TUZLARIJE - VIJESTI

06.12.2019. u 11:02 Broj citanja: 996
Uprava policije MUP-a TK:
˝Cyber kriminal˝ – Upozorenje fizičkim i pravnim licima

Tuzlarije


Uprava policije MUP-a TK/Sektor kriminalističke policije (Odsijek za borbu protiv organizovanog kriminaliteta), u posljednje vrijeme evidentira povećan broj prijava krivičnih djela iz domena "cyber" kriminaliteta ili krivičnih djela počinjenih zloupotrebom kompjuterskih/informacionih tehnologija i servisa.

Obzirom na navedeno, u cilju prevencije ovoga vida nezakonitih radnji, Uprava policije MUP-a TK obavještava pravna i fizička lica o najčešćim načinima izvršenja ovih krivičnih djela, kao i mjerama prevencije/samozaštite.

Kada je riječ o cyber kriminalu na štetu pravnih lica ističu se prijave privrednih subjekata u vezi sa BEC prevarama (Business E-mail Compromise). Iste se odnose na "presretanje" e-mail komunikacije najčešće između pravnih lica sa teritorije Bosne i Hercegovine i njihovih poslovnih partnera iz inostranstva, tehnikama napada "phising" i "spoofing", na način da se prilikom dogovora o kupoprodaji i slanja predračuna za traženu robu ili uslugu, pojedinci ili organizovane kriminalne grupe neovlašteno ubacuju u e-mail korespondenciju i vrše izmjene podataka primatelja novčane transakcije, najčešće sa obrazloženjem da imaju poteškoće sa dosadašnjom bankom preko koje je vršena uplata, te dostavljaju ispravljen predračun sa novim bankovnim računom na koji je potrebno izvršiti uplatu, čime privredni subjekt ili drugo pravno lice-žrtva, umjesto na račun poslovnog partnera, uplaćuje novac na platformne bankovne račune napadača, prethodno otvorene posredstvom interneta ili trećih osoba koje su zloupotrebljene za tu svrhu.


U vezi sa naprijed navedenim, apelujemo na privredne subjekte da se, u cilju svoje zaštite i sprečavanja izvršenja krivičnih djela na opisani način, pridržavaju sljedećih preporuka:

- Prilikom zaključenja pregovora između privrednih subjekata u kome je komunikacija vršena e-mail korespondencijom, prije uplate novčanih sredstava na račun druge strane, potrebno je dodatno izvršiti provjeru računa primaoca i na neki drugi način (telefonski, faxom ili sl.);

- Indikativna je svaka promjena dosadašnjeg tj. ustaljenog računa banke preko kojeg je vršeno plaćanje robe ili usluge kao i to da se firma nalazi u jednoj državi (npr. Njemačka), a račun banke u drugoj (Nizozemska, Engleska, Poljska, Španija i sl.);

- Od strane stručne osobe redovno vršiti pregledavanja e-mail korisničkog računa, sa naglaskom na dio koji se odnosi na postavke prosljeđivanja e-mail poruke, odnosno lokacije pristupa istom, kao i provjere zaglavlja (Header-a) e-mailova u kojima se traži promjena ustaljenih podataka o primaocu novčanih transakcija;

- Redovna izmjena pristupnih lozinki-passworda za pristup e-mailu, koristeći se dužim kombinacijama alfanumeričkih i znakovnih oznaka u kombinaciji velikih i malih slova.

Prilikom primjećivanja sumnjivih indikacija na zloupotrebe, hitno izvršiti prijavu banci u svrhu blokiranja sporne uplate i povrata novčanih sredstava, kao i prijavu agencijama za provođenje zakona.

U proteklom periodu zabilježeno je povećanje broja prijava krivičnih djela počinjenih na štetu fizičkih lica, na način da kriminalno aktivna lica koriste društvene mreže (pretežno Facebook i Instagram), kreirajući kopije profila građana na pomenutim mrežama ili vršeći upade u već postojeće profile, nakon čega u te novo-kreirane profile dodaju postojeće kontakte iz liste prijatelja ili se koriste listom prijatelja kompromitovanih profila. Navedena lica zatim kontaktiraju građane predstavljajući se kao "njihovi prijatelji" i "poznanici", te na razne načine traže (obično u vidu materijalne pomoći) uplatu novčanih sredstava na neka treća fizička lica putem uplata preko pošte, Western Uniona i drugih načina čime, lažno se predstavljajući, protivpravno pribavljaju materijalnu korist.

Takođe je zabilježeno povećanje počinjenja krivičnih djela, na način da se građani kontaktiraju od strane kriminalno aktivnih lica kojima se predstavljaju kao predstavnici trgovačkih lanaca, igara na sreću, različitih nevladinih organizacija, te od građana zahtijevaju dostavljanje ličnih podataka kao i podataka o bankovnim karticama, često u vidu fotografija istih, nakon čega zloupotrebljavaju dobivene lične podatke ili koriste podatke bankovnih kartica u cilju pribavljanja materijalne koristi, a na štetu građana.


Imajući u vidu navedeno Uprava policije MUP-a TK apeluje na građane da se u cilju svoje zaštite i sprečavanju izvršenja krivičnih djela na opisani način, pridržavaju sljedećih preporuka:

- Ukoliko budu kontaktirani na navedeni način od strane svojih "prijatelja" ili "poznanika" na društvenim mrežama, sa zahtjevima za materijalnom ili finansijskom, koristi prije pružanja iste, putem drugih načina komunikacije, da izvrše detaljne provjere sa osobama koje tu pomoć od njih navodno i zahtjevaju.

- Uprava policije sugeriše građanima da čuvaju svoje lične podatke, da iste ne ustupaju na uvid i korištenje trećim licima, te da pokušaju slijediti standardne mjere zaštite korisničkih profila na društevim mrežama i internet servisima u vidu korištenja dužih lozinki koje će sadržavati kombinacije više različitih karaktera kao i mjere dvostepenske autentifikacije koju danas nudi većina internet servisa.

UPRAVA POLICIJE MUP-A TK

(tuzlarije.net)               

 Ratuju od Gadafijevog svrgavanja
Rat u Libiji postaje međunarodni. Donosimo pozadinu
Video tehnologija koja postaje sve opasnije
Kako prepoznati deepfake video?
Egzodus stanovništva
Svake godine Balkan napuste stotine hiljada ljudi

19.01.2020. u 19:11 Broj citanja: 880
Najavljena isključenja električne energije za ponedjeljak 20. januar


Iz Elektrodistribucije Tuzla su za ponedjeljak 20. januar najavili planske prekide isporuke električne energije u više tuzlanskih naselja i ulica.

OPŠIRNIJE


19.01.2020. u 17:03 Broj citanja: 354
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Jedan moj rođak došao iz inostranstva i odmah se razbolio. Samo kašlje. I nije on jedini, oni koji dolaze iz drugih mjesta, gdje nije ovako zagađeno, čude se kako mi dišemo, a posebno osjete smrad. Mi, koji smo ovdje, dosta smo se adaptirali. Ne bi bi čudilo da nam se neki novi organi razviju, možda će nam rasti dlake u nosu, neki novi krajnici da zadrže nešto od smoga.

OPŠIRNIJE


19.01.2020. u 15:13
Salines u derbiju bolji od Centra
Velika pobjeda TuzlakaU 10. kolu Premijer futsal lige Bosne i Hercegovine svoj susret odigrali su Salines i Centar. Bila je ovo derbi utakmica ovog kola, a nakon velike drame, slavili su domaći futsaleri sa 4:3 (1:0).Prvo poluvrijeme gledali smo dosta bolju igru ali i samo jedan gol u mreži gostiju.

OPŠIRNIJE


19.01.2020. u 15:06
Prvenstvo BiH:
Leotar prekinuo pobjednički niz Sobode


Sloboda je bolje ušla u meč. Nakon deset minuta igre imali su gosti devet poena prednosti (19:28), ali su zatim stali.Leotar je i tokom drugog perioda međutim bio u zaostatku. Na odmor se otišlo sa plus četiri u korist Tuzlaka (44:48), da bi igra Slobode pala krajem treće dionice.

OPŠIRNIJE


19.01.2020. u 12:24
Preporuka za čitanje:
Aron Grunberg ˝Mladeži˝


TuzlarijeRoman "Mladeži" je moderan, neobičan i svakako zanimljiv. Glavni lik je psihijatar Otto Kadoke koji je specijaliziran za prevenciju samoubistava. Ima bolesnu majku o kojoj se brinu djevojke iz Nepala, koje u Nizozemskoj borave ilegalno. Najzanimljiviji lik u romanu je majka, koja ustvari nije majka nego otac.

OPŠIRNIJE


19.01.2020. u 12:15
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 21. do 23. januara:
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete


TuzlarijeAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
FOTO: Autobuska stanica i dalje u blokadi: Radnici \'Zenicatransa\' ponovo počeli štrajk glađu

Novi mirni protest kod Uborka: Mještani sumnjaju da je odlagan i radioaktivni otpad 

Bijedić: Samo ideja socijaldemokratije može promijeniti stanje: Izborna konferencija Socijaldemokrata BiH Kantona Sarajevo

Ključni akteri za stolom o političkom rješenju krize: U Berlinu počinju mirovni pregovori o Libiji

Haftarove snage zauzele glavni cjevovod : Zatvorena naftna polja na jugu Libije

Brojni stanovnici zarobljeni u objektima: Zbog visokog snijega u dijelovima Kanade vanredno stanje

Napad bespilotnom letjelicom izveli Husi: Više od 80 mrtvih u napadu na vojni kamp u Jemenu

Važno razdoblje emancipacije Crne Gore: Nećemo povući Zakon o slobodi vjeroispovijesti

FOTO: Dnevni centar Mozaika prijateljstva: Spas za banjalulčke beskućnike

Johnson: Rusija mora prestati s destabilizirajućim aktivnostima
U Berlinu postignut dogovor o Libiji, četiri su najvažnije točke
GuaidĂł se sutra sastaje s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom
Zbog obilnog snijega u Teheranu zatvorene škole i poremećen promet
VIDEO Rekordna količina snijega na istoku Kanade, ovo još niste vidjeli
Facebook se ispričao zbog uvredljivog prijevoda imena kineskog predsjednika
VIDEO Snimka iz zraka prikazuje stanje nakon erupcije vulkana na Filipinima
Milanović želi povući vojsku iz Afganistana. Postoje dobri argumenti protiv toga
Idući tjedan štrajkaju radnici triju njemačkih zrakoplovnih kompanija
Putin došao u Berlin na mirovnu konferenciju o Libiji, optimističan je
Iranci vraćaju tijela žrtava iz srušenog aviona, ali ne i crne kutije
Državni arhiv u SAD-u zamaglio transparente protiv Trumpa pa se ispričao
Pogledajte dramatičnu snimku pješčane oluje u Australiji
Trump vraća fast food u američke škole
Iran povećao proizvodnju uranija
Dječak u Americi pištoljem ubio troje djece i ženu
Policija suzavcem u Hong Kongu rastjerala antikomunističke prosvjednike
Nasilni prosvjedi protiv vlade u Libanonu, više od 400 ranjenih
Napad na džamiju u Jemenu, ubijeno najmanje 70 ljudi
Uniforme američkih svemirskih snaga su maskirne, sad im se svi rugaju
SVAŠTARIJE

SpaceX lansirao pa srušio svemirsku letjelicu

Zbog obilnog snijega u Teheranu zatvorene škole i poremećen promet

VIDEO Rekordna količina snijega na istoku Kanade, ovo još niste vidjeli

Dječak u Americi pištoljem ubio troje djece i ženu

Newfoundland: Aerodrom i kompanije zatvoreni usljed snježne oluje

Obilne kiše pogodile istok Australije

Najsušniju regiju Irana pogodile velike poplave, poginule tri osobe

U Zenici danas pronađen i treći muški leš

Istočna Afrika pogođena najezdom skakavaca

Revizor odlučio: Trump je prekršio zakon kada je obustavio vojnu pomoć Ukrajini