TUZLARIJE - VIJESTI

04.11.2018. u 11:01 Broj citanja: 2240
Upućeno Vladi TK
Inicijativa za realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja Istočne Bosne

Na redovnoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla, održanoj 30. oktobra 2018. godine, vijećnica Kluba vijećnika Socijaldemokratske partije SDP Tuzla Rejhana Dervišević inicirala je realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja Istočne Bosne i nabavke opreme u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona. U nastavku možete pročitati inicijativu vijećnice Dervišević.

Inicijativa za realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja Istočne Bosne i nabavke opreme u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona

Tuzlarije




Tuzlarije
Vijećnica Dervišević
U skladu sa članom 162. Poslovnika Gradskog vijeća Tuzla („Službeni glasnik Grada Tuzla“, Prečišćeni tekst broj:7/17 i 2/18), podnosim vijećničku inicijativu za realizaciju projekta adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja Istočne Bosne i nabavke opreme u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona, kojom tražim da Skupština TK, Vlada TK, te nadležno Ministarstvo finansija TK i Ministarstvo za kulturu, sporta i mlade TK u budžetskoj 2019. godini planiraju sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju zgrade i nabavku opreme za Muzeja Istočne Bosne u Tuzli u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona, da u Planu izdataka kapitalnih investicija za 2019. godinu, Planu javnih nabavki za 2019. godinu planiraju radove na adaptaciji zgrade i nabavku opreme neophodne za zadovoljavanje propisanih standarda, kako bi se tokom budžetske 2019. godine otpočelo sa realizacijom navedenog projekta adaptacije Muzeja istočne Bosne i nabavkom propisane opreme.


Obrazloženje


Zgrada Muzeja istočne Bosne u Tuzli je u katastrofalnom stanju, a ionako tešku situaciju u ovoj historijskoj riznici koja čuva izuzetno vrijedne eksponate dodatno ugrožavaju vandali kojima je ova ustanova kulture konstantno na meti.

U posljednjih 5 mjeseci Muzej je napadnut - kamenovan više od 10 puta. Osim verbalnih osuda ovog vandalizma, nije mi poznato da je osnivač učinio ikakav drugi konkretni korak na zaštiti više od 30.000 eksponata, među kojima su eksponati neprocjenjive vrijednosti iz neolita - starosti više od 7000 godina, koji svjedoče o kontinuitetu života na ovim prostorima, od prahistorije pa do danas. kao i 15.000 knjiga prikupljanih više od 7 decenija.

Naime, oni koji to nisu znali, vidjeli su putem sredstava javnog informisanja da građa iznimne vrijednosti smještena u neuslovnoj zgradi za koju, očigledno, osnivač ne pokazuje nikakav interes. Čak ni u ovoj, 2018.godini, koja je proglašena Evropskom godinom kulturne baštine.
Treba istaći i činjenicu da se u periodu od osnivanja, 1947. do 2004. godine Muzej selio 20 puta, te da je Grad Tuzla Muzeju na trajno korištenje dao zgradu i pripadajuće zemljište u naselju Kojšino, višemilionske vrijednosti Tako je muzej dobio smještaj, ali nažalost ne i potrebnu podršku Tuzlanskog kantona kao Osnivača, kako u ljudskim resursima, tako i materijalnu u cilju zaštite našeg kulturno-istorijskog nasljeđa koje Muzej čuva, te sprječavanja kako marginalizacije naše prošlosti, tako i propadanja kulturnog identiteta naših naroda i države u cjelini.

Zgrada zahtijeva hitnu adaptaciju u skladu sa muzejskim standardima, a menadžment muzeja godinama traga za izvorom finansiranja za adaptaciju zgrade kao i izgradnju jednog pratećeg objekta. Osim toga za Muzej Istočne Bosne neophodno je nabaviti opremu, koja bi služila za smještaj vrlo vrijednih eksponata.

Od Evropske unije, Federalnog ministarstva kulture i Gradske uprave Tuzle ranije je dodijeljen iznos od 240.000 KM, što je uloženo u dogradnju jednog dijela zgrade koji bi predstavljao izložbeni i administrativni prostor ove ustanove kulture. 

