TUZLARIJE - VIJESTI

04.03.2019. u 20:32 Broj citanja: 1050
Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu i sigurnost radne i životne sredine - Atex:
Najava 9. redovne Skupštine i 2. sjednice Radne grupe WG1/BASTC-6

Tuzlarije


U utorak, 5. marta, od 10:00 Udruženje Atex iz Tuzle u Dramar centru Tuzla održava svoju 9. redovnu godišnju skupštinu. Pored skupštine Udruženja, u 11:00 je zakazana 2. sjednica Radne grupe WG1/BASTC-6 Instituta za standardizaciju BiH (Protiveksplozivna zaštita u rudarstvu), čije je formiranje inicirano i započeto na prošlogodišnjoj skupštini Udruženja.


IZVJEŠTAJ O RADU
Udruženja Atex za 2018.


Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu, sigurnost radne i životne sredine Atex ulazi u 10. godinu svog postojanja, pa je vrijeme za pripremu decenijskog rezimea - svođenja računa o realizaciji očekivanja. Već u prošlogodišnjem izvještaju rukovodstvo Udruženja je najavilo prestrojavanje i/ili plansko gašenje pojedinih aktivnosti, pa možda i Udruženja. Tu najava je zasnovana na sljedećim ocjenama:

1. Stanje pex-zaštite, zaštite na radu i strukovnog udruživanja u BiH, kao i druge okolnosti, bitne za rad i opstanak Udruženja, loši su i neodrživi. Udruženje u ovakvoj konstelaciji, pa i uz bolje organiziranje, finansiranje, prostor i aktivizam, nema realne šanse da značajnije utiče na stanje i faktore, za koje su u BiH odgovorni drugi, međusobno neusklađeni subjekti. Postoji potreba da organizacije civilnog društva (i) u ovoj oblasti dobiju svoje mjesto i daju odgovarajući doprinos, ali je to moguće tek kad subjekti, definirani ustavima i zakonima, preuzmu svoju ulogu i započnu realizaciju procesa, čija su načela dogovorena sa EU i unutar BiH.

2. Članstvo, partneri, saradnici i simpatizeri Udruženja brojem, kvalitetom i potrebama prevazilaze organizacioni kapacitet i resurse udruženja. No, pošto se dalji rad zasniva na entuzijazmu i periodičnim (prigodnim) akcijama, koje se ponavljaju bez većih efekata, to je nedovoljno za ozbiljnije angažovanje i usmjeravanje potencijala na programske ciljeve. Iako načelno nudi, rukovodstvo Udruženja (ugl. penzioneri) premalo radi na podmlađivanju i promjenama organizacione forme. Sa dosad angažiranim mlađim kadrovima, bez obzira na obostranu volju, to nije uspjelo zbog egzistencijalnih problema i malog broja profesionalaca.

3. Udruženje nema većih poteškoća s organizacijom, prostorom i općom podrškom, ali mu nedostaju snage i sredstva za kontinuiranu i/ili projektnu realizaciju programskih ciljeva - u obrazovanju, regulativi, zagovaranju, medijskom nastupu, podizanju sigurnosne kulture i širenju članstva i simpatizera (brojčanom i prostornom). Njih treba temeljiti i na volonterskim i altruističkim principima, više nego na komercijalnim, što naravno ne isključuje profesionalizam i stručnost. Naprotiv; strukovni pristup se može održati obnavljanjem i njegovanjem mreže partnera, saradnjom sa obrazovnim, ovlaštenim i akreditiranim tijelima (uz ev. zakup prostora i angažman bar jednog stručnog profesionalca).

4. I u 2018. godini Udruženje je radilo volonterski, bez vanrednih prihoda, zaposlenih radnika, zakupljenog prostora, s nešto većim brojem članova, ali smanjenim intenzitetom. Najviše članova imamo u TK, a plan razvoja ogranaka u drugim dijelovima BiH nije realiziran, jer ni u regiji sjeveroistočne BiH nismo dovoljno aktivni. Značajan potencijal je u okupljanju inženjera sigurnosti i zaštite na radu, od kojih je nekoliko mlađih u Udruženju, a nedostatak je nepostojanje dobrih škola, programa i propisa.

5. Aktivnosti udruženja povodom Svjetskog dana ZnR i Evropske sedmice sigurnosti i zdravlja na radu postale su tradicionalne. Okupile su u više navrata po 40-50 članova i gostiju. Krajem aprila se obilježava Svjetski dan (i Međunarodni dan sjećanja na žrtve nesreća na radu), kad se okupljaju (pretežno) inženjeri ZnR, kao neformalna sekcija Udruženja, a u oktobru (43. sedmica u godini) organizira se više skupova i aktivnosti (u Tuzli i povremeno u još nekoliko gradova BiH). U oba obilježavanja Udruženju je partner bio RGGF Tuzla, a u stručnom dijelu su, kao i obično, nosioci prigodnih predavanja i drugih aktivnosti bili naši članovi i suradnici .

6. Međunarodnom saradnjom Udruženja nastoje se pratiti sigurnosni trendovi u regiji, EU i svijetu. Osnov za to je partnerstvo i podrška nekoliko firmi, institucija i stručnjaka iz Zagreba, Novog Sada, Beograda, Skoplja, Maribora...Tokom 2018, pored uobičajenih kontakata, desetak članova i saradnika Udruženja je (u aprilu) sudjelovalo na IECEx-konferenciji Oprema i usluge za eksplozivne atmosfere u Splitu, a u novom Ex-biltenu Agencije za pex-zaštitu RH je ponovo objavljen rad naših članica (profesorica dr Mičević i dr Marković) na temu ugljene prašine.

7. Nekoliko članova i saradnika Udruženja aktivno rade na standardizaciji i regulativi, a četvorica su u 2018. bili predsjednici stručnih tijela u Instititu za standardizaciju BiH (BAS/TC-6 Oprema za eksplozivne atmosfere, BAS/TC-13 Zaštita od požara, BAS/TC-27 Rudarstvo i Ex-komisija pri Institutu za standardizaciju BiH). Jedan je, tokom godine i nakon penzionisanja, istupio iz TC, a jedan podnio zahtjev za brisanje iz evidencije Udruženja.
Članovi i partneri Udruženja se često pojavljuju u raspravama o propisima i s prijedlozima za donošenje ili izmjenu pojedinih sigurnosno-tehničkih podzakonskih akata. Ponekad smo previše, a nekad i nedovoljno kritični. Pored toga, inicijatori smo organiziranja stručnih ad-hoc ili radnih grupa pri Institutu BAS (npr. RG Pex-zaštita u rudarstvu, čija je prva sjednica održana okrobra 2018. u Brezi) i potičemo (pa i potpomažemo) prevođenje važnih EN standarda.

8. Eksperti udruženja sudjeluju u mjerenjima, ispitivanjima, certifikaciji, vještačenjima, tehničkim pregledima i sličnim stručnim aktivnostima, a volonterskim radom, skromnim finansiranjem i uz pomoć partnera razvijena su 4 ispitna uređaja za ex-zaštitu, koje želimo koristiti za edukaciju, pokazna ispitivanja, pa i za ev. akreditaciju laboratorije za ex-ispitivanja u BiH. Uređaji se nude i partnerima na posudbu, ali, zbog neuređenosti tržišta i teškoća u dogovaranju, ispitivanja se još rade u inozemnim, čak i lošije opremljenim laboratorijama. Nažalost, u BiH nema ni zahtjeva za poredbenim, kontrolnim i sličnim ispitivanjima. Zbog navedenih razloga razmatramo da zadnji razvijeni uređaj (samosigurni varničar) bude ustupljen partnerskoj firmi (Fiditas) iz Zagreba.

9. Udruženje i pojedine članove-eksperte često kontaktiraju poduzetnici, inženjeri raznih struka, pa i veće firme, zbog nejasnoća i neuređenosti metoda i procedura kod izrade elaborata, projekata, uvoza i certifikacije opreme. Prisustvom u javnosti i realizacijom projekata u TK i Distriktu Brčko pokazali smo spremnost da budemo (i često smo bili) savjetodavni servis, posebno za MSP.

10. Udruženje nastavlja kontakte s vlastima, drugim NVO, preduzećima i ustanovama (BAS, MVTEO, FMERI, Balkanska mreža ZnR, rudnici, fakulteti...) s ciljem traženja partnera i podrške za realizaciju svojih ciljeva. U 2018. su nam se javila i druga udruženja ZnR (jedno registrirano u BiH, jedno pred registracijom u FBiH, a sa udruženjem iz RS tek treba uspostaviti kontakt). Od ranije postoje kontakti s makedonskim i hrvatskim firmama i udruženjima. Važan susret u 2018. je bio s Pomoćnikom ministra u MVTEO BiH, na kojem je i zvanično potvrđena činjenica o totalnom zastoju u preuzimanju direktiva Novog pristupa EU, među kojima su i direktive Atex. (U RS su pak preuzete obje direktive, ali bez efekata, jer se ni tamo ne primjenjuju).

11. Projekti Udruženja su 5-6 godina bili osnovna preokupacija i zahtijevali su puno vremena, truda i administriranja. Zadnjih 3-4 godine se ne prijavljujemo na konkurse, jer od projekata te vrste nema efekata srazmjernih uloženim naporima, a za one koji su nam prioritetno zanimljivi konkursa i nema. Osim toga, ovako ozbiljne projekte nije moguće realizirati bez inozemne pomoći, a zbog indolentnosti vlasti ne želimo se izlagati daljem blamiranju. Stoga u obzir dolazi, eventualno, još jedno stručno savjetovanje (na temu traženja rješenja za pex-zaštitu u BiH), koje bi se moglo planirati tek nakon 10. Ex-tribine Instituta za preventivu iz Novog Sada, zakazane za juni 2019.

12. Finansijsko i materijalno stanje Udruženja detaljnije je obrađeno u završnom računu, koji je, kao i svake godine, dostavljen nadležnim organima, u skladu s propisima. U NLB Tuzlanska banka smo imali otvorena 2 računa sa skromnim sredstvima (KM i Euro) s raznovrsnim porijeklom i namjenom, a čiji se iznos trošio na pokrivanje bankovnih naknada, materijalnih i adminstrativnih troškova. Pošto su sve naknade povećane, čak i kad sredstava na računima nema, oba računa su tokom 2018. potpuno ispražnjena (jedan ugašen), a banci su podneseni zahtjevi za podršku (ili za razmjenu usluga).
Našim aktivnostima značajno pripomažu partneri i volonteri, raznim vidovima podrške. Hvala im.

13. Udruženje je imalo dobru podršku medija, daleko bolju od one koja se očekuje od nadležnih faktora. Desetine priloga je objavljeno na radijskim i televizijskim stanicama, portalima i u štampi. Atex ima web-stranicu, FB i YouTube kanal, čiji su sadržaji skromni, ali su primjereni aktivnostima.

14. Ovaj izvještaj je skraćen. Još neke aktivnosti (u i oko) Udruženja se odvijaju, ali su efekti skromni i/ili neizvjesni. Ovdje nisu tretirane aktivnosti, kojim se Udruženje dugo i intenzivno bavi, npr. u oblasti edukacije, kontakta s mladima itsl. O tome i svemu ostalom - više u raspravi na skupštini.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 1590
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 150
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 118
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 403
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 98
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 149
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 57
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 301
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1668
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 184
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
Iran o napadu Izraela: Nema žrtava. U Teheranu ljudi na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"
Njemački mediji: Plenkovićev ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost
Slovačka odbila poslati pomoć Ukrajini, ljudi prikupili 2 milijuna eura za streljivo
Von der Leyen: Rusija koristi migrante za hibridne napade na Finsku
Poljaci uhitili dvojicu navodnih napadača na suradnika Navalnog
Glomazni lanseri M270 izbacili osam raketa ATACMS na rusku bazu na Krimu
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku
U Brazilu dovela mrtvaca u banku, htjela dići kredit. Otkriveno od čega je umro







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi