TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2018. u 00:44 Broj citanja: 30901
Najmlađa žrtva na tuzlanskoj Kapiji:
Sandro vam priča svoj život

"Ja se zovem Sandro Kalesić. Rođen sam u Tuzli, mada se toga ne sjećam, 26. decembra 1992. godine. Rodila me je naljepša mama ovog svijeta, moja mama Irena. Moj otac Dino, moj momčina, ponosno kaže da je i on aktivno i nezaboravno učestvovao u tome. Ne sjećam se puno stvari iz vremena kada sam bio beba. Svi mi pričaju o tome. Pričaju i kažu da su me samo ljubili. Neko u kosu, a djedovi u guzu i leđa. Svi mi tepaju i guguču, kao golubovi. Ta ti to udadio tunte moje milo, govore s osmijehom, a ja još ne znam da pričam i samo ih slušam". Ovo je samo početak knjige koju je napisao i nedavno promovisao Nedžad Omazić Iz Tuzle, a posvetio je najmlađoj žrtvi četničkog masakra na Kapiji 25.05.1995. godine u Tuzli.Riječ je o priči koja će se morati pričati generacijama, a kroz prizmu dječaka Sandra koji je živio samo 881 dan, dakle, 2 i po godine.

- Stvaranje knjige trajalo je 20 godina, ponajviše zbog činjenice jer sam se plašio da knjigom ne nanesem još veću bol roditeljima čija su djeca ubijena na Kapiji. Knjiga je napisana u superlativu, jer dječak, kao i svako drugo dijete, kad priča o svojim roditeljima priča u superlativu. Žao mi je da se ljudski život pamti samo po stradanju, po njegovom kraju, kazao je za Tuzlarije autor Omazić.

Tuzlarije


Dodao je da je najlakši način da u autentičnom smislu predstavi Sandrov život bio da on "priča".

- Knjiga je napisana rječnikom od 200 riječi, jer je, otprilike, toliki fond riječi dvoipogodišnjeg djeteta. Prvenstveno je bio cilj da predstavim njegov život, a sve žrtve s Kapije imale su svoje živote, živjeli su i imali su svoje porodice - istakao je Omazić.

Dino Kalesić, otac ubijenog Sandra, kazao je da je važno da je knjiga napisana jer se na taj način borimo protiv zaborava.

- Bio bih sretan kad bi 71 ovakva knjiga bila napisana i kad bi se moglo, ako nije neskromno, napraviti i pozorišna predstava, film, ne samo o Kapiji već i o Srebrenici, Brčkom, Mostaru, Zvorniku, svim bh. ranama. Jedino tako, kad to uđe u udžbenike, bude napisano, postavljeno na daske, onda možemo pričati o kvalitetnoj borbi protiv zaborava i onoga što nam se desilo – dodao je Kalesić.

U nastavku još nekoliko dijelova Sandrove priče.

"Tetka Ines dotrčala na vrata našeg stana. Ne ulazi, žuri. Moja "keka" uvijek negdje žuri. Ima posla. Donijela mi čokoladu i došla samo da me poljubi. S vrata. I ode. Uvijek žuri. Moja tetka".

Tuzlarije


Tuzlarije


"Moja baka se zove Milica. Tako su je nazvali njeni roditelji koje ja nikada nisam upoznao. Moja baka radi u cvjećari, okružena naljepšim i najmirisnijim cvijećem. Ja sam jednom predložio da se zato ona mogla zvati i Cvijeta. Ili možda Ruža, Ružica, Đula, Margareta, Ljiljana, Ljubičica ili Ljubica. To su bili prijedlozi ostalih članova moje porodice. Meni se ipak najviše dopada Milica. Rodila se mala i mila pa su je tako nazvali Milica. Moja baka”.

Tuzlarije


Posljednji dan Sandrovog života 25.05.1995. godine

"Tata danas ne ide da radi jer slavi, a i mama, godišnjicu braka. Oni su se svečano obećali 25.maja. 1992. godine. Slavim i ja jer volim što su se moji tata i mama baš tog dana zavjenčali pa sam se kasnije ja rodio. Gledam ih, smiju se.

Tuzlarije


Kada su mama i tata krenuli u drugi kafić morao sam izaći iz auta da ga tata zaključa. Prešli smo u taj drugi kafić, a ja i tatin drug Asmir smo lupali po stolu kao da lupamo bubnjeve. "Ni Carlos Santana nema ovakvu ritam sekciju”, kaže Asmir pa mi namiguje. Baš smo se zabavljali.

Tata je pričao viceve i svi smo se smijali, a moja mama je bila najljepša. Cvjetna haljina na njoj, a ona počešljana. Lijepa kao glumica. Uredna, tata je zagrlio dok priča.

Onda se, odjednom, nešto strašno desilo, nešto što još doživio nisam.

Nešto je puklo i smračilo mi se pred očima. Od udarca sam pao na zemlju, potpuno ošamućen. Bio sam se uplašio i počeo sam da plačem. Nešto me je udarilo u grudi i baš me je peklo. Boljelo me je u prsima. Zvao sam mamu i tatu, kao i svako malo dijete kad se uplaši. Moj tata me je prvi čuo i uzeo u naručje. Mama nas je zagrlila. Oko nas, u mraku i dimu, čuli smo djecu i ljude kako plaču i vrište od straha i bolova. Dozivaju pomoć.

Mislio sam da samo djeca plaču, kada vakcinu primaju. Strašna sirena opet jauče. Kada je tata osjetio nešto mokro na sebi vidio je da meni curi krv iz rane na grudima, pa je potrčao prema našem autu parkiranom ispred prodavnice obuće "Beograd”.

Kako je brz moj tata! Ja ga ne bih mogao stići čak i da s loptom trči. Brži je i od Brace, garantujem. Mene nije više tako puno boljelo, samo me je malo peklo i osjećao sam se umorno. Tata trči noseći mene, a mama trči za nama. Kada smo došli do auta moj momčina baci ključeve svom drugu Faretu: "Vozi nas na Gradinu”.

Ne boli me ništa više, samo sam umoran i spava mi se. Zatvoriću oči da ne vidim da mama i tata plaču. Moj momčina plače. Momčina. Plače. Mamina cvjetna haljina krvlju crvenom obojena. Pogledam ih, baš su mi lijepi. Moja mama je stvarno najljepša na svijetu, čak i kada plače.

Mene sad skoro ništa ne boli. Malo mi je muka u stomaku kao kad sam jednom bio kod nene i djeda Sulje, pa sam povratio, a nena mi dala malo čaja pa mi je bilo bolje.

Djed moj Hamid bi me sad uzeo u ruke, pjevao samo meni na uho i znam da bi mi bilo bolje.

Mama i tata plaču i uglas govore: "Ne boj se sine”. Ne bojim se. Ničega. Ničega se ne bojim kad su moji mama i tata sa mnom. Zatvoriću oči, umoran sam i spava mi se. Baš mi se spava. Laku noć”.

Tuzlarije


Tuzlarije


Crveni automobil vrtoglavom brzinom projuri kroz glavnu kapiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a dječakova duša spokojno i mirno prođe Vrata Raja. Ubrzo će mu se u vječnom miru pridružiti još 70 čistih i nedužnih.

Tuzlarije


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Svjedok koji tvrdi da je čuo snimku ubojstva novinara:
˝Raskomadali su ga živog˝
Eksplodirala bomba kućne izrade, sumnja se na terorizam
Eksplozija u školi na Krimu: 18 mrtvih, desetine povrijeđenih
Midterm - izbori u sredini predjedničkog mandata
Izbori kao referendum o Donaldu Trumpu

17.10.2018. u 17:45 Broj citanja: 751
U toku je rekonstrukcija dijela ulice Šetalište Slana banja i Trga slobode


Projektom proširenja i rekonstrukcije Trga slobode u Tuzli planirana je izgradnja manifestacionog platoa, amfiteatra-tribine, izgradnja stepeništa duž jugoistočnog dijela, čime bi novi dio bio povezan sa postojećim Trgom. Vrijednost radova iznosi 575.592 KM.

OPŠIRNIJE


17.10.2018. u 17:45
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Već je počela politička kupovina, izbori su tek iza nas a sad valja ustoličiti nove vladajuće garniture. U Unsko sanskom kantonu je u toku sjednica starog saziva Skupštine USK. Ne bi to bilo ništa čudno da nisu najavili smjenu vlade. Smenjuju vladu koja je u odlasku ali imaju razlog, krenula su masovna zapošljavanja, da zaposle svoje dok još mogu, dok nisu stigli novi.

OPŠIRNIJE


17.10.2018. u 16:32 Broj citanja: 322
Plesni studio Pop Lock vrši upis novih članova


Počela je nova sezona u Plesnom studiju Pop Lock iz Tuzle. Još uvijek imate priliku da se pridružite i zaplešete sa nama. Treninzi za početničku grupu su ponedeljkom i srijedom od 18h. Prijaviti se možete putem naše FB stranice.

OPŠIRNIJE


17.10.2018. u 16:01 Broj citanja: 338
Na Tuzla Film Festival stigao i Sergej Trifunović


Tuzla film festival ušao je u drugu polovicu svoga trajanja i sve je bliže dan kada će se odabrati najbolji filmovi koji će ponijeti Vilu Tuzla film festivala. Do tada, gosti i dalje pristižu iz drugih gradova i država, uživaju u filmskim ostvarenjima, ali i svemu onom što Tuzla nosi sa sobom.

OPŠIRNIJE


17.10.2018. u 12:04 Broj citanja: 1683
Statistika avionskog prevoza za august i septembar:
Aerodrom ˝Tuzla˝ - granica od 600 hiljada putnika (ne)će biti premašena


TuzlarijeDirekcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) opet je, iz samo njoj znanih razloga, sa zakašnjenjem objavila stastističke podatke o zračnom saobraćaju u augustu. Uz podatke za august objavljeni su i podaci za septembar pa je na stolu nešto više materijala za analiziranje.

OPŠIRNIJE


17.10.2018. u 09:49 Broj citanja: 974
Ako niste znali:
U toku je akcija odvoza kabastog otpada


Ova sedmica, ili preciznije od 15. do 22. oktobra, period je u kojem Javno komunalno preduzeće "Komunalac" Tuzla organizuje akciju odvoza krupnog i kabastog otpada. Ova akcija ulazi u redovne cijene komunalnih usluga što znači da građani nemaju dodatnih troškova.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Smjena Vlade USK-a: A-SDA preuzela vlast u Krajini

VIDEO: Međunarodni je dan borbe protiv siromaštva: BiH peta najsiromašnija zemlja u Evropi

Sjednica Predsjedništva SDS-a: Govedarica: Nije bilo riječi o mojoj smjeni, pokazali smo jedinstvo

Monitoring Koalicije "Pod lupom": Preliminarni rezultati monitoringa medija u predizbornoj kampanji

U gradu Kerču poginulo 18 osoba, 47 povrijeđeno: Istražni komitet Rusije: Na Krimu nije bio teroristički napad

Slučaj Khashoggi: Istražitelji ušli u rezidenciju saudijskog konzulata u Istanbulu

Broj siromašnih još uvijek je \'neprihvatljivo visok\': Polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno

Knjiga žalosti za posljednju filmsku divu ex Yu: \'Hvala vam što ste uvijek bili i ostali primjer čovječnosti\'

Trump napušta međunarodni poštanski sporazum
Postoje dokazi da je otmičar iz Koelna pripadnik Islamske države
FOTO Ovo je napadač s Krima, ubio je 17 ljudi. Evo što znamo o njemu
Tsipras preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova Grčke
Polovica svjetskog stanovništva živi s manje od 5,5 dolara dnevno
Počinje niz maratonskih sastanaka u Bruxellesu, glavna tema je Brexit
Avion Melanije Trump prisilno sletio zbog požara, spasila ih tajna služba
Alarmantna studija: Ovim lokacijama u Hrvatskoj do kraja stoljeća prijeti potop
Kad je vulkan uništio Pompeje? Pojavio se novi datum, možda smo bili u krivu
Pakistanac osuđen na smrt zbog silovanja i ubojstva šestogodišnje curice
Grčki ministar vanjskih poslova dao ostavku
Hakeri koje se povezuje s Rusijom napali tri europske tvrtke
U Italiji živi 5 milijuna siromašnih
Teroristički napad na fakultetu na Krimu, 18 mrtvih: "Posvuda su leševi djece"
Turska se nada da će uspjeti ući u dom konzula povezanog s ubojstvom novinara
Stotine policajaca štrajkaju usred summita EU-a u Bruxellesu
Svjedok koji tvrdi da je čuo snimku ubojstva novinara: "Raskomadali su ga živog"
Evo zašto su "midterm" izbori idući mjesec kritični za Trumpa
VIDEO Kanađani su satima čekali da prvi put legalno kupe travu
Parlamenti u Europi puni su seksizma, zastupnici kolegice napadaju i diraju
SVAŠTARIJE

FOTO Ovo je napadač s Krima, mediji otkrili detalje o njemu

Četvorici pripadnika Armije RBiH ukupno 29 godina zatvora

Senatorka dokazala indijansko porijeko, Trump ˝zaboravio˝ obećanje

Zbog smrti makedonskog slavuja na današnji je dan plakala čitava regija

Džeko na svojoj Grbavici ušao u 10 najboljih europskih strijelaca svih vremena

Talačka kriza u Kelnu

VIDEO Oluja u Francuskoj ubila 13 ljudi. Voda ih je odnijela dok su spavali

Nakon tri godine otvorena granica između Sirije i Jordana

Turska će danas pretražiti saudijski konzulat u Istanbulu. Gdje je novinar?

"Zmajevi" večeras na Grbavici dočekuju Sjeveru Irsku