TUZLARIJE - VIJESTI

21.02.2020. u 15:23 Broj citanja: 10791
Kantonalno tužilaštvo TK:
Policajac lišen slobode nakon četiri dana detaljnog rada na dokumentovanju događaja

Policajca iz Policijske stanice Istok Tuzla pripadnici Federalne uprave policije su lišili slobode nakon četiri dana detaljnog rada na dokumentovanju događaja

Zbog različitih informacija koje su se danas pojavile u javnosti, nakon što je Federalna uprava policije-Terenski ured u Tuzli, lišila slobode policajca Policijske stanice Istok (PU Tuzla), smatramo više nego potrebnim da reagujemo.


Ovakve informacije, koje su neimenovani članovi Sindikata, navodno u ime Sindikata MUP-a TK plasirali u javnost, iako Sindikat želi potpunije informacije o događaju i o tome danas imaju sastanak, niti su dovoljne niti potpune da bi javnost bila informisana o događajima koji su prethodili lišenju slobode policajca.

Posebno smo iznenađeni zbog paušalnosti i proizvoljnosti ovakve komunikacije i tvrdnji određenih članova sindikalne organizacije MUP-a TK, a sve to bez zvaničnog saopćenja i stava organa tog Sindikata, što stvara pogrešnu sliku da iza toga stoji Sindikat, njegovi zvanični organi, a time i svi članovi sindikata-policijski službenici.

Ovo Tužilaštvo ima zakonom propisan autoritet otkrivanja i krivičnog gonjenja svih počinitelja krivičnih djela, bez obzira na njihovu administrativnu poziciju u institucijama vlasti ili bilo kog drugog osnova.

Ovo posebno dolazi do izražaja, jer oni koji u javni prostor iznose ovakve informacije ne raspolažu ni sa jednim dokazom koji je prikupljen tokom dosadašnje istrage koju je vodila Federalna uprava policije, a niti su bili očevidci bilo kojeg dijela događaja koji je predmet istraživanja.

Upravo takvim iznošenjem informacija u javnost, želi se dovesti u konflikt Sindikat policajaca i ovo Tužilaštvo, koje se "optužuje" za nepravično i nezakonito postupanje u konkretnom slučaju, te da je Tužilaštvo reagovalo samo zato što je oštećeni suprug tužiteljice u ovom Tužilaštvu??

Ovaj događaj, koji je predmet manipulacije u javnom prostoru, jasnim pokazuje da određeni članovi Sindikata policije, koji stoje iza toga, žele da ostvare navodnu zaštitu prava svojih članova, ne raspolažući nikakvim konkretnim informacijama o događajima, pri čemu ne podržavaju vladavinu zakona u smislu da su svi građani ovog kantona, pa i članovi sindikata i policijski službenici, jednaki pred zakonom.

Da li se "brinu" isti članovi Sindikata, kako se oni predstavljaju u medijima, i o tome da li se u policijskoj strukturi MUP-a TK nalaze osobe bliske organiziranim kriminalnim krugovima na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Zašto u tom dijelu "pojedini" članovi Sindikata policije MUP-a TK čute, pa im postavljamo pitanje, nalaze li za potrebno da reaguju i na činjenice sa kojim osobama prijateljske odnose ima njihov član, koji je bio drugi policajac u patroli koja je kritične večeri učestvovala u ovom događaju, i koji je ujedno i svjedok ovih događaja, i čiji je iskaz najblaže rečeno upitan i proturječan?

Upravo drugi policajac u patroli svoje prijateljske odnose ne krije sa osobama iz kriminalnog miljea u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, Berizom Kabilovićem i ljudima bliskim njemu, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal i vezano uz to za druga teška krivična djela, i čija je kaznena evidencija prepuna različitih krivičnih djela. O tome svjedoče javno objavljene slike policajca sa ovim osobama? Posebno je to bitno, jer i reakcije određenih članova Sindikata se odnose i na svjedočenje ovog policajca.

O tome javnost treba da prosudi sama kada pogleda slike takvih prijateljskih odnosa policajca i kriminalno aktivnih lica, te izvod krivičnih djela prijatelja policajca iz poslednje otvorene istrage i kaznenu evidenciju prijatelja istog policajca! Isti pollicajac se nalazi i u spotu koji podržava Kabilovića i koji je više nego sporan i uz koji se emituje pjesma "Brat za brata".

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije
Ovo Tužilaštvo, također, ima prethodna saznanja da je i policajac koji je lišen slobode u dobrim odnosima sa istim kriminalno aktivnim licima.

Istovremeno, supruga oštećenog, tužiteljica u ovom Tužilaštvu, je direktno uključena u rad na predmetu organizovane grupe Beriza Kabilovića!?

Na konferenciji za medije, kada su lišeni slobode Kabilović i drugi, sam komesar-direktor Uprave policije MUP-a TK, je naglasio da se određeni policajci dovode u vezu sa djelovanjem ove grupe i da su bliski ovim licima.

Javno objavljene slike policajca sa kriminalno aktivnim licima, izvod krivičnih djela iz poslednje istrage protiv Kabilovića i drugih, kao i kaznene evidencije "prijatelja" ovog policajca ostavljamo javnosti na prosuđivanje.

Šta je utvrđeno istragom Federalne uprave policije?

Federalna uprava policije-Terenski ured Tuzla, je lišila slobode policijskog službenika T.O iz Policijske stanice Istok Tuzla nakon detaljnih provjera obavljenih o okolnostima događaja koji su predmet istrage. Radi se o događajima od 16. februara 2020. godine za koje su provjere, do lišenja slobode, trajale četiri dana.

Isti je osumnjičen za krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe, jer se radi o nezakonitoj upotrebi sile i nezakonitom lišenju slobode osobe zaustavaljene radi kontrole saobraćaja. Upotreba sile, prema Zakonu o policijskim službenicima i drugim relevatnim propisima, se primjenjuje samo kada je ugrožena sigurnost policajaca. Ali da li je sigurnost dva mlada policajca bila ugrožena od osobe koja ima 63 godine, koja je teško bolesna i koja im je upravo i ukazivala na te činjenice?

Radi konfuzije koju su izazvali određeni članovi Sindikata MUP-a TK u javnom prostoru, iznosimo i detaljnije činjenične navode o samom događaju.

U večernjim satima u nedjelju 16. februara u Ulici Armije BiH, naselje Brčanksa Malta u Tuzli, policijska patrola je zaustavila vozilo kojim je upravljao šesdesettrogodišnji M.B (rođen 1957. godine) iz Tuzle, dok je suvozač u automobilu bila njegova supruga, tužiteljica ovog Tužilaštva M.B.

Pri tome su isti bili vezani u automobilu, ali je na znak policije, vozač zaustavio automobil ispred policajaca na prostoru na kojem je bilo moguće stati, izašao iz automobila i dao na uvid vozačku i saobraćajnu dozvolu.

Policajac T.O mu je pregledao opremu u automobilu, a nakon što je zatvorio prtljažnik, isti policajac mu se obratio i rekao da je kažnjen sa 200 KM radi toga što nije bio vezan i zato što na automobilu ne posjeduje vidno istaknut sticker o registraciji vozila.

Na to je vozač negodovao i rekao da ne želi potpisati nalog da nije bio vezan, jer jeste bio, te da se slaže da potpiše nalog i kaznu za neistaknuti sticker, koji je svakako pokazivao da ima u automobilu, ali da nije postavljen na prednje vjetrobransko staklo, i da priznaje grešku i prekršaj.

Između vozača i policajca dolazi do objašnjavanja o tome da li je isti bio vezan ili ne, te se vozač žalio da ne vidi šta piše u prekršajnom nalogu jer ima naočale za vožnju a ne za čitanje, a oba policajca su nudli da nalog odmah i potpiše.

U isto vrijeme se drugi policajac u patroli obraća supruzi vozača i govori joj "Vi iz Tužilaštva bi trebali raditi svoj posao i da hapsite kriminalce", jer je i ona negodovala radi prekršajnog naloga za pojas, tvrdeći da su i ona i suprug bili vezani.

Isti policajac, koji je bio u policijskom automobilu, je to izjavio nakon što mu je supruga oštećenog rekla da ne trebaju graditi svoju karijeru maltretirajući poštene građane, nego da trebaju raditi ono što im je osnovni posao i da trebaju otkrivati kriminal i kriminalce.

Oštećeni je nakon toga rekao policajcu T.O da će potpisati nalog samo da ga puste da ide kući i obratio se drugom policajcu i pitao ga "zašto ga tako čudno gleda".

Nakon toga je policajac T.O koji je bio van policijskog automobila glasno rekao "Remećenje javnog reda i mira", s leđa nogom udario M.B u desnu nogu, obuhtavio ga rukama iza leđa i bacio ga na tlo licem prema dole, zavrnuo mu na tlu ruke iza leđa, koljenom mu pritisnuo leđa, zatražio pomoć drugog policajca u automobilu da mu doda lisice, i vezao oštećenog sa rukama iza leđa. Tom prilikom je oštećenom nanio povrede zgloba desne noge i slomio mu naočale, jer je na tlo pao direktno glavom okrenut prema dole.

Sve to vrijeme, supruga oštećenog je govorila "šta to rade njenom suprugu i da su mu 63 godine i da je bolestan".

Policajci su nakon toga oštećenog uveli u policijski automobil, odvezli u prostorije PS Istok, a suprugu ostavili na mjestu događaja.

Oštećeni je u policijskoj stanici, gdje je bio postavljen na stolicu, molio prisutne policajce da mu se lisice sa ruku premjeste naprijed zbog jakih bolova koje je osjećao u ramenima, kičmi i vratu, ali mu se policajac T.O unosio u lice i govorio "Ima da radiš ono što ja kažem". Pri tome je oštećeni objašnjavao policijcima da ima jake bolove, da je bolestan i da mu se lisice premjeste naprijed, a sve to vrijeme mu se policajac T.O unosio u lice i govorio isto, što je kod oštećenog izazvalo osjećaj poniženosti i straha.

Nakon toga mu policajac T.O donosi pet prekršajnih naloga na potpis i traži da ih potpiše i pri tome mu ne želi ne saopćiti na šta se nalozi odnose.

Oštećeni mu je je rekao da nema naočale za čitanje i da mu se nalozi pročitaju, ali mu je nekod od policajaca premjestio lisice naprijed, dok ga je T.O i dalje zastrašivao i glasno naredio "potpisuj", te uzeo ruke oštećenog, pomjerio ih prema mjestu gdje treba potpisati, nakon čega ih je oštećeni i potpisao na taj način.

Poslije toga je policajac oštećenog odvezao i pustio na slobodu.

Pripadnici Federalne uprave policije su na dokumentovanju ovog događaja radili više od četiri dana, te je sinoć policajac T.O lišen slobode radi krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i nad njim je izvršena kriminalistička obrada.

Danas je ovom Tužilaštvu, radi mjesne nadležnosti koje ima u ovom predmetu, dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i osumnjičeni je predat u nadležnost, te će biti ispitan.

Ovo Tužilaštvo će nakon neophodnih radnji vezanih za krivični postupak koje je potrebno provesti, predmet dostaviti Federalnom tužilaštvu FBiH radi određivanja nadležnosti drugog Tužilaštva iz Federacije u ovom predmetu jer je oštećeni suprug tužiteljice ovog Tužilaštva.Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošćču

(tuzlarije.net)               

 U BiH 354 oboljela, preminuo prvozaraženi u Mostaru
Koronavirus - iz minute u minutu (30.03.)
Vodeći kineski stručnjak za koronu
U čemu, po njemu, najviše griješe Europa i SAD
Kineske vlasti:
Mogućnost novog vala epidemije je i dalje razmjerno velika

30.03.2020. u 15:42
Potvrdila ministrica zdravstva Dajana Čolić:
Prvi smrtni slučaj od korona virusa u Tuzli


Danas je zabilježen i prvi smrtni sučaj od COVIDA 19 u Tuzlanskom kantonu. Riječ je o ženskoj osobi iz Brčkog (73) kojoj su ugrađivali stentove 16. marta u "Medical Institute Bayer", nekadašnjem Centru za srce, 21. marta su utvrdili da ima upalu pluća, 28. marta urađeno testiranje na korona virus.

OPŠIRNIJE


30.03.2020. u 14:14 Broj citanja: 1393
Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić:
Pohvala za ponašanje zaražene osobe iz Lukavca


"Klaster Lukavac, jedna pozitina osoba, koja je došla sa putovanja prije par dana, želim da pohvalim ponašenje te osobe, ona se pridržavala svih preporuka i samoizolacije. Radili smo 5 testova njenih kontatakata i svi su negativni. Ona se svega pridržavala i u tom klasteru imamo samo jednu pozitivnu."

OPŠIRNIJE


30.03.2020. u 14:10
Podrška akciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak:
˝Budi volonter˝


TuzlarijeMinistarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak danas je podržalo realizaciju platforme "Budi volonter". Cilj ovog humanog projekta je omogućavanje pružanja pomoći najugroženijim stanovnicima tokom pandemije koronavirusa.

OPŠIRNIJE


30.03.2020. u 13:43 Broj citanja: 339
Iz Biltena MUP-a
Sedam osoba nisu poštivale naredbe nadležnih


U protekla 24 sata na području Tuzlanskog kantona javni red i mir je narušen 9 puta na području Gračanice, Tuzle, Kalesije, Kladnja i Srebrenika (u sedam slučajeva se radi o nepostupanju po naredbi nadležnog organa, a u dva slučaja o naročito drskom ponašanju).

OPŠIRNIJE


30.03.2020. u 13:25 Broj citanja: 1876
Gradonačelnik Tuzle: Pozivam Parlament Federacije BiH da sjednicu održi u Tuzli


Pozivam zastupnike/ poslanike Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da sjednicu održe u Tuzli, u SKPC Mejdan, koji ima 5000 stolica i u kojem, od epidemiologa preporučena distanca između poslanika, može biti i dvadeset puta veća.

OPŠIRNIJE


30.03.2020. u 13:23 Broj citanja: 323
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Čim su krenuli problemi zbog širenja zaraze, organizovali su se volonteri da pomognu starijima i bolesnima. Međutim, nakon što je naredbom zabranjeno totalno kretanje osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, uslijedili su problemi. Nema tih volontera koji mogu pokriti potrebe svih. Ima onih koji imaju i puno djece, brojnu rodbinu i komšije, i oni nemaju problema.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
UŽIVO: Koronavirus u BiH, regiji i svijetu: U BiH 354 oboljela, još jedna osoba preminula

Smrtnost u HNK je blizu 4 posto: Preminuo prvozaraženi, četiri pacijenta na SKB u teškoj situaciji

Jedan klaster vezan za tematsku sjednicu Vlade FBiH: U KS dosad testirano 205 osoba, na koronavirus pozitivno 18

Jedna osoba preminula na putu prema bolnici: Na području SBK dva nova slučaja zaraze koronavirusom

Sve je više oboljelih od koronavirusa u Tuzlanskom kantonu: U Tuzli od 58 testiranih, 11 osoba pozitivno na koronavirus

Na bh. graničnim prelazima testirana 301 osoba: Jedna osoba iz Bijeljine pozitivna na koronavirus

Treći dan zaredom u Španiji je preminulo 800 osoba: Broj umrlih osoba povećan na 7.340 osobe

Čišće ruke i plavije nebo: Što je dobroga donio koronavirus?

Kriminalci iskorištavaju strah građana: Koronavirus izvlači i najgore od ljudi

Poslovodni odbor RTV FBiH: Obavještenje o programima RTV Federacije BiH

Izraelski premijer u samoizolaciji, suradnik mu ima koronavirus
MIT ubrzano razvija ventilator koji košta samo 100 dolara
Južna Koreja zbog koronavirusa građanima isplaćuje novac: "Trpjeli su i zaslužili su"
Princ Charles je u dobrom stanju, nije više u izolaciji
Čovjek koji je vodio istragu o napadu na Skripalja postao ravnatelj britanskog MI5
Soros donirao milijun eura Budimpešti za borbu protiv koronavirusa
Tajvanske vlasti: WHO nije uključio slučajeve koronavirusa s Tajvana u svoja izvješća
Koronavirus udario u srce britanske politike
Hrvatica iz Londona: Ljudi se većinom drže uputa, a najveći problem je promet
Dan prije suicida njemački pokrajinski ministar tražio je pomoć EU zbog koronavirusa
Austrijanci će u kupovinu moći samo pod zaštitnim maskama
Puljanin iz New Yorka: Situacija je alarmantna, koštat će nas nonšalantnost
Šalju li Kinezi i Rusi beskorisnu pomoć širom Europe?
Argentinci će još dva tjedna biti pod mjerama ograničenja kretanja zbog koronavirusa
Glavni britanski epidemiolog: Epidemija u Velikoj Britaniji usporava
Indija neće produljiti trotjednu karantenu zbog koronavirusa
Dopisnik iz SAD-a: New York može postati veće žarište koronavirusa od Wuhana
Ruski premijer predlaže ograničavanje kretanja u cijeloj zemlji
SAD odobrio dva lijeka za koronavirus u bolnicama, Trump ih nazvao "Božjim darom"
Tisuće mladih Talijana izravno s fakulteta odlazi u bolnice u borbi protiv korone
SVAŠTARIJE

Kriminalci iskorištavaju strah Europe od koronavirusa

USAID donira 1,2 miliona dolara BiH

Mercedes za tjedan dana napravio uređaj koji bi mogao zamijeniti respiratore

Trump: 100.000 mrtvih bio bi ˝dobro obavljen posao˝

The Atlantic: Kako će ova pandemija završiti?

U Švedskoj kafići i restorani puni, škole rade. Epidemiolozi: Prijeti nam katastrofa

U avionskoj nesreći na Filipinima poginulo 8 ljudi, zrakoplov prevozio pacijente

Francuzi brze vlakove pretvorili u pokretne bolnice

Novi najgori dan u Španjolskoj, umrlo 838 ljudi

Vozila i letjelice FUCZ dostavljaju testove na koronavirus i uzorke