TUZLARIJE - VIJESTI

23.10.2018. u 21:30 Broj citanja: 2807
Udruženje Atex:
Obilježavanje Evropske sedmice sigurnosti i zdravlja na radu u BiH

Tuzlarije


Od 22. do 26.10. zemlje EU ponovo, kao i svake godine u oktobru, obilježavaju sedmicu zaštite na radu. EU je objedinila i uskladila sve svoje propise, direktive i standarde, a stari termin zaštita na radu je kao kod većine drugih u svijetu i okruženju (sem FBiH) već davno promijenjen u sigurnost i zdravlje na radu.

Evropska agencija za sigurnost i zdravlje na radu objedinjava napore da radna mjesta budu sigurnija, zdravija i produktivno poticajna, prikuplja i analizira informacije o sigurnosti na radu, uvodi i razmjenjuje brojne nove alate, vodiče i tehnike, pa i novu terminologiju i pojmove kultura sigurnosti, nulta tolerancija, procjena opasnosti, upravljanje rizikom... Agencija koordinira kampanju, čiji je slogan ove i 2019. godine “Upravljanje opasnim tvarima za zdrava radna mjesta”.

Udruženje Atex i RGGF Tuzla su još u aprilu o.g, obilježavajući Svjetski dan ZnR i Dan sjećanja na žrtve nesreća na radu, održali tribinu sa stručnim prezentacijama rješavanja kompleksne problematike opasnih materija. Ona je veoma važna za Tuzlanski kanton, a usko se podudara s programima i ciljevima oba partnera. I ovog puta, u petak 26.10. u 10 sati, nastavićemo sa stručnom tribinom na istu temu, a zatražili smo i podršku Ministarstva privrede TK i, naravno, svih informativnih medija.

BiH je evropska zemlja koja ne posvećuje odgovarajuću pažnju zaštiti radnika i sigurnosti radne sredine. Naša očekivanja da će aplikacija BiH za članstvo i predaja odgovora na upitnik EU biti poticaj za preuzimanje i primjenu direktiva EU izjalovila su se. Neke sredine i sektori su žrtve takve nebrige.

Stanje u FBiH je vjerovatno najlošije u regionu, pa i u Evropi. Još uvijek je u primjeni Zakon o zaštiti na radu iz 1990, naslijeđen iz SRBiH. Nacrt zakona o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, usvajan na sjednicama Vlade Federacije BiH prolazio je više puta sva usaglašavanja, ulazio u parlamentarnu proceduru i vraćan na čekanje, već triput u 12 godina. Za sigurnost radnika je mjerodavan zakon star 30 godine, pregaženih razvojem tehnologije, promjenama administrativnog uređenja i valute, koji upućuje na brojne stare pravilnike i formalno nepostojeće JUS standarde.

Sindikati u BiH, pa i mnogi poslodavci, dugo su tražili usvajanje boljeg i primjenjivog Zakona, koji bi život i zdravlje radnika stavili na odgovarajuće mjesto – ispred profita. Pritom treba imati u vidu otežavajući uticaj fluktuacije radne snage, rada „na crno“ i novih kapitalističkih odnosa. Ugroženost radnika postoji u svim, a posebno rizičnim djelatnostima, u kojim je povređivanje češće, a rizici su stalno prisutni. Takvim djelatnostima i radnicima potrebno je posvetiti pažnju, na takav način i po propisima, kako se to radi u zemljama EU, ali i specifičnu, jer je naše stanje (i uređenje) mnogo zapuštenije i kompleksnije od drugih.

Uz sve nesreće, opasnosti i sveprisutne rizike od opasnih tvari, posebno treba spriječiti velike požare i eksplozije, za što su neophodni dobri propisi, efikasne institucije i bolje osposobljavanje radnika, odgovornih osoba i edukatora. Višegodišnji zastoj u reguliranju protiveksplozivne zaštite, uzrokovan blokadom rada Komiteta za tehničke propise pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali i nedonošenje federalnog Zakona, kočnica su svim unapređenjima. Zastoj traje od 2010, kad je pri MVTEO BiH transponovana direktiva EU o opremi za potencijalno eksplozivne atmosfere (tzv. Atex-95), a pripremljena Naredba nikad nije objavljena (iako je već 3 godine na snazi i nova, revidovana evropska Direktiva 2014/34/EU). To se direktno odražava na prevenciju i provođenje mjera sigurnosti, kao i na edukaciju u oblasti sigurnosti i zdravlja na radu, koja mora započeti obrazovanjem edukatora i odgovornih tehničkih osoba na odgovarajućim fakultetima.

Zbog svega toga, radnici, sindikati, obrazovne ustanove, mediji i nevladin sektor, pa i pojedine vlade i ministarstva, ponovno pozivaju nadležne federalne i državne vlasti da učine bar prve korake u ovoj oblasti. Donošenje bolje i primjenjive sigurnosne regulative (i ako započne odmah, preuzimanjem evropskih sigurnosnih direktiva) trajaće dugo. Praktično ne postoje osposobljena stručna tijela, niti ministarstva, koja su sposobna donijeti nove i izmijeniti brojne stare tehničke i sigurnosne propise.

A tek primjenom usklađene regulative mogu se obezbijediti sigurnija radna mjesta i dostojanstven rad. Tome je potrebna podrška cjelokupne javnosti, a posebno od sindikata i strukovnih organizacija, kao i od subjekata, koji se profesionalno bave osposobljavanjem kadrova i provođenjem mjera za bolju zaštitu na radu. I, prije svega, vlasti – nadležnih parlamenata, vlada, ministarstava.

Ovog puta očekujemo i od medija poseban doprinos, iako mi iz Udruženje Atex cijenimo da je on dosad bio i veći i češći, nego od strane nadležnih. Novoizabrane poslanike (a uskoro vlade i ministre), pa i rukovodstva sindikata i poslodavaca, treba glasno i jasno podsjetiti zašto su izabrani.

U nedostatku bosanskohercegovačkih slogana, programa i institucija, koji bi ih provodili, parafrazirajmo evropske i međunarodne:

Upravljajmo opasnim tvarima za sigurnija radna mjesta - Sjetimo se mrtvih, borimo se za žive !

(tuzlarije.net)               

Svjetski lideri:
Izrael treba odustati od katastrofalne operacije u Rafahu
Biden sve ogorčeniji Netanyahuom
Predložio je rješenje za kraj rata u Gazi
Posljedice za Europu bi bile nezamislive
Ako Trump pobijedi, NATO je gotov

21.02.2024. u 21:52
Izgradnja pješačkog mosta u Slavinovićima u završnoj fazi


Gradonačelnik Tuzle, dr. sc. Zijad Lugavić, i pomoćnik gradonačelnika za Službu za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, dr. sc. Miralem Mulać, danas su obišli radove na izgradnji pješačkog mosta preko reguliranog korita rijeke Jale u naselju Slavinovići.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 18:38 Broj citanja: 2234
Uviđaj u Lipnici završen:
Preminula žena imala tragove povrjeđivanja na vratu i grudnom košu


Tuzlarije
Uviđaj u kući u Lipnici je završen, objekat je zapečaćen i obezbijeđen. Izuzeti su svi materijalni dokazi i tragovi i bit će vjestačeni. Preminula žena je imala tragove povrjeđivanja na vratu i povredu u predjelu grudnog koša.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:45 Broj citanja: 527
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Dok građani još prepričavaju strašno ubistvo sugrađanke Amre Kahrimanović, koju je 7.2.2024. godine ubio policajac Elvis Ćustendil, stiže vijest o novom ubistvu u Lipnici. Ubijena je žena, a muškarac, koji je po svemu sudeći počinio zločin, povrijeđen je. Trenutno je u UKC-u Tuzla, operisan je, rečeno je da ima povrede abdomena.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:02
Na današnjoj sjednici Skupštine TK:
Usvojen Budžet TK u iznosu od preko 700 miliona KM


Usvojen je Budžet TK, do sada najveći, u iznosu od 730.227.545 KM. Za Budžet je glasao 21 poslanik, 10 je bilo suzdržanih, niko nije bio protiv. Budžet je veći za nešto više od 46 miliona KM ili 6,82 % više u odnosu na 2023. godinu.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 16:48
Predškolska djeca u TK od ove godine imat će besplatan test na slabovidnost


Jako je važno rano uočiti brojne zdravstvene nedostatke kako bi se oni izliječili ili kako bi im se usporio razvoj. Tako je i sa slabovidnošću. Predškolska djeca u TK će od ove godine već imati besplatan tekst koji će otkrivati da li imaju problem s vidom.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 14:33 Broj citanja: 1684
U stanu u Lipnici:
Pronađeno beživotno žensko tijelo i povrijeđen muškarac


Dana 21.02.2024. godine, oko 11:50 sati, dežurna služba PS Zapad obaviještena je od strane građanina da se njegovi prijatelji S.B. i E.S.T., nastanjeni u Lipnici, grad Tuzla, već dva dana ne javljaju na njegove telefonske pozive

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Izrael pojačao bombardiranje Rafaha, ubijeno desetak članova jedne obitelji
Pojavila se nova teorija o smrti Navalnog. Naš bivši ambasador: Vrlo je uvjerljiva
Reuters: Iran šalje Rusiji stotine balističkih projektila
Djevojčica (7) u SAD-u poginula na plaži nakon što je upala u rupu koju je iskopala
Medvedev o smrti pilota koji je izdao Rusiju: "Za pse, pseća smrt"
Britanija i Jordan iz zraka izbacili četiri tone pomoći bolnici u Gazi
VIDEO Uplakana curica u Gazi: Nedostaje mi kruh
VIDEO Turska objavila snimku prvog leta moćnog borbenog aviona pete generacije
Netanyahu protiv jednostrane uspostave Palestine, parlament ga podržao
Borba protiv korupcije u Ukrajini. Istražuje se 60 slučajeva povezanih s vojskom
VIDEO Rusi ostavili otvorena vrata skladišta, a onda su doletjeli ukrajinski dronovi
Ruski vojni bloger pisao o ogromnim gubicima Rusa kod Avdijivke pa se ubio
SAD upozorava da bi Rusi mogli lansirati "uništavača satelita". Reagirao Putin
Dokumenti UN-a i satelitske snimke potvrđuju da je Izrael pucao na konvoj s hranom
Rusija tvrdi da je zauzela ključnu poziciju na Dnjepru. Ukrajinci: To nije istina
Rusi gomilaju snage oko Robotina na jugu Ukrajine
Britanija uvela sankcije šefovima ruskog zatvora u kojem je umro Navalni
Sirijski mediji: Izraelski projektil u Damasku ubio dvije osobe
SAD: Svjetski sud ne bi trebao narediti bezuvjetno povlačenje Izraela iz Gaze
Najmanje dvoje poginulih na gradilištu mosta u NizozemskojSVASTARIJE

Rusi ostavili otvoreno skladište, doletjeli ukrajinski dronovi. ˝Kao na streljani˝

VIDEO Turci razvili moćni borbeni avion pete generacije. Danas je imao prvi let

Sve manje Europljana vjeruje u ukrajinsku pobjedu, traže kompromisno rješenje

Britanci testirali moćan nuklearni sustav, ispao debakl, sve se pokušalo zataškati

Izrael nastavio žestoko bombardirati Gazu. UN: Na sjeveru je potpuni kaos

Kina osudila SAD-ov veto na primirje u Gazi. ˝Dali ste zeleno svjetlo za pokolj˝

SAD uložio treći veto na rezoluciju o Izraelu i Hamasu. Ima alternativni prijedlog

Rusi žestoko napadaju diljem Ukrajine: ˝Situacija je ekstremno teška˝

Trump smatra da Europa duguje NATO-u. Što će napraviti ako postane predsjednik?

Assangeu počelo saslušanje u Britaniji, on se nije pojavio zbog bolesti

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi