TUZLARIJE - VIJESTI

26.11.2019. u 10:03 Broj citanja: 1024
Sinan Alić - Sjećanja:
Moj profesor Ekmek

Prođem neki dan kraj Galerije i na zidu vidim veliki baner sa likom Mevludina Ekmečića, najavljuju njegovu izložbu povodom 90 godina života i sedam decenija umjetničkog djelovanja.
I odlutah u šezdesete godine prošlog vijeka.

Tuzlarije

Bio sam učenik Učiteljske škole u Tuzli kada sam u drugom razredu dobio novog profesora likovnog vaspitnja. Bio je to Mevludin Ekmečić, ali svi smo ga zvali Ekmek. S tim nadimkom došao je u Učiteljsku školu iz Osnovne škole "Centar”. Pamtim ga upravo iz tih dana jer je odudarao od profesorskog šablona uobičajenog za to vrijeme. Bio je to jedini profesor koga sam mogao sresti u večernjim satima u nekadašnjem ŠUP-u, Školi učenika u privredi.

U jednoj od sala u kojoj su vježbali folkloraši "Uče” priređivane su igranke, a ja sam bio bubnjar u "Snježnim kristalima”. Ekmek bi samo provirio kroz vrata da vidi šta se događa unutra. Onako visokom, njemu nije bio problem da se svojom likom pojavi ispod prečke dovratka. Ako bi nam se pogledi sreli on bi samo mahnuo i nestao. U susjedstvu "Učine” sale privremeno utočište pronašla je tek uspostavljena Galerija poznatih ličnosti, a Ekmek je, kao njen utemeljivač, gotovo svaki slobodan trenutak provodio u toj prostorji često okružen ljudima svoje branše među kojima je najčešće bio Memo Dervišević.

Zajedno sa profesorom filozofije Josipom Matićem, Ekmek je odskakao od školskog sivila. Stalno su naglašavali potrebu kako budući učitelj mora biti kompletna ličnosti, kako se sve o parameciumu i vrstama ovaca na Novom Zelandu, može nabubati, ali društvu treba izgrađen Čovjek. - To se ne može nabubati, ponavljao bi Ekmek. Obojica su bili zagrebački studenti i obojica su imali liberalne poglede na život, pa i na obrazovanje. Od njih dvojice sam "pokupio” liberalni virus.
Uvijek su se suprotstavljali željeznoj disciplini koju je furala večina profesora. Nama učenicma je gotovo bilo nezamislivo u restoranu, u večernjim satima, sa profama popiti neko piće. Meni se to dogodilo. Završili smo svirku na stadionu "Jedinstva”, preko puta Ekspres-restorana, i dok sam iznosio instrumente nabasam na Matića i Ekmeka. Matić je dobro svirao klavir, volio je muziku i kada su me vidjeli sa bubnjevima u naramku pozvali su me na piće. Ostavio sam bubnjeve kod domara Marijana koji je stanovao u podrumu obližnje zgrade i pridružio se svojim profesorima u restoranu "Artemida”.

-Šta piješ, pitao me je Ekmek.
- "Musolini”, odgovorio sam kao iz topa.
- Šta ti je to, uključi se profesor Matić.
Umjesto mene Matiću se obraća Ekmek: - Očigledno samo ti i ja matori. Hajde da vidimo šta mladi piju.
Nikad sa većim guštom nisam ispio ni jedno piće kao što je bio taj "musolini” – koktel koji je u to vrijeme bio popularan kod mlađe raj, a ja sam bio u društvu dvojice profesora koje sam izuzetno cijenio.

Nisam bio neki crtač. U dnevniku se nalazila neka trica, a jednom prilikom i čista petica. Kabinet likovnog nalazio se u prvoj učionici u prizemlju Ekonomske škole. Na nastavu sam došao nespreman. Nisam čak ni znao koji su časovi po rasporedu. Kad smo se prebacivali iz Učiteljske u zgradu Ekonomske škole, znajući da je pred nama čas likovnog, ja izjurim napolje i na kiosku, ispred škole, kupim "Oslobođenje”. Bilo je tada duplo većeg A2 formata, kao i "Borba”. Ne mogu novine izrasle u antifašističkoj borbi imati mali format.
Dakle, nisam imao ni blok, ni boje, ni četkicu, ni tuš. Ništa!
I dok je Ekmek upisivao odsutne u dnevnik ja nekako obezbijedim crni tuš sa četkicom koja je bila pričvršćena na njegov čep. Kad je završio sa dnevničkim formalnostima Ekmek se izmiče od katedre, uzima svoju stolicu i podiže je na sto, a na nju je poredao neke čupove i kaže: - Danas slikamo mrtvu prirodu.

Ja presavijem "Oslobođenje” i dohvatim se jedinog što sam imao – crnog tuša. Uobičajeno Ekmek šeta između redova i prati naš rad. Čujem kako se obraća jednom učeniku: - Pa nije čup samo crven, malo zažmiri, gledaj kroz trepavice pa ćeš vidjeti brojne nijanse.

Razmišljam, šta li će tek kazati meni. Čup je crvenkast, a ja koristim crni tuš. Osjeto sam da je za trenutak zastao iznad mene i produžio. Pred kraj časa uobičajena procedura: Ekmek uzme dnevnik i proziva učenike, mi ustajemo i podignemo ono što smo tokom časa uradili. Ja sam bio prvi u dnevniku. Sinan Alić, proziva Ekmek, a ja se počnem izvlačiti iz klupe, nisam uspio ni podići "Oslobođenje" u vazduh, a on će samo kratko: -Sjedi! Petica!

Sav se razred okrenu prema meni, a ja, i sam zaćuđen, sliježem ramenima. Kad su svi učenici prošli Ekmekov ocjenjivački trijaž on me ponovo prozva: - Aliću, ustani i pokaži drugima svoj rad. Ja kolutam očima i pokazujem "Oslobođenje”, a on nastavlja:
- Intersuje vas otkud njemu petica. Pogledajte dobro, ideja, ideja je važna. On je imao originalnu ideju.

Dok sam živ pamtiću tu peticu.

Živ mi bio profesore!

(tuzlarije.net)               

 Najveća kampanja vakcinisanja u svijetu
Indija započela s vakcinisanjem 300 miliona stanovnika
59-godišnji Armin Laschet
Merkel dobila nasljednika na čelu CDU-a
Analiza CNN-a:
Trumpov turbulentni mandat završit će povijesnim drugim opozivom

16.01.2021. u 13:20 Broj citanja: 457
U posljednja 24 sata u TK-u:
Pozitivnih 75, u bolnici 58, na respiratoru 12, nema umrlihU posljednja 24 sata u TK-u testirana su 373 uzorka na korona virus od kojih je 75 bilo pozitivnih. U UKC-u su testirana 303 uzorka od kojih su 63 bila pozitivna, u privatnim laboratorijama testirano je 70 uzoraka, pozitivnih je bilo 12.

OPŠIRNIJE


16.01.2021. u 12:17 Broj citanja: 1651
Saopštenje za javnost Socijaldemokrata BiH u Skupštini TK:
Iznenađuje neprincipijelan stav Selima Bešlagića i Naše stranke


Iznenađuje nas neprincipijelan stav Selima Bešlagića i Naše stranke. Poslije opštih izbora šira javnost u BIH je upoznata sa principijelnim stavom Jasmina Imamovića i Selima Beslagića koji je bio da ni po koju cijenu ne ulaze u koaliciju sa SDA i PDA.

OPŠIRNIJE


16.01.2021. u 11:11
Stanje na cestama 16.01.2021. u 11:00 sati
Zbog niskih temperatura moguća je poledica na svim putnim pravcima


Ugaženog snijega ima na dionicama u višim predjelima. Na putevima u nižim predjelima saobraća se po pretežno mokrom kolovozu. Na području jugozapadne Bosne skrećemo pažnju na povremeno jake udare vjetra.

OPŠIRNIJE


16.01.2021. u 10:59
Najava;
27. Izbor najboljih sportista Tuzlanskog kantona


Sportski savez Tuzlanskog kantona i ove godine, već 27. put, pod pokrovitelj stvom Vlade TK i uz podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, organizuje manifestaciju “Izbor sportiste godine” na kojoj se sumiraju sportski rezultati u najmnogoljudnijem kantonu u Bosni i Hercegovini.

OPŠIRNIJE


16.01.2021. u 10:48 Broj citanja: 314
Premino Mihajlo Miki VukovićLegendarni košarkaški trener Mihajlo Miki Vuković umro je u 76. godini saopštili su iz KK Valansija. Vuković je izabran za najboljeg trenera Valensije u historiji, a svoju trenersku karijeru započeo je u Tuzli. Vuković je bio i trener čuvene generacije Jedinstva Aida iz Tuzle, koja je 1989. godine bila šampion Evrope.

OPŠIRNIJE


16.01.2021. u 00:59 Broj citanja: 337
VIDEO:
U Tuzli obilježen Dan rođenja Martina Lutera Kinga


TuzlarijeOdavanjem poštovanja i polaganjem cvijeća ispred biste Martina Lutera Kinga u petak, 15. januara 2021. godine u 12:00 sati, predstavnici Grada Tuzle obilježili su 15. januar 1929. godine – Dan rođenja Martina Lutera Kinga, dobitnika Nobelove nagrade za mir i jednog od najvećih boraca za ljudska prava u povijesti čovječanstva.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
118: Armin Laschet novi predsjednik CDU-a

: Guterres: “Znanost uspijeva – ali solidarnost pada”

: Pelosi: Kazneno goniti svakog zastupnika koji je pomogao Trumpovim pristašama u napadu na Kongres!

: Nastavlja se utrka za nasljednika Angele Merkel

: Jak potres pogodio Rusiju

: Vrhovni sud dopustio 13. i posljednje pogubljenje u Trumpovom mandatu

: Xiaomi o “crnoj listi” u SAD: Poduzet ćemo radnje da se zaštitimo

: Svaki putnik koji dolazi u Veliku Britaniju mora u karantin na 10 dana

: Fon Kerkov: Možda nikada nećemo pronaći nultog pacijenta

: U Turskoj na snagu stupio policijski sat, trajat će do ponedjeljka

Trumpov trgovinski rat s Kinom koštao je SAD 245 tisuća radnih mjesta
Hrvatica u Australiji ubila troje djece i sebe, pojavljuju se novi detalji
Merkel dobila nasljednika na čelu CDU-a
SAD proveo 13. i posljednje smaknuće u Trumpovom mandatu. Pogubljen 48-godišnjak
Indija započela s cijepljenjem 300 milijuna ljudi
Pelosi traži kazneni progon zastupnika koji su možda pomogli napadačima na Kongres
Šef UN-a: Vakci-nacionalizam bi mogao usporiti globalni oporavak od korone
Vrhovni sud dopustio 13. i posljednje pogubljenje u Trumpovom mandatu
U Njemačkoj 18.678 novih slučajeva koronavirusa
Američki tajnik za zdravstvo Azar dao ostavku zbog napada na Kapitol
SAD uveo sankcije tvrtkama u Iranu, Kini i UAE-u te kubanskom ministarstvu
Indija kreće u najveću kampanju cijepljenja na svijetu s dva svoja cjepiva
SAD nema rezervnih zaliha cjepiva, tvrdi tajnik za zdravstvo
Neki guverneri optužili Trumpa za prijevaru oko zaliha cjepiva
Biden planira ubrzati cijepljenje
Počela konvencija stranke Angele Merkel, bira se njezin nasljednik
WhatsApp odgađa izmjene pravila privatnosti
U potresu na indonezijskom otoku najmanje 67 poginulih, stotine ozlijeđenih
U Francuskoj više od 20.000 novih slučajeva, od sutra kreće policijski sat
U Palestini će se nakon više od desetljeća održati izbori
SVAŠTARIJE

Trumpov trgovinski rat s Kinom koštao je SAD 245 tisuća radnih mjesta

SAD proveo 13. i posljednje smaknuće u Trumpovom mandatu. Pogubljen 48-godišnjak

U potresu na indonezijskom otoku najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih

Jesu li policija i republikanski zastupnici pomogli rulji da upadne u Kongres?

Sad i banke napuštaju Trumpa

Kina prijavila prvu smrt od korone u 8 mjeseci

Što znači opoziv i što će se sad događati?

YouTube suspendirao Trumpov kanal

Trump u javnosti prvi put nakon nereda, ide pregledati zid na granici s Meksikom

Britanskim vozačima nizozemska policija zbog Brexita oduzima sendviče