TUZLARIJE - VIJESTI

11.10.2018. u 14:45 Broj citanja: 1938
Sutra na Korzu:
Obilježavanje Dana borbe protiv reumatoidnog artritisa

U povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv Reumatoidnog artritisa, koji se u cjelom svijetu obilježava 12. oktobra Udruženje osoba oboljelih od reumatskih bolesti Tuzlanskog kantona "Snaga“ 12.10.2018 god.od 12:00 sati će obilježiti ovaj datum u užem gradskom jezgru, tačnije na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke, te Vas pozivamo da nam se pridružite i date svoj doprinos našem radu,kao i obilježavanju ovog za nas važnog dana pod sloganom“Pokušaj biti ja“.

Tuzlarije


Centralna događaj će se odvijati na Korzu prekoputa glavne gradske apoteke petak 12.10.2018 god. od 12:00 do 14:00 sati

PROGRAMSKI SADRŽAJ U SKLOPU OBILJEŽAVANJA 12.OKTOBRA SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV RA UDRUŽENJA SNAGA:

- 12:00-14:00 otvaranje štanda sa promotivnim materijalom- Predsjednik udruženja osoba oboljelih od reumatskih bolesti TK“Snaga“ Suad Ajdaslić,Prof.dr.Suada Mulić Bačić,Prim dr.Drago Antić,Prof.dr.Hajrija Selesković,Prim.dr.Križić Mario,te članovi udruženja Snaga TK,kao i ostali gosti i građani
- 13:00 Press za novinare u užem gradskom jezgru na Korzu kod glavne gradske apoteke.

Ovaj datum je jedinstvena prilika da oboljeli istaknu probleme,kao i pozitivne primjere sa kojima se oboljeli susreću.Ove godine je slogan“ pokušaj biti ja“ gdje ćemo pozitivnim primjerima ukazati kako se nositi sa problemima koje ova hronična bolest donosi.Svakako ćemo ukazati i na to kako većina oboljelih ima pozitivan stav prema svemu i uvijek i na svakom mjestu pokušavaju izvući ono najbolje iz svega.To je ono što treba svaki oboljeli da prepozna i nastavi živjeti što kvalitetnije uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreće.

Svakako ćemo ponovno istaći da je naš kanton jedini u federaciji BiH već od prošle godine ima u primjeni 20 bioloških terapija za oboljele.Naravno mi nismo zadovoljni brojem terapija i tražimo da se ovaj broj poveća i nastavi kontinuirana primjena iste.Moram ovdje istaći da smo mi jedini kanton u Federaciji BiH koji ima ovu terapiju na listi od januara prošle godine zahvaljujući radu udruženja i svim drugim koji su imali sluha da se ova terapija nađe na listama. Mi danas slobodno možemo reći kako je nekad nedostižna terapija postala stvarnost i promjenila naše živote iz temelja pa se nadamo da ćemo i mi jednoga dana dosanjati naš nedosanjani san „remisiju bolesti“.Ne možemo reći da smo ni blizu riješili naše probleme i zadovoljni brojem onih koji ovu terapiju uspiju dobiti,ali smatramo da je ovo najbolji put ka rješavanju istih.

Bez kontinuirane primjene biološke terapije nema remisije bolesti što nam je svima kraljnji cilj. Aktivnošću našega udruženja potakli smo i druge kantone da oforme ovakva udurženja koja okupljaju oboljele od hroničnih reumatskih zapaljenskih bolesti.Krajnji rezultat je da se i u Sarajevu vrši obrada određenog broja pacijenata koji bi ušli u program primjene biološke terapije.

Zbog mogućnost i da imamo dostupnu biološku na našem kantonu za 20 oboljelih, oboljeli od RA su vrlo brzo osobe koje se vraćaju svakodnevnim obavezama i donose korist kako sebi tako i društvu.Kao takve mnogo manje koštaju državu od iznosa koji se izdvaja za nastale teške posljedice za njih,porodicu i društvo u cjelini.

