TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2018. u 00:44 Broj citanja: 31442
Najmlađa žrtva na tuzlanskoj Kapiji:
Sandro vam priča svoj život

"Ja se zovem Sandro Kalesić. Rođen sam u Tuzli, mada se toga ne sjećam, 26. decembra 1992. godine. Rodila me je naljepša mama ovog svijeta, moja mama Irena. Moj otac Dino, moj momčina, ponosno kaže da je i on aktivno i nezaboravno učestvovao u tome. Ne sjećam se puno stvari iz vremena kada sam bio beba. Svi mi pričaju o tome. Pričaju i kažu da su me samo ljubili. Neko u kosu, a djedovi u guzu i leđa. Svi mi tepaju i guguču, kao golubovi. Ta ti to udadio tunte moje milo, govore s osmijehom, a ja još ne znam da pričam i samo ih slušam". Ovo je samo početak knjige koju je napisao i nedavno promovisao Nedžad Omazić Iz Tuzle, a posvetio je najmlađoj žrtvi četničkog masakra na Kapiji 25.05.1995. godine u Tuzli.Riječ je o priči koja će se morati pričati generacijama, a kroz prizmu dječaka Sandra koji je živio samo 881 dan, dakle, 2 i po godine.

- Stvaranje knjige trajalo je 20 godina, ponajviše zbog činjenice jer sam se plašio da knjigom ne nanesem još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju, kazao je za Tuzlarije autor Omazić.

Tuzlarije


Dodao je da je najlakši način da u autentičnom smislu predstavi Sandrov život bio da on "priča".

- Knjiga je napisana rječnikom od 200 riječi, jer je, otprilike, toliki fond riječi dvoipogodišnjeg djeteta. Prvenstveno je bio cilj da predstavim njegov život, a sve žrtve s Kapije imale su svoje živote, živjeli su i imali su svoje porodice - istakao je Omazić.

Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, kazao je da je važno da je knjiga napisana jer se na taj način borimo protiv zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – dodao je Kalesić.

U nastavku još nekoliko dijelova Sandrove priče.

"Tetka Ines dotrčala na vrata našeg stana. Ne ulazi, žuri. Moja "keka" uvijek negdje žuri. Ima posla. Donijela mi čokoladu i došla samo da me poljubi. S vrata. I ode. Uvijek žuri. Moja tetka".

Tuzlarije


Tuzlarije


"Moja baka se zove Milica. Tako su je nazvali njeni roditelji koje ja nikada nisam upoznao. Moja baka radi u cvjećari, okružena naljepšim i najmirisnijim cvijećem. Ja sam jednom predložio da se zato ona mogla zvati i Cvijeta. Ili možda Ruža, Ružica, Đula, Margareta, Ljiljana, Ljubičica ili Ljubica. To su bili prijedlozi ostalih članova moje porodice. Meni se ipak najviše dopada Milica. Rodila se mala i mila pa su je tako nazvali Milica. Moja baka”.

Tuzlarije


Posljednji dan Sandrovog života 25.05.1995. godine

"Tata danas ne ide da radi jer slavi, a i mama, godišnjicu braka. Oni su se svečano obećali 25.maja. 1992. godine. Slavim i ja jer volim što su se moji tata i mama baš tog dana zavjenčali pa sam se kasnije ja rodio. Gledam ih, smiju se.

Tuzlarije


Kada su mama i tata krenuli u drugi kafić morao sam izaći iz auta da ga tata zaključa. Prešli smo u taj drugi kafić, a ja i tatin drug Asmir smo lupali po stolu kao da lupamo bubnjeve. "Ni Carlos Santana nema ovakvu ritam sekciju”, kaže Asmir pa mi namiguje. Baš smo se zabavljali.

Tata je pričao viceve i svi smo se smijali, a moja mama je bila najljepša. Cvjetna haljina na njoj, a ona počešljana. Lijepa kao glumica. Uredna, tata je zagrlio dok priča.

Onda se, odjednom, nešto strašno desilo, nešto što još doživio nisam.

Nešto je puklo i smračilo mi se pred očima. Od udarca sam pao na zemlju, potpuno ošamućen. Bio sam se uplašio i počeo sam da plačem. Nešto me je udarilo u grudi i baš me je peklo. Boljelo me je u prsima. Zvao sam mamu i tatu, kao i svako malo dijete kad se uplaši. Moj tata me je prvi čuo i uzeo u naručje. Mama nas je zagrlila. Oko nas, u mraku i dimu, čuli smo djecu i ljude kako plaču i vrište od straha i bolova. Dozivaju pomoć.

Mislio sam da samo djeca plaču, kada vakcinu primaju. Strašna sirena opet jauče. Kada je tata osjetio nešto mokro na sebi vidio je da meni curi krv iz rane na grudima, pa je potrčao prema našem autu parkiranom ispred prodavnice obuće "Beograd”.

Kako je brz moj tata! Ja ga ne bih mogao stići čak i da s loptom trči. Brži je i od Brace, garantujem. Mene nije više tako puno boljelo, samo me je malo peklo i osjećao sam se umorno. Tata trči noseći mene, a mama trči za nama. Kada smo došli do auta moj momčina baci ključeve svom drugu Faretu: "Vozi nas na Gradinu”.

Ne boli me ništa više, samo sam umoran i spava mi se. Zatvoriću oči da ne vidim da mama i tata plaču. Moj momčina plače. Momčina. Plače. Mamina cvjetna haljina krvlju crvenom obojena. Pogledam ih, baš su mi lijepi. Moja mama je stvarno najljepša na svijetu, čak i kada plače.

Mene sad skoro ništa ne boli. Malo mi je muka u stomaku kao kad sam jednom bio kod nene i djeda Sulje, pa sam povratio, a nena mi dala malo čaja pa mi je bilo bolje.

Djed moj Hamid bi me sad uzeo u ruke, pjevao samo meni na uho i znam da bi mi bilo bolje.

Mama i tata plaču i uglas govore: "Ne boj se sine”. Ne bojim se. Ničega. Ničega se ne bojim kad su moji mama i tata sa mnom. Zatvoriću oči, umoran sam i spava mi se. Baš mi se spava. Laku noć”.

Tuzlarije


Tuzlarije


Crveni automobil vrtoglavom brzinom projuri kroz glavnu kapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a dječakova duša spokojno i mirno prođe Vrata Raja. Ubrzo će mu se u vječnom miru pridružiti još 70 čistih i nedužnih.

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Zašto su se srušila dva nova Boeinga 737 MAX 8?
Analiza otkriva velike probleme
Zbog globalnog zatopljenja
Pojavljuju se tijela poginulih planinara na Everestu
Stručnjaci:
Europa je u velikoj opasnosti, ekstremna desnica posvuda jača

22.03.2019. u 11:52
Radnici koji odlaze u inostranstvo trebaju paziti da ih se ne uvuče u nezakonito zapošljavanje


Vezano za jučerašnje i današnje informacije u medijima o prevarama naših radnika u Sloveniji, Agencija za rad i zapošljavanje BiH saopštava da firma koja se spominje nije zapošljavala radnike iz BiH prema Sporazumu o zapošljavanju, te da Agencija za rad i zapošljavanje BiH nikada nije dobila oglas za zapošljavanje od firme koja se navodi.

OPŠIRNIJE


22.03.2019. u 11:42 Broj citanja: 407
Direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH:
Za radnu vizu neće se priznavati OSD certifikat o poznavanju njemačkog jezika


Tuzlarije
U Ambasadi SR Njemačke u Sarajevu održan je sastanak između direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Mr. Muamera Bandića i ambasadorice SR Njemačke u BiH, Nj.E. Christiane Hohmann.

OPŠIRNIJE


22.03.2019. u 11:31
Usvojen Izvještaj o realizaciji Programa ulaganja sredstava vodnih naknada


Vlada TK je jučer prihvatila Izvještaj o realizaciji Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini. Od ukupno prikupljenih sredstava iznosa 45% pripada Tuzlanskom kantonu, 40% nadležnoj agenciji za vode, a 15% ide u korist Fonda za zaštitu okoliša Federacije.

OPŠIRNIJE


22.03.2019. u 11:08
„15. Dani Mladih Tuzle“
Premijera filma ˝Od gnijezda do zvijezda˝


U sklopu manifestacije „15.Dani Mladih Tuzle“ pod motom „Ono što volimo, ono što pamtimo“ kojom se obilježava 15 godina postojanja i rada Mladih Tuzle, u nedjelju, 24.3.2019. godine u 19.30 sati na sceni Pozorišta mladih Tuzle najavljena je premijera filma „Od gnijezda do zvijezda“ nastalog u produkciji Udruženja „Mladi Tuzle“ u saradnji sa Pozorištem mladih Tuzle.

OPŠIRNIJE


22.03.2019. u 11:00
Najava humanitarne utrke „Tuzla trči za Jasmina Zubčevića“


ARK „Rekreativci“ Tuzla organizuje humanitarnu utrku „Tuzla trči za Jasmina Zubčevića“ koja će biti održana u nedjelju, 24. marta s početkom u 11h na pješačkoj zoni naselja Sjenjak. Trka ima za cilj da okupi što više naših sugrađana koji će kupovinom startnog broja po cijeni od 10,00KM dati svoj doprinos humanoj akciji

OPŠIRNIJE


22.03.2019. u 10:56
Dan otvorenih vrata u PS Centar


PU Tuzla – PS Centar je dana 21.03.2019. godine organizovala „Dan otvorenih vrata“, kojom prilikom je u posjetu primila djecu JU Predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla (vrtić Lastavica) i uposlenike ove ustanove. Ovom prilikom PS Centar je posjetilo 40 djece iz navedene ustanove u pratnji sa tri odgajatelja

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Održan sastanak u Sarajevu: Iskoristiti sve kanale komunikacije za bolju saradnju u regionu

VIDEO: \'\'Izbori se za ravnopravnost\': U Tuzli potpisivanje peticije za ravnopravnost spolova

Za ubistva i silovanje civila u Srebrenici i Bratuncu: Danas izricanje presude Saši Cvetkoviću

U Memorijalnom parku Christchurch: Kolektivna dženaza i ukop žrtava terorističkog napada

Napuštanje EU odgođeno do 22. svibnja pod određenim uvjetima: Europska unija pristala na odgodu brexita

Jedan od autobusa se zapalio, a drugi je zdrobljen: Najmanje 60 poginulih u sudaru dva autobusa u Gani

Šef diplomatije Novog Zelanda Peters: \'Terorista će ostatak života provesti iza rešetaka\'

U Iraku proglašena trodnevna žalost: U potonuću trajekta u rijeci Tigris poginulo najmanje 100 osoba

Objavljen novi bilans, 640 ozlijeđenih: U eksploziji u kineskoj tvornici poginulo 47 osoba

Svjetski je dan voda: Više od dvije milijarde ljudi širom svijeta živi bez vode

Strašan sudar dva autobusa u Gani, poginulo najmanje 60 ljudi
Mučni prizori nakon oluje u Mozambiku: "300, 400 tijela leži uz rijeku..."
Čeka se objava konačnog poraza ISIS-a. Pogledajte nevjerojatnu snimku predaje
Važna odluka: Hrvatima se više neće smjeti prodavati proizvodi lošije kvalitete
Stručnjaci: Do 2030. rakete će prevoziti ljude preko Atlantika za 30 minuta
Sjeverna Koreja se povlači iz ureda za vezu s Južnom Korejom
Facebook priznao novi propust: Lozinke korisnika vidjeli su svi zaposlenici
Kako je zemlja Darwina, Orwella i Shakespearea postala tako glupa?
Napadači bacili granatu na ruski konzulat u Ateni
Na azijskim burzama cijene dionica na najvišim razinama u zadnjih 6 mjeseci
20.000 Novozelanđana ispred džamije u Christchurchu, premijerka došla s maramom
Pljušte kritike izbora na Tajlandu: "To je šarada od demokracije"
Rast tehnološkog sektora potaknuo Wall Street
Europska unija prihvatila odgodu Brexita. U igri su dva datuma
Muškarac se u Kini automobilom zaletio u pješake, šest mrtvih
Broj mrtvih u eksploziji u Kini narastao na 47, više od 640 ozlijeđenih
Broj mrtvih na trajektu u Iraku se popeo na 100. Većina su žene i djeca
Macron zove Xija, Merkel i Junckera da razgovaraju o trgovini i klimi
EU će odgoditi Brexit, ali pod jednim važnim uvjetom. Rasprava traje cijeli dan
Potonuo trajekt u Iraku: Preko 80 mrtvih, među njima puno djece
SVAŠTARIJE

Stručnjaci: Uskoro će rakete ljude iz Europe do SAD-a prevoziti za 30 minuta

20.000 Novozelanđana ispred džamije u Christchurchu, premijerka došla s maramom

Kako je zemlja Darwina, Orwella i Shakespearea postala tako glupa?

U eksploziji u kineskoj tvornici poginulo 47 osoba

Muškarac se automobilom zaletio u pješake, šest mrtvih

83 žrtve na trajektu koji je potonuo u Iraku

Klonirali policijskog psa kako bi skratili vrijeme i troškove obuke

Obucite različite čarape

Ovo je kraj čudovišta. Njegovo zlo i dalje živi

Mektić danas podnosi informaciju o djelovanju obavještajaca iz RH