TUZLARIJE - VIJESTI

20.12.2019. u 10:35 Broj citanja: 1047
Stranačka saopštenja za javnost

Iako Tuzlarije nastoje da poštede svoje čitaoce od invazije stranačkih saopštenja, posebno onih koja se odnose na federalni i državni nivo, lokalni nivo je teže ignorisati. U nastavku prenosimo saopšenja u redosljedu kako smo ih dobili.

Tuzlarije



SDA Tuzla: Gradska vlast u Tuzli ne brine o aerozagađenju

Vijećnici SDA bili su suzdržani prilikom glasanja za Budžet Grada Tuzle, s obzirom da amandmani SDA koji se odnose na izgradnju vrelovodne mreže, nabavku i ugradnju mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka, organizovanje preventivnog pulmološkog programa za građane, i niz drugih konkretnih prijedloga s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana Tuzle, ni ovaj put nisu prihvaćeni.

Vrelovodna mreža jedini je put ka čistijem zraku za građane Tuzle, a prijedlog za njenim širenjem je investicionog karaktera. Opravdanost takvog projekta jednostavno je obrazložiti. Ističemo da nismo spremni izgubiti naredne godine suočavajući se s poraznim statistikama oboljelih od karcinoma, uz enormno povećanje respiratornih i srčanih bolesnika među našim sugrađanima. Među vodećim smo evropskim gradovima po aerozagađenosti, zar je moguće odgađati sistemsko rješavanje tog problema, pri tome ignorišući i naše prijedloge za instaliranjem novih mjernih stanica?.

Prijedlog SDA da se kroz novi ekonomski kod osiguraju sredstva za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u iznosu od 50.000,00 KM je prihvaćen djelimično jer je u Budžetu Grada Tuzla za tu namjenu osigurano 30.000,00 KM.

Sve ovo pokazuje očigledne razlike u pogledu prioriteta, organizovanja i raspoređivanja Budžeta.

Za vijećnike Stranke demokratske akcije ova pitanja su esencijalno važna i od njih ovisi budućnost građana Tuzle. Njihovo odgađanje i prikrivanje nije stil političkog rada Stranke demokratske akcije.

Klub vijećnika SDA je na Vijeće uputio i Inicijativu za suspenziju Odluke o uvođenju komunalne građanima Tuzle, ali nije dobila potreban broj glasova. Inicijativu su podržali HDZ, SBB, Boss-Mirnes Ajanović, samostalni vijećnici Edim Kadić, Mirel Mišković, Aleksandar Vujadinović.

PRESS TIM SDA TUZLA



KO SDP BiH TUZLA: „POLITIČKI UTICAJ VLADE TK NA RAD UNIVERZITETA U TUZLI JE VRHUNAC VRIJEĐANJA INTELIGENCIJE“

Kantonalna organizacija SDPBiH Tuzla oštro osuđuje svaki vid političkog uticaja i pritiska na rad Univerziteta u Tuzli od strane Vlade Tuzlanskog kantona i vladajuće skupštinske većine uspostavljene isključivo na trgovini mandatima i pozicijama.

Donošenjem Zakona o visokom obrazovanju TK, te Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju TK 2016. godine, Univerzitet u Tuzli je stranački u potpunosti okupiran i doveden u stanje totalne dominacije politike, a njegova autonomija suspendovana. Ovim zakonima je nasilno uvedena stroga kontrola svih izbora i imenovanja rukovodećih kadrova na Univerzitetu od strane Vlade TK predvođene strankom SDA, sa ciljem da se u akademskoj zajednici Univerziteta imenuju isključivo njihovi stranački poslušnici. Ono što je Vlada Tuzlanskog kantona uradila na Univerzitetu 2016. godine je kao akademska Bartolomejska noć i demonstrirala je derogiranje demokratskih procedura i izrugivanje javnom interesu. I taman kad pomislimo da je dostignut vrhunac vrijeđanja kolektivne inteligencije, pokažu nam da može i beskrupuloznije i bezobzirnije.

U magazinu FTV „Mreža“ emitovanom 16.12.2019. godine predsjednik Skupštine TK i drugi učesnici u emisiji otvoreno izjavljuju, kako će pozicija rektora Univerziteta u Tuzli „pripasti“ jednoj političkoj stranci, odnosno Socijademokratima BiH na čijem čelu je državni zastupnik Enver Bijedić. Time se bestidno obezvređuje institucija javnog konkursa za izbor rektora Univerziteta u Tuzli, propisana članom 52. Zakonom o visokom obrazovanju TK, jer će konkurs za izbor rektora, biti puko zadovoljenje procedure, iz razloga što će se znati ili zna unaprijed, koji će kandidat biti izabran.

Podsjećamo da je Odlukom o dopustivosti u meritumu objavljenoj u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine „ broj 53/19 od 06.08.2019. godine, Ustavni sud FBiH je utvrdio, da upravo član 52. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona Visokom obrazovanju TK iz 2016. godine, nije u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju, te u obrazloženju navedene odluke posebno istakao, da “autonomija visokoškolskih ustanova između ostalog podrazumijeva pravo akademske zajednice da izabere svoje upravne i rukovodne organe i da samostalno uređuje svoj rad i unutarnju organizaciju“, a što je osporenim odredbama Zakona o visokom obrazovanju TK dovedeno u pitanje.“

Sada Skupština TK, „de iure“ poštuje Odluku Ustavnog suda FBiH i mijenja Zakon o visokom obrazovanju TK, a vlast u TK „de facto“ izigrava zakonske odredbe i dalje vrši politizaciju izbora rektora. Čak šta više, premijer TK Denijal Tulumović u svojoj izjavi od 06.11.2019. godine za internet portal „Klix,ba“ govoreći o stanju na Univerzitetu u Tuzli između ostalog izjavio /citiramo/:“ Mi ćemo i dalje davati podršku, svakako, ali frapantna je činjenica koju možemo čuti, a to je neovisni univerzitet. Pa i ja bih u svojoj kući bio neovisan da me neko finansira"/završen citat/. Ovakva izjava premijera Tulumovića, za nas je sramotna. Nadležni organi na svim nivoima u BiH, pa i premijer TK, dužni su poštovati neovisnost univerziteta, policije i pravosuđa i druge institucija, koje moraju i trebaju biti neovisne u skladu sa demokratskim standardima.

KO SDP BIH Tuzla traži od Vlade TK i vladajuće skupštinske većine da pod hitno prestanu narušavati autonomiju Univerziteta u Tuzli, koji postoji i radi već 43 godine i da u punom obimu omoguće akademske slobode i slobodan izbor rukovodnih organa na Univerzitetu. Time će znanje i sposobnost doći u prvi plan, a politička podobnost otići u prošlost.

Služba za informisanje KO SDPBiH Tuzla



Socijaldemokrate BiH
PADAJU MASKE: SDP-PDA-TA potvrdili harač za građane Tuzle


Na četrdesetoj redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Tuzle na predloženu tačku Dnevnog reda za potpuno ukidanje komunalne naknade nije dobila potrebnu večinu, jer su vijećnici SDP-a, PDA i Tuzlanske alternative glasali protiv.

Za ukidanje komunalne naknade glasali su SBB, SDA, HDZ, Mirel Mišković, Aleksandar Vujadinović, Edim Kadić i Mirnes Ajanović.

Ovo je još jedan u nizu dokaza o saradnji Jasmina Imamovića i Mirsada Kukića na narednim izborima. To potvrđuje i činjenica da je tuzlanski SDP iako relativni pobjednik na Opštim izborima u TK indirektno držao i sačuvao privatnu Vladu Kukićeve PDA.

Kukić je kroz izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH podržavao delegate iz reda Bošnjačkog naroda i na indirektan način omogućio prolazak Denisa Bećirovića u Dom naroda parlamentarne skupštine BiH.

Za spas svoje PDA obećao je podršku Jasminu Imamoviću u kandidaturi za njegov peti mandat što je vidljivo i kroz podršku PDA-ove vlade iz budžeta TK prema Gradu Tuzli (vodne naknade, nekoliko miliona KM). Na ovaj način nekoliko pojedinaca iz rukovodstva SDP-a radi ličnih interesa izdalo je povjerenje građana TK i svojih aktivista koji su sve učinili da SDP bude pobjednička partija na TK.


(tuzlarije.net)               













24.04.2024. Broj citanja: 773
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 659
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 284
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝




24.04.2024. Broj citanja: 128
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 110
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 360
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 170
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura




24.04.2024. Broj citanja: 166
Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina




24.04.2024. Broj citanja: 88
Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde




24.04.2024. Broj citanja: 299
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
















OSTALE VIJESTI
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul
Ide li Plenković u Bruxelles? Sunčana Glavak: Neće on nigdje
Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke ubijen u zatvoru. MUP lagao odvjetniku da je živ
Grčki Vrhovni sud zabranio desničarima ulazak u izbornu utrku za EP
Biden potpisao pomoć Ukrajini
Muškarac oteo djevojčicu (9) u centru Londona pa je seksualno zlostavljao
Iran osudio repera na smrt zbog potpore prosvjedima
Izrael pojačao napade, Palestinci ponovo bježe iz svojih domova na sjeveru Gaze
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. "Pandorina kutija je otvorena"
Njemačka i Velika Britanija najavile jaču vojnu suradnju
Cijene nafte skliznule prema 88 dolara
Dmitro Kuleba nakon što je američki Senat podržao ogroman paket pomoći: Aleluja!
Ekstremne vrućine na Filipinima
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik







SVASTARIJE

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi