TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2018. u 00:44 Broj citanja: 31087
Najmlađa žrtva na tuzlanskoj Kapiji:
Sandro vam priča svoj život

"Ja se zovem Sandro Kalesić. Rođen sam u Tuzli, mada se toga ne sjećam, 26. decembra 1992. godine. Rodila me je naljepša mama ovog svijeta, moja mama Irena. Moj otac Dino, moj momčina, ponosno kaže da je i on aktivno i nezaboravno učestvovao u tome. Ne sjećam se puno stvari iz vremena kada sam bio beba. Svi mi pričaju o tome. Pričaju i kažu da su me samo ljubili. Neko u kosu, a djedovi u guzu i leđa. Svi mi tepaju i guguču, kao golubovi. Ta ti to udadio tunte moje milo, govore s osmijehom, a ja još ne znam da pričam i samo ih slušam". Ovo je samo početak knjige koju je napisao i nedavno promovisao Nedžad Omazić Iz Tuzle, a posvetio je najmlađoj žrtvi četničkog masakra na Kapiji 25.05.1995. godine u Tuzli.Riječ je o priči koja će se morati pričati generacijama, a kroz prizmu dječaka Sandra koji je živio samo 881 dan, dakle, 2 i po godine.

- Stvaranje knjige trajalo je 20 godina, ponajviše zbog činjenice jer sam se plašio da knjigom ne nanesem još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju, kazao je za Tuzlarije autor Omazić.

Tuzlarije


Dodao je da je najlakši način da u autentičnom smislu predstavi Sandrov život bio da on "priča".

- Knjiga je napisana rječnikom od 200 riječi, jer je, otprilike, toliki fond riječi dvoipogodišnjeg djeteta. Prvenstveno je bio cilj da predstavim njegov život, a sve žrtve s Kapije imale su svoje živote, živjeli su i imali su svoje porodice - istakao je Omazić.

Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, kazao je da je važno da je knjiga napisana jer se na taj način borimo protiv zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – dodao je Kalesić.

U nastavku još nekoliko dijelova Sandrove priče.

"Tetka Ines dotrčala na vrata našeg stana. Ne ulazi, žuri. Moja "keka" uvijek negdje žuri. Ima posla. Donijela mi čokoladu i došla samo da me poljubi. S vrata. I ode. Uvijek žuri. Moja tetka".

Tuzlarije


Tuzlarije


"Moja baka se zove Milica. Tako su je nazvali njeni roditelji koje ja nikada nisam upoznao. Moja baka radi u cvjećari, okružena naljepšim i najmirisnijim cvijećem. Ja sam jednom predložio da se zato ona mogla zvati i Cvijeta. Ili možda Ruža, Ružica, Đula, Margareta, Ljiljana, Ljubičica ili Ljubica. To su bili prijedlozi ostalih članova moje porodice. Meni se ipak najviše dopada Milica. Rodila se mala i mila pa su je tako nazvali Milica. Moja baka”.

Tuzlarije


Posljednji dan Sandrovog života 25.05.1995. godine

"Tata danas ne ide da radi jer slavi, a i mama, godišnjicu braka. Oni su se svečano obećali 25.maja. 1992. godine. Slavim i ja jer volim što su se moji tata i mama baš tog dana zavjenčali pa sam se kasnije ja rodio. Gledam ih, smiju se.

Tuzlarije


Kada su mama i tata krenuli u drugi kafić morao sam izaći iz auta da ga tata zaključa. Prešli smo u taj drugi kafić, a ja i tatin drug Asmir smo lupali po stolu kao da lupamo bubnjeve. "Ni Carlos Santana nema ovakvu ritam sekciju”, kaže Asmir pa mi namiguje. Baš smo se zabavljali.

Tata je pričao viceve i svi smo se smijali, a moja mama je bila najljepša. Cvjetna haljina na njoj, a ona počešljana. Lijepa kao glumica. Uredna, tata je zagrlio dok priča.

Onda se, odjednom, nešto strašno desilo, nešto što još doživio nisam.

Nešto je puklo i smračilo mi se pred očima. Od udarca sam pao na zemlju, potpuno ošamućen. Bio sam se uplašio i počeo sam da plačem. Nešto me je udarilo u grudi i baš me je peklo. Boljelo me je u prsima. Zvao sam mamu i tatu, kao i svako malo dijete kad se uplaši. Moj tata me je prvi čuo i uzeo u naručje. Mama nas je zagrlila. Oko nas, u mraku i dimu, čuli smo djecu i ljude kako plaču i vrište od straha i bolova. Dozivaju pomoć.

Mislio sam da samo djeca plaču, kada vakcinu primaju. Strašna sirena opet jauče. Kada je tata osjetio nešto mokro na sebi vidio je da meni curi krv iz rane na grudima, pa je potrčao prema našem autu parkiranom ispred prodavnice obuće "Beograd”.

Kako je brz moj tata! Ja ga ne bih mogao stići čak i da s loptom trči. Brži je i od Brace, garantujem. Mene nije više tako puno boljelo, samo me je malo peklo i osjećao sam se umorno. Tata trči noseći mene, a mama trči za nama. Kada smo došli do auta moj momčina baci ključeve svom drugu Faretu: "Vozi nas na Gradinu”.

Ne boli me ništa više, samo sam umoran i spava mi se. Zatvoriću oči da ne vidim da mama i tata plaču. Moj momčina plače. Momčina. Plače. Mamina cvjetna haljina krvlju crvenom obojena. Pogledam ih, baš su mi lijepi. Moja mama je stvarno najljepša na svijetu, čak i kada plače.

Mene sad skoro ništa ne boli. Malo mi je muka u stomaku kao kad sam jednom bio kod nene i djeda Sulje, pa sam povratio, a nena mi dala malo čaja pa mi je bilo bolje.

Djed moj Hamid bi me sad uzeo u ruke, pjevao samo meni na uho i znam da bi mi bilo bolje.

Mama i tata plaču i uglas govore: "Ne boj se sine”. Ne bojim se. Ničega. Ničega se ne bojim kad su moji mama i tata sa mnom. Zatvoriću oči, umoran sam i spava mi se. Baš mi se spava. Laku noć”.

Tuzlarije


Tuzlarije


Crveni automobil vrtoglavom brzinom projuri kroz glavnu kapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a dječakova duša spokojno i mirno prođe Vrata Raja. Ubrzo će mu se u vječnom miru pridružiti još 70 čistih i nedužnih.

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Predviđeno je da vojska ima do 5.000 aktivnih pripadnika i da bude multietnička
Kosovo dobilo vojsku
Lažljivac bez premca
Pinocchio Trump, objavljeno je koliko je puta izrekao istu laž
NASA:
Voyager 2 nakon 40 godina stiže u međuzvjezdani prostor

14.12.2018. u 20:54 Broj citanja: 1237
U pješačkoj zoni idila, izvan grada kolaps saobraćaja


TuzlarijePogled kroz prozor idiličan, za pješake prekrasno ali za vozače nije. Mokri snijeg koji je padao cijeli dan, nakon pada temperature se zaledio. Novi snijeg pao je na led, što vozačima znatno otežava vožnju i uz zimsku opremu. Na putu Tuzla - Živinice saobraćaj se održava usporeno nakon zastoja koji je trajao više od dva sata zbog sudara kamiona na Husinu.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 16:01 Broj citanja: 514
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeKad smo se vratili iz inostranstva mnogi su se čudili. Zaista smo imali dobre uslove, mogli ostati ali odlučili smo da se vratimo pa eventualno idemo negdje drugo. Istina, muž se i nakon 14 godina pita jesmo li pogriješili, a ja ne. Meni je ovdje dobro. Ništa ne idealizujem, svjesna sam svega, i dobrog i lošeg ali dobro nije nužno vezano za osjećaj zadovoljstva, ispunjenosti i sreće, a ni loše za nesreću.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 15:54 Broj citanja: 627
I uz manji broj putnika u oktobru i novembru:
Novi rekord Aerodroma Tuzla


TuzlarijeZa 11 mjeseci ove godine Aerodrom Tuzla je uslužio 545.189 putnika te je tako, mjesec prije kraja godine, premašio prošlogodišnjih 535.597 putnika. Rekord je postignut iako je u oktobru i novembru zabilježen manji broj putnika u odnosu na iste mjesece prošle godine.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 15:42 Broj citanja: 470
Gradonačelnik upriličio prijem za Adnana Mujkića i članove Udruženja Mladi Tuzle


Međunarodno priznanje “Grozdanin kikot” za doprinos razvoju dramskog odgoja za 2017. godinu, dodijeljeno je magistru umjetnosti Adnanu Mujkiću, jednom od osnivača Udruženja “Mladi Tuzle” Tuzla i Pozorišta mladih Tuzle, od strane Umjetničkog savjeta Mostarskog teatra mladih u Mostaru.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 15:26
Dubrave:
Ispraćena jedinica OSBiH u Misiju podrške miru u Afganistanu


U kasarni “Dubrave” u Živinicama danas su na svečanoj ceremoniji ispraćeni pripadnici jedinice Oružanih snaga BiH iz sastava 5. pješadijske brigade u Misiju podrške miru u Afganistanu, javlja reporterka BHT1 Mirela Bektić.

OPŠIRNIJE


14.12.2018. u 15:20 Broj citanja: 404
Iz Biltena MUP-a
Teške saobraćajne nesreće u Gračanici i Omerovićima


U naselju Lipe, općina Gračanica, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj M.G., rođen 1954. godine iz Gračanice upravljajući pmv. „Fiat Punto“ izgubio kontrolu nad istim i tom pilikom udario u potporni zid, nakon čega se prevrnuo. U ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač M.G. je zadobio teške tjelesne povrede

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Građani u šoku nakon tragedije u naselju Mali Lug: Šta je navelo oca da ubije svoje troje djece?

VIDEO: Ne žele da BiH ulazi u vojne saveze : U RS-u protiv aktiviranja MAP-a, moguć je izlazak iz OSBiH

VIDEO: Strpljenje mještana je na izmaku: Blokade puta zasad neće biti, kolaps na dionici Zenica - Nemila

Nezadovoljni statusom i uvjetima rada: Uposlenici PUFBiH upozoravaju na mogućnost generalnog štrajka

VIDEO: Sa 81 glasom za, četiri sudržana i 11 glasova protiv: Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Svečanost povodom transformacije Sigurnosnih snaga Kosova: Haradinaj pozvao sve vojske regije na partnerstvo

Nakon konzumiranja riže u okviru vjerske ceremonije: Indija: Od trovanja hranom umrlo 11 osoba

\'Ja znam dobro da siječem\': Erdogan objelodanio dio snimka ubistva Jamala Khashoggija

Kao dječak je preživio strijeljanje svih muških iz Urkovića: Nova kuća za Fahrudina Muminovića

Sankcija zbog navijača na utakmici između Austrije i BiH: UEFA kaznila NSBiH sa 34.000 eura

Trump: Nema žurbe u pregovorima sa Sjevernom Korejom
Izbili novi sukobi u Jemenu
Johnson & Johnson je desetljećima znao da prodaje baby puder s azbestom
Macron uoči prosvjeda: Francuskoj trebaju mir i red
Angela Merkel nakratko šokirala novinare odgovorom o Brexitu
Članice eurozone korak bliže većoj integraciji
Američka granična policija uhitila najveći broj nezakonitih migranata od 2014.
Egipat zabranio prodaju žutih prsluka, boje se francuskog scenarija
Vjernici jeli otrovanu rižu u Indiji, 11 mrtvih
Bugarska zainteresirana za kupnju američkih F-16 zrakoplova
Orban kaže da je rasprava o migrantima na EU summitu bila burna
Protivnik umjetne oplodnje u Poljskoj postao pravobranitelj za djecu
Preminula četvrta žrtva napadača iz Strasbourga
Čelnici EU-a pozivaju na hitne poteze protiv lažnih vijesti
Kamera uhvatila svađu Therese May i Junckera: "Nazvao si me nebuloznom, jesi"
Francuska policija čeka nove prosvjede: "Moramo biti spremni na najgore"
Rusija odbila američki zahtjev za puštanje ukrajinskih mornara
I Associated Press piše o fijasku s izraelskim avonima
Apple gradi novo sjedište u Teksasu
Erdogan SAD-u: Uklonite kurdske borce s istoka Sirije ili ćemo mi
SVAŠTARIJE

7-godišnja migrantica umrla od dehidracije pri pokušaju prelaska granice SAD-a

Senat proglasio Bin Salmana odgovornim za ubistvo Khashoggija

Policija ubila Cherifa Chekatta, napadača iz Strasbourga

Otac ubio troje maloljetne djece, pa izvršio samoubistvo

U Sabornoj crkvi školarci izvodili ilahije i duhovnu glazbu

Zaraćene strane u Jemenu otvaraju aerodrom u glavnom gradu te zemlje

Bivši Trumpov advokat osuđen na tri godine zatvora

May preživjela glasanje, ostaje premijerka

U sudaru vozova poginulo najmanje sedam, povrijeđeno 46 osoba

Policija okružila katedralu u Strasbourgu, u tijeku velika potraga za napadačem