Obilježavanjem dana borbe protiv RA oboljeli od RA, kao i drugi skromnim programom će obilježiti pomenuti datum.Poruka koju žele poslati sa ovog mjesta,na ovaj dan jeste „Pokušaj biti ja“ Ovim putem želimo ukazati na značaj ove terapije i borbu pojedinca sa ovom teškom i opakom bolešću.(Kako oboljeli treba da pristupi bolesti i sa njom se uhvati u koštac sa svim problemima s kojima se susreće)

Epidemijologija i simptomi RA

Reumatoidni artritis je onesposobljavajuća autoimuna bolest koja uzrokuje upalu (oticanje) i bol u zglobovima, tkivima oko zglobova i drugih organa u ljudskom tijelu. Reumatoidni artritis obično prvo utječe na zglobove u rukama i nogama, ali bilo koji zglob može biti zahvaćen. Pacijenti s reumatoidnim artritisom često imaju ukočene zglobove i općenito se osjećaju loše i umorno.Dakle, simptomi RA su jutarnja ukočenost,oticanje jednog ili više zglobova,opšta slabost,nedostatak energije,umor,gubitak tjelesne težine i bol u i oko zglobova.Žene obolijevaju tri puta češće nego muškarci.

U BiH od reumatoidnog artritisa boluje predpostavlja se oko 40 000 ljudi,od toga oko 8.000 oboljelih od težih formi RA.Na Tuzlanskom kantonu od RA se liječi oko 7.500 oboljelih svih životnih dobi,a najviše u dobi od 20 do 40 godina.Od artritisa boluju i djeca predškolskog i školskog uzrasta i većinom radno sposobni ljudi.Od pomenutog broja oboljelih 20% je teško oboljelih od kojih su mnogi trajni invalidi.Brojka oboljelih od RA smatraju stručnjaci je daleko veća od ovog broja.
Rano otkrivanje bolesti i pravovremeno uključivanje terapije znatno utiče na razvoj i tok bolesti.

Zbog progresije bolesti i nedostupne terapije oboljeli su na čestom odusutvu sa radnog mjesta,samim tim su i radno sposobni članovi porodice primorani izostajati s posla da bi brinuli o oboljelima koji u fazi progresije bolesti nisu u stanju uraditi ni osnovne životne potrebe,kao ni ustati iz kreveta.Potrebno je imati u vidu da većina oboljelih cijeli život koristi terapiju i usluge zdravstva(fizikalno-banjski tretman po 2x godišnje,operativni zahvati desetine puta u toku života bolničko liječenje i dr.dolazi se do enormno velikih novčanih izdataka za liječenje posljedica,a u konačnici imate invalidnu osobu.Oboljeli nemaju dovoljan pristup kako konvencionalnoj tako i biološkoj terapiji.

U liječenje nastalih posljedica zbog nemogućnosti terapiji se ulaže mnogo sredstava,Jedini pravi način za dugoročno riješavanje problema sa kojima su suočeni oboljeli od RA i problema koje ima država sa oboljelim jeste rana dijagnoza bolesti i potrebna terapija biološka terapija u pravo vrijeme!
- Udruženje oboljelih od reumatskih bolesti TK“ SNAGA“ osnovano je 9.10.2013 godine sa ciljem podizanja svijesti i iznošenja u javnost problema sa kojima se suočavaju oboljeli od reumatskih bolesti i njihove porodice.Oboljeli od reumatskih bolesti su prepušteni sami sebi i najveći teret su sebi i svojim porodicama kao i društvu.O problemima i životu oboljelih od RA se u javnosti malo zna.Samim tim su marginalizirana kategorija ljudi,diskriminirana od države,uglavnom troškove liječanja snose sami,osjećaju se napušteno od strane države što dodatno pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Konvencionalna terapija za RA se ne nalazi na listama lijekova koji se finasiraju iz zdravstvenih fondova (metrotreksat-bazični lijek koji se koristi u kombinaciji sa svim drugim lijekovima, kortikosteroidi(Medrol),biološka terapija na tuzlanskom kantonu za samo 20 pacijenata na nivou godine).Od prošle ove godine se nalazi lijek Arava-leflunomid na listi sa 100% učešćem zavoda,što je veliki pomak,ali još uvijek nedovoljan za adekvatan tretman ove bolesti.Imajući u vidu socijalni status pacijenata i cijenu konvencionalne terapije isti nemaju mogućnosti nabaviti konvencionalnu terapiju,o biološkoj da i ne govorimo.

- U Republici Srpskoj biološka terapija je uvrštena na listu lijekova za nemaligne bolesti koja se finansira iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Uvrštavanjem biološke terapije na liste lijekova države u svijetu i okruženju su prepoznale ovaj problem kao uštedu u svojim budžetima dugoročno.

(tuzlarije.net)               













28.03.2024. Broj citanja: 67
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 3449
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 84
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 104
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 431
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 185
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 49
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 560
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 603
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 205
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more
Uhićenja u Pakistanu nakon jezive snimke na kojoj brat ubija sestru. Otac sve gledao
Kijev pooštrava mjere sigurnosti nakon ruskih napada balističkim projektilima







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi