TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2018. u 00:44 Broj citanja: 30334
Najmlađa žrtva na tuzlanskoj Kapiji:
Sandro vam priča svoj život

"Ja se zovem Sandro Kalesić. Rođen sam u Tuzli, mada se toga ne sjećam, 26. decembra 1992. godine. Rodila me je naljepša mama ovog svijeta, moja mama Irena. Moj otac Dino, moj momčina, ponosno kaže da je i on aktivno i nezaboravno učestvovao u tome. Ne sjećam se puno stvari iz vremena kada sam bio beba. Svi mi pričaju o tome. Pričaju i kažu da su me samo ljubili. Neko u kosu, a djedovi u guzu i leđa. Svi mi tepaju i guguču, kao golubovi. Ta ti to udadio tunte moje milo, govore s osmijehom, a ja još ne znam da pričam i samo ih slušam". Ovo je samo početak knjige koju je napisao i nedavno promovisao Nedžad Omazić Iz Tuzle, a posvetio je najmlađoj žrtvi četničkog masakra na Kapiji 25.05.1995. godine u Tuzli.Riječ je o priči koja će se morati pričati generacijama, a kroz prizmu dječaka Sandra koji je živio samo 881 dan, dakle, 2 i po godine.

- Stvaranje knjige trajalo je 20 godina, ponajviše zbog činjenice jer sam se plašio da knjigom ne nanesem još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju, kazao je za Tuzlarije autor Omazić.

Tuzlarije


Dodao je da je najlakši način da u autentičnom smislu predstavi Sandrov život bio da on "priča".

- Knjiga je napisana rječnikom od 200 riječi, jer je, otprilike, toliki fond riječi dvoipogodišnjeg djeteta. Prvenstveno je bio cilj da predstavim njegov život, a sve žrtve s Kapije imale su svoje živote, živjeli su i imali su svoje porodice - istakao je Omazić.

Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, kazao je da je važno da je knjiga napisana jer se na taj način borimo protiv zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – dodao je Kalesić.

U nastavku još nekoliko dijelova Sandrove priče.

"Tetka Ines dotrčala na vrata našeg stana. Ne ulazi, žuri. Moja "keka" uvijek negdje žuri. Ima posla. Donijela mi čokoladu i došla samo da me poljubi. S vrata. I ode. Uvijek žuri. Moja tetka".

Tuzlarije


Tuzlarije


"Moja baka se zove Milica. Tako su je nazvali njeni roditelji koje ja nikada nisam upoznao. Moja baka radi u cvjećari, okružena naljepšim i najmirisnijim cvijećem. Ja sam jednom predložio da se zato ona mogla zvati i Cvijeta. Ili možda Ruža, Ružica, Đula, Margareta, Ljiljana, Ljubičica ili Ljubica. To su bili prijedlozi ostalih članova moje porodice. Meni se ipak najviše dopada Milica. Rodila se mala i mila pa su je tako nazvali Milica. Moja baka”.

Tuzlarije


Posljednji dan Sandrovog života 25.05.1995. godine

"Tata danas ne ide da radi jer slavi, a i mama, godišnjicu braka. Oni su se svečano obećali 25.maja. 1992. godine. Slavim i ja jer volim što su se moji tata i mama baš tog dana zavjenčali pa sam se kasnije ja rodio. Gledam ih, smiju se.

Tuzlarije


Kada su mama i tata krenuli u drugi kafić morao sam izaći iz auta da ga tata zaključa. Prešli smo u taj drugi kafić, a ja i tatin drug Asmir smo lupali po stolu kao da lupamo bubnjeve. "Ni Carlos Santana nema ovakvu ritam sekciju”, kaže Asmir pa mi namiguje. Baš smo se zabavljali.

Tata je pričao viceve i svi smo se smijali, a moja mama je bila najljepša. Cvjetna haljina na njoj, a ona počešljana. Lijepa kao glumica. Uredna, tata je zagrlio dok priča.

Onda se, odjednom, nešto strašno desilo, nešto što još doživio nisam.

Nešto je puklo i smračilo mi se pred očima. Od udarca sam pao na zemlju, potpuno ošamućen. Bio sam se uplašio i počeo sam da plačem. Nešto me je udarilo u grudi i baš me je peklo. Boljelo me je u prsima. Zvao sam mamu i tatu, kao i svako malo dijete kad se uplaši. Moj tata me je prvi čuo i uzeo u naručje. Mama nas je zagrlila. Oko nas, u mraku i dimu, čuli smo djecu i ljude kako plaču i vrište od straha i bolova. Dozivaju pomoć.

Mislio sam da samo djeca plaču, kada vakcinu primaju. Strašna sirena opet jauče. Kada je tata osjetio nešto mokro na sebi vidio je da meni curi krv iz rane na grudima, pa je potrčao prema našem autu parkiranom ispred prodavnice obuće "Beograd”.

Kako je brz moj tata! Ja ga ne bih mogao stići čak i da s loptom trči. Brži je i od Brace, garantujem. Mene nije više tako puno boljelo, samo me je malo peklo i osjećao sam se umorno. Tata trči noseći mene, a mama trči za nama. Kada smo došli do auta moj momčina baci ključeve svom drugu Faretu: "Vozi nas na Gradinu”.

Ne boli me ništa više, samo sam umoran i spava mi se. Zatvoriću oči da ne vidim da mama i tata plaču. Moj momčina plače. Momčina. Plače. Mamina cvjetna haljina krvlju crvenom obojena. Pogledam ih, baš su mi lijepi. Moja mama je stvarno najljepša na svijetu, čak i kada plače.

Mene sad skoro ništa ne boli. Malo mi je muka u stomaku kao kad sam jednom bio kod nene i djeda Sulje, pa sam povratio, a nena mi dala malo čaja pa mi je bilo bolje.

Djed moj Hamid bi me sad uzeo u ruke, pjevao samo meni na uho i znam da bi mi bilo bolje.

Mama i tata plaču i uglas govore: "Ne boj se sine”. Ne bojim se. Ničega. Ničega se ne bojim kad su moji mama i tata sa mnom. Zatvoriću oči, umoran sam i spava mi se. Baš mi se spava. Laku noć”.

Tuzlarije


Tuzlarije


Crveni automobil vrtoglavom brzinom projuri kroz glavnu kapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a dječakova duša spokojno i mirno prođe Vrata Raja. Ubrzo će mu se u vječnom miru pridružiti još 70 čistih i nedužnih.

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Ford T
110 godina automobilske ikone i modela koji je motorizirao SAD
VIDEO: Posljedica primjene međunarodnih standarda
Centralna banka BiH prvi put u gubitku od 3,4 miliona KM
VIDEO: Izvještaj federalnih revizora
U devet JP za dvije godine 73% radnika zaposleno bez konkursa

14.08.2018. u 15:00 Broj citanja: 347
Otkriveni vinovnici nasilničkog ponašanja u Tuzli


Radeći na rasvjetljavanju krivičnog djela “Ubistva“ kao i krivičnog djela „Nasilničko ponašanje“ počinjenog 29.07.2018. godine u Tuzli od strane dva NN lica, službenici Uprave policje MUP-a Tuzlanskog kantona (OKP PU Tuzla) su operativnim radom na terenu došli do saznanja o počiniocima nevedenih krivičnih djela.

OPŠIRNIJE


14.08.2018. u 13:45 Broj citanja: 352
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Svekrva i svekar danas slave 55 godina braka. I to braka za primjer. Inače sam od onih koji poštuju samu istituciju braka, i smatram da se treba njegovati i čuvati, potruditi se da valja, a kad ne ide ne ide. E kod njih je srećom išlo, osim ljubavi tu je duboko prijateljstvo, povjerenje i međusobno uvažavanje. Udala se svekrva sa 19 godina a zapikala ga kaže sa 17 kad su se i počeli zabavljati.

OPŠIRNIJE


14.08.2018. u 13:18 Broj citanja: 618
Uprava GIKIL-a održala sastanak s načelnikom Delićem:
Zatvaranje fabrike nije opcijaSaniranje posljedica nesreće i budući koraci koji će voditi ka očuvanju i razvoju kompanije bile su glavne teme sastanka tokom posjete Edina Delića, načelnika opštine Lukavac, kompaniji Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac.

OPŠIRNIJE


14.08.2018. u 13:02
Održana 26. redovna sjednica Vlade TK
Finansijski stabilna godinaVlada TK usvojila je Periodični izvještaj Budžeta Tuzlanskog kantona za period od 01.01. - 30.06.2018. godine. Posmatrajući ukupno ostvarene prihode i primitke Budžeta TK u prvoj polovini 2018. godine u odnosu na izvršene rashode i izdatke, Budžet TK je ostvario suficit u iznosu od 11.048.043 KM.

OPŠIRNIJE


14.08.2018. u 12:50 Broj citanja: 1156
FOTO Posljedice sinoćnjeg nevremena


TuzlarijePosljedice sunoćnjeg nevremena vidljive su u mnogim dijelovima Tuzle, a naročito u zapadnom dijelu grada. Brojna su oštećenja krovova, oluka, prozora na kućama naših sugrađana. Radnici Komunalca rade na uklanjanju drveća uz sjevernu magistralu. Saobraćaj se odvija bez problema.

OPŠIRNIJE


14.08.2018. u 11:04 Broj citanja: 330
GIKIL: Kvar uzrokovan nevremenom saniran, krenula redovna isporuka vode za Lukavac


Usljed vremenske nepogode, koja je tokom noći zahvatila opštinu Lukavac, došlo je do prekida u napajanju električnom energijom na filter stanici Modrac. U tom periodu obustavljeno je i redovno snadbijevanje vodom i GIKIL-a i opštine Lukavac.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Zaključke nije podržala Koalicija "Domovina": U NSRS- u usaglašeni zaključci protiv izvještaja o Srebrenici

Most se urušio tokom jakog pljuska: Srušio se most u Genovi, strahuje se da su poginule desetine ljudi

Sudac dopustio da odsluži 12 mjeseci kućnog pritvora: Wilson izbjegao zatvor za prikrivanje seksualnog zlostavljanja djece

Donald Trump potpisao zakon: Budžet Pentagona rekordnih 716 milijardi dolara

Novi znak pogoršanja odnosa dvije zemlje: Erdogan objavio bojkot američke elektronike

Vozač uhapšen, nekoliko prolaznika povrijeđeno: Britanska antiteroristička jedinica istražuje sudar kod Parlamenta

Prethodnih dana zabilježeni gubici: Oporavak na evropskim berzama i skok turske lire

VIDEO: Nije bilo povrijeđenih osoba: U gradovima širom Švedske zapaljeno 97 automobila

Izvještaj Ujedinjenih naroda: Hiljade terorista ISIS-a još uvijek aktivno u Siriji i Iraku

Sutra 116. vječiti bh. derbi: Optimizam i u Željezničaru i u Sarajevu

VIDEO Urušio se vijadukt na autocesti kod Genove. Ima mrtvih, možda i stotine
UŽIVO IZ ITALIJE Strašne snimke iz Genove: "O moj bože, što je ovo!"
Erdogan: Bojkotirat ćemo američke elektroničke proizvode, proizvodit ćemo bolje
Napad na parlament u Londonu vodi se kao terorizam
Objavljena nova lista najboljih gradova za život, na popisu i jedan iz regije
Evo koji grad će biti novo europsko sjedište nakon Brexita
Što će se dalje događati s Turskom? Vjerojatno ništa dobro
Bivša Trumpova savjetnica snimala navodni Trumpov poziv, evo što joj je rekao
Islamisti koji su zatočili 12-ero djece u SAD-u ubili su jedno u egzorcizmu
Muškarac se zabio u barijere kod britanskog parlamenta, osumnjičen za terorizam
Trump jača vojsku: "Imat ćemo najsmrtonosniju tehnologiju ikad razvijenu"
SVAŠTARIJE

Trump jača vojsku: ˝Imat ćemo najsmrtonosniju tehnologiju ikad razvijenu˝

Deseci ljudi ozlijeđeni na glazbenom festivalu u Španjolskoj

Lira potonula na novu najnižu razinu, Turska pokreće akcijski plan

Rumuni nastavljaju antikorupcijske proteste

U požaru u staračkom domu na Tajvanu nastradalo devet osoba

U Kini evakuisano skoro 205.000 ljudi

Milion entičkih Ujgura u Kini u ˝masovnim logorima˝

Jadransko more svake godine toplije za 0,6 stepeni

Francuska uvodi nove zabrane kretanja starijih vozila

Ovako su se odmarali vatrogasci dok su gasili požar kod Omiša: "Padaju s nogu"