TUZLARIJE - VIJESTI

17.09.2019. u 15:14 Broj citanja: 315
Najava terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada:
Hiljadu volontera uzima učešće u akciji čišćenja Tuzle!

U utorak, 17.09.2019. godine u Kongresnoj sali Hotela Tuzla, održana je press-konferencija povodom najave osme terenske volonterske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada "Let´s Do It - očistimo zemlju za 1 dan", koja će širom Grada Tuzla biti održana 20. septembra. Riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u historiji naše zemlje posvećenoj prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Tuzlarije


Projekat "Let´s Do It Tuzla" i terenske akcije koje se provode pod njegovim okriljem, sastavni su dio pokreta "Let´s Do It Bosna i Hercegovina", odnosno "World Cleanup Day", u kojem je u dosadašnjim ekološkim akcijama učešće uzelo preko 35 miliona volontera iz preko 168 zemalja svijeta. Tako su se Tuzla i ostali gradovi u BiH pridružili najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu, ujedinjenom u jednoj misiji - čišća i ljepša okolina za sve nas!

Osma terenska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada biti će provedena na nekoliko lokacija u užem gradskom jezgru, ali i na području okolnih mjesnih zajednica. Riječ je o lokalitetu poznatnog izletišta "Ilinčica", parka "Slana Banja", vidikovca "Kicelj", mosta u blizini bivše Livnice, parka kod BKC-a, kao i lokaliteta u mjesnim zajednicama Pasci, Mramor, Simin Han, Kiseljak, Lipnica, Breške, Slavinovići, Solina i Dobrnja. Za sve volontere, učesnike terenskih aktivnosti, osigurane su vreće, rukavice i osvježenje.

- Ovaj projekat ne samo da daje priliku građanima Grada Tuzla da kroz direktnu participaciju u terenskoj akciji daju doprinos očuvanju naše zajednice, nego i mogućnost da učestvuju i u organizacionim aktivnostima projekta, putem prijave ilegalne deponije otpada. Upravo na takav način, ovogodišnja terenska akcija će biti proširena na lokalitete širom Grada Tuzla i na tome smo neizmjerno zahvalni svim ekološki osviještenim pojedincima, povjerenicima mjesnih zajednica, učenicima osnovnih i srednjih škola i aktivistima nevladinih organizacija. Organizacioni odbor projekta "Let´s Do It Tuzla" mjesecima aktivno radi na pripremama najveće volonterske akcije u našem gradu, koja će i ove godine biti dio najvećeg volonterskog pokreta u historiji čovječanstva. Izuzetno smo ponosni na sve naše dosadašnje aktivnosti realizovane u prethodnih sedam godina te ćemo svakako i osmi put za redom pokazati da je Tuzla ujedinjena u akciji, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta "Let´s Do It Tuzla".

Tuzlarije


U proteklom periodu, Organizacioni odbor projekta "Let´s Do It Tuzla" pozvao je sve građane da prijave ilegalnu deponiju otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponovanim otpadom, koje predstavlja potencijalnu lokaciju koja bi bila uvršena u ovogodišnji plan čišćenja.

- Kao i prethodne godine, ovogodišnjom terenskom akcijom čišćenja ilegalnih deponija otpada obuhvatiti ćemo šire područje Grada Tuzla, uključujući i veliki broj rubnih mjesnih zajednica. Na taj način nastojimo uključiti što veći broj volontera i lokacija, kako bi se broj ilegalnih deponija u našem gradu sveo na minimum. Bitno je napomenuti da su angažovane sve relevanatne nadležne službe s ciljem osiguranja bezbjednosti naših volontera prilikom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina. U ovom trenutku već možemo potvrditi da će u akciji učešće uzeti preko hiljadu volontera svih starosnih skupina, koji se nalaze na našim evidencijama, a očekujemo da će taj broj rasti do dana akcije, izjavila je Selma Omerović, terenski koordinator projekta "Let´s Do It Tuzla".

Tuzlarije


Zahvaljujući podršci kompanije "Eko život", ovlaštenog operatera sistema upravljanja ambalažnim otpadom i zlatnog sponzora projekta, u okviru ove akcije omogućeno je odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada, koji će biti upućen u proces reciklaže te time dobiti novu vrijednost.

- Kao operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom već šestu godinu zaredom, ponosno smo zlatni sponzor projekta ´Let´s Do It Bosna i Hercegovina´. Naš primarni cilj ogleda se u tome da se što više ambalaže i ambalažnog otpada propisno i na odgovarajući način zbrine. Nastojimo podržati ovako dobre i uspješne projekte te smo zadovoljni što možemo i mi, svojim ličnim učešćem, ali i kao operater sistema, doprinijeti čišćem i zdravijem okolišu. Željela bih svakako naglasiti da će otpad, koji taj dan bude prikupljen, biti propisno zbrinut, izjavila je Azra Zahirović, predstavnica kompanije "Eko život" d.o.o. Tuzla.

Tuzlarije


Svoju društvenu odgovornost i brigu za zaštitu životne sredine i okoliša iskazala je i NLB Banka d.d. Sarajevo, višegodišnji sponzor aktivnosti projekta "Let´s Do It Tuzla".

- "NLB Banka d.d., Sarajevo djeluje odgovorno prema svojim klijentima, zaposlenicima, društvu i okolišu. U skladu sa misijom i ciljevima, poduzima različite aktivnosti usmjerene na očuvanje našeg okoliša.  Sretni smo da smo i ove godine kao sponzori podržali aktivnosti projekta ´Let´s Do It Tuzla´. NLB Banka će i u budućnosti nastaviti podržavati ovakve projekte u svrhu zaštite okoliša, izjavila je Senada Jahić, direktorica Podružnice Tuzla, NLB Banka d.d. Sarajevo.

Tuzlarije


Važnost relizacije ovog projekta prepoznala je i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

- Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pruža podršku lokalnim institucijama i građanskim inicijativama u provedbi aktivnosti usmjerenih na unapređenje zaštite okoliša. Aktivisti okupljeni oko pokreta ´Let´s Do It´ kontinuirano iskazuju visok stepen društvene odgovornosti i svojim volonterskim angažmanom daju najbolji primjer kako svi možemo dati doprinos u izgradnji boljeg i ugodnijeg okruženja. Misija OSCE-a u BiH poziva sve relevantne aktere da ulože dodatne napore u području zaštite okoliša, jer čist okoliš znači bolji kvalitet života građana, izjavila je Dragica Karadžin, službenica Odjela za demokratski razvoj Misije OSCE-a u BiH.

Tuzlarije


Centralno okupljanje svih volontera u Gradu Tuzla biće na platou kod Kina "Centar", tuzlacima poznatije kao plato kod "Ismeta i Meše" od 9h, nakon čega će biti upućeni prema gore pomenutim lokacijama, dok će akcija u mjesnim zajednicama početi prema rasporedu koji će u narednim danima biti objavljen na Facebook Fan stranici "Let´s Do It Tuzla". Organizatori naglašavaju da svi volonteri u ovoj terenskoj akciji učestvuju na sopstvenu odgovornost, zbog čega se preporučuje striktno praćenje instrukcija koje će dobiti od ovlaštenih lica na terenu.

Pojedinačne registracije moguće su sve do samog dana akcije, odnosno centralnog okupljanja volontera, putem web stranice www.letsdoit.ba/registracija, dok su grupne prijave otvorene do 18.09.2019. godine putem e-maila tuzla@letsdoit.ba.

(tuzlarije.net)               

 Ubojice uglavnom bližnji
Ubojstva žena i dalje velik problem u svijetu
Stotine hiljada umiru zbog bolesti otpornih na antibiotike
Lijekovi predstavljaju globalni rizik za okoliš
(Ne)održivost svijeta:
Klimatske izbjeglice neće se brojati samo u milionima

20.11.2019. u 21:31
Nova Kasaba:
Posjeta djeci koja se bore za osnovna dječija prava


Međunarodni dan dječijih prava obilježen je posjetom Edukativnom centru Nova Kasaba u srijedu, 20. novembra 2019. godine. Delagacija predvođena glavnim tuzlanskim imamom hafiz Ahmed-ef. Huskanovićem u Novoj Kasabi srela se sa učenicima i nastavnicima Centra.

OPŠIRNIJE


20.11.2019. u 20:03
Prijem za delegaciju magistara farmacije TK


Poslovanje apoteka na području Tuzlanskog kantona, kao i visina naknade apotekama za izdavanje lijekova sa esencijalne liste bile su teme današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministrice zdravstva TK Dajane Čolić sa delegacijom magistara farmacije TK.

OPŠIRNIJE


20.11.2019. u 16:48 Broj citanja: 352
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Neki ne mogu da shvate da je kraj, koliko žena pokušava da započne novi život, a bivši joj ne da mira. Nema to veze s ljubavlju, kad čujem ono kao voli je, pa kakva ljubav, to je bolest. Ljubav je da želiš da je neko sretan pa ako će biti sretan i bez tebe neka bude, a ne smišljati načine kako da nekoga maltretiraš.

OPŠIRNIJE


20.11.2019. u 15:04 Broj citanja: 1138
Gradonačelnik Jasmin Imamović:
Otvoreno pismo premijeru TK i poslanicima Skupštine TK


TuzlarijeNakon što je premijer Tulumović jučer predložio da se za migrantski centar iskoriste objekti rudnika Bukinje koji ne radi, Premijeru i poslanicima u Skupštini TK, otvorenim pismom obratio se gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


20.11.2019. u 15:03 Broj citanja: 348
Sedmica italijanske kuhinje:
Kulinarski performans u restoranu Little Italy


Ivano Dossi, poznati italijanski chef danas je tokom cijelog dana kuhao u restoranu Little Italy u Tuzli, te je na ovaj način obilježena i Sedmica italijanske kuhinje u Tuzli. Chef Ivano Dossi je pripremio poseban meni.

OPŠIRNIJE


20.11.2019. u 15:01
Analiza pokazala prisustvo teških metala u rijeci Spreči, jezeru Modrac i ribi iz jezera Modrac


TuzlarijeU okviru kampanje "Voda za sve!", koju implementira Centar za ekologiju i energiju, a finansira Evropska unija, danas je održan okrugli sto u Tuzli na kojem je predstavljen dokument "Analiza fizičko-hemijskih parametara i prisustva teških metala u jezeru Modrac i rijeci Spreči".

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Stranački dogovor nakon informacija o vezivanju djece: Tematska sjednica o stanju u Zavodu \'Pazarić\' 4. decembra

VIDEO: Odblokiran proces formiranja parlamentarnih komisija: Državni poslanici usvojili izmjene Poslovnika o radu

Ugovore potpisali vjekoslav Bevanda i Manuela Naessl: Potpisani ugovori o grantu i zajmu između BiH i EBRD-a

VIDEO: Javna debata \'Pravo na pravdu\': Pribe: Vrlo sam frustriran zbog sporosti napretka

Džaferović razgovarao s Merkel u Zagrebu: Njemačka kancelarka pozdravila dogovor u Predsjedništvu BiH

Incident na suđenju u Beogradu: Optuženik u sudnici prerezao sebi vrat

Ministarski sastanak u Bruxellesu: Njemačka predložila uspostavu ekspertne grupe u NATO-u

Najmanje 87.000 žena namjerno ubijeno 2017. godine: Feminicid - svjetska pošast kojoj je teško stati na kraj

Austrijski pisac oglasio se prvi put nakon dobijanja Nobela: Handke brani svoju podršku Srbiji

Za The Guardian govorio o ekonomskom terorizmu, porodici...: Eric Cantona: Velike demokratije su, u suštini, diktature

Trump traži prestanak istrage za opoziv: "Lov na vještice mora odmah prestati"
Nova kolumbijska ministrica kritizirala strategiju za rušenje Madura
IS jača u Africi, preuzeo odgovornost za ubojstvo 30 vojnika u Maliju
Napadnuti kamp i bolnica na sjeveru Sirije, najmanje 15 mrtvih
Izrael od rujna nema vladu, propao i drugi pokušaj sastavljanja kabineta
Von der Leyen u Zagrebu: Držim vam fige za ulazak u Schengen
Njemačka i Francuska bore se za poziciju europskog vođe u NATO-u
Britanski liberalni demokrati iznijeli plan za zaustavljanje Brexita
Klimatski aktivist ogorčio Njemačku svojim stavom prema Holokaustu
Sukob Moralesovih pristaša i vojske u Boliviji, do sada troje mrtvih
I dalje traju prosvjedi u Iraku, blokirane ceste do dvije velike luke na jugu
Iranski predsjednik proglasio pobjedu nad prosvjednicima i okrivio strane sile
Prosvjednici u Hong Kongu se bore srednjovjekovnim oružjem. Zašto?
Britanska policija traži dobrotvora koji ostavlja kuverte pune novca na ulici
Ukrajinci kažu da su Rusi uništili vraćene brodove: "Uzeli su i utičnice"
U Iranu blokiran internet, u prosvjedima više od 100 mrtvih?
Premijer Šri Lanke najavio ostavku zbog izbornog poraza
Ključni svjedok upravo potopio Trumpovu obranu
Grčka zatvara prekrcane izbjegličke kampove na otocima, prebacuju ih na kopno
VIDEO Policajci u SAD-u spasili otetu curicu, otmičar dobio doživotnu
SVAŠTARIJE

Građani ispred Parlamenta FBiH, oglasio se i direktor Salić

Samovoljno ili prekomjerno korištenje antibiotika veća opasnost od infekcija

Tri asteroida prolaze pored Zemlje

Ubijen sin bivšeg njemačkog predsjednika, izboden je nožem na predavanju

Deseci prosvjednika još uvijek zabarikadirani u kampusu

Žena ranjena u pucnjavi na Baščaršiji

Trudnicu u Francuskoj ubili psi tijekom lova na jelene

Ukrajinci kažu da su spremni na kompromis za kraj rata s Rusijom

Uhapšena tri člana Nadzornog odbora GIKIL-a

Vlada KS: Nećemo dozvoliti nove migrantske kampove u KS ako nisu dio globalnog rješenja