TUZLARIJE - VIJESTI

30.03.2019. u 08:18 Broj citanja: 608
Mladen Bićanić, kritika predstave ˝Seksi Rublje˝:
Jesam ja tebi još uvijek sexy?

Michele Riml: "Seksi Rublje"
Redateljica: Lea Anastazija Fleger
Prevoditeljica i dramaturginja: Dora Golub
Scenografkinja: Marta Crnobrnja Kostimografkinja: Vanda Grba Igraju: Vlasta i Igor Golub Premijera: Kazalište Virovitica 28.09.2018.

Tuzlarije


Dugogodišnja suradnja Teatra Kabare Tuzla i Kazališta Virovitica, kako na planu razmjene predstava tako i koprodukcija - rada na zajedničkim projektima, dovela je do gostovanja te kazališne kuće druge večeri 17. TKT Festa sa predstavom "Seksi rublje" kanadske dramske spisateljice Michele Riml u inscenaciji mlade zagrebačke redateljice Lee Anastazije Fleger. Michele Riml prvi put se pojavljuje na nekoj od hrvatskih pozornica: rodjena je 1967., prvi komad " Suveniri " piše već sa 17 godina, iza nje je već 14 dramskih djela ukotvljenih uvijek na onoj tako fluidnoj i nezamjetnoj granici izmedju komedije koja plijeni vrckavim humorom, ponekada i britkim društvenim komentarom i realistične gradjanske drame. Drame su joj prevedene na sedam jezika, prirodom posla usko je vezana uz Simon Fraser University ( Vancouver - British Columbia ) a igra se, osim kod kuće, u teatrima Kanade, i na kazališnim scenama SAD -a, Meksika, Novog Zelanda, a u Europi na Islandu, u Litvi, Njemačkoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj ali i u našem susjedstvu, u Sloveniji. Komad " Seksi rublje "( u originalu " Sexy laundry " ) napisala je 2002. godine, deset godina kasnije dodaje nastavak, " Henry and Alice: into the Wild ", sa istim junacima, sredovječnim bračnim parom koji se suočava sa kriznim godinama u svojoj vezi ali i životu uopće, i sa tim komadom, što se može igrati kao jednočinka ili kao dvočinka, postiže internacionalni uspjeh.

" Seksi rublje ", u vrlo dobro pogodjenom prijevodu Dore Golub, ujedno dramaturginje u predstavi, režiju potpisuje Lea Anastazija Fleger, novo ime medju mladim hrvatskim redateljicama, komad je upravo o tomu: kako, nakon 25 godina braka, nastaviti dalje, što se to u tom za ljudski život ipak dugom periodu, sve promijenilo, preoblikovalo, izgubilo ili nestalo, koliko smo još privlačni jedno drugom, što učiniti da, ako više nismo, to opet postanemo? Stoga i pitanje iz naslova: " Jesam ja tebi još uvijek sexy? " kao da sublimira sve njihove dvojbe, nedoumice i pitanja koja će te noći, jednog vikenda odabranog za osamu i seks u nekom trendi hotelu koji odiše " istočnjačkim dizajnom i zapadnjačkim senzibilitetom " postaviti jedno drugom. U tome dragocjenu pomoć, barem tako misli Ona, pružiti će im zadaci i vježbe iz prigodnog priručnika " Sex za neznalice ", to je ta spasonosna slamka za kojom će posegnuti ne bi li svoj intimni život vratili u neka stara, dobra vremena kada su se još strastveno i mladenački voljeli. Jer, kaže Suzana, sklona fantazijama i nekom drugačijem, bogatijem i uzbudljivijem životu: "...nema ništa loše u tome da se ponekad proba nešto novo. " A ON - Zdravko, pragmatični inženjer gradjevine, pun frustracija svakodnevice, rezignirano će zaključiti: "...male stvari ponekad imaju ogroman utjecaj na cijelo čovječanstvo. "

Frustriran i razočaran neuspjehom na poslu, gdje ga uvijek netko pretekne kada je riječ o unapredjenju, primjećuje: " Danas se sve svodi na trenutno zadovoljenje. A znaš šta se dogodi kad jedan čovjek dobije trenutno zadovoljenje - onda drugom čovjeku kažu, neka se strpi još nekoliko godina, doći će red i na njega. Doći će red na mene - jebo te...”I tu Michele Riml neprimjetno prelazi iz neobavezne komike vodviljskog, na trenutke kabaretskog sazvučja u točan, britki društveni komentar, svog junaka iz zabavne komedije u trenu prebacuje u nad čovjeka zapitanu realističnu gradjansku dramu. Slično se dogadja sa Suzanom, koja nemoćna da se odupre naborima godina koji i na njenom tijelu ostavljaju traga, usporedjuje sa dožibljajem starosti kod muškaraca i žena: "...A zašto se muškarac smije zapustiti? I još uvijek očekivati od svoje žene da bude sexy, mršava, lijepa i zainteresirana za njega? Ne razumiješ, muško si, imaš sreće, s tobom je drugačije. Ti postaješ samo šarmantniji, na neki način privlačniji, a ja samo starim. Posvuda je tako: filmovi, internet, reklame - muškarci mogu biti ružni i debeli i stari - a žene uvijek moraju biti mlade, lijepe, bujne, sexy...”