Bez obzira na probleme koji su prisutni od njegovog osnivanja 1947.godine, a što se prvenstveno odnosi na otežane i neadekvatne uslove smještaja (muzejski eksponati su trenutno smješteni u četiri objekta na različitim lokacijama u gradu), kao i nedovoljan broj stručnog kadra, potrebno je istaći da je muzejska djelatnost obavljana profesionalno, te je Muzej istočne Bosne Tuzla uvijek bio jedan od značajnijih muzeja u BiH.

Muzej istočne Bosne je čuvar naše baštine i medijator kolektivnog iskustva koji je transparentnim, javnim i stalnim radom i javnim istupanjem doprinosio afirmaciji i promociji vrijednosti kojima se ponosimo.
Naše Gradsko vijeće je u povodu 2. oktobra ove godine dodijelilo Plaketu Grada Muzeju istočne Bosne za doprinos u očuvanju kulturne baštine i promicanju baštine i identiteta Tuzle, sjeveroistočne Bosne i Bosne i Hercegovine.

Odredbom člana 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona („Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj 10/02 i 13/11), propisano je slijedeće:
“Muzej može biti osnovan ako su, u skladu sa Normativima i standardima za muzejsku djelatnost, obezbijeđeni slijedeći uslovi:
- odgovarajući broj zaposlenika
- odgovarajući muzejski materijal
- odgovarajući prostor i oprema
- finansijska sredstva potrebna za osnivanje i početak obavljanja djelatnosti muzeja.
Finansijska sredstva za osnivanje i rad muzeja obezbjeđuje osnivač, odnosno suosnivači.
Normative i standarde iz stava 1. ovog člana donosi ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta (u daljem tekstu: ministar).
Bliže uslove za osnivanje i rad muzeja iz stava 1. ovog člana utvrđuje ministar”.

Imajući u vidu, da je Vlada Tuzlanskog kantona osnivač JU Muzej Istočne Bosne Tuzla, nesumnjivo je da ona ima zakonsku obavezu da obezbijedi adekvatne uvjete za rad Muzeja Istočne Bosne, što podrazumijeva adekvatan prostor i opremu.

Kako bi se na svim nivoima vlasti u Federaciji BiH trebali pripremati nacrti budžetskih dokumenata, prema budžetskom kalendaru, a sve u skladu sa Zakonom o Budžetima („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj 102/13, 9/14, 13/14, 8/15, 91/15, 102/15 i 104/16) smatramo da je pravi momenat da se krene u obezbjeđivanje sredstava, za adaptaciju zgrade i nabavku opreme za Muzej Istočne Bosne, a zatim i u realizaciju navedenog projekta.

S tim u vezi tražimo od Tuzlanskog kantona kao Osnivača, da pristupi realizaciji projekta adaptacije i rekonstrukcije zgrade Muzeja Istočne Bosne i nabavke opreme u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona, te da Skupština TK, Vlada TK, nadležno Ministarstvo finansija TK i Ministarstvo za kulturu, sporta i pitanja mladih TK u budžetskoj 2019. godini planiraju sredstva za adaptaciju i rekonstrukciju zgrade i nabavku opreme za Muzeja Istočne Bosne u Tuzli u skladu sa normativima i standardima utvrđenim članom 15. Zakona o muzejskoj djelatnosti Tuzlanskog kantona, da u Planu izdataka kapitalnih investicija za 2019. godinu, Planu javnih nabavki za 2019. godinu planiraju radove na adaptaciji zgrade i nabavku opreme neophodne za zadovoljavanje propisanih standarda, kako bi se tokom budžetske 2019. godine otpočelo sa realizacijom navedenog projekta adaptacije Muzeja istočne Bosne i nabavkom propisane opreme.


VIJEĆNICA GRADSKOG VIJEĆA TUZLA

Prof.dr.sci. Rejhana Dervišević

(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 33
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 167
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 45
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 224
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8629
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 234
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 307
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 596
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 217
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi