TUZLARIJE - VIJESTI

05.03.2019. u 10:56 Broj citanja: 890
5100 učenika do funkcionalnih znanja kroz primjenu inovativnih nastavnih metoda

Tuzlarije


KOLIKO JE VAŽNO FUNKCIONALNO ZNANJE KOD UČENIKA/CA?
Stvaranje prilika učenicima/ama za sticanje funkcionalnog znanja tokom redovnog nastavnog procesa, prvenstveno odgovara iskazanim potrebama samih učenika/ca, a zatim i potrebama današnjice. Poznavanje samog gradiva ne znači mnogo, ako učenici/e ne znaju to znanje da primjene. Samom primjenom, učenici/e će lakše da shvate značaj naučenog, pa će samim tim biti motivisaniji i aktivniji. Primjenjivanjem znanja, učenici/e će se osloboditi misli da rade nešto uzaludno što im više nikada neće trebati i time će biti motivisaniji, te će s toga stvoriti uslovi za kontinuirano učenje.

U istraživanju koje je sprovedeno među 334 učenika/ce osmog razreda osnovnih škola, najvažnijim indikatorima učeničkih kompetencija učenici/e smatraju: razumijevanje i poštivanje sebe i drugih, uspješno samostalno učenje, znati logički misliti i zaključivati te uočavati i rješavati različite probleme. (Odgojne znanosti Vol. 12, br. 1, 2010, str. 65-78, Izvorni znanstveni članak).

ULOGA NASTAVNIKA/CA U STVARANJU FUNKCIONALNOG ZNANJA UČENIKA/CA
Prema "Standardima kompetencija za profesiju nastavnika", osnovna uloga nastavnika/ca je da razvija ključne kompetencije kod učenika/ca koje ih osposobljavaju za život i rad i na taj način im pruža osnovu za dalje učenje.

Kako je danas jedan od glavnih ciljeva obrazovanja razvijanje funkcionalne pismenosti, jedna od osnovnih uloga nastavnika/ca u kontekstu formalnog obrazovanja odnosi se upravo na podršku i podsticanje funkcionalnog znanja i ključnih kompetencija koje su učenicima/ama potrebne za život i rad u savremenom društvu. Nastavnici/e treba pomognu učenicima/ama da pronađu primjenu za naučeno i da usmjere učenike/ce da povezuju novo gradivo sa prethodnim ili sa iskustvima koje učenik/ca već posjeduje.

PODRŠKA MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA "INTERAKTIVNE OTVORENE ŠKOLE" NASTAVNOM OSOBLJU OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA
Poznata je dugogodišnja praksa podrške osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona od strane MIOS-a Tuzla, kako menadžmentu škola tako i nastavnom osoblju. MIOS Tuzla podržava razvoj otvorenih škola koristeći metode interaktivnog učenja, pružajući profesionalne treninge o novim metodama učenja, promoviranjem demokratskog razvoja i implementiranjem standarda otvorenih škola u zajednici.

U periodu od februara 2017. – decembra 2019. godine, Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" Tuzla sprovodi projekat "Škola za sve".

U periodu septembar 2017. – juni 2018. godine, MIOS Tuzla je organizovao modularne edukacije o inovativnim nastavnim metoda tokom kojih je prisustvovalo ukupno 286 nastavnika/ce iz 42 osnovne i srednje škole Tuzlanskoga kantona. Edukacije kojim su prisustvovali nastavnici/e osnovnih i srednjih škola su bile na temu: projektna nastava, interaktivne metode, servisno učenje i inkluzija.

KAKO NASTAVNICI/E TUZLANSKOG KANTONA UZ PODRŠKU MIOS-A TUZLA DOPRINOSE STVARANJU FUNKCIONALNIH ZNANJA KOD UČENIKA/CA?
Nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona koji su prisustvovali edukacijama organizovanim od strane MIOS-a Tuzla, imali su priliku da jačaju kompetencije za primjenu savremenih pedagoških metoda usmjerenih na učenika/ca, njihove potrebe, interese i motive, koje potiču kreativnost, komunikaciju, samostalnost i kritičko mišljenje te koriste elemente igre i zabave u poučavanju. Nakon svakog modula edukacije, nastavnici/e su naučeno sa edukacije primijenili za realizaciju redovnog nastavnog plana i programa u radu sa učenicima/ama.

Kroz realizaciju 71 nastavnog časa sa primjenom interaktivnih metoda u nastavi, 53 nastavna časa sa primjenom strategija u poučavanju s ciljem pružanja podrške učenicima koji se susreću sa poteškoćam i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu, zatim 25 projekata primjene metode projektne nastave i 10 projekata primjene metode servisnog učenja, 5149 učenika/ca osnovnih i srednjih škola je imalo priliku da stiče funkcionalna znanja u skladu sa realiziranim nastavnim sadržajem.

Primjenom interaktivnih metoda učenici/e su imali/e priliku da preuzimaju aktivnu ulogu podupirući jedni druge u usvajaju novih sadržaja. Radili su u parovima ili većim grupama s jasno dodijeljenim ulogama u kojima je svaki/a učenik/ca doprinjeo/la u stvaranju konačnog rezultata.

Podrškom učenicima/ama koji/e se susreću sa poteškoćama i preprekama u učenju i učešću u redovnom nastavnom procesu omogućeno je razvijanje njihove sposobnosti i drugih potencijala do socijalizovanih ličnih maksimuma.

Primjenom metode projektne nastave učenici/e su imali/e priliku da kroz određeni vremenski period samostalno, u skladu sa nastavnim planom i programom, istražuju dogovoreni problem i to u svim fazama, počevši od osmišljavanja istraživanja, provođenja do prezentacije rezultata.

Zatim, kroz primjenu metode servisnog učenja učenici/e su imali/e priliku da uspostave vezu između sadržaja nastavnog plana i programa i servisa koje mogu pružiti u zajednici što predstavlja balans učenja i servisa. Učenici/e su polazili/e od potreba u zajednici na osnovu kojih su tražili vezu u nastavnom programu te nizom koraka kroz aktivnosti, tj. učenje kroz proces, su usvajali sadržaj nastavnih predmeta.

Primjena metoda projektna nastava i servisno učenje je finansijski podržana od strane MIOS-a Tuzla.

Navedene inovativne nastave metode, uz motivisane nastavnike/ce, pomažu učenicima/ama da se suoče s izazovima koji ih čekaju u budućnosti.

ČEMU SARADNJA MIOS-A TUZLA I NASTAVNIKA/CA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA TUZLANSKOG KANTONA DODATNO DOPRINOSI?
Kroz međusobnu saradnju, MIOS Tuzla, osnovne i srednje škole Tuzlanskog kantona doprinose ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja. Doprinos u ostvarenju 4. globalnog cilja održivog razvoja se ogleda u ostvarivanju uključivog i kvalitetnog obrazovanja kao i promoviranja mogućnosti cjeloživotnog učenja. Samim time veliki doprinos se daje u postizanju inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja sve djece što potvrđuje uvjerenje da je školovanje najmoćnije i dokazano sredstvo održivog razvoja.

4. globalni cilj održivog razvoja se temelji na potrebama koje su defnisane u u opisu cilja i koje se odnose na nedostatak adekvatno obučenih nastavnika, loše uvjete u školama i pitanje jednakih mogućnosti koje se pružaju djeci.

TuzlarijeKako bi se obezbijedilo kvalitetno obrazovanje, izgradili stavovi o jednakosti djece unutar škola i samim tim stvarale prilike svim učenicima/ama bez obzira na njihovu etničku pripadnost, boju kože, vjersku opredjeljenost, socio-ekonomski status, potrebna su ulaganja u obrazovne stipendije za učenike/ce, edukacije za obuku nastavnika/ca kao infrastukturni dio koji se odnosi na uvjete boravka unutar školske zgrade.

Projekat "Škola za sve" je finansijski podržan od strane Njemačkog ministrastva razvoja i ekonomije (BMZ) i Freudenberg fondacije, Njemačka.

(tuzlarije.net)               













23.04.2024. Broj citanja: 305
FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto




23.04.2024. Broj citanja: 337
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...




23.04.2024. Broj citanja: 96
Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi




23.04.2024. Broj citanja: 75
Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu




23.04.2024. Broj citanja: 77
NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice




23.04.2024. Broj citanja: 1295
VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol




23.04.2024. Broj citanja: 78
U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi




22.04.2024. Broj citanja: 290
VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio




22.04.2024. Broj citanja: 218
U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝




22.04.2024. Broj citanja: 315
Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje
















OSTALE VIJESTI
Stotine tisuća Argentinaca izašlo na ulice, prosvjeduju protiv mjera štednje
Kanađanin umro tijekom odmora na Kubi. Obitelji poslali krivo tijelo
Nastavnici u Tennesseeju će moći nositi oružje u škole
Moćna sestra sjevernokorejskog vođe: Izgradit ćemo nadmoćnu vojnu silu
Kongres SAD-a odobrio pomoć Ukrajini
Izrael negira da su njegovi vojnici pokopali Palestince u masovnu grobnicu u Gazi
Penava: Upozoravam Plenkovića - ne prelazi tu crtu, imat ćemo druge scenarije
Uhićen najbliži Šojguov suradnik. Sumnja se da je primio mito
Otkrivene masovne grobnice kod bolnica u Gazi
Američki Senat odobrio glasanje o vojnoj pomoći Ukrajini, moguća odluka već noćas
FOTO Ovako je danas izgledalo nebo iznad Atene, sve je narančasto
Hezbolah dronovima napao sjever Izraela
Rusija upozorila Zapad. "Riskirate direktan vojni sukob s nama"
Britanija će povećati potrošnju za obranu na 2.5 posto BDP-a
Rusi jako napreduju u istočnoj Ukrajini
Hamas pozvao na eskalaciju na svim frontama
Ruski sud odbio žalbu američkog novinara koji je u ruskom zatvoru zbog špijunaže
Neovisni medij objavio da je Kadirov teško bolestan. "Neće biti ni živ ni mrtav"
Odvjetnik o smrti brata osumnjičenog za Dankino ubojstvo: Podsjeća me na jedan slučaj
Google ulaže 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj







SVASTARIJE

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi

Britanija usvojila novi zakon, slat će migrante u Ruandu

NASA nakon 5 mjeseci primila smislene podatke s naše najudaljenije letjelice

VIDEO Predsjedavajuća na Vijeću sigurnosti ušutkala Vučića, lupala rukom o stol

U zraku se sudarila i srušila dva malezijska vojna helikoptera. Poginulo 10 ljudi

VIDEO Rusi napali Harkiv. Toranj visok 240 metara se prepolovio i srušio

U Sloveniji podržali širenje Europske unije: ˝Srbija se mora odlučiti gdje pripada˝

Europa se najbrže zagrijava. Objavljeno alarmantno izvještavanje





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi