TUZLARIJE - VIJESTI

21.12.2019. u 12:56 Broj citanja: 966
Nastavnom metodom Projektna nastava do prevencije zloupotrebe i konzumcaije nargile među učenicima i učenicama

Tuzlarije


U periodu od augusta 2019 – aprila 2020. Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole", Tuzla, u saradnji sa 15 osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona, Zavodom za javno zdravstvo TK i JU Centar za prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim supstancama, Smoluća realiziraju projekat: "Prevencija zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima/ama škola TK".

Aktivnosti projekta predstavljaju nastavak inicijative koju su tokom decembru 2017., uz finansijsku i stručnu podršku Međunarodnog udruženje "Interaktivne otvorene škole" Tuzla, pokrenule profesorice JU Mješovite srednje škole Živinice.

Predstavnici/e partnerskih škola projekta koji/e su direktno uključeni/e u projekat "Prevencija zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima škola TK", aktivnosti provode metodom Projektna nastava. Učenici/e, uz mentorstvo nastavnika/ca, imaju priliku da u skladu sa nastavnim planom i programom, samostalno istražuju i prikupljaju podatke o navedenoj tematici, a zatim da educiraju svoje vršnjake i njihove roditelje koristeći se prikupljenim podacima i rezultatima sprovedenog istraživanja.

U okviru edukacije učenika/ca partnerskih škola projekta, upriličeno je niz mrežnih susreta učenika/ca tokom kojih su učenici/e JU Mješovite srednje škole, Živinice koji pohađaju Srednju medicinsku školu i učenici/e JU Gimnazije "Ismet Mujezinović", Tuzla posjetili 13 osnovnih i srednjih škola. Učenici/e su održali/e vlastite prezentacije o nalazima i spoznajama koje se tiču zloupotrebe nargile od strane mladih. Mrežnim susretima je prisustvovalo ukupno 390 učenika/ca sa područija TK, koji/e su diskutovali/e o štetnosti konzumacije nargile.

Većina učenika/ca ima pogrešno mišljenje da pušenje nargile nije štetno ili je manje štetno od pušenja cigareta zbog filtriranja sastojaka kroz vodu. Pokazalo se da učenici/e ne poznaju i nisu svjesni sastava nargile koju su kako kažu imali priliku da konzumiraju. Zabrinjavajući je podatak da se znatan broj djece izjasnio kako njihovi roditelji imaju isto ili slično mišljenje te da im u vezi s tim odobravaju konzumaciju nargile.

Realizacijom mrežnih susreta u diskusiji među učenicima osnovnih i srednjih škola TK se nastojalo ukazati na štetnost konzumiranja nargile. Detaljno su objašnjenji procesi koji se dešavaju prilikom konzumacije nargile kod maloljetnika, njihov štetan efekat kao i posljedice koje mogu nastati.
Razgovaralo se o nedostatku upozoravanja o štetnosti aromatiziranog duhana, te da je popularan na javnim mjestima, čak i u blizini škola.

„Naša prošlogodišnja istraživanja o štetnosti nargile ukazivala su na velike rizike prenosa zaraznih bolesti poput tuberkuloze pluća, opasne legionarske bolesti koja se širi enormno brzo, raznih bakterija i virusa.
Nažalost, naša upozorenja i tvrdnje su se pokazale tačnim. Naime tokom prošlog mjeseca u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, legionarska bolest se počela širiti masovno. Nargila služi kao sjajan put prenošenja zaraznih bolesti. Problem je što osoba može biti kliconoša i nesvjesno može prenijeti bolesti." – istakli su učenici JU Mješovita srednja škola Živinice.

Diskusije i razgovori tokom mrežnih sureta su išli u pravcu osvještavanja učenika o štetnosti konzumacije nargile, kako bi učenici/e na osnovu novih saznanja imali/e priliku da na ličnoj osnovi osvjeste značaj rizika po njihovo zdravlje, a kojem se izlažu ukoliko se odluče da konzumiraju ili ukoliko konzumiraju nargilu.

Razgovaralo se o sastavu nargila, a zatim da konzumacija nargile po naše zdravlje uzrokuje 2 štetna dejstva. Prvo je izazvano sagorijevanjem duhana, nikotina, katrana i ostalih hemikalija. Drugo štetno dejstvo je izazvano sagorijevanjem uglja i oslobođavanjem ugljendioksida i ugljenmonoksida. Učenici/e su nastavni sadržaj iz predmeta bilogije, hemije, kao i predmeta medicinske struke prilikom prezentiranja povezivali sa stvarnim životom i sredinom u kojoj žive, a na temu štetnosti koje izaziva konzumacija nargile. Učenici/e su govorili/e o pasivnom pušenju i njegovom štetnom dejstvu na organizam kao i nezadovoljavajućim higijenskim uslovima održavanja nargila. Jedna od tema je bila i pojava legionarske bolesti, a koja je kod oboljelih prouzrokovana konzumacijom nargile s obzirom da je cijev nargile plastična pa se bakterije lakše razmnožavaju nego na drugim materijalima.
Ukazano je da konzumacijom nargile mladi u svoj organizam unose supstancu koja podstiče razvoj ovisnosti, stoga potreba za nargilom nakon svake upotrebe je refleksija ovisnosti koju njena upotreba razvija.

Paralelno, tokom perioda realizacije mrežnih susreta učenika/ca, ukupno 220 učenika/ca iz 14 osnovnih i srednjih škola TK, uključenih u projekat, su imali/e priliku da posjete JU Centar za prevenciju ovisnosti o psihoaktivnim susptancama, Smoluća. Cilj posjeta je bio da doprinesu osvještavanju učenika/a o štetnosti konzumacije nargile, a tokom kojih su učenici/e imali/e priliku da čuju životne priče štićenika, da obiđu Centar, postavljaju pitanja i prikupljaju dodatne infromacije koje su učenicima/ama neophodne za educiranje učenika/ca svojih škola.

U narednom periodu je planirano da učenici/e u skladu sa nastavnim planom i programom, koristeći se prikupljenim podacima do tada realiziranih aktivnosti, rade na izradi promotivnih materijala. Promotivni materijali u vidu afiša, plakata i video snimka će se koristiti prilikom realizacije radionica sa učenicima/ama i roditeljima učenika/ca partnerskih škola projekta na temu štetnog uticaja konzumacije nargile.

Projekat "Prevencija zloupotrebe i konzumacije nargile među učenicima škola TK" je finansijski podržan od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, BiH.

(tuzlarije.net)               













19.04.2024. Broj citanja: 2486
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 199
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 127
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 466
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 114
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 163
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 59
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 319
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1733
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"
Njemački mediji: Plenkovićev ukočeni smiješak otkriva odglumljenu samouvjerenost
Slovačka odbila poslati pomoć Ukrajini, ljudi prikupili 2 milijuna eura za streljivo







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi