TUZLARIJE - VIJESTI

21.02.2020. u 15:23 Broj citanja: 11595
Kantonalno tužilaštvo TK:
Policajac lišen slobode nakon četiri dana detaljnog rada na dokumentovanju događaja

Policajca iz Policijske stanice Istok Tuzla pripadnici Federalne uprave policije su lišili slobode nakon četiri dana detaljnog rada na dokumentovanju događaja

Zbog različitih informacija koje su se danas pojavile u javnosti, nakon što je Federalna uprava policije-Terenski ured u Tuzli, lišila slobode policajca Policijske stanice Istok (PU Tuzla), smatramo više nego potrebnim da reagujemo.


Ovakve informacije, koje su neimenovani članovi Sindikata, navodno u ime Sindikata MUP-a TK plasirali u javnost, iako Sindikat želi potpunije informacije o događaju i o tome danas imaju sastanak, niti su dovoljne niti potpune da bi javnost bila informisana o događajima koji su prethodili lišenju slobode policajca.

Posebno smo iznenađeni zbog paušalnosti i proizvoljnosti ovakve komunikacije i tvrdnji određenih članova sindikalne organizacije MUP-a TK, a sve to bez zvaničnog saopćenja i stava organa tog Sindikata, što stvara pogrešnu sliku da iza toga stoji Sindikat, njegovi zvanični organi, a time i svi članovi sindikata-policijski službenici.

Ovo Tužilaštvo ima zakonom propisan autoritet otkrivanja i krivičnog gonjenja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira na njihovu administrativnu poziciju u institucijama vlasti ili bilo kog drugog osnova.

Ovo posebno dolazi do izražaja, jer oni koji u javni prostor iznose ovakve informacije ne raspolažu ni sa jednim dokazom koji je prikupljen tokom dosadašnje istrage koju je vodila Federalna uprava policije, a niti su bili očevidci bilo kojeg dijela događaja koji je predmet istraživanja.

Upravo takvim iznošenjem informacija u javnost, želi se dovesti u konflikt Sindikat policajaca i ovo Tužilaštvo, koje se „optužuje“ za nepravično i nezakonito postupanje u konkretnom slučaju, te da je Tužilaštvo reagovalo samo zato što je oštećeni suprug tužiteljice u ovom Tužilaštvu??

Ovaj događaj, koji je predmet manipulacije u javnom prostoru, jasnim pokazuje da određeni članovi Sindikata policije, koji stoje iza toga, žele da ostvare navodnu zaštitu prava svojih članova, ne raspolažući nikakvim konkretnim informacijama o događajima, pri čemu ne podržavaju vladavinu zakona u smislu da su svi građani ovog kantona, pa i članovi sindikata i policijski službenici, jednaki pred zakonom.

Da li se „brinu“ isti članovi Sindikata, kako se oni predstavljaju u medijima, i o tome da li se u policijskoj strukturi MUP-a TK nalaze osobe bliske organiziranim kriminalnim krugovima na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Zašto u tom dijelu „pojedini“ članovi Sindikata policije MUP-a TK čute, pa im postavljamo pitanje, nalaze li za potrebno da reaguju i na činjenice sa kojim osobama prijateljske odnose ima njihov član, koji je bio drugi policajac u patroli koja je kritične večeri učestvovala u ovom događaju, i koji je ujedno i svjedok ovih događaja, i čiji je iskaz najblaže rečeno upitan i proturječan?

Upravo drugi policajac u patroli svoje prijateljske odnose ne krije sa osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i vezano uz to za druga teška krivična djela, i čija je kaznena evidencija prepuna različitih krivičnih djela. O tome svjedoče javno objavljene slike policajca sa ovim osobama? Posebno je to bitno, jer i reakcije određenih članova Sindikata se odnose i na svjedočenje ovog policajca.

O tome javnost treba da prosudi sama kada pogleda slike takvih prijateljskih odnosa policajca i kriminalno aktivnih lica, te izvod krivičnih djela prijatelja policajca iz poslednje otvorene istrage i kaznenu evidenciju prijatelja istog policajca! Isti pollicajac se nalazi i u spotu koji podržava Kabilovića i koji je više nego sporan i uz koji se emituje pjesma „Brat za brata“.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Ovo Tužilaštvo, također, ima prethodna saznanja da je i policajac koji je lišen slobode u dobrim odnosima sa istim kriminalno aktivnim licima.

Istovremeno, supruga oštećenog, tužiteljica u ovom Tužilaštvu, je direktno uključena u rad na predmetu organizovane grupe Beriza Kabilovića!?

Na konferenciji za medije, kada su lišeni slobode Kabilović i drugi, sam komesar-direktor Uprave policije MUP-a TK, je naglasio da se određeni policajci dovode u vezu sa djelovanjem ove grupe i da su bliski ovim licima.

Javno objavljene slike policajca sa kriminalno aktivnim licima, izvod krivičnih djela iz poslednje istrage protiv Kabilovića i drugih, kao i kaznene evidencije „prijatelja“ ovog policajca ostavljamo javnosti na prosuđivanje.

Šta je utvrđeno istragom Federalne uprave policije?

Federalna uprava policije-Terenski ured Tuzla, je lišila slobode policijskog službenika T.O iz Policijske stanice Istok Tuzla nakon detaljnih provjera obavljenih o okolnostima događaja koji su predmet istrage. Radi se o događajima od 16. februara 2020. godine za koje su provjere, do lišenja slobode, trajale četiri dana.

Isti je osumnjičen za krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe, jer se radi o nezakonitoj upotrebi sile i nezakonitom lišenju slobode osobe zaustavaljene radi kontrole saobraćaja. Upotreba sile, prema Zakonu o policijskim službenicima i drugim relevatnim propisima, se primjenjuje samo kada je ugrožena sigurnost policajaca. Ali da li je sigurnost dva mlada policajca bila ugrožena od osobe koja ima 63 godine, koja je teško bolesna i koja im je upravo i ukazivala na te činjenice?

Radi konfuzije koju su izazvali određeni članovi Sindikata MUP-a TK u javnom prostoru, iznosimo i detaljnije činjenične navode o samom događaju.

U večernjim satima u nedjelju 16. februara u Ulici Armije BiH, naselje Brčanksa Malta u Tuzli, policijska patrola je zaustavila vozilo kojim je upravljao šesdesettrogodišnji M.B (rođen 1957. godine) iz Tuzle, dok je suvozač u automobilu bila njegova supruga, tužiteljica ovog Tužilaštva M.B.

Pri tome su isti bili vezani u automobilu, ali je na znak policije, vozač zaustavio automobil ispred policajaca na prostoru na kojem je bilo moguće stati, izašao iz automobila i dao na uvid vozačku i saobraćajnu dozvolu.

Policajac T.O mu je pregledao opremu u automobilu, a nakon što je zatvorio prtljažnik, isti policajac mu se obratio i rekao da je kažnjen sa 200 KM radi toga što nije bio vezan i zato što na automobilu ne posjeduje vidno istaknut sticker o registraciji vozila.

Na to je vozač negodovao i rekao da ne želi potpisati nalog da nije bio vezan, jer jeste bio, te da se slaže da potpiše nalog i kaznu za neistaknuti sticker, koji je svakako pokazivao da ima u automobilu, ali da nije postavljen na prednje vjetrobransko staklo, i da priznaje grešku i prekršaj.

Između vozača i policajca dolazi do objašnjavanja o tome da li je isti bio vezan ili ne, te se vozač žalio da ne vidi šta piše u prekršajnom nalogu jer ima naočale za vožnju a ne za čitanje, a oba policajca su nudli da nalog odmah i potpiše.

U isto vrijeme se drugi policajac u patroli obraća supruzi vozača i govori joj „Vi iz Tužilaštva bi trebali raditi svoj posao i da hapsite kriminalce“, jer je i ona negodovala radi prekršajnog naloga za pojas, tvrdeći da su i ona i suprug bili vezani.

Isti policajac, koji je bio u policijskom automobilu, je to izjavio nakon što mu je supruga oštećenog rekla da ne trebaju graditi svoju karijeru maltretirajući poštene građane, nego da trebaju raditi ono što im je osnovni posao i da trebaju otkrivati kriminal i kriminalce.

Oštećeni je nakon toga rekao policajcu T.O da će potpisati nalog samo da ga puste da ide kući i obratio se drugom policajcu i pitao ga „zašto ga tako čudno gleda“.

Nakon toga je policajac T.O koji je bio van policijskog automobila glasno rekao „Remećenje javnog reda i mira“, s leđa nogom udario M.B u desnu nogu, obuhtavio ga rukama iza leđa i bacio ga na tlo licem prema dole, zavrnuo mu na tlu ruke iza leđa, koljenom mu pritisnuo leđa, zatražio pomoć drugog policajca u automobilu da mu doda lisice, i vezao oštećenog sa rukama iza leđa. Tom prilikom je oštećenom nanio povrede zgloba desne noge i slomio mu naočale, jer je na tlo pao direktno glavom okrenut prema dole.

Sve to vrijeme, supruga oštećenog je govorila „šta to rade njenom suprugu i da su mu 63 godine i da je bolestan“.

Policajci su nakon toga oštećenog uveli u policijski automobil, odvezli u prostorije PS Istok, a suprugu ostavili na mjestu događaja.

Oštećeni je u policijskoj stanici, gdje je bio postavljen na stolicu, molio prisutne policajce da mu se lisice sa ruku premjeste naprijed zbog jakih bolova koje je osjećao u ramenima, kičmi i vratu, ali mu se policajac T.O unosio u lice i govorio „Ima da radiš ono što ja kažem“. Pri tome je oštećeni objašnjavao policijcima da ima jake bolove, da je bolestan i da mu se lisice premjeste naprijed, a sve to vrijeme mu se policajac T.O unosio u lice i govorio isto, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj poniženosti i straha.

Nakon toga mu policajac T.O donosi pet prekršajnih naloga na potpis i traži da ih potpiše i pri tome mu ne želi ne saopćiti na šta se nalozi odnose.

Oštećeni mu je je rekao da nema naočale za čitanje i da mu se nalozi pročitaju, ali mu je nekod od policajaca premjestio lisice naprijed, dok ga je T.O i dalje zastrašivao i glasno naredio „potpisuj“, te uzeo ruke oštećenog, pomjerio ih prema mjestu gdje treba potpisati, nakon čega ih je oštećeni i potpisao na taj način.

Poslije toga je policajac oštećenog odvezao i pustio na slobodu.

Pripadnici Federalne uprave policije su na dokumentovanju ovog događaja radili više od četiri dana, te je sinoć policajac T.O lišen slobode radi krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i nad njim je izvršena kriminalistička obrada.

Danas je ovom Tužilaštvu, radi mjesne nadležnosti koje ima u ovom predmetu, dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i osumnjičeni je predat u nadležnost, te će biti ispitan.

Ovo Tužilaštvo će nakon neophodnih radnji vezanih za krivični postupak koje je potrebno provesti, predmet dostaviti Federalnom tužilaštvu FBiH radi određivanja nadležnosti drugog Tužilaštva iz Federacije u ovom predmetu jer je oštećeni suprug tužiteljice ovog Tužilaštva.Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošćču

(tuzlarije.net)               

27.05.2024. Broj citanja: 56
Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano
27.05.2024. Broj citanja: 108
Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice
27.05.2024. Broj citanja: 289
U Beogradu u tučnjavi ubijen brat ministra u Vladi Federacije BiH
27.05.2024. Broj citanja: 108
VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih
26.05.2024. Broj citanja: 140
Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video
26.05.2024. Broj citanja: 274
Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?
26.05.2024. Broj citanja: 214
VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih
26.05.2024. Broj citanja: 248
Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih
26.05.2024. Broj citanja: 211
Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.
26.05.2024. Broj citanja: 207
Uskoro ćemo gledati rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?
OSTALE VIJESTI
Netanyahu priznao: Dogodila se tragična pogreška
Putin gradi nuklearku u Uzbekistanu
U srpnju stižu promjene za nove aute. Svi će morati imati niz sustava, evo detalja
Libertarijanci odbili podržati Trumpa i Kennedyja. Imat će "gej naoružanog" kandidata
Global Times: Kina želi provjeru uvoza svinjetine iz EU
Zelenski: Rusi pripremaju novu ofenzivu. Krenulo je gomilanje snaga
Pucnjava između egipatske i izraelske vojske. Ubijen jedan vojnik
Izrael žestoko udario na šatorski kamp. Zapad je bijesan
U Pakistanu uhićeno više od 100 muslimana. Napali su kršćane i spalili im kuću
Vodi se žestoka borba oko mikročipova. Kina odgovara SAD-u, ima novi plan
Ukrajinski dronovi noćas gađali mete nedaleko od Putinove navodne palače
Ruski tenkovi-kornjače izumiru. Ukrajinci su našli način kako ih lako uništavati
Njemački časnik špijunirao za Rusiju, bio je član AfD-a. Dobio 3 i pol godine zatvora
Talijanski guverner: Poslovanje u Rusiji je problematično za ugled talijanskih banaka
Italija: Nasilje nad civilima u Pojasu Gaze više se ne da opravdati
Grad na rijeci Nevi osnovan je jer je ruski car htio izgraditi svoju flotu
Ukrajinski dron pogodio ruski radar udaljen 1500 km od bojišnice
Hoteli i prijevoznici u EU strahuju od favoriziranja velikih posrednika na Googleu
EU: Razmatramo oživljavanje granične misije u RafahuSVASTARIJE

Raste broj žrtava u Papui Novoj Gvineji, vlasti kažu da je 2000 ljudi zatrpano

Grlić Radman kritizirao knjigu bošnjačkih udruga. Odgovorili mu: To su činjenice

U Beogradu u tučnjavi ubijen brat ministra u Vladi Federacije BiH

VIDEO Nadzorne kamere trgovačkog centra u Harkivu snimile trenutak udara. 16 mrtvih

Španjolski ministar: Moj izraelski kolega je objavio skandalozan i užasan video

Tko je bio Tomo Buzov, heroj o kojem je snimljen Čovjek koji nije mogao šutjeti?

VIDEO Tornado prohujao dijelom SAD-a. Najmanje sedam mrtvih, deseci ozlijeđenih

Turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin, 12 ozlijeđenih

Švedska ima jako malo mrtvih na cestama. Revolucija je počela strašnom nesrećom 1995.

Uskoro ćemo gledati rijetko poravnavanje šest planeta. Što to znači?

prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi