TUZLARIJE - VIJESTI

06.12.2019. u 11:02 Broj citanja: 1139
Uprava policije MUP-a TK:
˝Cyber kriminal˝ – Upozorenje fizičkim i pravnim licima

Tuzlarije


Uprava policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije (Odsijek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta), u posljednje vrijeme evidentira povećan broj prijava krivičnih djela iz domena "cyber" kriminaliteta ili krivičnih djela počinjenih zloupotrebom kompjuterskih/informacionih tehnologija i servisa.

Obzirom na navedeno, u cilju prevencije ovoga vida nezakonitih radnji, Uprava policije MUP-a TK obavještava pravna i fizička lica o najčešćim načinima izvršenja ovih krivičnih djela, kao i mjerama prevencije/samozaštite.

Kada je riječ o cyber kriminalu na štetu pravnih lica ističu se prijave privrednih subjekata u vezi sa BEC prevarama (Business E-mail Compromise). Iste se odnose na "presretanje" e-mail komunikacije najčešće između pravnih lica sa teritorije Bosne i Hercegovine i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva, tehnikama napada "phising" i "spoofing", na način da se prilikom dogovora o kupoprodaji i slanja predračuna za traženu robu ili uslugu, pojedinci ili organizovane kriminalne grupe neovlašteno ubacuju u e-mail korespondenciju i vrše izmjene podataka primatelja novčane transakcije, najčešće sa obrazloženjem da imaju poteškoće sa dosadašnjom bankom preko koje je vršena uplata, te dostavljaju ispravljen predračun sa novim bankovnim računom na koji je potrebno izvršiti uplatu, čime privredni subjekt ili drugo pravno lice-žrtva, umjesto na račun poslovnog partnera, uplaćuje novac na platformne bankovne račune napadača, prethodno otvorene posredstvom interneta ili trećih osoba koje su zloupotrebljene za tu svrhu.


U vezi sa naprijed navedenim, apelujemo na privredne subjekte da se, u cilju svoje zaštite i sprečavanja izvršenja krivičnih djela na opisani način, pridržavaju sljedećih preporuka:

- Prilikom zaključenja pregovora između privrednih subjekata u kome je komunikacija vršena e-mail korespondencijom, prije uplate novčanih sredstava na račun druge strane, potrebno je dodatno izvršiti provjeru računa primaoca i na neki drugi način (telefonski, faxom ili sl.);

- Indikativna je svaka promjena dosadašnjeg tj. ustaljenog računa banke preko kojeg je vršeno plaćanje robe ili usluge kao i to da se firma nalazi u jednoj državi (npr. Njemačka), a račun banke u drugoj (Nizozemska, Engleska, Poljska, Španija i sl.);

- Od strane stručne osobe redovno vršiti pregledavanja e-mail korisničkog računa, sa naglaskom na dio koji se odnosi na postavke prosljeđivanja e-mail poruke, odnosno lokacije pristupa istom, kao i provjere zaglavlja (Header-a) e-mailova u kojima se traži promjena ustaljenih podataka o primaocu novčanih transakcija;

- Redovna izmjena pristupnih lozinki-passworda za pristup e-mailu, koristeći se dužim kombinacijama alfanumeričkih i znakovnih oznaka u kombinaciji velikih i malih slova.

Prilikom primjećivanja sumnjivih indikacija na zloupotrebe, hitno izvršiti prijavu banci u svrhu blokiranja sporne uplate i povrata novčanih sredstava, kao i prijavu agencijama za provođenje zakona.

U proteklom periodu zabilježeno je povećanje broja prijava krivičnih djela počinjenih na štetu fizičkih lica, na način da kriminalno aktivna lica koriste društvene mreže (pretežno Facebook i Instagram), kreirajući kopije profila građana na pomenutim mrežama ili vršeći upade u već postojeće profile, nakon čega u te novo-kreirane profile dodaju postojeće kontakte iz liste prijatelja ili se koriste listom prijatelja kompromitovanih profila. Navedena lica zatim kontaktiraju građane predstavljajući se kao "njihovi prijatelji" i "poznanici", te na razne načine traže (obično u vidu materijalne pomoći) uplatu novčanih sredstava na neka treća fizička lica putem uplata preko pošte, Western Uniona i drugih načina čime, lažno se predstavljajući, protivpravno pribavljaju materijalnu korist.

Takođe je zabilježeno povećanje počinjenja krivičnih djela, na način da se građani kontaktiraju od strane kriminalno aktivnih lica kojima se predstavljaju kao predstavnici trgovačkih lanaca, igara na sreću, različitih nevladinih organizacija, te od građana zahtijevaju dostavljanje ličnih podataka kao i podataka o bankovnim karticama, često u vidu fotografija istih, nakon čega zloupotrebljavaju dobivene lične podatke ili koriste podatke bankovnih kartica u cilju pribavljanja materijalne koristi, a na štetu građana.


Imajući u vidu navedeno Uprava policije MUP-a TK apeluje na građane da se u cilju svoje zaštite i sprečavanju izvršenja krivičnih djela na opisani način, pridržavaju sljedećih preporuka:

- Ukoliko budu kontaktirani na navedeni način od strane svojih "prijatelja" ili "poznanika" na društvenim mrežama, sa zahtjevima za materijalnom ili finansijskom, koristi prije pružanja iste, putem drugih načina komunikacije, da izvrše detaljne provjere sa osobama koje tu pomoć od njih navodno i zahtjevaju.

- Uprava policije sugeriše građanima da čuvaju svoje lične podatke, da iste ne ustupaju na uvid i korištenje trećim licima, te da pokušaju slijediti standardne mjere zaštite korisničkih profila na društevim mrežama i internet servisima u vidu korištenja dužih lozinki koje će sadržavati kombinacije više različitih karaktera kao i mjere dvostepenske autentifikacije koju danas nudi većina internet servisa.

UPRAVA POLICIJE MUP-A TK

(tuzlarije.net)               

 Lockdowna više nema
Čerkez: Od nas zavisi kolike će biti posljedice
Šteta između tri i pet milijardi dolara
U Bejrutu poginulo najmanje 100 osoba, više od 4.000 ozlijeđeno
Nijemci masovno protestuju protiv mjera
Političari osudili protest: "To su covid idioti"

07.08.2020. u 11:51
˝Utopljavanje˝ novih 18 školskih objekata


U narednom periodu na 18 školskih objekata u Tuzlanskom kantonu bit će provedene mjere energijske efikasnosti. Radi se o relizaciji projekta simboličnog naziva "Pametne škole II", a koji je nastavak nedavno uspješno okončanog projekta u okviru kojeg je već izvršena energetska obnova 6 školskih objekata na području našeg kantona.

OPŠIRNIJE


07.08.2020. u 10:04
Prije 21 godinu otišao je legendarni HukaTuzlarijeSedmog augusta 1999. godine zauvijek nas je napustio legendarni fudbaler tuzlanske Slobode Mustafa Hukić. Tog kobnog ljetnog dana vraćajući se sa suprugom Budimkom iz Gračanice, Huka je izgubio život u saobraćajnoj nesreći u mjestu Devetak.

OPŠIRNIJE


07.08.2020. u 09:28 Broj citanja: 1141
Izvještaj MUP-a TK o pucnjavi kod Merkatora - Titanika


Dana 6.8.2020. godine oko 18:40 sati u Tuzli u Ulici 1. Inžinjerske brigade došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane dva lica, kojom prilikom prema trenutno raspoloživim saznanjima nije bilo povrijeđenih lica, dok je nastalo oštećenje na jednom putničkom motornom vozilu.

OPŠIRNIJE


06.08.2020. u 22:17 Broj citanja: 3302
Anketa za roditelje učenika:
Da li ste za nastavu u školskim klupama ili online?


Na jučerašnjoj press konferenciji Kriznog štaba Ministastva zdravlja TK rečeno je da se škola najvjerovatnije "vraća u školske klupe". Nastava bi bila organizovana sa skraćenim časovima i u četiri smjene uz poštivanje epidemioloških mjera.
Da li ste za to?

OPŠIRNIJE


06.08.2020. u 20:27 Broj citanja: 9803
Oko 19 sati došlo je do pucnjave kod Titanika


Oko 19 sati, Ministarstvo unutrašnjih poslova TK dobilo je prijavu da je došlo do pucnjave kod zgrade Titanik. Čitaoci iz Ulice Maršala Tita kao i Aleje Alije Izetbegovića javljali su da su čuli pucnjavu. Policajci su brzo izašli na teren a još uvijek nema zvaničnih informacija o nemilom događaju.

OPŠIRNIJE


06.08.2020. u 18:31
Koncert horske muzike ˝Lege Artis˝ u dvorištu Ateljea Ismet Mujezinović


Muzički obrazovni centar "Lege Artis" u subotu 8. avgusta održava tradicionalni ljetni koncert u okviru manifestacije "Ljeto u Tuzli". Koncert horske muzike ove godine će biti u izmijenjenim okolnostima zbog epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
U KS i RS po 84 osobe: U BiH 168 novozaraženih, sedam osoba preminulo

Novalić će se sastati i sa kantonalnim premijerima: \'Postoji tendencija rasta, situacija još uvijek pod kontrolom\'

280 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 492.015 KM: Značajna kršenja obaveznih mjera

Spasioci i dalje pretražuju ruševine: Raste broj žrtava eksplozije u Bejrutu

Ubistvo Yitzhaka Rabina, suđenje Adolfu Eichmannu...: Nestale hiljade dokumenata o značajnim historijskim događajima

Polovica u Južnoafričkoj Republici: Afrika ima više od milijun zaraženih koronom

Brz rast zaraženih: U Indiji više od 2 milijuna zaraženih koronavirusom

Luis Archuleta 40 godina živio pod lažnim imenom: U SAD-u uhapšen bjegunac nakon 46 godina skrivanja

Trump potpisao uredbu : Amerikancima se zabranjuju transakcije s ByteDanceom

Mogućnost brzih izmjena ustava: Stranka predsjednika Šri Lanke osvojila dvotrećinsku većinu

Bogatstvo Marka Zuckerberga naraslo na 100 milijardi dolara
Guverner Ohija negativan na koronavirus devet sati nakon prvoga pozitivnog testa
Trump optužuje Bidena da se protivi oružju i bogu
Zbog karantena se opet šire stare, opasne bolesti, a nastradat će najsiromašniji
Talijanska industrijska proizvodnja porasla u lipnju
Krenuli prosvjedi u Bejrutu zbog eksplozije, došlo do sukoba s vojskom
Bernie Sanders predlaže porez koji bi Bezosa, Zuckerberga i Muska koštao milijarde
Afrika ima više od milijun oboljelih od korone, pola ih je u Južnoafričkoj Republici
Trump potpisao uredbu, zabranit će TikTok u SAD-u za 45 dana
U Indiji više od 2 milijuna zaraženih koronavirusom
Muškarac koji je držao taoce u francuskoj banci predao se policiji
Stranka predsjednika Šri Lanke osvojila dvotrećinsku većinu
Počela istraga eksplozije u Bejrutu, privedeno 16 ljudi iz skladišta u luci
Saudijski prijestolonasljednik optužen da je poslao ubojice u Kanadu
Zapadna Europa se priprema za snažan toplinski val, temperature će biti ekstremne
Naoružani muškarac drži taoce u francuskoj banci, možda je povezan s islamistima
Ovo je Hrvat koji je ozlijeđen u Bejrutu: "Operacija je trajala 4 sata, dobro sam"
Njujorška državna tužiteljica tuži Nacionalnu udrugu za oružje, želi je raspustiti
Hrvatska će uputiti pomoć Libanonu zbog eksplozije u Bejrutu
Kronologija događaja otkriva zašto su Libanonci tako bijesni na vlasti
SVAŠTARIJE

Krenuli protesti u Bejrutu zbog eksplozije, došlo do sukoba s vojskom

Muškarac koji je držao taoce u francuskoj banci predao se policiji

Ovako je izgledao Bejrut prije, a ovako izgleda nakon snažne eksplozije

Golemu eksploziju u Bejrutu uzrokovao je amonijev nitrat. Što je to uopće?

Golema eksplozija u Bejrutu ubila više od 100 ljudi, u luci bile tone opasnog nitrata

VIDEO Dvije snažne eksplozije u Bejrutu, najmanje deset mrtvih

Umro Rajko Dujmić

Izuzetno brzi testovi na koronavirus od sljedećeg tjedna u britanskim bolnicama

Spasilačke ekipe našle mornare na udaljenom pacifičkom otoku, napisali SOS na plaži

U dijelovima Australije uveden policijski sat, vojska će nadzirati samoizolaciju