Kao finale u tom otporu teroru mladosti, ljepote, svježine tijela koje ne smije, poput cvijeća, uvenuti, glavna će se junakinja, igra je vrlo iznijansirano i uz punu usuglašenost i stopljenost nje i lika koji tumači, Vlasta Golub, kriknuti: " Radi se oosjećaju da si živ, to hoću osjetiti. U što sam se ja pretvorila? U što smo se mi pretvorili? Dovela sam te ovamo da vidim što je od nas ostalo. " Zdravko, suprug, rola Igora Goluba, vrlo dobro uklopljena u duh i atmosferu komada, smiruje njen ispad: " Ništa nije onoliko dobro koliko može biti - ništa ne ispadne onako kako bismo mi htjeli. To je život. Ali to smo mi gradili, za to nam je trebalo 25 godina, to smo bili mi: to su temelji, zidovi, žbuka, cigla, krov - dobro, možda ti se ne svidja fasada, ali to smo sve bili mi. " Stari inženjer čvrst je na svom terenu, ništa ga ne može iznenaditi.
Michele Riml piše tečno i pitko, njeni su junaci prepoznatljivi i dobrodošli gosti, kao da ih već odavno poznamo, čak i sebe, ako smo iskreni, prepoznati ćemo u njima. Mlada redateljica prepušta sve glumcima, bez većih intervencija u dramski narativ, sve se odvija prirodno, očekivano, prelazi iz smijeha u plač, iz radosti u bol i tugu, vapaj za prošlim i nepovratnim i mirenje sa onim što jeste i tako mora biti teku uporedo, isprepliću se i opet razdvajaju, baš kao u životu. Možda je to najbolje izraženo u replici pragmatičnog Zdravka koji će na pitanje supruge Suzane: Zašto smo drugačiji, mudro odgovara: " Zato što smo stariji. Unatoč svemu što nas jebena popularna kultura uči - ljudi ipak stare. "

Mladen Bićanić

(tuzlarije.net)               









 



U BiH 678 zaraženih osoba, u SAD 10.000 preminulih
Koronavirus - iz minute u minutu (07.04.)
Sve je više zaraženih bez simptoma
U Kini prvi put od januara nema umrlih od korone
Nada da bolest pokazuje prve znakove usporavanja
Europa vidi znake nade u borbi s koronavirusom

06.04.2020. u 21:18 Broj citanja: 5757
Vatrogasci se bore sa velikim požarom iznad Tuzle


TuzlarijeKako javljaju čitaoci, u popodnevnim satima počeo je požar niskog rastinja koji se uz pomoć vjetra proširio u velikom pojasu od Krojčice prema Kužićima i dalje prema Husinu. Vatrogasne ekipe su na terenu i koliko se zna, kuće nisu u opasnosti.

OPŠIRNIJE


06.04.2020. u 19:39 Broj citanja: 2780
U Teočaku:
Mensur Alić vlastitim sredstvima asfaltirao put dužine 400 metara


Mjesna zajednica Jasikovci u općini Teočak danas ima puno razloga da u vrijeme pandemije korona virusa pamti i jedan dan kao poseban. Naime, kroz njihovo naselje asfaltiran je put dužine oko 400 metara

OPŠIRNIJE


06.04.2020. u 19:16 Broj citanja: 719
Agencija za bankarstvo FBiH
Preporuka za privremeno postupanje kod isplate penzija/mirovina


Agencija za bankarstvo FBiH je dana 30.03.2020. godine, svim bankama sa sjedištem u Federaciji Bosne i Hercegovine, uputila Preporuku za privremeno postupanje kod isplate penzija/mirovina i drugih socijalnih primanja za vrijeme trajanja zabrane kretanja osobama starijim od 65 godina života.

OPŠIRNIJE


06.04.2020. u 17:50 Broj citanja: 773
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je prelijepo, sunčano, sa puno behara, sad je vrijeme maslačaka pa se neki dijelovi grada žute od njih. Kako mi nedostaje jedna kafica u kafiću, da onako sjedim, posmatram ko prolazi i ne mislim smijem li šta pipnuti. Valjda ovo sve brzo završi.

OPŠIRNIJE


06.04.2020. u 16:26 Broj citanja: 654
Gradonačelnik Imamović o organizovanju isplata penzija


Molim sve građane mlađe od 65 godina, da svoje dnevne potrebe u bankama, apotekama i sa moposlugama, obavljaju poslije 12 sati, kako bi do 12 sati starije osobe imale prednost. Molim banke da u ovih nekoliko dana povećaju broj poslovnica i službenika na šalterima, kao i da vode računa o obaveznom poštovanju socijalne distance i drugih zaštitnih mjera.

OPŠIRNIJE


06.04.2020. u 14:42 Broj citanja: 1785
U Tuzlanskom kantonu:
Pozitivni na korona virus su dobrog zdravstvenog stanja


Zdravstveno stanje zaraženih je nepromjenjeno, nema nikoga na respiratoru. Nema novozaraženih u UKC-u Tuzla. Direktor UKC-a rekao je da bi bio zadovoljan da ostane na 10 do sada zaraženih na 2.500 usposlenih ali treba znati da kroz trijažni punkt ispred UKC-a dnevno prođe 1.000 do 1.100 osoba.

OPŠIRNIJE













OSTALE VIJESTI
UŽIVO: Koronavirus u BiH, regiji i svijetu: U BiH 678 zaraženih osoba, u SAD 10.000 preminulih

Odluka o budućem zasjedanju online: Vanredna sjednica Predstavničkog doma PFBiH

Čerkez: U FBiH 24 nova slučaja virusa korona: Novalić: Moramo zajedno nastaviti kontrolirati pandemiju

VIDEO: U sektoru rudarstva zasad nema oboljelih radnika: Rudari poduzeli dodatne mjere zaštite, proizvodnja stabilna

Federalni štab civilne zaštite: Testove za koronavirus dobit će KCUS, UKC Tuzla i SKB Mostar

VIDEO: Vjetar otežava gašenje: Požar u tuzlanskom naselju Kužici, gori veći kompleks šume

VIDEO: Predsjedavajući Predsjedništva BiH: Intervju: Šefik Džaferović

Prvi put od januara: U Kini nije zabilježen nijedan smrtni slučaj od koronavirusa

Plin s prilično zavidnim medicinskim životopisom: Dušikov oksid mogao bi pomoći protiv covida-19

Britanski premijer u bolnici: Johnson dobio kisik, ali nije na respiratoru

Nađeno tijelo unuke Roberta Kennedyja, potraga za sinom se nastavlja
Boris Johnson na intenzivnoj. U Kini prvi dan bez mrtvih, puno zaraženih bez simptoma
Vijeće sigurnosti UN-a ovaj tjedan održava prvi sastanak o koronavirusu
U Kini prvi put od siječnja nema umrlih od korone. Sve je više zaraženih bez simptoma
Wall Street skočio više od 7 posto
Vrhovni sud oslobodio australskog kardinala pedofila, izlazi na slobodu
U Hrvatskoj 1222 slučaja. Najgori dan u Francuskoj, u SAD-u preko 10.000 mrtvih
Plenković zaželio Borisu Johnsonu brz oporavak
Političari podržali Johnsona nakon što je završio na intenzivnoj, među njima i Vučić
Norveška dovela epidemiju u kontrolu, Italija zabilježila pad broja novozaraženih
Odgođeni predizbori demokrata u SAD-u zbog koronavirusa
Danska otvara škole i vrtiće, Norveška kaže da je epidemiju stavila pod nadzor
Je li Švedska u pravu, a svi ostali u krivu?
SAD ulazi u tjedan vrhunca smrti od koronavirusa
Johnson ostaje u bolnici, ali nastavlja voditi vladu
Teroristi su 11. rujna u New Yorku ubili 2700 ljudi. Od korone ih je već umrlo 3000
Grčke vlasti se nadaju kako će se situacija s koronavirusom normalizirati u svibnju
U SAD-u je od koronavirusa preminulo više od 10.000 ljudi
Tablica zaraženih, umrlih i izliječenih po državama - 6. travnja 2020.
Guverner New Yorka produljio karantenu do 29. travnja








SVAŠTARIJE

Pogoršano zdravstveno stanje Borisa Johnsona

Foreign Policy: Koronavirus je najgori obavještajni promašaj u povijesti SAD-a

Novalić: Stiglo 150.000 testova koje je kupila Vlada FBiH

U Kini je sve više zaraženih koji nemaju simptome

Besmislene teorije zavjere o 5G i korona virusu

Smijenjeni kapetan američke ratne mornarice ima koronavirus

Gates: Cjepivo protiv korone mora biti globalno dostupno

Nepoznanica: Kako koronavirus bira žrtve?

Pastor koji je tvrdio da je korona histerija i otišao propovijedati umro od korone

Kanađani se u borbi protiv korone okrenuli pranju novca