TUZLARIJE - VIJESTI

14.01.2019. u 11:40 Broj citanja: 4154
Tuzlanska porodica Rufati:
Albanski jezik prenose s generacije na generaciju

Kada je Ferat Rufati iz rodnog Tetova u Makedoniji 1946. godine krenuo “trbuhom za kruhom”, boreći se da prehrani djecu, vjerovatno nije ni pretpostavljao da će njegovi potomci postati jedna od najuglednijih tuzlanskih porodica, koje danas sugrađani u ovom gradu vole, poštuju i cijene.

Tuzlarije


Vlasnici su nekoliko ugostiteljskih objekata, završavali su škole i fakultete u Bosni i Hercegovini, gdje su zasnovali vlastite porodice, ali i dan-danas održavaju bliske veze sa svojim i rodnim mjestom svojih predaka, kao i s rođacima u Tetovu. Uz sve to, svi članovi ove porodice, bez obzira na godište, tečno govore albanski, jezik svojih djedova, i iz njihovog bi se primjera moglo dosta naučiti, što bi naročito moglo biti zanimljivo bosanskohercegovačkoj dijaspori rasutoj širom svijeta.

O životu u ovoj sredini i njegovanju kulture govora albanskog jezika razgovarali smo s Feratovim unukom, Dževadom Rufatijem, u njegovoj “Limenci”, kultnoj tuzlanskoj ćevabdžinici.

Prva stanica Dževadovog djeda bila je Srbija, odnosno Beograd. Bilo je to, kaže, neposredno po završetku Drugog svjetskog rata.

“Bila je velika glad i neimaština, a on nije imao dovoljno sredstava za život i otišao je u Beograd. Radio je najteže poslove. Radio je sve i svašta. Zadržao se ondje godinu-dvije, pa je u Hrvatskoj, u Osijeku, našao zaposlenje. Bavio se proizvodnjom oblatni i korneta. Djed je imao trojicu sinova i dvije kćerke, a moj je otac bio najstarije dijete i najviše mu je pomagao. U Osijeku su radili trinaest godina, ali mog je oca uvijek privlačila Bosna i Hercegovina. Vjera je bila razlog zašto se odlučio doći ovdje, jer je on sa šesnaest godina klanjao pet vakata namaza i isključiv razlog za dolazak bio je muslimanski živalj na ovom prostoru”, navodi Dževad, čiji je otac s braćom došao 1961. godine Tuzlu. Uzeli su pod zakup jedan objekt i otvorili slastičarnu, a radili su tako sve do 1968. godine, kada su od Ume Ćivić kupili ćevabdžinicu “Limenku”.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dževad je, priča, rođen u Tetovu 1953. godine, sa sedam godina pridružio se roditeljima u Osijeku, a u Tuzlu je došao 1961. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu.

“Prvi razred osnovne škole završio sam u Tetovu, drugi i pola trećeg u Osijeku, a ostatak u Tuzli. Bilo mi je teško, ali adaptirao sam se s djecom. Tri puta mijenjao sam školu u tri godine, što je mnogo promjena za jedno dijete. Najlakše mi je bilo s mojim vršnjacima ondje gdje sam rođen, međutim, majka i otac živjeli su u Osijeku i ja sam ondje stigao u drugom razredu. Nisam znao ni jezik. Kultura i običaji bili su drugačiji. Ni sam ne znam kako sam naučio srpsko-hrvatski jezik. Sjećam se jedne anegdote iz drugog razreda. U Osijeku je zoološki vrt preko Drave i imali smo sportski dan. Učiteljica je pripremila sendviče sa salamom. Naša vjera zabranjuje salamu od svinjetine. Učiteljica je dijelila sendviče s tom salamom i, kada sam došao na red, kazala mi je da uzmem, a ja sam joj rekao da nisam gladan. Ona mi je ponovila da uzmem, a ja sam odgovorio da ne mogu. Treći put je strogo, povišenim tonom kazala: ‘Uzmi’, i pomislio sam da mogu uzeti sendvič, ali da ga ne moram pojesti. To nikada ne mogu zaboraviti. Uzeo sam taj sendvič, ali sam ga dao drugom djetetu koje ga je pojelo. Želim reći da smo živjeli u sredini u kojoj je bila druga vjera i drugačiji su bili običaji.”

U Tuzli je situacija o pitanju vjere i običaja bila drugačija. Zapravo, kaže naš sagovornik, običaji su skoro jednaki onima u Tetovu.

“Vjera je jedna, i ovdje i tamo. Neko je malo više prakticira, neko manje, i to je individualna stvar, ali u pogledu običaja i kulture sve je skoro isto osim jezika.”

Po završetku osnovne škole, priča nam, počeo je pomagati ocu. Radio je one poslove za koje je otac smatrao da su prikladni njegovim godinama.

Vojsku je, kaže, služio u Kičevu i Ohridu u Makedoniji pa je često posjećivao rodbinu u Tetovu. Ondje je upoznao i suprugu Medisire, a ubrzo nakon vjenčanja, sa suprugom se vratio u Tuzlu, zaposlio se u očevoj ćevabdžinici i, malo-pomalo, s bratom počeo preuzimati posao.

Tuzlarije


“Brat je više radio u sali i bio je veoma dobar u tome. Moje je bilo sve ostalo što se tiče organizacije posla, nabavke, inspekcija i sve što uz to ide. Otac je preselio na ahiret 1986. godine, u 55. godini života, šest mjeseci nakon što se vratio s hadža, a ovu je vjersku dužnost obavio sa suprugom, mojom majkom. Za sve nas to je bio veliki šok, ali nastavili smo s poslom. Moja najstarija kćerka je Azema, Tarik je drugo dijete, a treća je Ferizada. Djeca su se, naravno, ovdje školovala. Svi smo u kući govorili albanski jezik, i to nam je naročito odgovaralo jer, kada je 1974. godine moja supruga došla, nije znala ni jednu riječ tadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika. Kasnije je naučila, ne baš perfektno, ali je naučila. No, mi smo u kući uvijek govorili albanski i tako smo odgajali djecu, a oni to isto prenose na svoju djecu. Mi kod kuće i dan-danas govorimo albanskim jezikom. Doduše, kod nas u porodici nije bilo vjenčavanja za bosanske muslimane ili muslimanke, pa smo lakše njegovali maternji jezik.”

U pogledu govora i verbalne komunikacije, Dževad ističe da svi tečno govore albanski, ali kada je riječ o pismenom izražavanju, situacija je nešto drugačija.

“Albanci imaju nekoliko glasova i slova više u odnosu na bosanski jezik, a pošto sam se ja ovdje obrazovao, nikada nisam koristio ta dodatna slova i nisam pisao na albanskom jeziku. To mi stvara probleme, jer kada sam u Tetovu i želim nešto napisati, ispuniti neki formular ili ček, ne mogu se snaći. Znam svoj maternji jezik, ali ne znam pisati, ne znam pravopis i to mi stvara probleme. Ipak, uvijek se nađe neko od rodbine ili prijatelja ko pomogne.”

Najstarija Dževadova kćerka udata je u Tetovu. Ondje živi s mužem, kćerkom i sinom koji su peta, odnosno četvrta godina Medicinskog fakulteta. Sin Tarik ima kćerku koja je tokom studija stomatologije upoznala muža, također Albanca, udala se i sada žive u Njemačkoj, dok je mlađi Tarikov sin srednjoškolac. Mlađa je kćerka u Ljubljani i ima dvojicu sinova koji su osnovci.

“Tarik je preuzeo firmu jer sam ja u penziji. Najstarija kćerka je domaćica, a mlađa kćerka sa suprugom u Ljubljani ima restoran.”

Dževadov sin Tarik, koji se sa sestrama školovao u Tuzli, ističe da u pogledu jezika nije imao nikakve poteškoće.

“Albanski smo govorili u kući, a s djecom iz komšiluka, s kojom smo se igrali, razgovarali smo na bosanskom. Nije nam to bilo teško, pogotovo u djetinjstvu, jer se u tim godinama mnogo lakše uči i pamti. Ista je situacija i s mojom djecom.”

Na kraju razgovora, Dževad napominje da je sva njegova bliža rodbina u Tuzli i okolini. Ovdje su, kaže, njegove amidže i tetke i njihove porodice.

“Kada je djed napustio Tetovo, nije znao gdje će završiti i kako će mu biti. Moj je otac, ponavljam, u Tuzlu došao isključivo iz religijskih razloga. Što se posla tiče, uvijek je podvlačio da se mora raditi pošteno. Znači, nema laži, petljanja, prevare, nego samo i isključivo pošteno. Tako je odgojio i brata Envera, i sestru Muhabiju, i mene. Ako se radi pošteno, dragi Allah, dž. š., otvara vrata”, uvjeren je Dževad.

Alma Arnautović

(tuzlarije.net - Magazin Stav)               

Svjetski lideri:
Izrael treba odustati od katastrofalne operacije u Rafahu
Biden sve ogorčeniji Netanyahuom
Predložio je rješenje za kraj rata u Gazi
Posljedice za Europu bi bile nezamislive
Ako Trump pobijedi, NATO je gotov

21.02.2024. u 18:38 Broj citanja: 2028
Uviđaj u Lipnici završen:
Preminula žena imala tragove povrjeđivanja na vratu i grudnom košu


Uviđaj u kući u Lipnici je završen, objekat je zapečaćen i obezbijeđen. Izuzeti su svi materijalni dokazi i tragovi i bit će vjestačeni. Preminula žena je imala tragove povrjeđivanja na vratu i povredu u predjelu grudnog koša.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:45 Broj citanja: 482
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Dok građani još prepričavaju strašno ubistvo sugrađanke Amre Kahrimanović, koju je 7.2.2024. godine ubio policajac Elvis Ćustendil, stiže vijest o novom ubistvu u Lipnici. Ubijena je žena, a muškarac, koji je po svemu sudeći počinio zločin, povrijeđen je. Trenutno je u UKC-u Tuzla, operisan je, rečeno je da ima povrede abdomena.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 17:02
Na današnjoj sjednici Skupštine TK:
Usvojen Budžet TK u iznosu od preko 700 miliona KM


Usvojen je Budžet TK, do sada najveći, u iznosu od 730.227.545 KM. Za Budžet je glasao 21 poslanik, 10 je bilo suzdržanih, niko nije bio protiv. Budžet je veći za nešto više od 46 miliona KM ili 6,82 % više u odnosu na 2023. godinu.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 16:48
Predškolska djeca u TK od ove godine imat će besplatan test na slabovidnost


Jako je važno rano uočiti brojne zdravstvene nedostatke kako bi se oni izliječili ili kako bi im se usporio razvoj. Tako je i sa slabovidnošću. Predškolska djeca u TK će od ove godine već imati besplatan tekst koji će otkrivati da li imaju problem s vidom.

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 14:33 Broj citanja: 1653
U stanu u Lipnici:
Pronađeno beživotno žensko tijelo i povrijeđen muškarac


Dana 21.02.2024. godine, oko 11:50 sati, dežurna služba PS Zapad obaviještena je od strane građanina da se njegovi prijatelji S.B. i E.S.T., nastanjeni u Lipnici, grad Tuzla, već dva dana ne javljaju na njegove telefonske pozive

OPŠIRNIJE


21.02.2024. u 14:26
Intenziviranje aktivnosti na promociji francuskog jezikaUvođenje francuskog jezika kao drugog stranog jezika u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona bilo je središnja tema razgovora tokom današnje posjete ambasadora Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Françoisa Delmasa Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


OSTALE VIJESTI
Curica (7) s bratom (8) u SAD-u iskopala rupu na plaži. Zatrpao ih pijesak, ona umrla
Medvedev o smrti pilota koji je izdao Rusiju: "Za pse, pseća smrt"
Britanija i Jordan iz zraka izbacili četiri tone pomoći bolnici u Gazi
VIDEO Uplakana curica u Gazi: Nedostaje mi kruh
VIDEO Turska objavila snimku prvog leta moćnog borbenog aviona pete generacije
Netanyahu protiv jednostrane uspostave Palestine, parlament ga podržao
Borba protiv korupcije u Ukrajini. Istražuje se 60 slučajeva povezanih s vojskom
VIDEO Rusi ostavili otvorena vrata skladišta, a onda su doletjeli ukrajinski dronovi
Ruski vojni bloger pisao o ogromnim gubicima Rusa kod Avdijivke pa se ubio
SAD upozorava da bi Rusi mogli lansirati "uništavača satelita". Reagirao Putin
Dokumenti UN-a i satelitske snimke potvrđuju da je Izrael pucao na konvoj s hranom
Rusija tvrdi da je zauzela ključnu poziciju na Dnjepru. Ukrajinci: To nije istina
Rusi gomilaju snage oko Robotina na jugu Ukrajine
Britanija uvela sankcije šefovima ruskog zatvora u kojem je umro Navalni
Sirijski mediji: Izraelski projektil u Damasku ubio dvije osobe
SAD: Svjetski sud ne bi trebao narediti bezuvjetno povlačenje Izraela iz Gaze
Najmanje dvoje poginulih na gradilištu mosta u Nizozemskoj
Španjolski poljoprivrednici ogorčeni, s 500 traktora ušli u Madrid
SAD: Tražimo izručenje Assangea zbog otkrivanja izvora, a ne političkih stavova
Nijemci izračunali: Isplati li se uopće kupovina nekretnina?SVASTARIJE

Sve manje Europljana vjeruje u ukrajinsku pobjedu, traže kompromisno rješenje

Britanci testirali moćan nuklearni sustav, ispao debakl, sve se pokušalo zataškati

Izrael nastavio žestoko bombardirati Gazu. UN: Na sjeveru je potpuni kaos

Kina osudila SAD-ov veto na primirje u Gazi. ˝Dali ste zeleno svjetlo za pokolj˝

SAD uložio treći veto na rezoluciju o Izraelu i Hamasu. Ima alternativni prijedlog

Rusi žestoko napadaju diljem Ukrajine: ˝Situacija je ekstremno teška˝

Trump smatra da Europa duguje NATO-u. Što će napraviti ako postane predsjednik?

Assangeu počelo saslušanje u Britaniji, on se nije pojavio zbog bolesti

Novi incident, kineska obalna straža upala na tajvanski turistički brod

Posada napustila brod Rubymar nakon što su ga Huti gađali

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi