TUZLARIJE - VIJESTI

19.05.2020. u 15:27 Broj citanja: 1724
Ostale odluke Vlade TK donesene na današnjoj redovnoj sjednici

Tuzlarije


Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj je sjednici prihvatila i Prema Informaciji, Komisija je u proteklom periodu postigla vidne rezultate, kako u pogledu broja zaključenih ugovora, tako isto i u pogledu izvršavanja obaveza po osnovu ugovora o koncesijama. Kada je u pitanju nadzor, provjera rada koncesionara i praćenje izvršenja koncesionih ugovora, Komisija za koncesije je u potpunosti realizovala planirane aktivnosti kroz dva kontrolna nadzora koncesora i svih koncesionara koji su imali zaključene ugovore. Rezultati redovnog kontrolnog nadzora ogledaju se u tome da su ministarstva, kao koncesori, postigli maksimalnu ažurnost u sačinjavanju zapisnika o korištenju predmeta koncesija i izdavanju odgovarajućih rješenja i odluka o plaćanju koncesionih naknada. Kao kontinuirani problem u posljednjih nekoliko godina ipak se nameće neizvršavanje ugovorom preuzetih obaveza od strane nekolicine koncesionara u smislu plaćanja koncesionih naknada. Tu se prije svega misli na JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, ZD Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla i JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, ZD Rudnik mrkog uglja „Đurđevik“ d.o.o. Đurđevik. Međutim, jako je bitno naglasiti da se i taj problem uz veliki trud Vlade Tuzlanskog kantona, Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona, Komisije za koncesije Tuzlanskog kantona i samog koncesionara pokušava rješavati i pronaći adekvatno rješenje za sve učesnike u koncesionom procesu.

Danas je prihvaćen i Izvještaj o radu JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona. U ovom periodu Centar prihvatio je i aktivno radio sa 44 maloljetnika, od čega je 36 maloljetnika i 8 maloljetnica. Osim ovoga Centar je, u saradnji sa školama i nevladinim organizacijama, proveo brojne aktivnosti u pogledu edukacijskog rada, kako bi se djelovalo preventivno, te spriječila ili na što manju mjeru svela pojava devijantnog ponašanja kod maloljetnika.

Vlada je danas prihvatila i Pravobranilaštvu Tuzlanskog kantona uputila tekst Izjašnjenja, a u vezi sa određivanjem mjere osiguranja u predmetu pokrenutom po tužbi Dževada Kormana kao predlagača mjere osiguranja protiv Vlade Tuzlanskog kantona kao protivnika mjere osiguranja.

Vlada je danas zadužila Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da prilikom izrade Izmjena i dopuna Finansijkog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2020. godinu, u cilju obezbjeđenja dostupnosti i održivosti zdravstvene zaštite za područje Općine Sapna osigura sredstva u visini od 400.000,00 KM, te sredstva u visini od 4.420.000,00 KM za razvoj I faze integrisanog zdravstveno-informacionog sistema na području Tuzlanskog kantona. Također, Zavodu je naloženo da uskladi Ugovor za realizaciju usluga produžene medicinske rehabilitacije – fizikalna rehabilitacija za 2020. godinu sa Odlukom o dopuni Odluke o utvrđivanju osnova, kriterija i mjerila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za osigurana lica sa područja Tuzlanskog kanton i načinu finansiranja zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja 2020. godine.

Vlada je danas prihvatila Informaciju Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona o zakupu poslovnog objekta na adresi Rudarska 57. S tim u vezi prihvata se ponuda Javnog preduzeca „Elektoprivreda BiH“ d.o.o. Sarajevo, Zavisno društvo Rudnici „Kreka“ d.o.o. Tuzla o zaključenju Ugovora o zakupu pod ponuđenim uslovima, s tim da je Vlada Tuzlanskog kantona izrazila spremnost da se Ugovor zaključi na period do godinu dana.

Vlada je danas dala saglasnost na Pravilnik o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka za odabir korisnika donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka. Ovim pravilnikom utvrđeni su uslovi, kriteriji i postupak za dodjelu donacija u finansijskim sredstvima na ime održivog povratka iz Budžeta Tuzlanskog kantona, povratnicima na područje Tuzlanskog kantona i osobama koje su imale status raseljenog lica na području Tuzlanskog kantona, a vratila se u svoja prijeratna mjesta prebivališta na području 13 općina RS-e koje gravitiraju TK-u. Finansijska sredstava po osnovu ovog Pravilnika se odobravaju u obliku donacija, a maksimalan broj donacija po jednoj općini/gradu na ime održivog povratka je pet. Ipak Pravilnikom je predviđeno da ukoliko nema dovoljan broj prijava iz drugih općina /grada, maksimalan broj donacija po jednoj općini/gradu se može povećati srazmjerno sredstvima koja su ostala neraspoređena uzimajući u obzir broj uredno podnesenih prijava po općini/gradu. Pravilnik definira i duge uslove, namjenu i kriterije za dodjelu donacija.

Vlada je, na današnjoj sjednici prihvatila Informaciju o primjeni Protokola za postupanje u slučajevima prosjačenja, skitnje, radne eksploatacije i drugih vidova zloupotrebe djece u Tuzlanskom kantonu za period 2015 - 2019. godine.

Vlada je danas dala prethodnu saglasnost na Odluku Senata Visoke škole za finansije i računovodstvo „FINra“ Tuzla o utvrđivanju planiranog broja i strukture studenata za upis na prvu godinu dodiplomskog studija u akademskoj 2020/21. godini. U akademskoj 2020/21. godini na studijskom programu „Finansije i računovodstvo“ planiran je upis od 50 redovnih studenata i 50 vanrednih studenata, što u ukupnom broju iznosi 100 studenata.

S obzirom da je na području Federacije Bosne i Hercegovine proglašeno stanje nesreće izazvane virusom COVID 2019, rebalansom Budžeta Tuzlanskog kantona za 2020, godinu sredstva ostvarenih od zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području Tuzlanskog kantona za 2020. godinu su preraspoređena za potrebe ublažavanja stanja nesreće izazvane virusom. Zbog navedenog razloga Vlada je danas stavila van snage Vlada je danas stavila van snage svoju prethodno donesenu Odluku.

Vlada je danas utvrdila osnovice za obračun plaća uposlenicima u oblastima obrazovanja, policije, pravosuđa i uprave, kao i visinu naknade za ishranu za mjesec april 2020. godine.

Vlada je današnjim Zaključkom zadužila Ministarstvo kulture, sporta i mladih, da pripremi i Vladi Tuzlanskog kantona, radi davanja saglasnosti, dostavi Pravilnik o izmjenama pravilnika o osnovama i mjerilima za utvrđivanje plaće i drugih primanja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti kulture, čime će se omogućiti usklađivanje koeficijenata za obračun plaće u skladu sa koeficijentima uposlenika u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Vlada je danas dala saglasnost Javnoj ustanovi „Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona“ za prijem spremačice u radni odnos na određeno vrijeme do 120 dana.

Obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju u našem kantonu, na današnjoj sjednici Vlada je stavila van snage svoj ranije doneseni zaključak kojim je bio propisan rad i djelovanje kantonalnih organa tokom perioda sa povećanim rizikom od širenja zaraze.

Vlada je danas naložila Kantonalnoj direkciji robnih rezervi da angažuje vještaka odgovarajuće struke ili drugog ovlaštenog procjenitelja radi procjene vrijednosti robnih rezervi koje se namjeravaju prodati.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je, na lične zahtjeve članova, razriješila Upravni odbor Doma za djecu bez roditeljskog staranja, te privremeno imenovala nove članove Upravnog odbora ove ustanove. Također, Vlada je imenovala privremene školske odbore u više osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













24.04.2024. Broj citanja: 51
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 66
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 218
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju




24.04.2024. Broj citanja: 114
U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura




24.04.2024. Broj citanja: 100
Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina




24.04.2024. Broj citanja: 51
Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde




24.04.2024. Broj citanja: 194
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?




23.04.2024. Broj citanja: 362
FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto




23.04.2024. Broj citanja: 392
Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...




23.04.2024. Broj citanja: 102
Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi
















OSTALE VIJESTI
Picula: Milanović je ostao u zoni komfora, SDP-ovci su išli na rizik
Nova sramota Vučićeve delegacije u New Yorku. "To je UN, a ne Pink ili Happy"
Majka osumnjičenog za ubojstvo Danke: Nisam vidjela tijelo sina
Kanada napravila iznimku. Dopustila Airbusu da nabavlja titanij iz Rusije
Heinekenu nakon podizanja cijena ipak porasla prodaja
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti
Izvješće o ljudskim pravima: Hrvatska nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj
Zbog napada na australskog biskupa uhićeno sedam tinejdžera
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za "Put razvoja"
VIDEO Dva konja lutala centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju
Njemačka nastavlja suradnju s agencijom UN-a za Palestinu, unatoč kritikama Izraela
Izaslanstvo Sjeverne Koreje u posjetu Iranu
Suspendiran ruski svećenik koji je održao javnu molitvu za Navalnog
Amnesty: Ljudska prava najugroženija u posljednjih nekoliko desetljeća
Blinken stiže u Kinu. Problemi između Kine i SAD-a su ozbiljni, među njima i TikTok
Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?
Cijene nafte porasle, dolar oštro pao
Narkobos htio ubiti nizozemsku princezu, pobjegao zbog greške španjolskog suda
Čovjek u SAD-u ubio suprugu i svoje troje djece. Zatim sebe
Stotine tisuća Argentinaca izašlo na ulice, prosvjeduju protiv mjera štednje







SVASTARIJE

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju

U BiH uhapšena mreža krijumčara. Vozili migrante u Hrvatsku, zaradili 3 milijuna eura

Ovo je najopasnija staza na svijetu. Ne preporučuje se starijima od 55 godina

Amnesty: Ljudska prava u opadanju, EU zemlje imaju dvostruke standarde

Čovjek viđen u blizini kuće ubijene britanske voditeljice izgleda kao srpski ubojica?

FOTO Ovo je nebo nad Grčkom, sve je narančasto

Tito iz Dubaija vodio superkartel. U BiH podmićivao šefove policije, poduzetnike...

Civilna obrana Gaze: U grobnici nađena 283 tijela. Ne znamo jesu li zakopani živi





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi