TUZLARIJE - VIJESTI

29.01.2020. u 12:06 Broj citanja: 2818
GO HDZ BiH Tuzla
Ubrzati , pojeftiniti i pojednostaviti postupak toplifikacije

Grad Tuzla svake godine suočava se s problemom zagađanja zraka koje za posljedicu, prema analizama koje su rađene ima povećanje oboljelih od karcinima. U posljednje vrijeme sve je veći broj djece kod koje se usljed zagađenja razvijaju razni oblici respiratornih bolesti.
Tuzlarije
Vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću Tuzla

Nedavni podaci s Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli o broju oboljele djece zadnji su alarm da kao politička i društvena zajednica moramo napraviti generacijski iskorak i uložiti sva dostupna znanja i tehnologije kako bi osigurali zdraviji okoliš u kojem živimo. Tražimo odgovornornost od gradske vlasti, koja bi trebala pokrenuti ozbiljnije projekte, a koji će u narednom razdoblju značajno smanjiti zagađanje zraka te nam  dati prigodu za život bez straha od raznih vrsta oboljenja.

Inzistiramo i zahtjevamo ugradnju  sustava za odsumporavanje u Termoelektrane Tuzla ( TE). To je primaran  zadatak svih političkih stranaka. 
Postupak dobivanja okolinske dozvole za početak ovih radova mora biti prioritet rada nadležnog federalnog ministarstva, konstantno razgovarati sa predstavnicima viših razina vlasti te zadužiti predsjednike klubova stranaka koje participiraju u Gradskom vijeću da kroz razgovor sa stranačkim kolegama inzistiraju na svemu onome što je važno za radikalan zaokret na polju smanjenja zagađenja.

Pored toga ono što možemo na loklanoj razini jeste ubrzati protok saobraćaja kroz sami grad kako bi se smanjio udio ispušnih plinova u zagađneju zraka.

Ono što može biti generacijski iskorak političkih struktura u gradu Tuzla jeste odlučnost i ulaganje u toplifikaciju i širenje mreže daljinskog grijanja kao i pronalazak partnera u okviru europskih projekata za zaštitiu okoliša. U dijelu europskih projekata ogromne su mogućnosti i na tom polju se mora dodatno raditi kako bi dobili povoljan novac za ozbiljnije poduhvate u oblasti zaštite okolice što nažalost do danas nismo iskoristili. 

Danas je potrebno podvući crtu i zatražiti deteljnu analizu utroška desetina milijuna maraka koje je grad  Tuzla dobio po osnovu rada TE Tuzla i ranije potpisanih ugovora o prijateljskom okruženju. Odgovorno tvrdimo da se apsolutno moglo više uraditi na procesu zaštite okoliša s novcem koji je uplaćen u proračun i zato je potrebno javnosti detaljno predstaviti u što je sve uložen novac, a ne samo paušalno iznositi brojke. Umjesto toga mi imamo sve veću koncetraciju štetnih čestica i zrak koji je postao štetan po naše zdravlje, zdravlje svih stanovnika Tuzle.

Zbog toga je potrebno napokon istinski krenuti u rješavanje ovog problema uz uvažavanje struke.
Ono što grad Tuzla, nadležne službe i javna poduzeća mogu napraviti jeste pojednostaviti i ubrzati proces toplifikacije individualnih objekata. Najprije za objekte koji nemaju ili u skorijoj budućnosti zbog nemogućnosti ispunjenja tehničkih preduvjeta (nedovoljan kapacitet toplinske energije, udaljenost i konfiguracija terena) neće imati mogućnost pristupa  sustavu grijanju osigurati jednostavniji postupak i pristup za financiranja ugradnje termofasade kao i nabavke peći za zagrijavanje koje kao energent troše ekološki prihvatljivije izvore. 

Za individualne objekte koji imaju mogućnost upajanja na daljisnki sustav grijanje smanjiti cijenu priključka na najviše 2000 KM što bi dovelo do enermnog povećanja broja priključaka. Danas ovako visoke cijene nisu nimalo motivirajuće, a stanovnici Tuzle zbog svega što godinama trpe zaslužuju  imaju posebne benefite.
Mjere koje odmah treba poduzeti jeste ukinuti naknade za angažirani kapacitet a plaćaju se d.d. Centalnom grijanju po cijeni od 36 KM/KW za individualne objekte. Stanovništvu omogućiti besplatna tri Glavna projekta potrebna za priključenje, glavni projekt za izvođenje instalacija centralnog grijanja-strojarska faza, glavni projakt za izvođenje vrelovodnog priključka-ogranka od postojećeg vrelovoda do toplinske podstanice u objektu (građevinska faza i strojarska faza) i glavni projekt za izvođenje toplinske podstanice (strojarska faza, elektro faza). Navedene projekte riješti angažiranjem postojećih inženjera u javnim poduzećima i stručnim licima u službama grada Tuzla ili angažirati dodatne kapacitete s tim da grad financira njihov angažman. Projekte uraditi po naseljenim mjestima i što prije započeti implementaciju. Također voditi računa da se što više individualnih objekata spaja na što manje podstanica jer i danas u gradu imamo više objekata na jednoj podstanici. Individualne objekte koji su u blizini zgrada kolektivnog stanovanja odmah spajati na postojeće podstanice i smanjiti broj istih. Sustavnim radom doći do podataka koliko i kojih podstanica treba za jedno naselje i tako kupovati veći broj po povoljnijim cijenama i s manjom maržom. 
Obvezno uvesti kalorimetre jer svjedoci smo rasipanja energije iz stambenih i poslovnih objekata, a samim tim i većem postotku zagađenju iz TE Tuzla. Zbog tih neopravdanih gubitaka ispašta veliki broj individulnih objekata jer ne mogu biti priključeni, trošimo energiju uzalud, a znamo da spaljujemo ugalj kako bi dobili istu tu energiju. I niz je još dodatnih mjera koje se mogu poduzeti u vrlo kratkom vremenskom razdoblju.

Danas se nalazimo u vremenu u kojem je potrebno donijeti prekretnice i započeti ozbiljno raditi na ovom velikom problemu uz sve druge izazove s kojima smo suočeni, a sve kako bi našim stanovnicima osigurali najbolje uvjete za život.

Gradski odbor HDZ B iH Tuzla očekuje da nakon tematskog dijela sjednice Gradskog vijeća koji je predviđen konačno započne realizacija zaključaka, a ne da to još jedno ostane „mrtvo slovo na papiru“. Ukoliko to postojeći establišment nije u stanju napraviti ljudski je zatražiti pomoć svih onih koji imaju znanja u ovoj oblasti ili da se povuku. U suprotnom smo svi taoci jer nemamo osnovne uvjete za dostojanstven život.

Ured za informiranje predsjednik GO HDZ BiH Tuzla
Nikica Vidović, dipl.ing

(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 47
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 235
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 51
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 224
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8677
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 236
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 309
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 599
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 217
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi