TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2019. u 15:24 Broj citanja: 938
Uspješno organizovan Naučni skup:
Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića

U organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u četvrtak, 31. oktobra 2019. godine upriličen je Naučni skup sa međunarodnim učešćem, "Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića", koji je od osnivanja Zavoda 1983. godine, pa do danas bio stručna podrška i prijatelj na koga se može osloniti.

Tuzlarije


Salih Kulenović je rođen 30. augusta 1944. godine u Jajcu. Osnovnu školu završio je u Mrkonjić Gradu, a Gimnaziju u Jajcu. Studij Geografije sa geologijom završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1969. godine. Godine 1981. završio je postdiplomski studij na Odsjeku za Geografiju (grupa: Stanovništvo i naselja) Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odbranio magistarski rad pod naslovom: "Struktura stanovništva Tuzle i njena izmjena pod uticajem novijeg privrednog razvoja" te stekao akademski stepen magistra geografskih nauka. Doktorsku disertaciju pod naslovom: "Antropogeografske i etnološke odlike Gračanice i okoline" odbranio je na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1991. godine i stekao akademski stepen doktora etnoloških nauka. U periodu od 1971. do 1991. godine radio je u Muzeju istočne Bosne Tuzla kao kustos etnolog, a zatim kao viši kustos i muzejski savjetnik. Godine 1991. izabran je za pomoćnika direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli.

Tuzlarije


U toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U periodu 2. maj - 1. oktobar 1993. godine bio je zarobljenik logora HVO-a u selu Zabrđu, a zatim u selu Turiji, u općini Konjic. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli izabran je 1993. godine u zvanje docenta za predmet "Etnologija", a 1997. godine u zvanje vanrednog profesora za predmet "Opšta etnologija". Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli 2003. godine ponovo se bira u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast "Antropogeografija". Godine 2007. izabran je u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora na užoj naučnoj oblasti "Antropogeografija", na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a 2012. godine bira se u počasno zvanje profesor emeritus na Univerzitetu u Tuzli. Autor je i koautor deset knjiga, monografija i udžbenika, te više od stotinu stručnih i naučnih radova. Recenzent je preko pedeset knjiga, univerzitetskih udžbenika, udžbenika geografije za osnovnu i srednje škole, geografskih atlasa i zidnih geografskih karata. Član je Uredništva i Redakcionog odbora većeg broja domaćih i međunarodnih publikacija, časopisa i zbornika, navodi se u izvodu iz biografije i bibliografije profesora Kulenovića, koji su na Naučnom skupu prezentovali Munisa Kovačević, prof. i mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

U prepunoj kongresnoj sali Dramar centra u Tuzli, skup je započeo obraćanjem direktora JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, mr. Kemala Nurkića, prof.dr. Edina Mutapčića, predsjednika Naučnog odbora skupa, prof.dr. Vedada Pašića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. Seada ef. Seljubca, pomoćnika muftije Tuzlanskog, Davorina Taslidžića, prof., direktora Zavoda za Baranjsku povjesnicu (Republika Hrvatska), te Srđana Mićanovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je skup svečano proglasio otvorenim i poželio učesnicima uspješan rad.

Svojim prisustvom podršku obilježavanju pedesetogodišnjice naučnog i pedagoškog rada profesora Kulenovića dale su i prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK, predstavnici Patriotske lige BiH i brojni drugi prijatelji i gosti.

Na Naučnom skupu su prezentovana slijedeća izlaganja:
Mr. Semir Hadžimusić, Munisa Kovačević, prof., Biografija i bibliografija prof. dr. emeritusa Saliha Kulenovića, Prof. dr. Izet Ibreljić, emeritus, Naučni rad profesora dr. Saliha Kulenovića, kraći osvrt, Prof. dr. Edin Mutapčić, Prof. dr. Salih Kulenović kao etnolog i kulturni antropolog, Prof. dr. Azem Kožar, emeritus, Sa prof. dr. Salihom Kulenovićem na Odsjeku za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. dr. Sead Selimović, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića afirmaciji Odsjeka za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i podizanju stručnog i naučnog kadra, Mr. sc. Dževad Tosunbegović, Prof. dr. emm. Salih Kulenović u odbrani i političko-društvenom životu Republike Bosne i Hercegovine (1992-199), Prof. dr. Izet Šabotić, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića izučavanju lokalne historije, Prof. dr. Semir Ahmetbegović, Profesor Salih Kulenović, čovjek kulture, struke i nauke, Davorin Taslidžić, prof., Susreti na zajedničkom radu: Baranja-Tuzla, profesor emeritus Salih Kulenović, praktičar i promicatelj, Prof. dr. Nusret Mujagić, Neka iskustva iz stručne i naučne saradnje sa prof. dr. emm. Salihom Kulenovićem, Doc. dr. Zlatko Đukić, Davorin Taslidžić, prof., Panonski etnolog profesor emeritus Salih Kulenović sa znakovitim zanimanjem za povijesne silnice, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik, Značaj prof. dr. emm. Saliha Kulenovića u razvoju i afirmaciji Muzeja istočne Bosne Tuzla, Prof. dr. Omer Hamzić, Bilješke o djelovanju prof. dr. Saliha Kulenovića na području Gračanice, s posebnim osvrtom na značaj njegovog djela za buduća antropološka istraživanja na prostoru sjeveroistočne Bosne, Doc. dr. Tarik Nuhanović, Tradicijska porodica Trebave – poetika prof. Kulenovića, Prof. dr. Salih Kulenović, emeritus., mr.sc. Nihad Kulenović, O porijeklu, tradiciji, genealogiji, društvenom i imovinskom statusu begovske porodice Kulenović od kraja 17. do polovine 20. vijeka - Prilog proučavanju bosanskohercegovačkog plemstva, Dr. sc. Damir Džafić, Prof. dr. emm. Salih Kulenović kao demograf, Mr. Edin Šaković, Gračanica u naučno-istraživačkom djelu Saliha Kulenovića, Prof. dr. Alen Lepirica, Perspektivni rezervat " Kanjon Rakitnice”, Mr. sc. Almira Bećirović, Stambene zone u funkcionalno-prostornoj strukturi Grada Tuzle, Mr. sc. Rusmir Djedović, mr. sc. Kemal Nurkić, Naselje Kupres i okolina krajem osmanske uprave.

Prisutnima se na kraju obratio prof.dr. emeritus Salih Kulenović koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom Naučnog skupa u njegovu čast, te između ostalog istakao da ako bi mogao da bira ponovo bi izabrao isti poziv i posao, da je uvijek volio raditi terenska i druga naučna i stručna istraživanja, da voli ljude, da je ponosan na svoje nekadašnje studente, porodicu i prijatelje.

(tuzlarije.net)               

 Traže izmještanje svih migranata iz ove općine
Kladušani odlučni: Nema novih prihvatnih centara za migrante
Direktor američkog Instituta za prevenciju i suzbijanje bolesti
Maske su najmoćnije sredstvo za zaštitu protiv korone
Zbog sumnje da su počinili ratni zločin
SIPA na Sokocu uhapsila sedam osoba

18.09.2020. u 15:05
Udruženje ˝PIPOL˝:
Pomoć i podrška djeci oboljeloj od raka


Predstavnici Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti "PIPOL" 18.09.2020. godine posjetili su Kliniku za dječije bolesti UKC-a Tuzla, i tom prilikom uručili pidžamice, higijenske artikle te didaktičku opremu i materijale djeci oboljeloj od raka koja se nalaze na intenzivnom bolničkom liječenju.

OPŠIRNIJE


18.09.2020. u 13:15 Broj citanja: 1199
Tuzlanski kanton:
Pozitivnih 14, u bolnici 37, jedna osoba preminula


U posljednja 24 sata u UKC-u je testirano 157 uzoraka od kojih je 14 bilo pozitivno. Plava poliklinika je prijavila da je urađeno 18 testova, pozitivnih nije bilo tako da je ukupan broj pozitivnih testova 14 od ukupno 175 testova. Preminula je jedna osoba pozitivna na korona virus.

OPŠIRNIJE


18.09.2020. u 11:55
Naredne sedmice javni poziv za sportske organizacije i stipendije


„Naredne sedmice očekuje se raspisivanje i objava Javnog poziva za sufinansiranje programa / projekata sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za 2020. godinu i Javnog poziva za dodjelu sportskih stipendija za 2020. godinu“, kazao je na današnjoj konferenciji za medije ministar kulture sporta i mladih TK Srđan Mićanović.

OPŠIRNIJE


18.09.2020. u 11:44 Broj citanja: 313
Obilježen jubilej Solane d.d. Tuzla – 135. godina uspješnog rada


Jubilej, 135. godina kontinuiteta uspješnog rada obilježen je jučer u krugu kompanije gdje je upriličen prijem porodicama poginulih boraca Solane te je polaganjem cvijeća na spomen obilježje palim borcima Solane d.d. Tuzla završen skroman, u skladu sa datim uslovima, zvanični protokol jubileja.

OPŠIRNIJE


18.09.2020. u 11:26
Narodno pozorište Tuzla:
Večeras premijera predstave ˝Čarlijeva tetka˝


Tuzlarije Večeras se Narodnom pozorištu Tuzla izvodi predstava "Čarlijeva tetka" koju je prema tekstu Brendona režirala Nina Kleflin. Adaptaciju teksta je uradio Midhat Kušljugić. Predstava se izvodi u sali Narodnog pozorišta Tuzla

OPŠIRNIJE


18.09.2020. u 10:23
Stare slike pričaju:
Fotografija FK Zmaj od Bosne iz 1939. godine


Za rubriku "Stare slike pričaju" pripremili smo fotografiju koju nam je ustupio Samil Nedžibović sa propratnim komentarom. Na fotografiji su mnogi ugledni ljudi tog vremena, možda će neko prepoznati svog pradjeda, djeda ili druge članove porodice.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Jedna osoba u FBiH naknadno unesena na spisak: U BiH 292 novozaraženih, četiri osobe preminule

Sumirani prvi rezultati: Koliko je uspješan novi način rada Opće bolnice u Sarajevu?

Lokalne zajednice obavezne nabaviti zaštitnu opremu: CIK BiH nema novca za maske i dezinfekciona sredstva

VIDEO: Razgovor s predsjednikom Sindikata GRAS-a: Amir Muminović o obustavi javnog gradskog prevoza u Sarajevu

Prve reakcije nakon šokantnog svjedočenja: MC Srebrenica: Formirati predmet \'Radovan Višković\'

VIDEO: Turistički radnici u HNK-u zbrajaju gubitke: Neum najbolje prošao - zahvaljujući domaćim i gostima iz Srbije

Tijelo migranta pronađeno na Ilidži: Za ubistvo osumnjičeni Alžirci predati Tužilaštvu KS

Šef WHO-a: Biranje između otvaranja ekonomije i javnog zdravlja je pogrešno

Česti sukobi etničkih skupina: Naoružane grupe na zapadu Etiopije ubile veliki broj civila

UN poziva bogate da doniraju novac: 270 miliona ljudi je na ivici gladi

Assangeova odvjetnica: Trump je nudio pomilovanje Assangeu
Danska, Island i Nizozemska uvode strože mjere
Kraljica Elizabeta poništila odličje Harveyju Weinsteinu
Pogledajte u kojim se zemljama koronavirus širi najbrže, a u kojima najsporije
Ryanair smanjuje broj letova za petinu zbog ograničenja putovanja
Libijska najava obnove izvoza spustila cijene nafte prema 43 dolara
Skandal potresa Njemačku, među policajcima otkrivena mreža ekstremnih desničara
Rusi: Boca je mogla biti dokaz u slučaju Navalni, ali su je odnijeli iz Rusije
Od nedjelje zabranjeno skidanje TikToka i WeChata u SAD-u
Britanska vlada ne isključuje novu karantenu kao krajnju mjeru
Skupina koja potiče sjećanje na Holokaust osudila austrijsko stajalište o migrantima
Njemački institut: I klimatske promjene su utjecale na ekstremne požare u SAD-u
Tajvan stavio borbene avione u stanje pripravnosti dok Kina izvodi manevre
Australska vlada pomaže novinskoj agenciji s 5 milijuna dolara
U Sibiru se pojavljuju goleme čudne izbočine na zemlji, pogledajte snimku
Izrael ulazi u drugu karantenu
Seul će tužiti crkvu i pastora zbog novog vala koronavirusa, traži milijunsku odštetu
U SAD-u se pojavila smrtonosna bolest koju prenose komarci
Velika potražnja za dezinficijensima donosi prijetnju prisilnog i dječjeg rada
Biden se ne slaže s Trumpovom izjavom da je cjepivo blizu: Ta ideja nije racionalna
SVAŠTARIJE

U Sibiru se pojavljuju goleme čudne izbočine na zemlji, pogledajte snimku

Dva Alžirca uhapšena zbog sumnje na ubistvo

VIDEO Auto u Turskoj se zabio u dućan, za dlaku promašio dvoje male djece

VIDEO Kitovi ubojice napadaju brodove u Španjolskoj: ˝Bilo me je strah˝

Američki časopis prvi put u 175 godina podrĹžava jednog predsjedničkog kandidata

Grčku će pogoditi uragan, stručnjaci apeliraju: Idite kod rodbine ili prijatelja

Izrael potpisao sporazum s Bahreinom i Emiratima: ˝Ovo mijenja tok istorije˝

WTO presudio da su američke carine na kinesku robu bile nezakonite

Dim požara s američkog zapada stigao na istočnu obalu

Preminuo ratni zločinac Momčilo Krajišnik