TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2019. u 15:24 Broj citanja: 1528
Uspješno organizovan Naučni skup:
Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića

U organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona u četvrtak, 31. oktobra 2019. godine upriličen je Naučni skup sa međunarodnim učešćem, „Pedeset godina naučnog i pedagoškog rada profesora emeritusa Saliha Kulenovića“, koji je od osnivanja Zavoda 1983. godine, pa do danas bio stručna podrška i prijatelj na koga se može osloniti.

Tuzlarije


Salih Kulenović je rođen 30. augusta 1944. godine u Jajcu. Osnovnu školu završio je u Mrkonjić Gradu, a Gimnaziju u Jajcu. Studij Geografije sa geologijom završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1969. godine. Godine 1981. završio je postdiplomski studij na Odsjeku za Geografiju (grupa: Stanovništvo i naselja) Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i odbranio magistarski rad pod naslovom: "Struktura stanovništva Tuzle i njena izmjena pod uticajem novijeg privrednog razvoja" te stekao akademski stepen magistra geografskih nauka. Doktorsku disertaciju pod naslovom: "Antropogeografske i etnološke odlike Gračanice i okoline" odbranio je na Odsjeku za etnologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1991. godine i stekao akademski stepen doktora etnoloških nauka. U periodu od 1971. do 1991. godine radio je u Muzeju istočne Bosne Tuzla kao kustos etnolog, a zatim kao viši kustos i muzejski savjetnik. Godine 1991. izabran je za pomoćnika direktora Republičkog zavoda za statistiku Republike Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Tuzli.

Tuzlarije


U toku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. U periodu 2. maj - 1. oktobar 1993. godine bio je zarobljenik logora HVO-a u selu Zabrđu, a zatim u selu Turiji, u općini Konjic. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli izabran je 1993. godine u zvanje docenta za predmet "Etnologija", a 1997. godine u zvanje vanrednog profesora za predmet "Opšta etnologija". Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Tuzli 2003. godine ponovo se bira u zvanje vanrednog profesora za užu naučnu oblast "Antropogeografija". Godine 2007. izabran je u naučno-nastavno zvanje redovnog profesora na užoj naučnoj oblasti "Antropogeografija", na Odsjeku za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a 2012. godine bira se u počasno zvanje profesor emeritus na Univerzitetu u Tuzli. Autor je i koautor deset knjiga, monografija i udžbenika, te više od stotinu stručnih i naučnih radova. Recenzent je preko pedeset knjiga, univerzitetskih udžbenika, udžbenika geografije za osnovnu i srednje škole, geografskih atlasa i zidnih geografskih karata. Član je Uredništva i Redakcionog odbora većeg broja domaćih i međunarodnih publikacija, časopisa i zbornika, navodi se u izvodu iz biografije i bibliografije profesora Kulenovića, koji su na Naučnom skupu prezentovali Munisa Kovačević, prof. i mr. Semir Hadžimusić, stručni saradnici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

U prepunoj kongresnoj sali Dramar centra u Tuzli, skup je započeo obraćanjem direktora JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, mr. Kemala Nurkića, prof.dr. Edina Mutapčića, predsjednika Naučnog odbora skupa, prof.dr. Vedada Pašića, dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr. Seada ef. Seljubca, pomoćnika muftije Tuzlanskog, Davorina Taslidžića, prof., direktora Zavoda za Baranjsku povjesnicu (Republika Hrvatska), te Srđana Mićanovića, ministra za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona, koji je skup svečano proglasio otvorenim i poželio učesnicima uspješan rad.

Svojim prisustvom podršku obilježavanju pedesetogodišnjice naučnog i pedagoškog rada profesora Kulenovića dale su i prof.dr. Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli, prof.dr. Nihada Delibegović Džanić, dekanica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, dr.sc. Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK, predstavnici Patriotske lige BiH i brojni drugi prijatelji i gosti.

Na Naučnom skupu su prezentovana slijedeća izlaganja:
Mr. Semir Hadžimusić, Munisa Kovačević, prof., Biografija i bibliografija prof. dr. emeritusa Saliha Kulenovića, Prof. dr. Izet Ibreljić, emeritus, Naučni rad profesora dr. Saliha Kulenovića, kraći osvrt, Prof. dr. Edin Mutapčić, Prof. dr. Salih Kulenović kao etnolog i kulturni antropolog, Prof. dr. Azem Kožar, emeritus, Sa prof. dr. Salihom Kulenovićem na Odsjeku za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, Prof. dr. Sead Selimović, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića afirmaciji Odsjeka za historiju-geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i podizanju stručnog i naučnog kadra, Mr. sc. Dževad Tosunbegović, Prof. dr. emm. Salih Kulenović u odbrani i političko-društvenom životu Republike Bosne i Hercegovine (1992-199), Prof. dr. Izet Šabotić, Doprinos prof. dr. Saliha Kulenovića izučavanju lokalne historije, Prof. dr. Semir Ahmetbegović, Profesor Salih Kulenović, čovjek kulture, struke i nauke, Davorin Taslidžić, prof., Susreti na zajedničkom radu: Baranja-Tuzla, profesor emeritus Salih Kulenović, praktičar i promicatelj, Prof. dr. Nusret Mujagić, Neka iskustva iz stručne i naučne saradnje sa prof. dr. emm. Salihom Kulenovićem, Doc. dr. Zlatko Đukić, Davorin Taslidžić, prof., Panonski etnolog profesor emeritus Salih Kulenović sa znakovitim zanimanjem za povijesne silnice, Vesna Isabegović, muzejski savjetnik, Značaj prof. dr. emm. Saliha Kulenovića u razvoju i afirmaciji Muzeja istočne Bosne Tuzla, Prof. dr. Omer Hamzić, Bilješke o djelovanju prof. dr. Saliha Kulenovića na području Gračanice, s posebnim osvrtom na značaj njegovog djela za buduća antropološka istraživanja na prostoru sjeveroistočne Bosne, Doc. dr. Tarik Nuhanović, Tradicijska porodica Trebave – poetika prof. Kulenovića, Prof. dr. Salih Kulenović, emeritus., mr.sc. Nihad Kulenović, O porijeklu, tradiciji, genealogiji, društvenom i imovinskom statusu begovske porodice Kulenović od kraja 17. do polovine 20. vijeka - Prilog proučavanju bosanskohercegovačkog plemstva, Dr. sc. Damir Džafić, Prof. dr. emm. Salih Kulenović kao demograf, Mr. Edin Šaković, Gračanica u naučno-istraživačkom djelu Saliha Kulenovića, Prof. dr. Alen Lepirica, Perspektivni rezervat „ Kanjon Rakitnice”, Mr. sc. Almira Bećirović, Stambene zone u funkcionalno-prostornoj strukturi Grada Tuzle, Mr. sc. Rusmir Djedović, mr. sc. Kemal Nurkić, Naselje Kupres i okolina krajem osmanske uprave.

Prisutnima se na kraju obratio prof.dr. emeritus Salih Kulenović koji je izrazio zadovoljstvo organizacijom Naučnog skupa u njegovu čast, te između ostalog istakao da ako bi mogao da bira ponovo bi izabrao isti poziv i posao, da je uvijek volio raditi terenska i druga naučna i stručna istraživanja, da voli ljude, da je ponosan na svoje nekadašnje studente, porodicu i prijatelje.

(tuzlarije.net)               













18.04.2024. Broj citanja: 1056
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 133
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane




18.04.2024. Broj citanja: 1296
Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝




17.04.2024. Broj citanja: 2954
U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima




17.04.2024. Broj citanja: 173
Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke




16.04.2024. Broj citanja: 860
Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ




16.04.2024. Broj citanja: 1481
VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom




16.04.2024. Broj citanja: 425
Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike




16.04.2024. Broj citanja: 281
VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj




15.04.2024. Broj citanja: 254
Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo
















OSTALE VIJESTI
Iran u UN-u zaprijetio Izraelu
Trump: Opstanak Ukrajine je važan za SAD
New York Times: Stranka krajnje desnice bi mogla odlučiti hrvatske izbore
Scholz traži od saveznika u NATO-u da Kijevu isporuče šest sustava Patriot
EU misli da Kina isporučuje Rusiji komponente za izradu oružja
SAD: Blokirat ćemo puno članstvo Palestine u UN-u, trebaju pregovarati s Izraelom
Zapovjednik kenijske vojske poginuo u padu vojnog helikoptera
Argentina traži partnerski status u NATO-u
Problemi s porotom na suđenju Trumpu, jedna odustala jer joj je Fox otkrio identitet
Iranski zapovjednik: Iran bi mogao preispitati svoju nuklearnu politiku
Uhićen Poljak. "S Rusima je planirao atentat na Zelenskog"
Stoltenberg: NATO radi na dodatnoj protuzračnoj obrani za Ukrajinu
Potres magnitude 5.6 po Richteru u Turskoj
WHO: Povećao se rizik od prelaza ptičje gripe na čovjeka, jako smo zabrinuti
SAD i Britanija uveli sankcije Iranu, ciljaju na proizvođače dronova
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira za Torino, s njim je bila i trudna supruga
Zaharova: Kijev nastavlja otvoreno najavljivati terorističke napade na Rusiju
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, tisuće evakuirane
Brazilka mrtvog "ujaka" u invalidskim kolicima dovela u banku da digne kredit
Njemački mediji o izborima u Hrvatskoj: Vjerojatno kreće faza nestabilnosti







SVASTARIJE

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane

Ovo je najbolja novinska fotografija godine. ˝Nije htjela pustiti tijelo djevojčice˝

U BiH pronađena djevojčica (5) iz Njemačke, žrtva trgovine ljudima

Eruptirao indonezijski Vulkan, evakuirali ljude. Pogledajte snimke

Objekt iz svemira probio krov i dva kata kuće na Floridi. NASA: Znamo o čemu je riječ

VIDEO U Dubaiju danas palo kiše koliko inače padne u godinu dana, grad je pod vodom

Izrael ne može sam pobijediti Iran, ali ni uz pomoć Amerike

VIDEO Gori jedna od najpoznatijih zgrada u Kopenhagenu. Srušio se i toranj

Izraelski doseljenici ubili 2 Palestinca na Zapadnoj obali, naoružani upali u selo





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi