TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2019. u 15:14 Broj citanja: 438
Najava terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada:
Hiljadu volontera uzima učešće u akciji čišćenja Tuzle!

U utorak, 17.09.2019. godine u Kongresnoj sali Hotela Tuzla, održana je press-konferencija povodom najave osme terenske volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada "Let´s Do It - očistimo zemlju za 1 dan", koja će širom Grada Tuzla biti održana 20. septembra. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Tuzlarije


Projekat "Let´s Do It Tuzla" i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta "Let´s Do It Bosna i Hercegovina", odnosno "World Cleanup Day", u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 35 miliona volontera iz preko 168 zemalja svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u BiH pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji - čišća i ljepša okolina za sve nas!

Osma terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Riječ je o lokalitetu poznatnog izletišta "Ilinčica", parka "Slana Banja", vidikovca "Kicelj", mosta u blizini bivše Livnice, parka kod BKC-a, kao i lokaliteta u mjesnim zajednicama Pasci, Mramor, Simin Han, Kiseljak, Lipnica, Breške, Slavinovići, Solina i Dobrnja. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

- Ovaj projekat ne samo da daje priliku građanima Grada Tuzla da kroz direktnu participaciju u terenskoj akciji daju doprinos očuvanju naše zajednice, nego i mogućnost da učestvuju i u organizacionim aktivnostima projekta, putem prijave ilegalne deponije otpada. Upravo na takav način, ovogodišnja terenska akcija će biti proširena na lokalitete širom Grada Tuzla i na tome smo neizmjerno zahvalni svim ekološki osviještenim pojedincima, povjerenicima mjesnih zajednica, učenicima osnovnih i srednjih škola i aktivistima nevladinih organizacija. Organizacioni odbor projekta "Let´s Do It Tuzla" mjesecima aktivno radi na pripremama najveće volonterske akcije u našem gradu, koja će i ove godine biti dio najvećeg volonterskog pokreta u historiji čovječanstva. Izuzetno smo ponosni na sve naše dosadašnje aktivnosti realizovane u prethodnih sedam godina te ćemo svakako i osmi put za redom pokazati da je Tuzla ujedinjena u akciji, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta "Let´s Do It Tuzla".

Tuzlarije


U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta "Let´s Do It Tuzla" pozvao je sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom, koje predstavlja potencijalnu lokaciju koja bi bila uvršena u ovogodišnji plan čišćenja.

- Kao i prethodne godine, ovogodišnjom terenskom akcijom čišćenja ilegalnih deponija otpada obuhvatiti ćemo šire područje Grada Tuzla, uključujući i veliki broj rubnih mjesnih zajednica. Na taj način nastojimo uključiti što veći broj volontera i lokacija, kako bi se broj ilegalnih deponija u našem gradu sveo na minimum. Bitno je napomenuti da su angažovane sve relevanatne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbjednosti naših volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. U ovom trenutku već možemo potvrditi da će u akciji učešće uzeti preko hiljadu volontera svih starosnih skupina, koji se nalaze na našim evidencijama, a očekujemo da će taj broj rasti do dana akcije, izjavila je Selma Omerović, terenski koordinator projekta "Let´s Do It Tuzla".

Tuzlarije


Zahvaljujući podršci kompanije "Eko život", ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i zlatnog sponzora projekta, u okviru ove akcije omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost.

- Kao operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom već šestu godinu zaredom, ponosno smo zlatni sponzor projekta ´Let´s Do It Bosna i Hercegovina´. Naš primarni cilj ogleda se u tome da se što više ambalaže i ambalažnog otpada propisno i na odgovarajući način zbrine. Nastojimo podržati ovako dobre i uspješne projekte te smo zadovoljni što možemo i mi, svojim ličnim učešćem, ali i kao operater sistema, doprinijeti čišćem i zdravijem okolišu. Željela bih svakako naglasiti da će otpad, koji taj dan bude prikupljen, biti propisno zbrinut, izjavila je Azra Zahirović, predstavnica kompanije "Eko život" d.o.o. Tuzla.

Tuzlarije


Svoju društvenu odgovornost i brigu za zaštitu životne sredine i okoliša iskazala je i NLB Banka d.d. Sarajevo, višegodišnji sponzor aktivnosti projekta "Let´s Do It Tuzla".

- "NLB Banka d.d., Sarajevo djeluje odgovorno prema svojim klijentima, zaposlenicima, društvu i okolišu. U skladu sa misijom i ciljevima, poduzima različite aktivnosti usmjerene na očuvanje našeg okoliša.  Sretni smo da smo i ove godine kao sponzori podržali aktivnosti projekta ´Let´s Do It Tuzla´. NLB Banka će i u budućnosti nastaviti podržavati ovakve projekte u svrhu zaštite okoliša, izjavila je Senada Jahić, direktorica Podružnice Tuzla, NLB Banka d.d. Sarajevo.

Tuzlarije


Važnost relizacije ovog projekta prepoznala je i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

- Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža podršku lokalnim institucijama i građanskim inicijativama u provedbi aktivnosti usmjerenih na unapređenje zaštite okoliša. Aktivisti okupljeni oko pokreta ´Let´s Do It´ kontinuirano iskazuju visok stepen društvene odgovornosti i svojim volonterskim angažmanom daju najbolji primjer kako svi možemo dati doprinos u izgradnji boljeg i ugodnijeg okruženja. Misija OSCE-a u BiH poziva sve relevantne aktere da ulože dodatne napore u području zaštite okoliša, jer čist okoliš znači bolji kvalitet života građana, izjavila je Dragica Karadžin, službenica Odjela za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH.

Tuzlarije


Centralno okupljanje svih volontera u Gradu Tuzla biće na platou kod Kina "Centar", tuzlacima poznatije kao plato kod "Ismeta i Meše" od 9h, nakon čega će biti upućeni prema gore pomenutim lokacijama, dok će akcija u mjesnim zajednicama početi prema rasporedu koji će u narednim danima biti objavljen na Facebook Fan stranici "Let´s Do It Tuzla". Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

Pojedinačne registracije moguće su sve do samog dana akcije, odnosno centralnog okupljanja volontera, putem web stranice www.letsdoit.ba/registracija, dok su grupne prijave otvorene do 18.09.2019. godine putem e-maila tuzla@letsdoit.ba.

(tuzlarije.net)               

 Samo u Kantonu Sarajevo 107
Koronavirusom u BiH zaraženo još 289 osoba
Službenih podataka nema
U Novom Pazaru od koronavirusa preminulo više od stotinu osoba?
Utrka za što skoriji razvoj vakcine
Testiranja vakcine za koronavirus na ruskim vojnicima dobrovoljcima uspješna

06.07.2020. u 07:05
Plan dobrovoljnog darivanja krvi za 7. i 9. juli:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


Tuzlarije
Ako niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE


06.07.2020. u 06:22 Broj citanja: 1289
Elektrodistribucija Tuzla:
Planska isključenja električne energije za 06. juli


Iz Elektrodis tribucije Tuzla su za 06. juli najavili planske prekide isporuke električne energije u mnogim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE


06.07.2020. u 00:10 Broj citanja: 4251
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


Tuzlarije
Tuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


06.07.2020. u 00:07 Broj citanja: 9828
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


05.07.2020. u 17:56 Broj citanja: 812
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tuzlarije
Na ovoj slici se vidi drvo na Trgu Slobode. Prekrasno, veliko drvo. Svašta se dešavalo na mjestu gdje se nalazi, mnogi pored njega prolazili, ratove, razne vremenske prilike i neprilike izdrzalo, a i sad pruža hlad za mnoge koji sjede ispod njegove krošnje. Ne znam koliko je staro ali znam da je na mnogim starim fotografijama.

OPŠIRNIJE


05.07.2020. u 15:12 Broj citanja: 4184
U Tuzlanskom kantonu:
Novih pozitivnih 29, u Tuzli 16, jedna osoba preminula


U protekla 24 sata u Tuzlanskom kantonu testirano je na korona virus 216 uzoraka, pozitivnih osoba je 24. Zabilježen je jedan smrtni slučaj, riječ je o ženskoj osobi, srednje životne dobi sa područja općine Banovići.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ i dalje najjača politička opcija u Hrvatskom saboru

VIDEO: I dalje brojne reakcije na izjavu ambasadora Ivancova: BiH najranjivija na ruski utjecaj na Zapadnom Balkanu

VIDEO: 25 godina nakon genocida u BiH: Krug 99: Umjesto priznavanja zločina, sve češće negiranje

Duplo manje novozaraženih nego jučer: Četiri smrtna slučaja od koronavirusa u BiH

Emir Suljagić o Memorijalnome centru: \'Da bude mjesto suočavanja, istraživanja, obrazovanja i razgovora\'

Šef Delegacije EU-a u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH: Sattler o izborima, pandemiji, javnim nabavkama, VSTV-u, Vladi FBiH

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost: Bolton: Lideri Srbije i Kosova su razgovarali o razmjeni teritorija

Olujno nevrijeme pogodilo ostrvo Kjušu: Obilne padavine u Japanu, poginulo najmanje 16 ljudi

VIDEO: Ništa od izgradnje minihidroelektrana: Nakon višegodišnje borbe Una spašena

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošloga tjedna porasle više od 4 posto
Svjetski i regionalni mediji o izborima: HDZ pred pobjedom i novim formiranjem vlade
Žena u Francuskoj ispala iz vlaka smrti, umrla je
Stručnjaci traže promjenu preporuka WHO-a: Korona se prenosi i manjim kapljicama
Zbog rasta broja zaraženih još jedan grad u Španjolskoj stavljen u karantenu
Grčka zbog rasta broja zaraženih granicu zatvorila za Srbe
U Kini se opet pojavila kuga, vlasti izdale upozorenje trećeg stupnja
Knjige prodemokratskih autora izbačene iz knjižnica u Hong Kongu
Nakon tri mjeseca u Britaniji otvoreni pabovi, ljudi plesali po ulicama
Umrla jedna od dviju prosvjednica u koje se luđak zaletio autom u Seattleu
U Japanu 20 mrtvih i 14 nestalih u poplavama i klizištima
Na Dan neovisnosti u Baltimoreu srušen spomenik Kristoforu Kolumbu
Svjetske burze rasle unatoč novim problemima s koronom
Dolar blago oslabio drugi tjedan zaredom
Kanye West objavio da će se kandidirati za predsjednika SAD-a, podržao ga Elon Musk
Trump u govoru na Dan neovisnosti obećao da će poraziti "radikalnu ljevicu"
Rekordne dnevne zaraze u Teksasu i Floridi, Trump brojke pravda velikim testiranjem
U Meksiku više od 30.000 mrtvih od koronavirusa
Šire li na kraju ljudi bez simptoma koronu ili ne?
Danas je najgori dan od početka pandemije u svijetu, novozaraženih je preko 200.000
SVAŠTARIJE

Grčka zbog rasta broja zaraženih granicu zatvorila za Srbe

Od ponedjeljka u KS-u na snazi nove restriktivne mjere

Hrvatska danas bira novi saziv Hrvatskog sabora

Danas je najgori dan od početka pandemije u svijetu, novozaraĹženih je preko 200.000

VIDEO Novinarka CNN-a opljačkana tijekom javljanja uĹživo u Brazilu

Ryanairov zrakoplov prisilno sletio u Grčkoj

Premijer Francuske podnio ostavku

Beograd zbog koronavirusa proglasio vanrednu situaciju

Aja Sofija ostaje muzej, sem ako Erdogan ne odluči drugačije

Migrant ubijen u blizini Kulen Vakufa