TUZLARIJE - VIJESTI

24.08.2018. u 20:13 Broj citanja: 4974
Intervju/Direktor Turističke zajednice grada Tuzla Edin Jahić:
˝Tuzla je jedna od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH˝

Direktor Turističke zajednice grada Tuzla Edin Jahić u intervjuu, između ostalog, govorio je ekspanziji turizma u Tuzli, prednostima Tuzle kao ljetne turističke destinacije u odnosu na druge gradove u BiH, ali i aktivnostima i nastojanjima na pomjeni percepcije građana Tuzle i samog image-a grada.
Tuzlarije

TIP: Zašto je osnovana Turistička zajednica grada Tuzla?

Jahić: Turistička zajednica Tuzle je osnovana s ciljem promocije turizma u gradu Tuzla, ali i svih drugih pozitivnih vrijednosti u našem gradu. Zadatak nam je da radimo na stvaranju pozitivnog image-a Tuzle, da promovišemo tuzlansku bogatu turističku, kulturnu, historijsku i gastro ponudu.

Sinergija

TIP: Šta je potrebno da bi se izgradio novi image Tuzle, kao jedne od najboljih ljetnih turističkih destinacija u BiH, što ona uistinu i jeste?

Jahić: Potrebna nam je sinergija, tj. da svako u okviru svog posla koji radi napravi mali korak naprijed kako bi smo primijenili image našeg grada. Tuzla je otvoren grad sa mnogo pozitivnih vrijednosti koje trebamo njegovati i promovisati. Trgovac ili ugostitelj samo treba da očisti ispred svog objekta i na taj način će dati doprinos stvoranju jedne ljepše slike o gradu. Svako iz svoje oblasti djelovanja može dati doprinos. Samo sinergijskim djelovanjem možemo napraviti velike stvari.

Tuzlarije


TIP: Da li je potrebno više raditi na promjeni percpecije građana Tuzle, jer je vrlo teško dobiti poštovanje od drugih ukoliko nemamo dovoljno samopoštovanja prema sebi i gradu u kojem živimo?

Jahić: Tuzlaci su, za razliku od drugih, dosta kritični i samokritični prema svom gradu i onome što je domaće. Ponekad to radimo i previše, što nije dobro. Lijepo je biti kritičan i samokritičan, ali trebamo biti i pozitivni i ponostiti se onime što imamo u svojoj bogatoj kulturnoj-historijskoj i turističkoj ponudi grada. S druge strane, svi zajedno trebamo više raditi na onome što mođda nij dovoljno dobro, kako bi smo to promijenili na bolje. Kada čovjek o sebi stalno loše priča, onda će to i drugi raditi o njemu. Mi se u Tuzli zaista imamo čime ponositi. Moramo u prvi plan staviti pozitivne priče i projekte koje dolaze iz našeg grada.


TIP: Turistička zajednica grada Tuzle ne može to uraditi sama, potrebna je sinergija šire društvene zajednice. Kako to postići?

Jahić: U potpunosti ste u pravu. Turistička zajednica Tuzle ne može to uraditi sama. Moramo svi zajedno djelovati na tom polju. Mi možemo inicirati neke stvari i biti potpora subjektima u gradu. Moramo svi zajedno djelovati ako žellimo unaprijediti život i turistička ponuda grada, a što će za rezultat imati sve veći broj gostiju koji dolaze u naš grad i troše svoj novac ovdje, a ne negdje drugdje. Svaki ugostitelj, trgovac, taksista ili bilo koji drugi pružatelj usluga može i treba dati svoj doprinos kako bi se turisti tokom svog boravka u našem gradu osjećali što ugodnije. Samo zajedničkim djelovanjem možemo napraviti značajne promjene od kojih ćemo svi imati koristi.


TIP: Grad Tuzla i slana jezera dobitnici su druge nagrade UNWTO ULYSSES AWARD, najvišeg priznanja Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija. To je značajno priznanje, o kojem se malo u javnosti zna. Zašto je to tako?

