaključke ćete dobiti po usvajanju skraćene verzije zapisnika sa osamnaeste redovne sjednice Gradskog vijeća Tuzla održane dana 12.04.2018. godine.

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 147
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 83
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 495
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 181
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 284
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 173
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1006
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 803
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 346
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Uhićena trojica osumnjičenih da su na smrt premlatili Hrvata u Dublinu
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi