TUZLARIJE - VIJESTI

28.03.2019. u 12:19 Broj citanja: 5055
Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić:
Njega i briga za starije dostojna čovjeka

Životni vijek se produžio, rađa se manje djece, zbog raznih razloga sve je više starijih osoba koje žive same. Uz starost je često povezana i bolest, onemoćalost tako da se nameće pitanje: Kako omogućiti kvalitetno starenje, socijalizaciju starijih osoba na najbolji mogući način da se osjećaju ugodno?

Tuzlarije


Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić, nudi konkretna rješenja za taj problem. U pitanju je prva privatna ustanova ovog tipa i to hotel za smještaj i brigu o starijim i iznemoglim osobama.

Uz medicinsku njegu, brigu i nadzor, pružaju i fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju. Smještaj u blizini jezera Modrac predstavlja mirnu oazu, izolovanu od gradske buke. U potpunosti opremljen i klimatizovan objekat sa 24-satnim nadzorom, garantuje udobnost i sigurnost za sve njihove korisnike.

Tuzlarije


O samoj ustanovi, uslugama koje pruža i načinu kako se starija osoba može smjestiti, razgovarali smo sa Suzanom Plavšić, menadžericom i socijalnom radnicom ove ustanove.

Tuzlarije
Suzana Plavšić u jednoj od soba


Tuzlarije


Sve se manje živi u zajedničkom domaćinstvu, stariji roditelji uglavnom žive odvojeno od djece koja su ili u inostranstvu ili prezaposlena. U našim krajevima, tradicionalno se djeca ili drugi članovi porodice brinu o starijim osobama. Međutim, vremena su se znatno promijenila tako da je smještaj u razne ustanove postao za mnoge neminovnost. Koliko se kod nas promijenila svijest da je za starije osobe bolji kvalitetan smještaj u nekoj ustanovi nego da žive same kada se ne mogu o sebi brinuti?

- Naš Dom je počeo sa radom prije više od godinu i po dana i do današnjeg dana imali smo određen broj korisnika kojima smo pružali medicinsku njegu, pomoć i nadzor, a koji su kod nas dolazili iz određenih razloga i potreba. Moram priznati da je sve veća potreba starijeg stanovništva smještaj i briga od strane trećeg lica, te da se s tim mijenja i razmišljanje o smještaju u ustanove, odnosno domove za stare osobe. U zemljama regiona to je odavno već postalo pravilo da starije osobe koje ne mogu da brinu same o sebi, država ili porodica smjesti u određenu ustanovu, te na taj način olakša i poboljša kvalitetu života tih starijih osoba. Kod nas još uvijek, posebno u ruralnim krajevima, postoji pravilo da je smjestiti roditelja u dom loš čin od strane djece. Međutim, kako se vremena mijenjaju, mladi sve više odlaze iz naše zemlje, tako se mijenja i mišljenje o ovoj sve većoj potrebi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Puno je raznih domova za smještaj starijih osoba, šta je to po čemu se razlikuje Privatna ustanova Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić?

- Mi smo prije svega na našem kantonu prva Privatna ustanova socijalne zaštite za smještaj i brigu o starim osobama. Ono što mi nudimo svojim korisnicima jeste prije svega 24-satna medicinska njega, briga i nadzor od strane profesionalnog i stručnog medicinskog osoblja. Pored svakodnevne pažnje i njege koja im je posvećena, kao i pomoći za obavljanje osnovnih životnih potreba, ustanova nudi društvene aktivnosti, fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju koja im je prijeko potrebna. Našim položajem u blizini jezera Modrac, a daleko od gradske buke, korisnicima garantujemo ugodan boravak u prirodnom okruženju. Cjelokupan objekat je u potpunosti klimatizovan i pokriven sa 24-satnim video nadzorom. Ustanova je opremljena sobama s posebnim kupatilima, televizorima, klima uređajima, savremenom kuhinjom, restoranom, prostorom za rehabilitaciju, te uređenim vrtom s prelijepim biljkama. Ukratko rečeno mi smo ustanova kojoj je na prvom mjestu svaki njen korisnik, te smo servis između korisnika, porodice i drugih socijalnih ustanova.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Možete li pojasniti šta znači medicinska briga i nadzor?

- Korisnici naše ustanove imaju 24-satni nadzor i medicinsku njegu i brigu od strane iskusnog i stručnog medicinskog osoblja. U medicinskom timu imamo stručne medicinske sestre - njegovatelje, te doktora opšte prakse, doktora specijalistu neuro-psihijatra, doktora stomatologa i logopeda, koji našim korisnicima svakodnevno stoje na raspolaganju. Ističemo da naša ustanova poseban akcenat stavlja na kvalitet medicinskih usluga. Medicinska briga koju pružamo je između ostalog: davanje terapije korisnicima (oralno, venski, muskularno), plasiranje braunile i katetera, mjerenje šećera u krvi (ŠUK), davanje inzulina, mjerenje vitalnih znakova života (tenzija, puls i temperatura), uzimanje uzoraka krvi i urina za labaratorijske pretrage, itd. Vodimo računa o ličnoj higijeni naših korisnika pa s tim u vezi tu je i svakodnevna briga oko presvlačenja, kupanja, brijanja (muških korisnika), šišanja, pranja odjeće i posteljine, hranjenja i sl.

Tuzlarije


Da li se kod vas mogu smjestiti i nepokretne osobe?

- Naravno. Mi imamo tri kategorije korisnika. To su pokretni, polupokretni i nepokretni korisnici. Sve korisnike tretiramo isto ali u skladu sa njihovim svakodnevnim potrebama. Nama dolaze osobe koje su nakon moždanih i srčanih udara otpuštene iz bolnice na kućno liječenje, osobe koje su imale određene povrede i lomove (kuk, noga, kralježnica i sl.), ali i osobe koje zbog određenih vrsta bolesti i same njihove starosti ne mogu da brinu same o sebi, te im je potrebna tuđa njega i pomoć. Mi korisnicima naše ustanove pružamo medicinsku njegu, brigu i nadzor, fizikalnu, radnu i okupacionu terapiju, te socijalnog radnika koji njima i njihovim porodicama stoji na raspolaganju.

Tuzlarije


Koliko već dugo radite i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

- Ekskluzivni dom za starija lica – Hotel Ahmedić radi od septembra 2017. godine i od tada bilježi samo pozitivne rezultate kada je u pitanju usluga koju pruža svojim korisnicima. Prije nešto više od dva mjeseca postali smo zvanično prva Privatna ustanova socijalne zaštite za smještaj starijih osoba na Tuzlanskom kantonu, te smo trenutno u procesu prikupljanja dokumentacije kako bi od strane Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK dobili potrebnu saglasnost, te time ispunili sve zakonske procedure u segmentu pružanja smještaja i brige za starije osobe iz domena socijalne zaštite.
Moramo priznati da smo zadovoljni do sada postignutim rezultatima ali znamo da uvijek može više i bolje te se svakodnevno rukovodstvo ali i uposlenici naše ustanove trude da unaprijede naše usluge, našu brigu za naše trenutne i buduće korisnike.

Tuzlarije


U razgovoru sa ljudima koji se brinu o starijim osobama, rečeno nam je da se cijene za brigu u toku mjeseca kreću oko 450,00 KM. Neki imaju i dvije osobe koje se smjenjuju da bi se obezbijedila 24-satna briga. Na kraju, kada se na to doda i sve što je potrebno od raznih lijekova, pomagala, ishrane, te redovnog plaćanja komunalija za stan iznosi znaju biti veći od cijena smještaja u ustanovama luksuznog tipa kakva je vaša. Mnoge uz uslove zanimaju i cijene, pa možete li reći kakve su cijene i šta se za to dobije?

- Potpuno je sigurno kada na jednoj strani imate roditelja koji živi sam u stanu, a vi niste u mogućnosti da brinete o njemu, da briga druge osobe o njemu iziskuje velike troškove. Kako rekoste od plaćanja jedne ili dvije osobe da vode brigu o starijoj osobi, do plaćanja komunalija, kupovine hrane i higijenskih potrepština, lijekova, pelena i sl., puno je isplativije roditelja smjestiti u ustanovu za smještaj starijih osoba. U našoj ustanovi cijena zavisi od brige i njege koja je potrebna za jednog korisnika, znači da li je osoba pokretna, polupokretna, nepokretna i koliko je potrebno da se naš tim posveti toj osobi. Kako bi se odredila cijena smještaja potrebno je dostaviti određenu zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje se osoba prima u našu ustanovu ali i dogovaraju svi potrebni smještajni uslovi, pa i određuje sama cijena.

Za sve upite i detaljnije informacije stojimo na raspolaganju:
Privatna ustanova Ekskluzivni Dom za starija lica – Hotel Ahmedić nalazi se u Lukavcu, Mosorovac bb. Možete nas kontaktirati na brojeve telefona:
+ 387 35 543 276
+ 387 61 683 939
+ 387 62 356 601
e.mail: [email protected]
hotelahmedic.ba


S. Mešić

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 37
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 89
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 206
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 129
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 647
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 269
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 399
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 225
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 214
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1139
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝
















OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi