TUZLARIJE - VIJESTI

07.05.2018. u 19:36 Broj citanja: 2698
Održana sjednica Gradskog vijeća Tuzla:
Usvojen rebalans Budžeta Grada Tuzla

Na današnjoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, usvojena je Odluka o rebalansu Budžeta Grada Tuzle, zatim izvještaji o izvršenju Budžeta za 2017., korištenju Tekuće rezerve za 2017. godinu, te izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca 2018.godine.

Tuzlarije


Grad Tuzla je u 2017. godini raspolagao sa ukupnim sredstvima Budžeta u iznosu od 58.499.328,74 KM ili 97,91 % u odnosu na planirana sredstva, što je više za 15,95 % u odnosu na 2016. godinu.

U Budžetu grada Tuzla na dan 31.12.2017. godine ostvaren je ukupan suficit, odnosno višak prihoda nad rashodima u iznosu od 11.287.473,95 KM.

Tuzlarije


Struktura iskazanog suficita po fondovima je sljedeća:

Suficit Osnovnog fonda: 4.449.549,55 KM
Suficit Fonda za komunalnu infrastrukturu: 4.972.931,14 KM
Suficit Fonda od naknade ostv. radom TE Tuzla: 1.857.165,59 KM
Suficit Fonda za socijalno stanovanje: 7.827,67 KM
Što je ukupno: 11.287.473,95 KM

Tuzlarije


U 2017. godini su provedene procedure javnih nabavki za određene projekte, a da isti nisu mogli biti realizovani.

Zakonom o trezorskom poslovanju propisano je da je prije provođenja procedure izbora najpovoljnijeg ponuđača za nabavku roba, radova i usluga potreno u Budžetu izvršiti rezervaciju sredstava za realizaciju svakog konkretnog ugovora. U skladu s tim na dan 31.12.2017.godine u knjigovodstvenoj evidenciji Budžeta ukupno je rezervisano sredstava u iznosu od 4.663.429,48 KM za projekte koji su započeti ili za koje su potpisani ugovori u 2017. godini, te je neophodno dio suficita u iznosu rezervisanih sredstava uključiti u Budžet 2018. godine za realizaciju već ugovorenih projekata.

Iskazani suficit sastoji se od sredstava izvršenih rezervacija za projekte započete u 2017. godini u iznosu od 4.663.429,48 KM, neutrošenih kreditnih sredstava u iznosu od 800.000,00 KM i viška prihoda nad izvršenim rashodima u iznosu od 5.824.044,47 KM, koji će biti raspoređen Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta za 2018. godinu

Vijećnicima se danas obratio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govoreći o strukturi Budžeta te planiranim projektima. Najvio je izgradnju obdaništa, objekta za potrebe MZ Sjenjak, izdvajanje za Centar za autizam, te niz drugih projekata kao i završetak mosta između Stupina i Zlokovca. Šefica Službe za Budžet i finansije Suada Isaković, detaljno je vijećnicima obrazložila sve promjene, a dala je i izjavu predstavnicima medija:

- Budžet Grada Tuzle, koji je usvojen u decembru prošle godine, iznosio je oko 55,5 miliona KM, rebalansom se povećao za 12,5 miliona KM. Struktura tog povećaja se uglavnom odnosi na neutrošena sredstva iz prethodne godine. Zakon o trezoru zahtjeva od budžetskih korisnika da za započete projekte rezerviše sredstva prije nego što pokrenu postupak javne nabavke. Tako su budžetski korisnici Grada Tuzla započeli projekte u vrijednosti oko 4,6 miliona KM, koji nisu realizovani. Uglavnom su se provele javne nabavke, bilo je kasno ili je bilo imovinskih poblema, a razlika sredstava je raspoređena za finansiranje novih projekata, povećanje sredstava za namjene koje su već utvrđene. Najviše sredstava od 12,5 miliona usmjereno je u komunalnu infrastrukturu, negdje oko 7.800.000 KM, zadovoljen je zaključak Gradskog vijeća da se riješi toplifikacija mjesnih zajendica Šićki Brod i Bukinje u smislu priključenje novih korisnika na toplovodnu mežu. Ono što je novo u Budžetu, a što ranije nismo imali, je da se pokušavaju riješiti prostorni problemi, planira se nabavka prostora za mjesnu zajednicu Sjenjak, zatim prostorija za obdaništu u istočnom dijelu grada. Evidentna je prekobrojnost djece u pedagoškim grupama. Predviđeno je 650.000 KM za ove projekte. Za sport su također planirana nova sredstva. Grad će podržati izgradnju Centra za autizam. Grad je inače dodijelio u vlasništvo Kantonu i zemljište i staru zgradu za Centar ali evo učestvovat će i u renoviranju. Pokušavaju se zadovoljiti sve potrebe građana, nema sredstava za sve ali politikom Grada se pokušava koliko se može.

U svojim obraćanjima svi vijećnici su izrazili zadovoljstvo zbog suficita, međutim bilo je vijećnika koji su ukazali na činjenicu da suficit nije ostvaren povećanjem prihoda nego neutroškom namjenskih sredstava.

Tuzlarije


Mirnes Ajanović (BOSS) rekao je da je suficit rezultat nerealizovanih poslova od prošle godine, te da zbog alineje u kojoj je navedeno trošenje za kulturu, on neće glasatu jer to smatra neregularnim. Predložio je odvajanje sredstava za UG URODIOL te sredstava za interventne situacije i jači operativan centar u Službi civilne zaštite.

Nedžad Malikić (TA) istakao je da bi vijećnici trebali znati tačan razlog zašto se neki projekti ne završe. Jasan mu je problem procedura i tendera ali misli da trebju znati i tačan razlog nerealizovanih sredstava. Malikić je također ukazao na problem mezarja/grobalja te predložio da se odvoje sredstava bar za prvu fazu izgradnje Gradskog groblja o kojem se ranije često govorilo.

Sabahudin Imamović (SDA) smatra da je privilegija imati budžetsku stabilnost te još govoriti o suficitu. Ukazao je i na činjenicu pojačanje realizacije u izbornoj godini, nedostatak kolektora, te predložio da se formira još jedna Služba za komunalne poslove ili ojača postojeća jer misli da Služba za komunalne poslove, organizovana kao sada, nije u stanju realizovati sredstva i završiti sve projekte. Kao i svaki put, Imamović je najavio da će SDA biti suzdržana jer im se ne dozvoljava da učestvuju u kreiranju Budžeta.

Elvir Kasumović (SBB) također je rekao da im se ne dozvoljava učestvovanje u kreiranju Budžeta ali također je izrazio zadovoljstvo jer je "gradonačelnik i njegova administracija počeli da slušaju opoziciju".

Sabahudin Imamović (SDA) dodao je da je primijetio da su sredstva tekuće rezerve racionalnije trošena, na šta su ranije iz SDA redova često ukazivali.

Vijećnici SDP-a redom su podržali sve odluke o Budžetu Grada Tuzle, a Ivica Kovačević (HDZ) ponovio je što i ostali iz opozicionih stranaka, a to je nedovoljno učestvovanje u kreiranju Budžeta. Ukazao je da ne odobravaju način trošenja sredstava od Termoelektrane Tuzla ali da primjećuje pomake.

Samostalni vijećnik Edim Kadić izrazio je zadovoljstvo zbog suficista ističući da se sjeća kada je Budžet bio 19, a sada je oko 60 miliona KM. Drago mu je jer će se riješiti problem obdaništa, prostorija MZ Sjenjak, DTV Partizan, te se zanimao da li Vijeće može uticati na dinamiku izgradnje Istočne tribine stadiona Tušanj.

Vijećnica Lejla Osmančević (SBB) ukazala je na problem održavanja zajedničkih dijelova zgrada, zadovoljstvo suficitom izrazio je i vijećnik iz reda nacionalnih manjina Nedžad Jusić, ističući odvajanje 4.500 KM za Jevrejsku opštinu. Vijećnica Nataša Perić (SDP) između ostalog je pohvalila zbinjavanje dvije uposlenice Doma mladih.

Usvojeno je i 11 zaključaka:

1. Gradsko vijeće smatra da treba pružiti potrebnu pomoć djeci sa posebniom potrebama, a naročito djeci o kojoj računa vodi Udruženje građana URIDOL.

2. Gradsko vijeće traži da se u skladu sa potrebama obezbijedi dovoljna količina sredstava i pojača operativni centar u Službi civilne zaštite za ažurnije zaprimanje poziva građana.

3. Potrebno je sagledati zakonske i finansijske mogućnosti da se obezbijede dodatna sredstva za finansiranje interventnih mjera u vrijeme prirodne nesreće. Sagledati zakonske i finansijske mogućnosti pružanja pomoži građanima Obodnice i Gornje Lipnice, kao i svih ostalih mjesnih zajednica koje su pogođene elementarnim nepogodama.

4. Gradsko vijeće Tuzla smatra da u postupku donošenje Budžeta Grada Tuzla u narednom periodu treba izvršiti konsultacije sa javnim komunalnim i drugim preduzećima i javnim ustanovama, kako bi se na vrijeme obezbijedilo ostvarivanje javnih funkcija Grada Tuzla.

5. Očekuje se od nadležnih gradskih službi za upravu da redovno informišu Gradsko vijeće Tuzla o sredstvima koja građani uplaćuju na ime sufinansiranja komunalnih projekata u Tuzli.

6. Kada su u pitanju sredstva koja se iz Budžeta obezbjeđuju za pomoć osnovnim školama, potrebno je voditi računa o ravnomjernoj raspodjeli sredstava na način da ne budu u najpovoljnijem položaju one osnovne škole, koje osim centralne škole imaju organizovane i podružnice.

7. Gradsko vijeće traži da se ovim rebalansom Budžeta finansira projektovanje Gradskog groblja, a Budžetom za iduću godinu prva faza izgradnje.

8. Traži se od Vlade i Skupštne da iznađu način da iz Budžeta TK predvide dio sredstava za sufinasiranje tartan staze na stadionu Tušanj.

9. Traži se od gradonačelnika i nadležnih gradskih službi da u narednom rebalansu obezbijede dodatna sredstva, u skladu sa zakonon, kojima bi se otklanjali kvarovi zajedničkih dijelova zgrada i uređjaja.

10. Traži se od organa upravljanja i nadzora u javnim preduzećima i javnim ustanovama u skladu sa Zakonom o privrednim društvima da kod donošenja odluka o rasporedu i utrošku viška prihoda traže stav i mišljenje nadležnih organa Osnivača.

11. Gradsko vijeće Tuzla traži od JP Elektroprivreda BiH, podružnica Termoelektrana Tuzla, da najkasnije za junsku sjednicu Gradskog vijeća dostave informaciju dokle se došlo sa projektom odsumporavanja bloka šest Termoelektrana Tuzla.

Nakon što su usvojene tačke vezane za Budžet, uslijedila je pauza nakon koje su vijećnici nastavili sa realizacijom obimmnog dnevnog reda.

S.M.

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 66
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta




26.04.2024. Broj citanja: 49
VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu




26.04.2024. Broj citanja: 93
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 392
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 244
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 152
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 701
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 335
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 455
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 253
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
















OSTALE VIJESTI
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi