Tuzlarije
TUZLARIJE - VIJESTI

28.12.2018. u 15:44 Broj citanja: 1194
Ostale odluke Vlade na danas održanoj sjednici

Tuzlarije


Vlada je, na današnjoj sjednici, dala saglasnost na Odluku Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona kojom se utvrđuje visina troškova polaganja stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika, saradnika i odgajatelja u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, internatima i domovima učenika na području Tuzlanskog kantona. Naknada za polaganje iznosi 150,00 KM za troškove prvog polaganja stručnog ispita. Naknada troškova za polaganje ponovljenog ispita iznosi 75,00 KM, koliko i naknada polaganja svakog popravnog ispita iz općeg dijela.

Vlada je danas donijela i Odluku o izmjeni Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2018. godini. Naime, nakon što su općinske službe dostavile podatke o broju podnesenih zahtjeva sa procijenjenim iznosom sredstava potrebnih za realizaciju novčane podrške, utvrđeno je da je za određene proizvodnje potrebno više sredstava nego što je planirano Programom, dok je za određene proizvodnje neophodno umanjiti visinu planiranih sredstava s obzirom na broj zahtjeva i obim proizvodnje. Također, imajući u vidu da je u 2018. godini došlo do prekoračenja planiranih sredstava u Programu, odnosno da je rješenjima općinskih službi odobreno više novčanih podrški od planiranih, u Odlukom je predviđeno da će sredstva biti osigurana iz sredstava novčane podrške za 2019. godinu.

Vlada je dala i saglasnost na saglasnost Odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o Izmjenama Programa raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2018. godinu. Ovim izmjenama izvršena je raspodjela 65.000,00 KM centrima za socijalni rad na području Tuzlanskog kantona prema podacima centara o utrošku sredstava za ove namjene.

U cilju realizacije Programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2018. godini Vlada je danas dala saglasnost na odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede o odobravanju 20.065,00 KM za finansiranje troskova izrade studije i projektne dokumentacije regulacije i uredenja korita na vodotocima II kategorije na podrucju opcine Kladanj-Drinjaca, Osica, Suha, Zatoca i Gosteljana području općine Kladanj. Također, za finansiranje troškova izgradnje vodovoda u MZ Gornji Moranjci u Srebreniku Vlada je odobrila 70.000,00 KM.

Vlada je danas dala saglasnosti na Pravilnik o plaćama, naknadama i drugim primanjima radnika Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona i Pravilnik o izmjenama Pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaća i drugih ličnih primanja radnika sudova Tuzlanskog kantona i kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona. Razlog za donošenje ovih pravilnika je postignuti dogovor o povećanju koeficijenata za obračun plaća za sve budžetske korisnike, odnosno uvećanje koeficijenata za obračun plaća za 6,5%.

Vlada je danas dala saglasnosti na Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona i Odluku odavanju saglasnosti na Odluku o izmjeni Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona. Također, Vlada je ovlastila ministra zdravstva Bahrudina Hadžiefendića da, u ime Vlade Tuzlanskog kantona, sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu Tuzlanskog kantona potpiše Odluku o izmjenama Sporazuma o osnivanju Zajedničke komisije za tumačenje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva na području Tuzlanskog kantona.
Vlada je danas donijela i Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju Tima za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona.

Zbog obezbjeđenja neophodnih dodatnih sredstava za ugradnju termoizolacije na sportskoj dvorani Kladanj, Vlada je danas donijela Odluku o izmjenama Akcionog plana energijske efikasnosti javnih objekata na području Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Naime, U toku realiziranja ugovora za realizaciju ovog projekta utvrđena je potreba za dodatnim radovima i finansijskim sredstvima koji nisu mogli biti predviđeni u osnovnom ugovoru, a koji su neophodni za izvođenje radova termoizolacije.

Vlada je danas odobrila usmjeravanje tri transfera za posebne namjene, u Budžet Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. U svrhu sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa/volonterskog staža osoba sa VSS za JU OŠ „Čelić“, Čelić, JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona je dodijelila 302,11 KM. Ista ustanova je za realizaciju isplate naknade za rad volontera-pripravnika za mjesec oktobar 2018. godine, za JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla dodijelila 302,11 KM. U svrhu sufinansiranja Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz rad bez zasnivanja radnog odnosa povratnika sa VSS na području Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine za JU OŠ „Teočak“ Teočak, 200,00 KM je dodijelilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i odluke o visini osnovice za obračun plaća za oktobar 2018. godine i naknadi za ishranu zaposlenih u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave u Tuzlanskom kantonu. Osnovica je nepromijenjena i iznosi 404 KM, a naknada za ishranu 8 KM po izrađenom danu.

Također, Vlada je odobrila i unutrašnje preraspodjele planiranih rashoda u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2018. godinu.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas privremeno imenovala upravne odbore javnih ustanova Arhiv Tuzlanskog kantona i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               

VIDEO
Indijski radnici izvučeni iz urušenog tunela nakon više od 17 dana
GAZA 27.11.2023:
Nastavlja se primirje. Netanyahu: Kad završi, oslobodit ćemo Gazu od Hamasa
GAZA 24.11.2023:
Počelo primirje, izraelska vojska bacala letke: Ne vraćajte se u svoje domove na sjeveru

29.11.2023. u 12:05 Broj citanja: 444
Zašto se na poziv Tuzle nisu javili Ryanair i Wizz Air, a jesu na poziv Sarajeva?


TuzlarijeOvih dana aktuelna su dva javna poziva za subvencionira nje avio saobraćaja, sarajevski i tuzlanski. Kanton Sarajevo je za subvenciju obezbjedio preko Turističke zajednice 225.000 eura, a Tuzlanski kanton 5,5 puta više, 1.250.000 eura.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:52
Učenici OŠ ˝Pasci˝ u akciji:
˝Učenici pomažu narodnoj kuhinji˝


Tuzlarije
U proteklom mjesecu naši predani učenici su se aktivno uključili u sabirnu akciju prikupljanja namirnica za humanitarnu organizaciju Merhamet pod geslom "Učenici pomažu narodnoj kuhinji". Njihova velikodušnost nije stala samo na prikupljanju, želeći dodatno podržati narodnu kuhinju, odlučili smo pružiti još jedan vid pomoći.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:24
Nakon snijega stabilizuje se situacija na putevima


U odnosu na rane jutarnje sate sniježne padavine su oslabile ili prestale, tako da se polako stabilizuje situacija na putevima. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:22
Treća hronika 21. TKT Festa:
Pred publikom izvedena predstava ˝Žena iz Porto Pima˝


Tuzlanska publika imala je priliku trećeg dana 21. TKT Festa pogledati predstavu "Žena iz Porto Pima" u koprodukciji Teatra Fort Fono iz Hrvatske i Reflektora iz Srbije. Predstavu je režirao Miroslav Latinović, a igra Jugoslav Krajnov.

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 09:01
Održana konferencija u Tuzli:
„Izazovi i mogućnosti unapređenja položaja neformalnih njegovatelja“


Tuzlarije
Centar za socijalne inovacije iz Tuzle zajedno sa partnerskim organizacijama Centar za podršku i inkluziju HELP NET – Beograd i Karitasom Šabac održali su uvodnu konferenciju projekta „Unapređenje kompetencija neformalnih njegovatelja i profesionalaca u Srbiji i BiH"

OPŠIRNIJE


29.11.2023. u 00:04 Broj citanja: 2366
Elektrodistribucija Tuzla:
Planska isključenja električne energije za 29. i 30. novembar


Iz Elektrodis tribucije Tuzla su za 29. i 30. novembar najavili planske prekide isporuke električne energije u nekim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Erdogan: Netanyahu je koljač Gaze. Rusija: Hamas je jako zahvalan na Putinovom stavu
Putin želi prisiliti strance da potpišu "sporazum o odanosti"
Rusija: Hamas će osloboditi dodatne ruske taoce u znak zahvalnosti Putinu
Erdogan: Netanyahu je ušao u povijest kao koljač Gaze
"Ovo mijenja sve": Trumpova suparnica dobila podršku moćnog milijardera Kocha
U Britaniji potvrđen slučaj svinjske gripe kod čovjeka. Istražuju se bliski kontakti
Šveđani objavili kad bi ih Turci konačno mogli pustiti u NATO
Papa Franjo kaznio svog najžešćeg kritičara
Europske burze porasle zbog dobrih vijesti iz Njemačke
Progovorili pušteni Hamasovi taoci: "To nisu ljudi, to su čudovišta"
Još nema detalja o američkom vojnom avionu koji se srušio u Japanu
Ministri NATO-a s ukrajinskim šefom diplomacije: "Vrijeme je za praktične mjere"
Ruski dužnosnik: Ukrajinci su tijekom paničnog bijega ostavili tijela 200 vojnika
16-godišnji sin Kadirova imenovan u streljački vod
Američki vojni avion pao u ocean kod Japana. U njemu je bilo osam ljudi
CNN: 80% zatvorenika koje Izrael namjerava osloboditi uopće nije osuđeno
VIDEO Parkirani bus u Australiji iznenada krenuo na benzinsku, učenica spasila stvar
G7 pozvao jemenske Hute da prekinu napadati brodove u Crvenom moru
Ovo je "kineska Atlantida". Zaboravljeni grad pod vodom potpuno je očuvan
Češki predsjednik: Putin bi uskoro mogao dobiti veliku priliku u ratuSVASTARIJE

Lift izvlačio radnike iz rudnika u JAR-u pa počeo padati. 11 mrtvih, 75 ozlijeđenih

˝Oluja stoljeća˝ hara Rusijom, Ukrajinom, Moldavijom. Ljudi umiru u zatrpanim autima

Rat je mogao završiti u proljeće 2022., Ukrajina odustala. Ovo je pozadina priče

Google od petka briše stare račune. To uključuje Gmail i sav sadržaj s Diska

VIDEO Megaoluja u Rusiji, izvanredno stanje na Krimu. ˝Ovo je Armagedon˝

Nikada se nije saznalo što je bilo s letom MH370 i 239 ljudi. Obitelji traže odštetu

Indijski radnici još u tunelu. Potrošena sva sigurna rješenja, prelazi se na rizično

Sve je više svađa i kritika, Ukrajina ima sve manje opcija. Ima li NATO rješenje?

Pucnjava u Kanadi: Troje mrtvih, dvoje u kritičnom stanju

Mladoženja na Tajlandu ubio četvero ljudi na svom vjenčanju, uključujući suprugu


osmrtnicama basmrtovnice