TUZLARIJE - VIJESTI

27.04.2018. u 11:27 Broj citanja: 12805
Aerodrom Tuzla:
Od danas počinju letovi za Beč

Tuzlarije
Bečki aerodrom (VIE)


Od danas Wizz Air započinje letove između Beča i Tuzle. Od samog starta avioni na ovoj liniji će letjeti pet puta sedmično što je značajno za Aerodrom Tuzla ali je još značajnije za Wizz Air jer današnjim letovima za Tuzlu i Gdanjsk ova kompanija počinje sa realizacijom otvaranja baze u Beču.

Beč je prelomna tačka za budućnost Wizz Aira, to je prvi primarni aerodrom izvan istočne i jugoistočne Evrope na kojem otvara bazu i ulazi u tržište koje svojom interesnom zonom smatraju druge velike LCC kompanije, a na taj potez će reagovati i velike legacy kompanije poput Lufthanse.

Dešavanja koja će uslijediti nakon otvaranja Beča imat će uticaj na sve Wizz Airove baze. Naravno, nas zanima Aerodrom Tuzla koji treba pažljivo posmatrati šta će se dešavati i prilagođavati se.

Reakcije su zapravo počele i prije otvaranja Beča. Ako neko nije čuo da kažemo, od novembra Ryanair uspostavlja dvije redovne linije iz Banja Luke, za Memingen i Brisel. Dolazak Ryanaira u Banja Luku velika je šansa za ovaj aerodrom ali i razlog za pitanje šta znači ulazak Ryanaira u BiH i posebno, kakvog to može imati uticaja na budućnost Aerodroma Tuzla.

Na prvi pogled pitanje se čini nepotrebnim slijedom logike da dvije banjalučke linije ne bi trebale da imaju značajnijeg uticaja na 15 tuzlanskih. Ipak, ovdje se radi o nečemu puno većem, o početku direktnog sukoba na BH prostoru mega LCC kompanije RyanAir sa Wizz Airom. Sukob traje već dugo i iako se čini da je Wizz Air sa 28 miliona putnika slabašan u odnosu na Ryanair koji ima 128 miliona putnika, činjenica je da se Wizz Air i dalje širi i da iz godine u godinu povećava i broj destinacija i broj aviona, a sada preko Beča ulazi i u novu fazu poslovanja.

Dolazak Ryanaira u BiH pokazuje da je sukob sa Wizz Airom u ozbiljnoj fazi u kojoj više ni jedno tržište nije ni malo ni beznačajno. Cijenjeni analitičar avio saobraćaja, Alan Šćurić, procijenio je da je Ryanair još prije tri godine krenuo u rat do istrebljenja sa Wizz Airom napadnim dupliranjem baza Wizz Aira širom Istočne Europe. Očito je da je glavni cilj dolaska Ryanaira u BiH narušavanje dominacije koju Wizz Air ima u BiH sa 15 destinacija sa tuzlanskog aerodroma i jednom sa sarajevskog.

Situacija nije ni jednostavna ni bezazlena jer na BH prostoru svoje djelovanje pojačava i treći moćan LCC igrač, Eurowings, koji uskoro otvara dvije redovne linije iz Mostara. Mogući scenariji su raznovrsni, ima ih i dobrih i loših ali za dobre je lako, problem su loši. Bilo bi idealno sukob kompanija posmatrati sa strane u očekivanju da će ona koja pobijedi i nastaviti da leti sa naših aerodroma. Na žalost, stvari ne stoje baš tako prosto.

Ni Ryanair ni Eurowings nisu ni blizu zainteresirani za širenje mreže letova iz BiH koliko je to u interesu Wizz Aira koji prostor istočne i jugoistočne Evrope vidi kao svoju interesnu zonu i tržište. Sučeljavanje ovih avio kompanija ne predstavlja bukvalnu borbu za preuzimanje aerodroma i putnika već im je primarni cilj slabljenje konkurenta. U ovom trenutku tržište BiH učestvuje skoro 2% u ukupnom Wizz Airovom prometu, za Ryanair to tržište je manje od 0,4% njegovog ukupnog tržišta i puno mu je važnije oslabiti Wizz Air za tih 2% nego se dočepati svojih 0,4%. Zato se ne treba nadati da u ovom slučaju važi "sjaho Kurta, uzjaho Murta". Nema nikakve garancije da će u slučaju da uzdrmaju poziciju Wizz Aira u BiH, Ryanair ili Eurowings preuzeti njegove linije i putnike.

Ne kaže se bez razloga da kada se slonovi tuku strada trava. Trava su aerodromi, a dešavanja u ovoj godini pokazuju da ni jedan aerodrom ne može računati sa 100% sigurnom saradnjom sa avio kompanijama. Nakon devet godina Wizz Air ukida bazu u Pragu i ne samo u Pragu. Ukida bazu i u Košicama (Slovačka), Lublinu (Poljska) i Targu Murešu (Rumunija). Objašnjenje je slično za sve baze: "Wizz Air stalno ocenjuje svoje rute i usluge kako bi ponudio najniže moguće cijene i najbolju uslugu jedne od najmlađih flota u Evropi. Nakon pažljivog razmatranja, odlučili smo da prilagodimo plan letenja i da prebacimo kapacitete na druge linije sa većom potražnjom".

U prevodu to znači da Wizz Air sebi ne dozvoljava luksuz da održava i jednu liniju, i jednu bazu ukoliko mu ne donosi planirani profit. Nisu sigurne ni profitabilne linije jer će i one biti ukinute ako neke druge mogu obezbjediti još bolju zaradu. U tom kontekstu treba posmatrati i naš Aerodrom. Rezultati postignuti u posljednjih 5 godina su izvanredni ali za budućnost Aerodroma je presudno da takvi budu i dalje. Svaki putnik je važan, svaki detalj koji privlači ili odbija putnika od korištenja našeg aerodroma je važan, a najvažniji su detalji koji su bitni avio prevozniku, u ovom slučaju Wizz Airu.

Treba paziti i s kim se radi i šta se radi. Navedimo samo jedan primjer. Wizz Air je početkom januara prekinuo letove sa češkog aerodroma Brno. Iako je letove sa ovog aerodroma za London-Luton započeo još u decembru 2010. godine, posljednji let za London obavio 8. januara ove godine. Ranije su prekinuti letovi za Rim-Fiumicino i Eindhoven u oktobru 2017. Jedan od razloga za zaustavljanje letova iz Brna je odluka lokalnih vlasti da krene u zajedničko ulaganje sa rumunskom LCC kompanijom Blue Air ali i konkurencija Ryanaira koji iz Brna leti za London još od 2005. godine. Epilog, trenutno je Brno ostao sa dvije redovne linije, spomenutom za London i drugom za Minhen (Lufthansa). Ryanair nije preuzeo ni liniju za Rim ni za Eindhoven.

Ovaj primjer naveli smo zbog nedavne, na sva zvona razglašene posjete turskih investitora Aerodromu Tuzla. Između ostalog objavljeno je da je turska kompanija zainteresirana za izgradnju putničkog terminala kada Aerodrom premaši 700.000 putnika na godišnjem nivou. S obzirom da su svi putnici Aerodroma Tuzla Wizzairovi putnici i laiku je jasno da Wizz Air neće prihvatiti nikakvog novog igrača koji bi mu mogao nametnuti drugačije uslove od ugovorenih sa Aerodromom Tuzla. Jedini mogući rezultat ovakvih kombinacija je da Wizz Air ode prije nego što Turci udare kamen temeljac, a za njim da onda odu i Turci pa Aerodrom ostane i bez linija i bez novog turskog terminala, koji zapravo u ovom trenutku ama baš nikom nije potreban.

Sve LCC kompanije ponašaju se slično. Uz već navedeni podatak da je Wizz Air zatvorio četiri baze navedimo i to da je kompanija Rayanair do sada raskinula saradnju sa 36 aerodroma kako bi "pokazali svima ostalima šta će se desit ako će ih ucjenjivati" (Alen Šćuric). Uostalom, Wizz Air je i u Tuzlu došao kada mu je Beograd nametnuo veće takse.

Realnost je sljedeća. Ryanair i Eurowings su s razlogom ušli na BH tržište preko mostarskog i banjalučkog aerodroma koji su tako, s obzirom na male udaljenosti, postali direktna LCC konkurencija tuzlanskom aerodromu, odnosno Wizz Airu. Wizzairov petogodišnji ugovor sa Aerodromom Tuzla potpisan je u novembru 2014. godine. Od slave se ne živi, treba učiniti sve, ali baš sve pa da bude potpisan i naredni petogodišnji ugovor. Umjesto investitora za Aerodrom treba naći investitora zainteresiranog da izgradi dobre puteve do Aerodroma i Tuzle. Putnici, a i robe ako ih ikada bude, neće ići do Aerodroma koji je bliži već do kojeg se može brže doći. Realno, do tuzlanskog se najteže dolazi.

A.M.

(tuzlarije.net)               

26.02.2024. Broj citanja: 164
Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio
26.02.2024. Broj citanja: 91
Japanski robot na Mjesecu preživio ˝lunarnu noć˝
26.02.2024. Broj citanja: 192
Seljaci probijaju barikade u Bruxellesu, policija bježi. Aktivirani vodeni topovi
26.02.2024. Broj citanja: 111
Palestinski premijer podnio ostavku
26.02.2024. Broj citanja: 268
Zbog kašnjenja Boeingovih aviona Ryanair podiže cijene karata za 10 posto
26.02.2024. Broj citanja: 352
Mauricijus blokirao kruzer zbog straha od kolere, na njemu su hiljade ljudi
26.02.2024. Broj citanja: 891
Milijuni ljudi mogli bi ostati bez pitke vode: ˝Nitko nije spreman na to što slijedi˝
26.02.2024. Broj citanja: 122
Muškarac se zapalio ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu
26.02.2024. Broj citanja: 163
Odbjegli vlak u Indiji putovao 70 kilometara bez vozača, zaustavljen balvanima
26.02.2024. Broj citanja: 1693
Masovno se zatvaraju katoličke crkve u Njemačkoj. Napušta ih rekordan broj vjernika
OSTALE VIJESTI
Mađarska konačno pustila Švedsku u NATO: "Spremni smo umrijeti jedni za druge"
Jako pao američki izvoz dizela u Europu, moguć je novi rast cijena
Mafija u Italiji stavila svećeniku izbjeljivač u misno vino
Cijene nafte ispod 82 dolara. Fed neće sniziti kamate do ljeta?
Njemačka bi mogla uvesti obvezni vojni rok
Rusi traže azil u Južnoj Koreji. Petorica u zračnoj luci provela čak pet mjeseci
Kriza u Crvenom moru utječe na više od pola britanskih izvoznika
Članovi američkog Kongresa traže Muska da omogući korištenje Starlinka na Tajvanu
Navalnijev tim planira javnu komemoraciju u Moskvi
VIDEO Pakistanci napali ženu zbog slova na haljini, prijetili linčem
Azijska razvojna banka: EU carine na ugljik naškodile bi azijskim zemljama u razvoju
Srbija protjeruje Ruse koji se protive Putinovom ratu: "Šokirani smo"
Ruski aktivist kritizirao agresiju na Ukrajinu, sada mu prijeti 3 godine zatvora
Japanski robot na Mjesecu preživio "lunarnu noć"
Zelenski: Putin neće stati. Trump to ne razumije
Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio
U Mongoliji zbog ekstremne zime uginulo dva milijuna životinja
Indijci očekivali da će biti pomoćni radnici u ruskoj vojsci, a poslani su na frontu
Izbori u Srbiji bili u prosincu. Vučić danas počeo konzultacije o novom premijeru
Ovo je tvit bliskog Putinovog saveznika. Ekstremno je rasističkiSVASTARIJE

Umro američki vojnik koji se zapalio zbog Palestine i sve uživo prenosio

Japanski robot na Mjesecu preživio ˝lunarnu noć˝

Seljaci probijaju barikade u Bruxellesu, policija bježi. Aktivirani vodeni topovi

Palestinski premijer podnio ostavku

Zbog kašnjenja Boeingovih aviona Ryanair podiže cijene karata za 10 posto

Mauricijus blokirao kruzer zbog straha od kolere, na njemu su hiljade ljudi

Milijuni ljudi mogli bi ostati bez pitke vode: ˝Nitko nije spreman na to što slijedi˝

Muškarac se zapalio ispred izraelskog veleposlanstva u Washingtonu

Odbjegli vlak u Indiji putovao 70 kilometara bez vozača, zaustavljen balvanima

Masovno se zatvaraju katoličke crkve u Njemačkoj. Napušta ih rekordan broj vjernika

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi