TUZLARIJE - VIJESTI

05.02.2019. u 09:41 Broj citanja: 2422
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla:
Mjesto gdje se čita, uči i osjeća mir

Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, smještena je u lijepoj zgradi u centru grada. Biblioteku svakodnevno, osim nedjelje kada ne radi, posjećuju brojni građani Tuzle.

Tuzlarije


Dolaze da posude knjigu, čitaju, koriste internet ili uče. U vrijeme ispitnih rokova na tuzlanskim fakultetima, čitaonice su pune. Studenti ističu da imaju potreban mir za učenje i da im se lakše koncentrisati čak i kada imaju dobre uslove za učenje kod kuće.

Tuzlarije


Tuzlarije


Uz Odjeljenje za odrasle, Odjeljenje za djecu, Biblioteka ima i dio za slijepe i slabovidne osobe. Osim knjiga na Brajevom pismu, korisnici na raspolaganju imaju audio zapise, udžbeničku i drugu literaturu koju mogu besplatno da koriste. Od drugih sadržaja svakako je zanimljivo da Biblioteka ima Američki kutak, Austrijsku, Iransku i Tursku biblioteku sa stotinama knjiga, časopisa, enciklopedija, te DVD-a i CD-a.

Tuzlarije
Knjige na Brajevom pismu


Tuzlarije
Na Brajevom pismu


Tuzlarije
Za učenje engleskog jezika za slijepe i slabovidne


Narodna biblioteka Tuzla osnovana je 1946. godine, a Univerzitetska biblioteka Tuzla 1986. godine. Od oktobra, ratne 1992. godine, Narodna i Univezitetska biblioteka su spojene, koristeći zajedničke prostorne, fondovske i kadrovske potencijale. Od 2002. godine Biblioteka nosi ime književnika i jednog od direktora, Derviša Sušića. Posjeduje fond od 200.000 bibliotečkih jedinica, uključujući jako stare knjige i arhivsku građu.

Tuzlarije
Odjeljenje za odrasle


Biblioteka prati korak sa novitetima, korisnici ne moraju dugo pregledati nizove knjiga, dovoljno je da kažu šta ih zanima, pisac, naslov, pa da ljubazni uposlenici pogledaju na kompjuteru šta imaju. Putem E-maila dobijaju potrebne informacije i podsjetnik kada trebaju vratiti posuđene knjige, a tu su i moderne članske kartice.

Tuzlarije
Odjeljenje za djecu


Na pitanja o Biblioteci i daljim planovima ljubazno nam je odgovorila direktorica Mirna Trifković.

Koliko članova broji Biblioteka ?
Biblioteka u toku jedne kalendarske godine u prosjeku učlani do 3.000 članova. Također, u toku godine Biblioteka usluži do 35.000 korisnika i izda na korišćenje oko 65.000 knjiga.

Tuzlarije
Neki dolaze svake sedmice da posude nove knjige


Tuzlarije
Najmlađi članovi


Ko su najbrojniji korisnici, mlađi, stariji, školarci, penzioneri?
Od ukupnog broja korisnika najčešću potrebu za bibliotečkim uslugama pokazivali su učenici srednjih i osnovnih škola. Korisnici složenijih potreba i zahtjeva (studenti dodiplomci, postdiplomci – magistri, doktoranti, naučni radnici) najčešće su bili upućeni na fondove Zavičajne zbirke, kao i arhivski fond Opće čitaonice, te fond čitaonica na stranim jezicima. Statistički pokazatelji također ukazuju da je broj čitalaca uzrasta učenika osnovnih škola u odnosu na srednje škole veći. Kao što su i penzioneri brojnija čitalačka kategorija u odnosu na zaposlene.

Koje knjige (autori) se najviše čitaju ?
Najaktuelniji naslovi na Odjeljenju za odrasle su svakako od sljedećih autora: Elena Ferrante, Guillaume Musso, Dan Brown, Paulo Coelho, Orhan Pamuk, Haruki Murakami, Hulija Navaro i mnogi drugi. Na Odjeljenju za djecu najtraženiji autori su: Jeff Kinney, Margaret Clark, J.K.Rowling, Robert Takarič i mnogi drugi.

Imate novih izdanja, na koji način nabavljate knjige ?
Nabavka bibliotečke građe odvija se prema utvrđenim načinima: kupovinom, obaveznim primjerkom bosanskohercegovačkih izdavača, poklonom, razmjenom i ostalim vidovima nabavke.
Uglavnom, Biblioteka nabavku tekuće produkcije provodi putem obaveznog primjerka (bosanskohercegovačka produkcija) i putem Fondacije za bibliotečku djelatnost Sarajevo. Reducirana kupovina aktuelnih naslova se provodi putem skromnih vlastitih sredstava koje Biblioteka ostvaruje. Danas smo sve češće u prilici da značajan priliv novih naslova ostvarujemo putem poklona (donacije pravnih i fizičkih lica), a koji veoma često uključuju i naslove koje Biblioteka unutar svojih fondova ne posjeduje.

Tuzlarije


Koliko građani poklanjaju knjige?
Knjige Biblioteci poklanjaju kako pravna tako i fizička lica. Godišnje poklone i do 2000 primjeraka knjiga i časopisa. Na osnovu utvrđenih kriterija Biblioteka u svoje fondove uvrsti oko 700-800 poklonjenih knjiga, a ono što je višak našoj Biblioteci mi poklanjamo drugim bibliotekama kako u Bosni i Hercegovini, tako i bibliotekama susjednih država (Srbija, Crna Gora).

Koliko su stare najstarije knjige i koje su to ?
Evidencija o broju naslova koji se svrstavaju u red stare i rijetke knjige u našoj biblioteci nije potpuna zato što retrospektivni tretman kompjuterske obrade arhivskog dijela fonda biblioteke još uvijek traje. Uvidom u lokalni katalog (COBISS.BH) dolazimo do podatka da tuzlanska Biblioteka unutar svojih fondova trenutno posjeduje 1.200 obrađenih naslova stare i rijetke knjige. Unutar navedene bibliotečke građe je i onaj dio knjižnog fonda na temelju kojeg je Biblioteka započela svoje aktivnosti. I to je fond dobijen, uglavnom, na poklon od darodavca - pojedinca ili nacionalnog društva, neposredno nakon osnivanja biblioteke. Navedena građa integrisana je i unutar Zavičajne zbirke. Riječ je o knjigama koje su nastale na kraju devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća.

Tuzlarije
Korištenje interneta je besplatno


Za one koji nisu članovi, možete li reći kako se učlaniti i koliko iznosi članarina ?
Upis korisnika na nivou Biblioteke provodi se putem Odjeljenja za odrasle i Odjeljenja za djecu, te Područnog odjeljenja Gornja Tuzla. Visina upisnine iznosi 10 KM za predškolski uzrast, djecu osnovne škole, penzionere, ratne vojne invalide i nezaposlene; 15 KM za studente i učenike srednjih škola; 20 KM za zaposlene. Naknada za upis dva ili više članova iz iste porodice niža je 50% od iznosa redovne članarine u zavisnosti od kategorije članstva. Članovima koji pripadaju šehidskim porodicama, i porodicama poginulih boraca omogućen je besplatan upis, kao i članovima Udruženja građana "Kapija", te Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Tuzlarije
Novine i časopisi se redovno nabavljaju


Kakvi su planovi za tekuću godinu i sta se planira u budućnosti, naravno ukoliko finansijske i druge mogućnosti dozvoljavaju?
Prioriteni zadaci Biblioteke u toku 2019. godine su finalizacija aktivnosti na adaptaciji sale Biblioteke koja ima višenamjensku funkciju. Ostvarivanje značajnijeg priliva novih naslova knjiga i časopisa. Nastaviti raditi na širenju COBISS sistema unutar kantonalne bibliotečke mreže, kao i nastaviti sa aktivnostima na digitalizaciji zavičajne građe.

Tuzlarije
Dio za djecu


Biblioteka se finansira iz budžeta Vlade TK i Grada Tuzla, za nadati se da će ova kulturna institucija od posebne važnosti, imati više sredstava da ostvari sve svoje planove i imati mogućnost za redovno obnavljanje knjiškog fonda. U Biblioteku dolaze ljubitelji pisane riječi, bilo da posude knjigu, čitaju ili uče. Ulazeći u prostorije sa policama punih knjiga, u kojima vlada ugodna atmosfera, kažu da osjećaju mir koji je u ovo stresno vrijeme itekako potreban.

S.M.

(tuzlarije.net)               













20.04.2024. Broj citanja: 78
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je




19.04.2024. Broj citanja: 3295
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 264
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 151
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 549
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 134
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 223
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 67
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 344
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1872
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Rusi u ratu su ostali bez 100 borbenih zrakoplova, kažu britanski obavještajci
Veliki ukrajinski napad dronovima na Rusiju. Pogođeno skladište goriva i trafostanice
Ovo je Indijac koji je poginuo u Ukrajini boreći se za Putina. Priča je jeziva
Vođa Hamasa stigao u Istanbul, sastat će se s Erdoganom
Rusija će otvoriti centar za proizvodnju dronova
Bivša manekenka pokušala izliječiti rak sokovima. Umalo je umrla
Šire se snimke: "Ukrajinci sinoć napali Rusiju s 50 dronova"
Amerika blizu povijesne odluke o Ukrajini. Ovo bi moglo promijeniti tijek rata
Ukrajinci dronom napali Ruse, ubijen ruski ratni reporter
Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete
Njemački ratni brod štitio trgovačke brodove od napada Huta u Crvenom moru
Otkrivena golema crna rupa u našoj galaksiji, neočekivano je blizu Zemlje
Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je
Eksplozija u bazi proiranske milicije u Iraku, spominje se zračni napad. Jedan mrtav
SAD povlači vojsku iz Nigera
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći







SVASTARIJE

Ovo je čovjek koji se zapalio pred sudnicom gdje traje suđenje Trumpu. Umro je

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi