TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2019. u 15:24 Broj citanja: 711
Uspješno organizovan Naučni skup:
Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića

U organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u četvrtak, 31. oktobra 2019. godine upriličen je Naučni skup sa međunarodnim učešćem, "Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića", koji je od osnivanja Zavoda 1983. godine, pa do danas bio stručna podrška i prijatelj na koga se može osloniti.

Tuzlarije


Salih Kulenović je rođen 30. augusta 1944. godine u Jajcu. Osnovnu školu završio je u Mrkonjić Gradu, a Gimnaziju u Jajcu. Studij Geografije sa geologijom završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1969. godine. Godine 1981. završio je postdiplomski studij na Odsjeku za Geografiju (grupa: Stanovništvo i naselja) Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odbranio magistarski rad pod naslovom: "Struktura stanovništva Tuzle i njena izmjena pod uticajem novijeg privrednog razvoja" te stekao akademski stepen magistra geografskih nauka. Doktorsku disertaciju pod naslovom: "Antropogeografske i etnološke odlike Gračanice i okoline" odbranio je na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1991. godine i stekao akademski stepen doktora etnoloških nauka. U periodu od 1971. do 1991. godine radio je u Muzeju istočne Bosne Tuzla kao kustos etnolog, a zatim kao viši kustos i muzejski savjetnik. Godine 1991. izabran je za pomoćnika direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli.

Tuzlarije


U toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U periodu 2. maj - 1. oktobar 1993. godine bio je zarobljenik logora HVO-a u selu Zabrđu, a zatim u selu Turiji, u općini Konjic. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli izabran je 1993. godine u zvanje docenta za predmet "Etnologija", a 1997. godine u zvanje vanrednog profesora za predmet "Opšta etnologija". Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli 2003. godine ponovo se bira u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast "Antropogeografija". Godine 2007. izabran je u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora na užoj naučnoj oblasti "Antropogeografija", na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a 2012. godine bira se u počasno zvanje profesor emeritus na Univerzitetu u Tuzli. Autor je i koautor deset knjiga, monografija i udžbenika, te više od stotinu stručnih i naučnih radova. Recenzent je preko pedeset knjiga, univerzitetskih udžbenika, udžbenika geografije za osnovnu i srednje škole, geografskih atlasa i zidnih geografskih karata. Član je Uredništva i Redakcionog odbora većeg broja domaćih i međunarodnih publikacija, časopisa i zbornika, navodi se u izvodu iz biografije i bibliografije profesora Kulenovića, koji su na Naučnom skupu prezentovali Munisa Kovačević, prof. i mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

U prepunoj kongresnoj sali Dramar centra u Tuzli, skup je započeo obraćanjem direktora JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, mr. Kemala Nurkića, prof.dr. Edina Mutapčića, predsjednika Naučnog odbora skupa, prof.dr. Vedada Pašića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. Seada ef. Seljubca, pomoćnika muftije Tuzlanskog, Davorina Taslidžića, prof., direktora Zavoda za Baranjsku povjesnicu (Republika Hrvatska), te Srđana Mićanovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je skup svečano proglasio otvorenim i poželio učesnicima uspješan rad.

Svojim prisustvom podršku obilježavanju pedesetogodišnjice naučnog i pedagoškog rada profesora Kulenovića dale su i prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK, predstavnici Patriotske lige BiH i brojni drugi prijatelji i gosti.

Na Naučnom skupu su prezentovana slijedeća izlaganja:
Mr. Semir Hadžimusić, Munisa Kovačević, prof., Biografija i bibliografija prof. dr. emeritusa Saliha Kulenovića, Prof. dr. Izet Ibreljić, emeritus, Naučni rad profesora dr. Saliha Kulenovića, kraći osvrt, Prof. dr. Edin Mutapčić, Prof. dr. Salih Kulenović kao etnolog i kulturni antropolog, Prof. dr. Azem Kožar, emeritus, Sa prof. dr. Salihom Kulenovićem na Odsjeku za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. dr. Sead Selimović, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića afirmaciji Odsjeka za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i podizanju stručnog i naučnog kadra, Mr. sc. Dževad Tosunbegović, Prof. dr. emm. Salih Kulenović u odbrani i političko-društvenom životu Republike Bosne i Hercegovine (1992-199), Prof. dr. Izet Šabotić, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića izučavanju lokalne historije, Prof. dr. Semir Ahmetbegović, Profesor Salih Kulenović, čovjek kulture, struke i nauke, Davorin Taslidžić, prof., Susreti na zajedničkom radu: Baranja-Tuzla, profesor emeritus Salih Kulenović, praktičar i promicatelj, Prof. dr. Nusret Mujagić, Neka iskustva iz stručne i naučne saradnje sa prof. dr. emm. Salihom Kulenovićem, Doc. dr. Zlatko Đukić, Davorin Taslidžić, prof., Panonski etnolog profesor emeritus Salih Kulenović sa znakovitim zanimanjem za povijesne silnice, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik, Značaj prof. dr. emm. Saliha Kulenovića u razvoju i afirmaciji Muzeja istočne Bosne Tuzla, Prof. dr. Omer Hamzić, Bilješke o djelovanju prof. dr. Saliha Kulenovića na području Gračanice, s posebnim osvrtom na značaj njegovog djela za buduća antropološka istraživanja na prostoru sjeveroistočne Bosne, Doc. dr. Tarik Nuhanović, Tradicijska porodica Trebave – poetika prof. Kulenovića, Prof. dr. Salih Kulenović, emeritus., mr.sc. Nihad Kulenović, O porijeklu, tradiciji, genealogiji, društvenom i imovinskom statusu begovske porodice Kulenović od kraja 17. do polovine 20. vijeka - Prilog proučavanju bosanskohercegovačkog plemstva, Dr. sc. Damir Džafić, Prof. dr. emm. Salih Kulenović kao demograf, Mr. Edin Šaković, Gračanica u naučno-istraživačkom djelu Saliha Kulenovića, Prof. dr. Alen Lepirica, Perspektivni rezervat " Kanjon Rakitnice”, Mr. sc. Almira Bećirović, Stambene zone u funkcionalno-prostornoj strukturi Grada Tuzle, Mr. sc. Rusmir Djedović, mr. sc. Kemal Nurkić, Naselje Kupres i okolina krajem osmanske uprave.

Prisutnima se na kraju obratio prof.dr. emeritus Salih Kulenović koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom Naučnog skupa u njegovu čast, te između ostalog istakao da ako bi mogao da bira ponovo bi izabrao isti poziv i posao, da je uvijek volio raditi terenska i druga naučna i stručna istraživanja, da voli ljude, da je ponosan na svoje nekadašnje studente, porodicu i prijatelje.

(tuzlarije.net)               

 Opisuju ih kao plutajuće petrijeve zdjelice
Jesu li kruzeri stvarno rasadišta koronavirusa?
Pogled iz svemira:
Kolekcija fotografija najljepših svjetskih krajolika
Sve je više mrtvih u Europi
Droga 50 puta jača od heroina ubija hiljade ljudi

17.02.2020. u 10:16
Potvrđena optužnica za organizirani kriminal u slučaju Hotela Tuzla


Kantonalni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Tužilaštva TK protiv Igora Pogačara, bivšeg vlasnika slovenačkog Ram-Investa, Fadila Sarajlića, Amalije Simić, Nedima Hadžigrahića i Nedžada Izića zbog krivičnog djela organizovani kriminal.

OPŠIRNIJE


17.02.2020. u 09:22 Broj citanja: 313
Obavještenje:
Zbog radova u Rudarskoj izmjena režima saobraćaja


Obavještavamo građane da je, zbog hitne sanacije kvara na sistemu kanalizacije u ulici Rudarska, došlo do izmjene režima saobraćaja u ovom dijelu grada. Izmjena režima saobraćaja će trajati do završetka radova na sanaciji kvara. Tokom izvođenja radova saobraćaj će biti regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom.

OPŠIRNIJE


17.02.2020. u 09:11
„4. industrijska revolucija - regionalne perspektive“ – predavanje drži Senad Karić


U okviru projekta „Kreativnost Za Sve“ u srijedu 19.2.2020. od 18h u BRDO coworking prostoru održaće se treće Veče Kreativnosti pod nazivom 4. industrijska revolucija - regionalne perspektive

OPŠIRNIJE


17.02.2020. u 08:14
20. februara na sceni Teatra Kabare Tuzla:
Predstava ˝Šta se bijeli u gori zelenoj?˝


Tuzlarije Dokumentarno igrana predstava "Šta se bijeli u gori zelenoj?" je duo drama koja je rađena po motivima Hasanaginice. Hasanaginica se koristi kao simbol kroz koji se tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu.

OPŠIRNIJE


17.02.2020. u 01:05 Broj citanja: 1286
Elektrodistribucija Tuzla:
Najava isključenja električne energije za 17., 18. i 19. februar


Iz Elektrodis tribucije Tuzla su za 17., 18. i 19. februar najavili planske prekide isporuke električne energije u nekim od tuzlanskih naselja i ulica. Pregled planskog isključenja električne energije za navedeni period pogledajte u nastavku.

OPŠIRNIJE


17.02.2020. u 00:10 Broj citanja: 1369
Dogodilo se u Tuzli na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Traži se novi zakon o Ustavnom sudu BiH: Posebna sjednica NSRS o Ustavnom sudu BiH

Sastanku lidera prisustvovao i Željko Komšić : Michel: Europska perspektiva Zapadnog Balkana veoma važna

VIDEO: I Općina Travnik na vrhu liste po davanjima: Iako posljednji po plaći, SBK izdašno daje strankama

Napadači su pobjegli, a za taoca su uzeli i pastora: Najmanje desetero poginulih u napadu na crkvu u Burkini Faso

U pakistanskoj luci Karači: Usljed curenja toksičnog gasa preminulo pet osoba

Pad u odnosu na protekla dva dana: U Kini 105 novih smrti od koronavirusa

Justin Trudeau otkazuje planirane aktivnosti: U Kanadi prosvjedi zbog izgradnje plinovoda

Pronađen pomoću detektora metala: Prsten izgubljen prije 47 godina u SAD-u iskopan u šumi u Finskoj

Ljudi usljed straha od širenja virusa stvaraju zalihe namirnica: Lopovi u Hong Kongu ukrali toaletni papir

U finalnom susretu porazili Igokeu rezultatom 93:85: Košarkaši Sparsa pobjednici Kupa BiH \'Mirza Delibašić\'

Kina i Japan odgađaju važne događaje zbog koronavirusa
Orban: Opasne su godine pred nama i zato ću smanjiti poreze na rad i male tvrtke
75 godina bitke za Iwo Jimu: U 36 dana poginulo oko 28.000 vojnika
U napadu u Kamerunu ubijeno 22 ljudi, neki su živi spaljeni
Još 105 ljudi u Kini umrlo od koronavirusa, zaraženih sve više
Japanu prijeti recesija
Naoružani pljačkaši u Hong Kongu ukrali stotine rola toaletnog papira
SAD evakuira Amerikance s kruzera, ljudi su bijesni
U Kanadi prosvjedi zbog izgradnje plinovoda
Velika Britanija ulaže 1,4 milijarde eura u superračunalo za prognozu vremena
Najmanje 40 građana SAD-a s kruzera kod japanske obale zaraženo koronavirusom
Sumnjivi testovi: Zaraženim ljudima su govorili da nemaju koronavirus
Može li socijalist pobijediti Trumpa?
Oluja Dennis i dalje hara Britanijom, u Walesu smrtno stradao muškarac
Napad nožem u Rusiji, ozlijeđene dvije osobe
Hakeri napali INA-u
Visoka dužnosnica UN-a: Embargo na prodaju oružja Libiji je besmislen
Glumica iz Disneyjevog filma umrla od tumora na mozgu, imala je 15 godina
VIDEO Oluja Dennis hara Britanijom, snažan vjetar bacao ogroman brod
U Tajvanu prvi slučaj smrti od koronavirusa
SVAŠTARIJE

Prsten izgubljen prije 47 godina u SAD-u iskopan u šumi u Finskoj

Naoružani pljačkaši u Hong Kongu ukrali stotine rola toaletnog papira

U Kanadi prosvjedi zbog izgradnje plinovoda

U Kini 105 novih smrti od koronavirusa

Od koronavirusa sve više oboljevaju i zdravstveni radnici

Kruzer koji je danima lutao jer su ga države odbijale napokon iskrcava putnike

Izrael raketirao Siriju

Najtopliji januar u posljednjih 141 godinu

Obilježava se 75. godišnjica bombardiranja Dresdena

Drastično skočio broj mrtvih od koronavirusa