Jahić: O tome sam upravo govorio. Neki drugi gradovi da su dobili tako vrijednu nagradu bi na sva zvona o njoj govorili u javnosti i ponosili se njome. Međutim, kod nas to nije sluačaj. Nismo mi sami sebi dali nagradu, nego Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija koja je prepoznala trud, rad i zalaganje koje su urađeni na polju turizma u gradu Tuzla. Tuzla je jedini grad u Evropi koji ima slana jezera i jedini grad na svijetu čija se slana jezera, kupalište i plaža nalaze u centru grada. Svi se moramo ponositi time. Neko respektabilan iz vana je došao u naš grad i rekao bravo to ste dobro uradili. Moramo se više cijeniti i poštovati, da bi nas i drugi uvažavali i cijenili.

Politika

TIP: Prema odabiru Turističke zajednice FBiH u 10 top ljetnih destinacija u Federaciji BiH nema Panonskih jezera i Tuzle. Vaš komentar?

Jahić: Naša država ima veliki broj prelijepih turističkih destinacija, ali mislim da je ovdje urađena nepravda prema Tuzli i Panonskim jezerima. Tuzla po svemu zaslužuje da bude uvrštena u prvih 10 ljetnih turističkih destinacija u FBiH. Mislim da se tu u pitanju politika i odnos centralne vlasti u Sarajevu i medija koji rade za tu vlast. To je jedna ignorantska politika koju mi u Tuzli godinama doživljavamo. Upravo zbog toga je potrebno da se mi u Tuzli ujedinimo i da zajedno radimo za naš grad kako bi diobio status kakav objektivno i zaslužuje.

TIP: Koje su po vašem mišljenju prednosti Tuzle kao turističke destinacije u odnosu na druge destinacije u BiH, ali i u regionu?

Jahić: Kompleks slanih Panonskih jezera su jedina slana jezera i jedinstvena turistička atrakcija u Evropi. Sam za sebe govori podatak da je kompleks "Panonnice" do sada posjetiloviše od 3,7 miliona gostiju. Tuzla je grad sa najvećim parkovskim površinama u Bosni i Hercegovini. Imamo prelijepe i jedinstvene trgove, muzeje, bogatu kulturnu, historijsku i gastro ponudu. Sve su to razlozi zbog kojih svake godine sve više turista iz BiH, država iz regiona, ali i šire posjećuje naš grad.


Medijska blokada

TIP: U organizaciji TZ-a u Tuzli boravili novinari iz regiona kako bi se upoznali sa turističkim potencijalima grada. Šta su vam kazali o svojim utiscima nakon trodnevnog boravka u Tuzli?

Jahić: U organizaciji Turističke zajednice grada u Tuzli su boravili novinari iz regiona kako bi se upoznali sa znamenitostima i bogatom turističkom ponudom, koja svakako opravdava dolazak u "grad soli". Novinarske ekipe uradile su reportaže koje su emitovane u medijima iz kojih dolaze, a sve kako bi se privukao veći broj turista iz regije u grad koji jedini u svijetu ima slana jezera i plažu u svom centru. Novinari iz regiona su bili impresionirani i oduševljeni onime što su doživjeli i vidjeli u Tuzli. Shvatili smo da se Tuzla nalazi u jednoj medijskoj blokadi i u narednom periodu radit ćemo na još većoj promociji svega onoga što imamo mi u Tuzli, a nema niko drugi, kako bi što veći broj turista iz drugih država došao u naš grad.

Tuzlarije


TIP: Kako ide naplata turističke takse u Tuzli?

Jahić: To je problem koji je dosta prisutan. Jedan veliki broj subjekata, iako su zakonski obavezni, ne plaća turističku taksu.Taksa na području Tuzle je simbolična za privredne subjekte i ona se uplaćuje Turističkoj zajednici Tuzlanskog kantona koja vrši raspodjelu sredstava. Od ukupnog prihoda 70 posto pripada Turističkoj zajednici grada Tuzla, a 30 posto prihoda ostaje Turističkoj zajednicu TK. Bitno je napomenuti da sav novac koji se kroz takse prikupi u Turističkoj zajednici Tuzla se troši u gradu. Novac koji se prikupi u Tuzli troši se u Tuzli. Podržavaju se aktivnosti i manifestacije u našem gradu. Ovim putem koristim priliku da apelujem na privredne subjekte, koji su zakonski obavezni, da redovno izmiruju svoje obaveze, jer bez toga ni mi ne možemo adekvatno funkcionisati i raditi svoj posao.


TIP: Koji je značaj turizma za grad Tuzla?

Jahić: Turizam je specifična djelatnost, koja je profitabilna. Sve veći broj ljudi i privatnih subjekata u Tuzli direktno, ali i indirekto ima koristi od turizma.Turista koji dođe u naš grad ne dođe samo na Panonska jezera da se kupa, nego i iznajmi smještaj, jede i pije u ugostiteljskim objektima, posjeti shopping centre u našem gradu, iznajmi vozilo, plati parking ili koristi uluge taksija itd. U globalu svi imaju koristi od turizma.


TIP: Šta TZ ima u planu za realizaciju u narednom periodu?

Jahić: U narednom periodu imamo nekoliko vrlo važnih aktivnosti koje ćemo realizirati. U organizaciji sa ‘Panonnicom’ organizovat ćemo besplatan koncert na Panonskim jezerima, zatim nam dolazi internacionalni moto susreti ‘Bike fest Panonika Tuzla’, književni susreti Cum Grano Salis, ali i brojne druge aktivnosti i manifestacije do kraja godine.



TIP: Turistička zajednica Tuzle pokrenula je multimedijalni portal. Možete li nam kazati nešto više o tome?

Jahić: Pokrenuli smo jedinstven multimedijalni portal u regionu na kojem se nalaze sve potrebne informacije o gradu Tuzla. Posjetitelji portala mogu dobiti apsolutno sve potrebne informacije o tome šta se može vidjeti i doživjeti u Tuzli, gdje odsjesti, uživati u gastro ponudi, a na raspolaganju su im foto, audio i video prezentacije grada. Portal nije isključivo namjenjen samo turistima, nego i građanima Tuzle, Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH. Na portalu se mogu pročitati vijesti iz Tuzle, najave i izvještaje o kulturnim, sportskim i muzičkim i drugim dešavanjima u gradu. Posjetioci portala mogu pročitati pozitivne priče i intervjue o projektima i uspješnim pojedincima koje dolaze ili su vezane za grad Tuzla.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 89
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta




26.04.2024. Broj citanja: 60
VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu




26.04.2024. Broj citanja: 95
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 399
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 247
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 153
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 706
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 340
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 463
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 254
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
















OSTALE VIJESTI
U Engleskoj vikao "Allahu Akbar" pa ubio prolaznika. "Učinio sam to za narod Gaze"
Britanski obavještajci: Rusi sve brže napreduju
Trump obožava Orbana, ima plan s njim
Šef golemog norveškog fonda: Europljani su lijeni u usporedbi s Amerikancima
Orban u panici zbog mladog oporbenog vođe. "U kriznom je stanju, napada svim silama"
VIDEO Kamera snimila pljačku koju su izveli srpski Pink Pantheri u Ateni
Uhićen ukrajinski ministar
Tisuće carskih pingvina uginule na Antarktici
Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta
Objavljena prva dugoročna prognoza za ljeto, evo što čeka Hrvatsku
Traje druga faza glasanja na najvećim svjetskim izborima. Napetosti su visoke
Rusi uhitili dvojicu svojih vojnika zbog jezivih zločina
Ruski špijuni traže rutu kojom oružje stiže u Ukrajinu. "Jasno je što je glavna meta"
EU kreće u pravi trgovinski rat s Kinom: "Imamo novo oružje". Kina prijeti odmazdom
Potonule dionice tvrtke vlasnice Facebooka
Sjeverna Koreja ispalila rakete iz novih bacača. Kim Jong-un sve nadgledao
Kineski šef diplomacije Blinkenu: Moglo bi doći do sukoba
Amerika šalje Kijevu paket oružja težak milijarde dolara. Što će sve biti u njemu?
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći







SVASTARIJE

Moćni tenkovi trebali donijeti prevagu Ukrajincima. Sad su povučeni s bojišta

VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Pantheri. Lopov puže po podu

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi